emzirme

Emziren Annenin Yapması Gereken 10 Şey!

Emziren Annenin Yapması Gereken 10 Şey!

Anne sütü, bir bebeğin beslenmesindeki en önemli ve mucizevi besindir.

O kadar ki; uzmanlar, ilk 6 ay bebeklerin sadece anne sütü ile beslenmesinin yeterli olduğunu, ek gıdalara başlansa dahi mümkün olan en uzun süreye kadar annenin bebeğini emzirmeye devam etmesi gerektiğini özellikle vurgulamaktadırlar. Minik bebeğinizin zihinsel ve fiziksel gelişimi açısından anne sütünün rolü çok büyüktür.

Anne sütü, bağışıklığını güçlendirerek onu hastalıklara karşı korur.
Zengin vitamin, mineral, yağ asitleri ve protein içeriği sayesinde inek sütünden de kat kat üstündür.

Bu sebeple, hem emzirme dönemini el verdiğince uzatabilmek hem de verimli bir emzirme süreci geçirebilmek için, emziren annenin yapması gereken şeyler vardır. Bu noktalara özen gösterdiğiniz takdirde, siz ve bebeğiniz adına sağlıklı ve keyifli bir süreç geçiriyor olacaksınız

anneDinlenmenize ve Uyku Düzeninize Önem Verin!

Bir bedenden iki cana hayat vermek, enerji isteyen zorlu bir iştir.

Bu nedenle, bebeğinizi sütünüzle beslediğiniz zamanlar, yavrunuz emdikçe enerjinizin düştüğünü hissedersiniz. Özellikle yeni doğan bebeklerin iki saatte bir beslenmesi gerektiği göz önüne alındığında, ilk aylar anneler için oldukça zorlu geçer.

Gece-gündüz kavramı karışır. Annenin, bebeğinin uyuduğu zamanları fırsat bilerek dinlenmesi ve uyuması gerekir.

Önemli! Vücudunuz, siz uykudayken prolaktin ve melatonin hormonu salgılayarak süt üretiminin ve sütün kalitesinin artmasına yardımcı olur.

Ayrıca, dinlenmiş ve uykunuzu almış olmanız, sizi daha mutlu ve huzurlu bir hale getirecek, bu da bebeğinizle aranızdaki bağı kuvvetlendirecektir.

sağlıklı beslenmeSağlıklı ve Dengeli Beslenme, Emzirme Döneminizin Altın Kuralı Olsun!

Emziren bir annenin günlük fazladan 500-750 kalori arası enerjiye ihtiyacı olur. Süt üretiminin devam edebilmesi için bu miktarın altına düşülmemelidir.

Bu sebeple, emziren annelerin beslenmesine dikkat etmesi gerekmektedir. Enerji versin diyerek; yağlı, bol kalorili, karbonhidratlı ve şekerli besinler tüketmek yerine; proteince zengin ve her besin grubundan yiyeceklerin bulunduğu çok çeşitli bir beslenme şekli tercih etmek, anne ve bebeğin sağlığı açısından çok daha uygundur.

Unutmamalısınız ki, sütünüz artsın diyerek her önünüze geleni yemeniz doğru değildir. Yedikleriniz bebeğinizin de bünyesine geçtiğinden dolayı seçici ve özenli davranmalısınız.

Daha ayrıntılı bilgi için emzirme döneminde beslenme önerileri makalemizi inceleyebilir, makaleye aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz.

https://www.bebek.com/emzirme-doneminde-beslenme-onerileri/

beslenmeAnne Sütünü Artırıcı Gıdalarla Beslenin!

Tükettiğiniz yiyeceklerden bebeğiniz de etkilendiğine göre, “Emziren anneler neler yemelidir?” sorusu anneler için kaçınılmaz olacaktır.

Emzirme döneminde sıvı ihtiyacı artar. Başta su olmak üzere sıvı tüketiminizi artırın. Su bizim için en değerli sıvıdır. 

Günde en az 3 litre su içmeye özen gösterin. Taze meyve suları, ayran, kefir gibi içecekleri sık tüketin. Ancak, hazır meyve suları ve katkı maddesi içeren içeceklerden uzak durmalısınız.

  • Rezene, gibi süt artırıcı bitki çayları tüketin. Bilmediğiniz bitkileri doktorunuza danışın.
  • Kalsiyumca zengin, peynir ve yoğurdu sık tüketin.
  • Çeşitli sebze ve meyvelere öğünlerinizde muhakkak yer verin.
  • Yüksek protein ihtiva eden kırmızı et, yumurta ve balık tüketiminizi artırın.
  • Ara öğünlerinizde besleyici içeriği yüksek olan kuruyemiş ve kurutulmuş meyveleri tüketin.

