bebegin-cinsiyeti-nasil-anlasilir

Bebeğin Cinsiyeti Nasıl Anlaşılır?

Bu sayfadaysanız demek ki senelerdir hayallerinizi süsleyen kendi bebeğinize sahip olma düşüncesi gerçek oluyor. Dünyanızın ekseni karnınıza doğru kaymaya başlıyor. Ama aklınızda bir soru işareti var? Bunlardan en heyecan verici olanı muhtemelen bebek cinsiyeti ile ilgili.

Bebek cinsiyeti nasıl anlaşılır sorusuna verilebilecek birçok cevap var. Bunların bir kısmı bilimsel bir kısmı ise geleneksel bilgiler. Tabi ki bilimsel veriler ışığında bu soruların cevaplarını arayacağız ama son olarak geleneksel bilgilerin eğlencesinden de mahrum kalmayalım.

Bebeğin Cinsiyeti Ne Zaman Belli Olur?

Hamile olunduğu fark edildikten sonra ilk ultrason kontrolüne giden aileler genellikle bebeğin cinsiyetini hemen öğrenebileceğinin heyecanına yakalanırlar. Bebeğin cinsiyetinin kesin olarak öğrenilebilmesi için genital bölgelerin şekillerinin oluşmaya başlamış olması gerekir. Genital bölge oluşmadan da ultrason görüntülerinde doktorunuz kız veya erkek olduğuna dair yorumlar yapabilir ama dediğimiz gibi bunlar kesin sonuç olmayabilir.

Bebeğinizin cinsiyeti rahminize düştüğü andan itibaren bellidir ama sizin bunu öğrenmeniz biraz zaman alacaktır. Bebeğin cinsiyetini belirlemek için en yaygın kullanılan yöntem ultrason olduğu için kesin sonuç bebeğin belli bir büyüklüğe ulaşması ile ortaya çıkar. Bu veriler ışığında bebeğin cinsiyeti en erken 13. haftalarda belli olsa da kesin cinsiyet öğrenimi için 20. hafta beklenmeli. 12. ve 13. haftalardan sonra vajinal ultrasonla, 15. haftalardan sonra ise karından bakılan ultrasonla bebeğin cinsiyeti tespit edilebilir.

Bebek gelişimini tamamlamış olmasına rağmen bazı etkenler cinsiyet tespiti sırasında yanlış algılara yol açabilir: Bebeğin ultrason çekilirken uygun pozisyonda olmaması, ultrason makinesinin görüntü kalitesinin düşük olması, göbek bağının genital bölgeyi gizlemesi, doktorun tecrübesi, anne karnındaki yoğun gaz; bazı ailelerin cinsiyet öğrenme aşamasından haftalar sonra sürprizle karşılaşmasına sebep olabilir.

Bebek Cinsiyeti Belirleme Yöntemleri

  • Ultrason:

    En yaygın kullanılan cinsiyet belirleme yöntemi diyebiliriz. Bir tıbbi görüntüleme tekniği olup ses dalgaları yardımıyla vücudun iç kısmında yer alan doku ve organların genel hatlarıyla görülebilmesini sağlar. Bu görüntülemede radyasyon olarak bilinen X ışınları kullanılmadığından sağlıklı bir yöntemdir.

  • İkili Tarama Testi:

    Down Sendromu testi olarak kullanılan bu teknik iskelet sistemini de kontrol ettiği için cinsiyet konusunda da fikir veri Genital bölgedeki iskelet yapısının açısı 45 dereceden yüksek ise erkek, 45 derecenin altında ise kız olarak yorumlanır.

  • Kordosentez Tekniği:

    Bebeğin cinsiyetinin kesin olarak belirlendiği bu test, kromozomları inceleyerek bebeğin özellikleri ile ilgili sonuca varıyor.

  • Koryon Villus Biyopsi Tekniği:

    Karın bölgesinden ya da rahim girişinden biyopsi yöntemi ile doku parçası alınır. Bu doku incelemeleri sonucunda bebeğin kız ya da erkek olduğu da anlaşılabilir.

  • Amniyosentez Tekniği:

    Karından, bebeğin zarar görmeyeceği noktadan özel iğneler kullanılarak sıvı alınır. Bu sıvı sayesinde bebeğin cinsiyetini öğrenebileceğiniz gibi aynı zamanda sağlık durumu hakkında da önemli bilgiler öğrenilir.

Bebeğin Cinsiyeti Nasıl Oluşur?

Bebeğin cinsiyetini hem anneden gelen hem de babadan gelen kromozomlar belirler. Vücudumuzda toplam 46 kromozom vardır bunların yarısı anneden yarısı babadan gelip, yumurta ve spermin döllenmesi sırasında birleşerek oluşur.

Cinsiyeti oluşturan kromozomlar: Erkeklerde X-Y, Kadınlarda ise X-X olarak gösterilir. Erkeklerin spermlerinden bazıları X kromozomunu taşırken bazıları Y kromozomunu taşıyor. Kadınların yumurtalıkları ise sadece X kromozomu taşıyor. Eğer X kromozomu taşıyan sperm hücresi yumurtalık içinde tutunup döllenirse X-X olacağı için kız oluyor.

