Bebeğinizi kucağınıza almak için gün sayarken artık 37. haftadasınız. Çok uzunmuş gibi görünen gebelik serüveninin sonuna geldiniz ve doğuma sadece 3 haftanız kaldı. Buna rağmen hem bebeğiniz hem de siz farklı durumlar yaşamaya devam ediyorsunuz.

Gebeliğin 37. haftası anne adaylarında ne gibi değişimler yaratıyor, bebeğiniz bu hafta ne durumda? Beslenmeden egzersizlere hamilelik semptomlarından kontrol listesine kadar aklınıza takılan her şeyi sizler için derledik.

37. Haftada Bebek

37. haftaya geldiğinizde bebeğinizin gelişiminin hangi aşamada olduğunu merak edebilirsiniz. İşte kilosu, boyu, sistemlerinin ve duyularının gelişimi, hangi becerileri kazandığı gibi tüm sorularınızın cevapları…

Bebeğim Ne Kadar Büyüdü?

Bebeğiniz bu hafta bir marul boyutuna ulaştı.

Birçok sistemi dış dünyaya uyum sağlamak için hazır olan minik yavrunuz, bu hafta yağlanmaya ve kilo almaya devam ediyor. Geçen haftaya kıyasla yaklaşık 200 gram daha alan bebeğin boyunun uzaması bir miktar yavaşlamış olabilir. Bu dönemde derisinin altındaki ve organlarının çevresindeki yağ doku giderek artar.

YouTube video

37 haftalık bebeğin kilosu ve boyu yaklaşık olarak aşağıda yer alan tablodaki gibi olacaktır:

Gebelik Yaşı (Hafta) Kütle (g)  Uzunluk (cm)
37. hafta 2600-2800 48-49

Bu değerler, 37. haftasında olan bir bebeğin ortalama değerleridir. Sizin miniğiniz doktor kontrolünde daha kilolu veya zayıf, daha kısa veya uzun çıkmış olabilir. Erkek bebekler kız bebeklere kıyasla daha fazla yağ dokusuna ve daha kalın kemiklere sahip olurlar. Bu durum bebeklerin farklı boy ve kiloda olmasına yol açabilir. Bu gibi durumlarda endişeye kapılmamak ve her bebeğin fiziksel gelişiminde bu tür farklılıklar olmasının normal karşılandığını unutmamak gerekir.

Sistemlerinin Gelişimi ve Yeni Kazanılan Beceriler

Her ne kadar bebeğiniz bu hafta doğduğunda prematüre yerine normal zamanında doğmuş bir bebek gibi kabul görse de 37 haftalık doğumlar hâlâ erken doğum olarak adlandırılır. Çünkü bebeğin sistemleri gelişmeyi sürdürüyor. Genel olarak bir yeni doğan kadar gelişim göstermiş olan miniğinizin vücudunda son hazırlıklar devam ediyor.

O hâlde 37 haftalık bebeğin organ ve sistem gelişimi hangi aşamada, inceleyelim.

  • Sinir Sistemi + Endokrin Sistem

Bu hafta miniğinizin beyin gelişimi devam eder. Sinir hücreleri hızla çoğalır ve birbirleri ile bağlantı kurar. Gelişen endokrin sistem sayesinde yüksek ihtimalle saçlarının çoğu çıkmış olabilir. Tırnakları da uzamaya devam eder.

  • Sindirim Sistemi

Bebeğinizin midesi anne sütünü sindirecek kadar gelişmiş durumdadır. Beslenmesini sağlayacak emme kasları gelişimini tamamlamak üzeredir.

  • Solunum Sistemi

Akciğerler gelişimini büyük ölçüde tamamlamıştır ve artık bebeğiniz dünyaya geldiğinde solunum desteğine ihtiyaç duymadan kendi kendine nefes alıp verebilecek gelişim düzeyindedir. Anne karnında amniyon sıvısını yutarak ritmik hıçkırıklara devam eder ve solunum pratiği yapar.

  • Destek ve Hareket Sistemi

Giderek daha fazla kalsiyum depolayan kemikler sertleşmeyi sürdürür. Özellikle kaval kemiği, uyluk kemiği ve kol kemikleri kıkırdak dokusunu kaybedip kemiksi yapısına kavuşmaya başlar. Ancak birçok kemik doğum kanalından rahat geçiş sağlamak amacıyla hâlâ kıkırdak yapısını korumaktadır.