Emzirme döneminde anneler birebir desteğe ihtiyaç duyarlar ve yol gösterici bir rehber ararlar. Sizin için biz de yol gösterici bir rehber hazırladık! Hemen inceleyin 🙂

https://www.bebek.com/anneler-icin-emzirme-rehberi/

ilaçSigara-Alkol-İlaç Tüketimine Dikkat!

Emzirme döneminde sigara ve alkol tükettiğinizde, sigara ve alkolün içerisinde bulunan bütün zararlı bileşenler sütünüze, buradan da direkt olarak bebeğinizin vücuduna geçer.

Minik bedenler bu zararlı maddeleri tolere edemez ve bebeğinizin vücudunda birikerek toksik etki oluşumuna neden olur. Aynı durum ilaç kullanımı için de geçerlidir. Eğer emzirirken herhangi bir ilaç kullanmanız gerekiyorsa (ağrı kesici veya grip ilaçları olabilir), mutlaka doktorunuza danışmalısınız.

çay- kahveSütünüzü Azaltabilecek Besinlerden Uzak Durun!

Sütünüzü arttıran besinleri yemeye özen gösterirken, “Emziren anneler neler yememelidir?” konusuna da dikkat etmeniz gerekecektir.

  • Çay ve kahve tüketimini azaltın, mümkünse emzirme dönemi boyunca hiç içmeyin. Kafein, anne sütü aracılığı ile bebeğinize geçerek uykusunu olumsuz yönde etkiler ve anne sütünün mineral içeriğini zayıflatır.
  • Acılı ve baharatlı yiyecekler tüketmeyin.
  • Kekik, nane ve maydanoz tüketimine dikkat edin. Yüksek miktarda tüketilen nane ve maydanoz, süt üretimini azaltırken, kekik alerjik belirtilere sebep olabilir.
  • Dip balıkları yemekten sakının. Bu balıklar, yüksek oranda cıva içerir ve bebeğinizin gelişimi üzerinde olumsuz rol oynar.
  • Kabuklu deniz mahsülleri ve yer fıstığı gibi alerjen gıdaları tüketmemeyi tercih edin.
  • Tuz tüketimini azaltın. Fazla tuzlu beslenmek vücudunuzda ödem yapabilir. Ödem, süt üretimini engeller.

brokoliYediğiniz Besinlerin Bebeğinize Gaz Yapma İhtimali Var!

Anne sütü ile beslenen bebeklerin gaz sorunu kaçınılmazdır. Süt, bağırsak hareketliliğini artırır, üstelik emerken bebeğiniz hava yutar ve bu hava bağırsaklarında birikir.

Hal böyle iken annenin yediği yiyeceklerin gaz yapan besinlerden oluşması, bu sorunu kat ve kat arttıracaktır. Bu nedenle, emzirmede gaz yapan yiyecekler tüketilirken dikkat edilmelidir.

Gaz yapan başlıca yiyecekler ise şöyledir;

  • C vitamini ağırlıklı meyveler (limon, portakal, greyfurt vb.), bebeklerin hassas bünyeleri için fazla asidiktir ve anne sütü yoluyla bebeğe geçerek karın ağrısı, gaz sorunu oluşturur.
  • Lahana, salatalık, soğan, brokoli
  • Aşırı süt tüketimi
  • Fasulye ve mercimek gibi şeker oranı yüksek ve zor sindirilen bakliyatlar
  • Çay, kahve ve çikolata
  • Kavun

emzirmeBebeğinizi Emzirirken, Onu Doğru Şekilde Tuttuğunuzdan Emin Olun!

Hem bebeğin doyması hem de göğüslerin tam boşalabilmesi için emziren anne, bebeğini uygun açıda tutmalıdır.

Bebeğinizin vücudu sizin vücudunuza paralel ve düz bir şekilde bulunmalıdır. Onu kendinize yakın tutmalısınız; ancak üzerine nefes almasına engel olacak ve karaltı oluşturacak kadar çok eğilmemelisiniz.

Bebeğinizi, göğsünüzü iyice kavradığından emin olarak emzirirseniz, fazla hava kabarcığı yutmasını da engellemiş olursunuz. Bebeğinizin burnunun göğüs ucunuzun hizasında olmasına dikkat ederseniz ona uygun açıyı oluşturmuş olursunuz.

İki Göğsünüzden De Eşit Emzirmeye Dikkat Edin!

Emziren annelerin en büyük endişelerinden biri, süt miktarının yeterli olup olmadığıdır.

Bebeğinizin uzun süre anne sütüyle beslenebilmesi için, iki göğsünüzü de eşit süre emzirmeye özen gösterin.

 

Çocuğunuz en son hangi göğüsten süt emdiyse, bir sonraki emzirmeye o göğüsten başlayın.