Eğer Y kromozomu taşıyan sperm hücresi yumurtalıkta tutunup döllenirse X-Y olacağı için erkek oluyor. Yani bebeğin erkek ya da kız olmasının şansı buradan da anlaşıldığı gibi yarı yarıya ve cinsiyeti kesinlikle erkekten yani spermden gelen kromozom belirliyor.

bebegin-cinsiyeti-nasil-olusur

Bebeğin Cinsiyetini Belli Ettiği Düşünülen Geleneksel Yöntemler

Her ne kadar bilimsel doğruluğu olmasa da gerçek olmadıklarını bilsek de renkli ve eğlenceli gelenekler olduğu için bazen bunları test ederiz. Her ne olursa olsun daha önce de belirttiğimiz gibi bebeğin erkek ya da kız olması yüzde elli olup tamamen tesadüftür. Halk arasında yaygın bilinen yöntemlerden bazıları;

  • Anne karnında koyu hatlar ve tüylenme varsa erkek bebek, kalça bölgesinden kilo alıyorsa kız bebek doğacağı inanılır.
  • Anne karnı sivri ise erkek bebek, daha dairesel ise kız bebek doğacağı yönünde tahminde bulunulur.
  • Eğer annenin yüzünde sivilceler ve gözlerde şişlik oluşursa kız çocuğu olduğu düşünülür. Çünkü kız bebekler annelerinden güzelliklerini çalıyordur.
  • Aşerdiği yiyecekler tuzlu ise erkek çocuk, tatlı ise kız çocuk olacağı söylenir.
  • Çok sık mide bulantısı hissetmek ve özellikle sabah bulantılarının yoğunluğunun kız çocuğuna işaret ettiği söylenir.
  • Bebeğin kalp atışı dakikada 140’ın üstüne çıkıyorsa bebeğin kız olduğu düşünülür.
  • Garip adetlerden bir tanesi de cinsiyet öğrenmek için kara lahana kullanmak. Karalahana kaynatılıp suyu ayrılıyor. Ayrılan suya idrar damlatılıyor. Eğer su mor olursa erkek, pembe olursa kız bebek olacağı tahmin ediliyor.
  • Bu test için iki kişi gerekiyor. Bir yüzüğü ipe bağlayın ve gebe olan kişi sırt üstü uzansın. İkinci kişi yüzüğü ipten tutarak göbeğe doğru sarkıtsın. Eğer yüzük ileri ve geri hareket ederse erkek, yuvarlak şekilde dönerse kız olacağı söylenir.
  • Sarımsak yedikten sonra koku çok ağır hissedilirse erkek, eğer koku hissedilmezse kız çocuğu olacağı söylenir.
  • Eğer anne adayı gebelik süresince huysuz ise kız çocuğu, iyi bir ruh hali varsa erkek çocuğu olacağı söylenir. (Bu büyük ihtimalle erkeklerin uydurduğu yöntemlerden biri.)
  • Gebe annenin ayakları genel olarak soğuk ise erkek, sıcak ise kız çocuğu olacağı düşünülür.
  • Hamilelik sürecinde göğüsleriniz simetrik görüntüsünü kaybetmiş olabilir. Eğer sağ göğüs sol göğüsten daha büyükse kız bebek, sol göğüs sağ göğüsten daha büyükse erkek bebek bekliyorsunuz.

Tabi ki bunların hepsi bilimsel dayanağı olmayan batıl inançlardan bazıları. Bunları bebeğiniz hakkında oynadığınız, onu düşünmenizi ve hayal kurmanızı sağlayan keyifli oyunlar gibi düşünebilirsiniz. Bu rivayetler ile eğlenmeye bakın gerçek bir bilgi olarak kabul edip eylemlerinizi buna göre şekillendirmeyin.

Evde Cinsiyet Testi Nedir?

Ultrason testleri hamileliğin 13 ve 15 haftaları sonuç vermesine rağmen cinsiyet testleri hamileliğin 10. haftası itibari ile kullanılabiliyor. Meraklı anne ve babalar çocuklarının cinsiyetini daha erken öğrenmek için bu testleri kullanıyor.

Ancak cinsiyet belirleme testi kullanımı, birçok ülkede yasaklanmıştır. Erken zamanda cinsiyet öğrenildiği için istenmeyen durumda kürtaja sebebiyet vermesi ve kürtaj oranlarının artması da bu yasağın sebeplerinden biridir. Türkiye’de bu test yasak değildir. Evde cinsiyet belirleme testini bütün eczanelerde bulabilirsiniz.

Evde cinsiyet belirleme testinin güvenilirliği uzmanlarca %80 olarak kabul edilmiştir. Bu oran hamileliğin erken dönemlerine göre gayet yüksek bir oran. Bunun yanında diğer testlere göre kullanım kolaylığı olması da avantaj. Bizim tavsiyemiz u teste ancak ultrason sonuçlarının yanında kesin gözle bakmanız.

Gebe anne uyandıktan sonra yaptığı ilk idrarı cinsiyet belirleme testiniz haznesine koyar. Yaklaşık olarak 10 dakika bekledikten sonra bebek cinsiyeti öğrenilebilir. Bu 10 dakika sonunda haznede meydana gelen renk yeşil olması halinde erkek bebek, turuncu ya da kırmızı olması halinde ise kız bebek olduğu anlaşılır.

Bebeğinizin Cinsiyetini Belirleyebilir misiniz? Merak ediyorsanız, bağlantıya tıklayarak bilgi edinebilirsiniz.

Bebeğinizin Cinsiyetini Belirleyebilir misiniz?: https://www.bebek.com/bebeginizin-cinsiyetini-belirleyebilir-misiniz/

Post navigation

Bir yanıt yazın

Pelvik Ultrasonografi, Smear Testi ve Torch Testleri Ne Anlama Gelir?

Hamilelikte Cips Tüketilir mi?

Hamilelikte Pika Sendromu nedir?