  • Boşaltım Sistemi

Böbrekler amniyon sıvısını süzerek çalışma mekanizmasını güçlendirir ve doğumdan sonra bebeğin damarlarında  gezen atıkları ayrıştırmak için kendini hazırlar. Bağırsaklarda bebeğin ilk dışkısı olan siyah- koyu yeşil renkli mekonyum birikimi devam eder.

  • Üreme Sistemi

Yakın zamanda tamamlanacak olan erkek bebeklerin testislerinin testis torbasına inmesi olayı devam eder.

  • Bağışıklık Sistemi

Bebeğiniz bu hafta sizin antikorlarınızı kendi bünyesine kazandırmayı ve bağışıklığını kuvvetlendirmeyi sürdürür.

37 Haftalık Bebekte Duyu Organları ve Gelişim Özellikleri

Gebeliğin 37. haftası miniğiniz, duyu yeteneklerini oldukça ilerletmiştir.

37 haftalık bebeğin gelişimi duyu organları söz konusu olduğunda hangi aşamadadır, işte adım adım küçüğünüzün bu hafta öğrendikleri…

  • Göz ve Görme Duyusu

Gözler bu hafta ışığa olan duyarlılığını artırmış durumdadır. Karnınıza parlak bir ışık geldiğinde yavrunuz ışığın yönüne doğru yönelebilir. Gözlerini kırpabilir.

  • Kulak ve İşitme Duyusu

Kulakları oldukça gelişmiştir. Duyma yeteneği ilerleyerek anne ve babasının seslerini ayırt edebilir hâle gelir. Doğduktan sonra bu sesleri büyük ölçüde hatırlayacaktır.

  • Dil ve Tatma Duyusu

Bebeğiniz bu hafta dilini kullanmanın yollarını keşfeder. Elini, ayağını veya parmağını emme hareketi yaparak beslenme için bol bol pratik yapar.

  • Burun ve Koklama Duyusu

Koku alma yeteneğini kullanabileceği bir ortamda bulunmamasına rağmen burun ve koklama duyusu da hazırdır.

  • Deri ve Dokunma Duyusu

Cildinin üzerindeki lanugo tüylerinin büyük bir kısmı dökülmüştür. Teni pembe rengini almaya devam eder. Cilt altında yağ dokusu birikmeyi sürdürür ve bebeğin kendi vücut sıcaklığını koruyabilmesine yardımcı olur.

37 Haftalık Bebek Hareketleri

Doğum yaklaşırken anne adaylarını en çok bebeğin hareketlerindeki değişimler heyecanlandırır. Uzun süreli hareketsizlikler veya normalin dışında hareketli olma hâlleri gebeliğin 37. haftası içerisindeyken farklı yorumlanabilir.

Bu hafta bebeğiniz anne karnında kendisine adeta bir yenidoğan gibi düzen kurar. Belli aralıklarla uyuyup uyanır, uyurken uzun süre hareket etmeyebilir. Fakat 37 haftalık bebek hareketleri hâlâ net bir şekilde hissedilebilir. Hatta rahim duvarı fazlasıyla inceldiği için dışarıdan bebeğin eli, dirseği veya ayağı fark edilebilir. Dönme hareketi yaparken karnın her yerinde geniş dalgalar oluşturması mümkündür.

37 Haftalık Bebek Kaç Aylık Olur?

Haftalar hızla ilerlerken gebeliğinizde kaçıncı ayda olduğunuzu merak edebilir ve “37 hafta kaç aydır?” diye sorabilirsiniz.

37. hafta, hamilelikte 9. ayda olduğunuzu gösterir. Dilerseniz basit bir hesaplama ile kaç aylık olduğunuzu kendiniz hesaplayabilirsiniz.

37 hafta= 37×7 = 259 günlük

259/30= 8 ay 19 gün

Bu hesaba göre gebeliğinizde 9. ayın içindesiniz.

YouTube video

37 Haftalık Gebelikte Anne

Anne adayları için hamileliğin belki de en zorlu evresi son haftalardır. Bu dönemde fiziksel şikâyetlerin yanı sıra doğumun nasıl olacağı, bebeğinizin sağlıkla dünyaya gelmesi, doğum anı ve sonrası ile ilgili kaygılardan kaynaklı psikolojik sıkıntılar artmaya başlar. Bu nedenle gebeliğin 37. haftası ile birlikte stres ve heyecan fazlasıyla yükselir.

37 haftalık gebe iseniz bu hafta sizi neler bekliyor, nelere hazırlıklı olmalısınız, merak ettiklerinizi birlikte inceleyelim.

Bedenimde Neler Oluyor?

