bebegin-anne-karnindaki-hareketleri

Bebeğin Anne Karnındaki Hareketleri

Bir kadın için hamilelik, birçok mucizevi ana şahitlik edeceği anlamına gelen özel bir dönemdir. Bu süreci yaşarken bazı zamanlar minik bir bebeğin içinizde büyüyor olmasına inanmakta güçlük çekebilirsiniz. Ta ki o ilk kıpırtıyı hissedene kadar. İlk kıpraşmaları fark ettikten sonrası ise oldukça keyifli bir sürecin başlangıcıdır.

Her gün küçük meleğinizin karnınızdaki hareketlerini takip etmeye başlamanız kaçınılmaz olacaktır. Peki bebek hareketleri hakkında neler biliyorsunuz?

Bu dönemde anne karnındaki bebeğin hareketleri ile ilgili tüm merak ettiklerinizi sizler için derledik.

Bebek İlk Ne Zaman Hareket Etmeye Başlar?

Bir bebek sahibi olacağınızı öğrendiğiniz andan itibaren onu hissedebilmek için sabırsızlanırsınız. Bu nedenle bebeklerin ilk hareketleri, anne adaylarının gebelikte unutamadığı anlardan biridir. Bu sabırsız bekleyiş aslında çok uzun sürmez. Çünkü bebekler anne rahminde hamileliğin 2. ayından itibaren hareketlenmeye başlarlar.

Bir embriyonun ilk hareketleri, yaklaşık olarak gebeliğin 8-10. haftaları arasında gerçekleşir. Bu haftalarda meydana gelen hareketler, istemsiz ve kontrolsüz sıçramalar ve refleksler şeklinde oluşur. Henüz embriyo çok küçük olduğu için gebelerin bunları hissetmesi mümkün değildir.

Bu yüzden genellikle bebeklerin daha geç hareket ettiği gibi bir yanılgıya düşülebilir. Fakat ilk trimesterde bebeklerin hareket etmeye başladığı bilinmektedir. Ultrason kontrollerinde de bu durumu gözlemlemek mümkündür.

Bebeğin İlk Hareketi Ne Zaman Hissedilir?

Gün geçtikçe rahminizde gelişip büyüyen bebeğinizi her ne kadar rutin doktor kontrollerinizde ultrasonda görseniz de kalp atışlarını duysanız da bu minik canlının varlığını birebir hissetmek istersiniz. Bu nedenle hamilelerin en çok merak ettikleri konuların başında bebeklerinin hareketini ne zaman hissetmeye başlayacakları gelir.

İlk kıpırdanmalar gebeliğin 8. haftalarında yani ilk trimester döneminin içinde başlar, ancak bu tepkilerin başladığı zaman ile hissedildiği zaman aynı değildir. Anne adaylarının bu haftalarda hareketleri yakalayabilmeleri oldukça güçtür. Henüz hareketlerin belirli bir düzende olmaması ve bebeğin küçük olması, buna engel olur.

Hamileler ilk bebek hareketlerini şu zamanlarda hissedebilir:

  • İlk hamileliklerde; gebeliğin 18-22. haftaları arasında,
  • Sonraki hamileliklerde; gebeliğin 16. haftasından itibaren bebeğin hareketleri hissedilebilir.

Tabii ki bu durum kişiden kişiye değişiklik gösterebilir. Bazı gebeler 24-25. haftaya kadar karınlarında bir tepki fark edemeyebilir.

Bu durumun sebepleri arasında şunlar vardır;

  • Kilolu anne adayları hareketleri zayıf gebelere kıyasla daha geç hisseder.
  • İlk gebeliğini yaşayan kadınlar, hissettikleri şeyin bebeğin tepkilerinden kaynaklandığını fark edemeyebilir.
  • Gün içerisinde yoğun bir tempoya sahip olmak, hareketleri fark etmenize engel olabilir.
  • Bebeğiniz sakin bir mizaca sahip olabilir ve gün boyunca az hareket edebilir.
  • Anne karnında olsalar da bebeklerin de bir uyku düzeni vardır ve yaptığınız takip bu uyku anlarına denk geliyor olabilir.

Ancak tüm etkenlere rağmen hamileliğinizin 26. haftasına gelmiş ve hala hiçbir hareket hissetmemişseniz bu durumu kadın doğum uzmanınız ile paylaşmanız gerekir.

Anne Karnındaki Bebek Hareketleri Neye Benzer?

anne-karnindaki-bebek-hareketleri-neye-benzer

Daha önce en az bir hamilelik yaşamış anne adayları bebeklerinin karınlarındaki hareketlerinin neye benzediğini az çok bilse de özellikle ilk gebeliklerde kadınlar bu hissi fark edebilmek adına hareketlerin neye benzediğini öğrenmek isterler.

Anne adaylarının benzetmelerine göre bebeğin anne karnındaki hareketi;

  • Küçük bir kuşun veya kelebeğin kanat çırpmasına,
  • Mısır patlamasına,
  • Gaz sıkışmasına,
  • Bebek büyüdükçe de içerden dışarı çıkmaya çalışırcasına itme kuvvetine benzemektedir.

Bebeğin Hareket Sıklığı Nasıl Olmalıdır?

