Bebeklerde Dil Bağı (Yarık Dudak) Nedir?

Bebeklerde Dil Bağı (Ankiloglossi) Nedir?

Bebeğiniz doğdu ve çok mutlusunuz. Fakat bebeğiniz biraz huzursuz görünüyor. Emzirmek istiyorsunuz fakat memenizi almakta sıkıntı çekiyor.

Elbette bunun neden olduğunu anlamanız zor olabilir. Özellikle de ilk bebeğiniz ise sıkıntısının ne olduğunu anlamamanız normaldir. İlk defa çocuk sahibi oluyorsunuz ve bu durumun neden kaynaklandığını tespit etmekte güçlük çekiyorsunuz.

Eğer bu tip bir sorun yaşıyorsanız bebeğiniz memenizi almakta zorluk çekiyorsa bebeğinizde dil bağı sorunu olup olmadığını netleştirmeniz gerekmektedir.

Bu yazımızda “bebeklerde dil bağı” konusunda bilgilenmeye çalışacağız. Ama öncesinde dil nedir? Ne işe yarar? Gibi soruları cevaplamakta fayda olacaktır.

Bebeklerde Dil Bağı (Ankiloglossi) Nedir?

Dilin ağız tabanında var olan doku dizininin kısa olması durumudur. Tıbbi olarak “ankiloglossi” denmektedir. Dil bağının kısa olması bebeğin dilini serbestçe hareket etmesine engel olmaktadır.

Bu bağ oluşumuna göre derecelenir. Ya hafif şiddette ya da yüksek dereceli olarak görülebilir. Hafif şiddette olan durumda bağ ince bir doku şeridi halinde olabilir. Yüksek dereceli durumda ise dil ağız tabanına tamamen yapışık olabilir.

Yenidoğan bebeklerin %4 ile %11’inde görülme sıklığı vardır. Erkek bebeklerde kız bebeklere oranla görülme sıklığı daha fazladır. Bu durumun neden oluştuğu ile ilgili net bir bilgi bulunmamaktadır.

Genetik bir yatkınlıktan kaynaklanıp kaynaklanmadığı net değildir. Doğumsal olduğu gibi daha sonra da ortaya çıkma ihtimali söz konusu olabilmektedir.

Bebeklerde Dil Bağı Belirtileri

Bunu tespit etmek bazen pek kolay olmayabilir. Fakat bebeğiniz beslenirken huzursuz görünüyor ise. Memenizi kavramasında, emmesinde sıkıntılar varsa dil bağından şüphelenebilirsiniz.

Bu durumdan dolayı bazen bebek tam olarak beslenemez ve kilo alımında bir sıkıntı gözlenir. Bebek memeyi tam olarak alamadığından dolayı meme başı çatlakları oluşabilir. Meme tam olarak boşaltılamadığı için “mastit” sorunu gelişebilir.

Mastit Hakkında Her Şey! Konulu yazımızı aşağıdaki bağlantıya tıklayarak inceleyebilirsiniz.

Mastit hakkında her şey! https://www.bebek.com/mastit-hakkinda-her-sey/

Elbette tüm bu sorunların altında yatan sebep ankiloglossiden kaynaklanmayabilir. Altında yatan başka nedenlerde olabilir. Fakat bu belirtileri gösteren bebeğinizin net olarak sıkıntısını öğrenmek adına en kısa sürede uzman bir çocuk doktoruna görünmenizde fayda olacaktır.

Bebeklerde Dil Bağı Belirtileri Nelerdir?

Dil Bağı Ne Gibi Sıkıntılara Yol Açabilir?

Görüntüde Bozukluklar

Dil ortasında kalbe benzeyen bir görüntüye yol açabilir. Küçük, yuvarlak ve girintili bir görünüme sahip olabilir. Bebek büyümeye başladığında dil kare bir görüntüye ulaşabilir.

Ayrıca ağız içinde daha büyük durabilir. Büyük olduğu için ağzın içinde kıvrılma durumu yaşanabilir. Bu durumlar yeme içme ya da konuşma sırasında ağrılara rahatsızlıklara sebebiyet verebilir.

Dilin büyük olması yutmada zorluklara yol açacağı için ağızda tükürük miktarı artar bu da hem görüntü anlamında hem de sağlık anlamında sıkıntılara yol açabilir. Dil bebek büyüdüğünde çocukluk çağına geldiğinde daha da büyüyebilir.

Emzirmede Zorluklar

Bağın kalın olmasından dolayı bebek annenin memesini almakta ve emmekte zorlanabilir. Bu zorluk durumu bebeğin yeterince doymamasına neden olur. Sonuç olarak bebekte kilo kaybı yaşanabilir.

Ayrıca memeyi alamayan bebek ile anne arasında olması gereken sıcaklık ve bağ da kopmalar görünebilir. İştahla kesintisiz ememeyen bebekte huzursuzluk baş gösterecektir.

Sağlıklı bir beslenme olmayacaktır. Memenin alınmamasından dolayı anne bebeğini biberonla beslemeye yönelebilir. Bu durumda bebeğin anne memesini bırakmasına neden olabilir.