Böylelikle, göğüslerden sütün boşaltılmasını sağlamış ve süt üretimi desteklemiş olursunuz. Ayrıca sürekli aynı memeden emzirmek, diğer göğüste şişlik ve ağrı oluşumuna neden olacaktır. Yeteri kadar süt boşalmadığı için o göğüste süt üretimi azalacaktır. Her emzirmede çocuğa iki göğsü de 10’ar dakika vermek idealdir.

Maalesef ki çalışan anneler, bebeklerini sık sık emzirerek gereken boşaltımı sağlayamayabilir. Bu durumda, sanki evde emzirir gibi sütünüzü sağarak vücudunuza süt üretimi için gerekli uyarıyı verebilirsiniz.

Çalışan annelerin emzirmesi ile ilgili özel bir rehber hazırladık inanabiliyor musunuz? Aşağıdaki linke tıklayarak hemen inceleyin!

https://www.bebek.com/calisan-anneler-icin-emzirme-rehberi/

Diyet için Aceleci Davranmayın!

Doğum sonrası kilo problemi, her yeni doğum yapmış annenin sorunudur. Ancak emzirme döneminde uygulayacağınız katı diyetler, size hızlı kilo kaybı yaşatarak vücudunuzu güçsüz düşürür ve süt üretimini yavaşlatarak durma noktasına getirir. İlk 6 ay emziren annelerin diyet yapmalarını istemiyoruz.

Ayda 2 kilodan fazla kilo vermeniz, emzirme sürecinde uygun değildir. Bebeğiniz, anne sütünü tamamen bırakana dek ağır rejimleri bir kenara bırakmalısınız.

Aşırı yağlı, hamur işleri, yoğun karbonhidrat içeren yiyecekleri tüketmeden, sağlıklı bir beslenme ile günlük almanız gereken kaloriyi alarak beslenmeniz en doğrusudur.

Ayrıca bu süreçte basit egzersizler uygulayarak formunuza dikkat edebilirsiniz.

Enfeksiyon Riskine Karşı Göğüs Ucu Bakımınıza Özen Gösterin!

Emziren anneler, dönem dönem göğüs sorunları ile karşılaşır.

Meme ucu çatlakları ve yaralar, en sık karşılaşılan sorundur. Emziren bir anne olarak, meme ucu bakımınızı düzenli olarak yapmalısınız. Göğüs ucunda meydana gelen yaralarda bakteri ve mikroplar üreyerek günde 8-10 kez anne sütü emen bebeğinizin bünyesine geçer.

Göğüs ucu bakım kremi kullanarak bu yaraların oluşmasını engellemeli ve oluşan yaraların tedavisini yapmalısınız. Her emzirme öncesi ellerinizi yıkayarak, ellerinizin temiz olduğundan emin olmanız gerekir.

Liste daha çok detaylandırılabilir ancak emziren annenin yapması gereken şeyler temel olarak bu şekildedir ve bu hususlara dikkat ettiğiniz takdirde emzirme dönemi, sizin ve bebeğiniz için çok daha keyifli bir dönem olacaktır. 

 

Diyetisyen Beyza Uyan

Ben ebebek'in Beslenme ve Diyet Yöneticisi, Emzirme Danışmanı Beyza Uyan. Sizler için çeşitli konularda içerikler üretip aklınıza takılan soruları cevaplıyorum. En güvenilir kaynaklardan güncel bilgileri tarayıp sizinle buluşturuyorum. Ben Kimim? Haliç Üniversitesi - Beslenme ve Diyetetik bölümünden 2018 senesinde mezun oldum. Çapa Tıp Fakültesi Araştırma Hastanesi, Medistate Hastanesi, ve çeşitli Diyetisyen kliniklerinde stajlarımı tamamlayıp mesleki deneyim kazandım ve 5 senedir ebebek bünyesinde çalışıyorum. Sertifikalar: * 6. Ulusal Sağlıklı Yaşam Sempozyumu 1. Yaşam İçin Beslenme ve Spor Kongresi-Acıbadem Üniversitesi * Beslenme AkademisiBeslenme Akademisi-Bahçeşehir Üniversitesi * İstanbul Beslenme ve Diyetetik III. Öğrenci Sempozyumuİstanbul Beslenme ve Diyetetik III. Öğrenci Sempozyumu-Haliç Üniversitesi * Diyetisyen Yolunda Öneriler ve Diyetlerde Ceviz KullanımıDiyetisyen Yolunda Öneriler ve Diyetlerde Ceviz Kullanımı-California Walnut Board & Commission * Obezite Diyetisyenliği KursuObezite Diyetisyenliği Kursu * Sporcu Diyetisyenliği Kursu

Post navigation

Bir yanıt yazın

Çiceği Burnunda Anneler ve Komiklikleri!

Yenidoğan Bebeklerde Uyku Düzeni Ne Zaman Oturur?

0-3 Ay Bebeklerde Uyku Düzeni