Bebeklerin her günü aynı olmayabilir. Bazı günler miniğiniz oldukça aktif davranışlar sergiler; rahim içerisindeki dönme manevraları, tekmeleri, itmeleri, zıplamaları ve hıçkırmaları net şekilde fark edilir. Bazı günler ise uyuyup dinlenmeyi ve az hareket etmeyi tercih edebilir. Bu sebeple bir bebeğin hareket sıklığı her gün aynı olmaz.

Bebeğiniz her gün aynı sıklıkta aktif olmasa da gün içerisinde ortalama olarak 100-150 kez hareket edebilir. Bu hareketlerin çoğu anne adayının fark edemeyeceği şiddette gerçekleşir. Fakat hiç hareket yakalanamaması da bazı riskli durumların habercisi olabilir. Bu nedenle doktorunuz tarafından gün içerisinde bebeğin sağlığının iyi olduğunu ayırt etmenize yardımcı olmak adına hareket testi yapmanız tavsiye edilebilir.

Peki anne karnındaki bebeğe hareket testi nasıl yapılır?

  1. Öncelikle dinlenme pozisyonuna geçin ve bir koltuğa uzanın.
  2. İş yerinde veya dışarıdaysanız mümkün olduğu kadar sessiz ve sakin bir yere geçerek dinlenme pozisyonunu alın.
  3. Sol tarafınıza doğru dönün.
  4. Saati kontrol edip not alın.
  5. Bebeğin tekme, vurma, yer değiştirme, hıçkırma gibi belirgin ve ittirme gibi hafif hareketlerini saymaya başlayın.
  6. Yaklaşık 2 saatin sonunda en az 10 hareket saydığınızdan emin olun.
  7. 10 tepki aldıysanız herhangi bir sıkıntı yok demektir. Ancak bu sayının altında kaldıysanız farklı bir zamanda tekrar deneyin.
  8. Tatlı bir şeyler atıştırın veya elinizle hafifçe bebeğinizi uyararak uyanmasını ve hareket etmesini sağlayın. Ardından testi tekrarlayın.

Tüm uğraşlarınıza rağmen sonuç alamazsanız, doktorunuzu bilgilendirin veya en yakın sağlık kuruluşuna müracaat edin.

Bebeğin Hareket Etmesi için Ne Yapmak Gerekir?

Anne karnındaki bebeğin hareketi çoğu zaman hem doktorlar hem de anne adayları için her şeyin yolunda olduğunun bir göstergesidir. Fakat miniğiniz inatçı çıkıp hareket etmemeyi de tercih edebilir.

Miniğinizin karnınızda hareketlenmesini sağlamak amacıyla şu yöntemleri uygulayabilirsiniz:

  • Bebeği uyarmak (Elinizle veya parmağınızla yavaşça karnınızın belli noktalarına bastırın.)
  • Pozisyon değiştirmek (Ayaktaysanız oturun veya yan tarafınıza doğru uzanın.)
  • Tatlı yiyecekler tüketmek (Enerji verici yiyecekler yiyin.)
  • Işık ve sesin uyarıcı etkisini kullanmak (Karnınıza doğru parlak bir ışık tutun ya da yüksek volümlü bir ses çıkararak irkilmesini sağlayın.)

Dilerseniz “Müziğin Anne Karnındaki Bebek Üzerindeki Etkisi” Konulu videomuzu izleyebilirsiniz.

YouTube video

 

Bebeğin Çok Hareketli Olması Riskli midir?

Nasıl ki bebeğiniz az hareket ettiğinde endişeye kapılabiliyorsanız aynı durum bebek o gün çok hareket ettiğinde de geçerli olabilir. Normalden daha fazla tepki yakalayan anne adayları bebeklerinin çok aktif olmasının ne anlama geldiğini merak ederek bebeğin sıkıntıda olduğunu ve bir sağlık sorunu bulunup bulunmadığını düşünmeye başlarlar.

Fakat bir bebeğin anne karnında çok hareketli olması onun için endişe verici değil aksine memnun olunacak bir durumdur. Çünkü bebekler keyifli olduklarında ve rahat ettiklerinde daha sık hareket halinde olurlar.

  • Dinlenme moduna geçtiğinizde,
  • Uzandığınızda,
  • Keyifli olduğunuzda,
  • Sevdiğiniz bir yiyeceği tükettiğinizde, bebeğiniz de daha çok hareket edebilir.

Anne karnındaki bebek hareketleri, gebeliğin sonlarına doğru değişebilir. Yeri daraldığı için miniğiniz daha az ama daha kuvvetli hareketlerde bulunacaktır. Bu nedenle endişeye kapılmamalı ve bu günlerin tadını çıkarmalısınız.

 

“Anne Karnındaki Bebeğin Yaşamını Tehdit Eden 12 Problem” Konulu yazımızı  okumak için aşağıdaki bağlantıya tıklayın.

Anne Karnındaki Bebeğin Yaşamını Tehdit Eden 12 Problem: https://www.bebek.com/anne-karnindaki-bebegin-yasamini-tehdit-eden-12-problem/

Post navigation

Bir yanıt yazın

Anne Adayları Evcil Hayvan Besleyebilir mi?

Hamilelikte Amniosentez Nasıl Yapılır?

Hamilelik Döneminde Başınıza Neler Geleceğini Merak Ediyor musunuz?