Biberonla Beslemeye Yönelme

Bebek anne memesini alamadığı takdirde beslenme şekli biberona dönebilir. Anne kendi sağdığı sütünü ya da formül sütü biberonla verme eğilimine gidebilir.

Zaten memeyi tutmakta zorlanan bebek için kolay bir seçim olan biberonla birlikte anne memesi bırakılır. Erken yaşta bebeğin biberonla beslenmesi damak ve iskelet gelişimi üzerinde olumsuz etkilere yol açabilir. Biberonun sert malzemesinden dolayı damak yapısı yüksek, sert ve kemerli olabilir.

Ayrıca anne sütünde bebek bağışıklığı için faydalı içerikler bulunmaktadır. Memeyi bırakan bebek bunlardan mahrum kalabilir.

Yeme ve Yutmada Yaşanan Zorluklar

Emme refleksi bir bebek için oldukça önemli bir durumdur. Çünkü bu refleksle birlikte çene ve dil kasları güçlenir. Dil bağı olan bebekler bu refleksi diğer bebeklere göre daha iyi gösteremedikleri için çene kasları yeterince gelişmez.

Bu da katı gıdalarla beslenmeye geçen bebeklerde yeme, yutma güçlüklerine neden olabilir. Bebeklerde dil bağı,  yetersiz dil hareketliliğine bağlı olarak öğürme, kusma, öksürme hatta boğulma gibi durumlara yol açabilir.

Diş Sağlığı ve Ağız Hijyeninde Sorunlar

Dil bağı olan bir bebekte fazla miktarda salya salgılama eğilimi görülebilir. Beslenme dengesizlikleri yüzünden diş çürükleri meydana gelebilir.

Dil bağı sorunuyla daha büyük olan dil yutma sorunları, ağızdan nefes alma, açık bir ağız, alerjiye yatkınlık gibi sorunlarını da beraberinde getirir.

Konuşma Bozuklukları

Dil bağı, büyüyüp daha belirginleşen dilin sesleri çıkarmak için yeterince hareket edememesinden dolayı konuşma bozukluklarına neden olabilir. Özellikle “t-d-z-s-r-l” gibi seslerin çıkarılması zorlaşabilir.

Bu tip bebekler konuşmaya geçtiğinde bir takım sesleri çıkarmakta zorlanır ve çocukluğa geçtiklerinde hızlı konuşamama eğilimi gösterirler.

Duygusal Bozukluklar

Bebek büyüyüp konuşma evresine geçmeye başladığında dil bağından kaynaklanan sorunlardan dolayı bazı sesleri çıkaramayabilir. Bu durum özellikle çocukluk çağında iletişimde sıkıntılara yol açabilir. Çünkü çocuk büyüdükçe iletişim genel olarak sözlü bir boyuta ulaşır. Çocuk kendini rahatça ifade edip anlaşılamayınca dışlanabilir. Bu da çocuğun psikolojik ve sosyal anlamda sıkıntı yaşamasına neden olabilir.

Bebeklerde Dil Bağı Tedavisi

Bazı bebeklerde dil bağı olmasına rağmen beslenme sorunu görülmeyebilir. Böyle bir durumda annenin bağı fark etmesi mümkün olmayabilir. Eğer bebeğiniz 6 aylıktan küçük ve beslenme sorunu var ise bir uzmandan yardım almalısınız.

Kontrole gittiniz ve doktorunuz bebeğinizin dil bağı olduğunu tespit etti. Bu durumda doktorunuz herhangi bir narkoza gerek duymadan çok basit bir işlemle dil bağına bir kesi atarak dilin rahat hareket etmesi için serbest bırakacaktır. Bu uygulama acısız ve ağrısız olacaktır. Hafif bir kanama olması normaldir.

Bebeğiniz 6 aydan büyükse dil bağını ayırma işlemi genel anestezi altında yine basitçe olacaktır. Bu işlemde dilin iyileşmesi 10 günü bulabilir. Bebek biraz huzursuz olabilir bu durum normaldir. İşlemden sonra dil altında yama şeklinde bir kabuklanma normaldir. Bu kabuk 24 ila 48 saat sonra geçecektir.

Görüldüğü üzere bebeklerde dil bağı büyük hayati sıkıntılara yol açmayacağı gibi tedavisi zamanında edilmediği takdirde beraberinde başka sorunlara neden olabilir. Bebeğinizde dil bağı olduğundan şüphe duyduğunuz takdirde sorunun erkenden çözümü için hemen bir doktora gitmenizde fayda olacaktır.

Emzirme Rehberi konulu yazımızı aşağıdaki linke tıklayarak inceleyebilirsiniz.

Emzirme Rehberi https://www.bebek.com/anneler-icin-emzirme-rehberi/

Yenidoğan Bebeklerde Görülen Hastalıklar

Emziren Anneler Dikkat!

Bebek Yorganı Nasıl Seçilir? Nelere Dikkat Edilmelidir?