  • Kasılmalar: Çoğu anne adayının doğum sancısı mı yoksa yalancı sancılar mı diye ayırt etmekte zorlandığı kasılmalar, bu haftalarda daha sık yaşanmaya başlar. Artık doğum pozisyonunu almış olan bebeğiniz rahim kaslarına baskı kurarak vücudunuzu doğum anına hazırlamaktadır. Braxton Hicks adı verilen bu hazırlık kasılmaları, doğumun başladığını değil yaklaştığını gösterir. Düzensiz aralıklarla gelen ve dinlenince gelen kasılmalar bu süreçte normal karşılanabilir.
  • Uykusuzluk: Son haftaların sürekli tekrarlayan sorunu uykusuzluktur. Büyüyen karın, doğru uyku pozisyonunu bulmaya engel oluşturabilir. Angajmanın gerçekleşmesi ise mesaneye olan baskının artmasına ve gece uykudan uyanmanıza sebep olup tuvalete gitme ihtiyacı hissetmenize sebep olabilir. Ayrıca doğuma yönelik kaygılar ve stres de uykusuzluk üzerinde büyük bir rol oynayarak uykuya dalmayı zorlaştırır. 
  • Çatlak sorunu: Kilo alımındaki ani artış birçok gebede deride özellikle de karın ve basen bölgesinde morumsu veya kırmızımsı damarların oluşmasına yol açabilmektedir. Aşırı esneyen derinin üzerinde bu tür görüntüler oluşması normaldir. Çatlak oluşumu genetik yatkınlıkla beraber beslenme, uyku düzeni, cildin nem dengesi gibi birçok farklı etkene bağlı olarak gelişir. Fakat son haftalarda cildiniz maksimum gerginliğe ulaştığı için daha sık görülebilir.
  • Sırt ağrısı: Bebeğiniz bu günlerde omurganıza daha fazla baskı yapmaya başlamış olabilir. Bu baskı, sırt ve bel bölgesinde zaman zaman şiddetlenen hafif ağrılara yol açar.
  • Ciğerlerde rahatlama: Önceki haftalarda büyüyen bebek göğüs kafesine ve akciğerlere baskı yaparak nefes alıp vermeyi güçleştirirken gebeliğin 37. haftası ile bu baskı yukarıdan aşağıya kaydığı yani bebek doğum kanalına inmeye başladığı için ciğerlerde rahatlama hissedilebilir.
  • Nişan gelmesi: Gebelerin bildiği en belirgin doğum belirtilerinden biri olan nişan gelmesi, 37. haftada meydana gelebilir. Rahim ağzını hamilelik süresince enfeksiyonlardan korumakla görevli olan mukus, doğumdan birkaç saat önce gelebileceği gibi birkaç hafta önce de gelebilir. Böyle bir durumda doktorunuza bilgi vermeniz gerekir.

Seni Rahatsız Eden Hamilelik Semptomlarını En Aza İndirecek İpuçları

Günleri sayıyor, hazırlıklarınızı tamamlarken yorgunlukla ve ağrılarla mücadele etmeye çalışıyorsunuz. Şikâyetlerinizi en aza indirmeye yardımcı olacak bazı uygulamalar ile bu haftayı daha rahat geçirmeyi deneyebilirsiniz.

37 haftalık hamilelikte anne için pratik tavsiyeler şunlardır;

  1. Uzun süre ayakta kalmamaya çalışın ve bol bol ayaklarınızı uzatarak dinlenin.
  2. Uykusuzluk sorununa karşı basit tedbirler alın.
  3. Uyku pozisyonunuzu daha konforlu bir hâle getirmek için sırt, karın ve bacaklarınızı yastıklar ile destekleyin.
  4. Yatmadan önce ılık bir duş alın.
  5. Uykudan en az 1 saat önce bir bardak ılık süt için.
  6. Yatmadan önce mesanenizi boşalttığınızdan emin olun.
  7. Kitap okumayı deneyin.
  8. Bel ve sırt ağrılarını ortadan kaldırmaya yardımcı olacak egzersizler yapın.
  9. Yalancı kasılmalara karşı önlemlerinizi alarak dinlenmeyi ve bol sıvı tüketmeyi ihmal etmeyin.
  10. Doğum anına yönelik çeşitli kaygılar taşıyor doğum korkusu yaşıyorsanız stresi azaltabilmek için psikolojik destek almayı deneyin. Bir doğum koçu, doula veya psikolog ile görüşerek kaygılarınızı hafifletmeye çalışın.
  11. Çatlaklarınız oluşuyorsa hem oluşan çatlakların ilerlemesini hem de yeni çatlak oluşumunu önlemek amacıyla cildinizi nemlendirin. Bunun için bitkisel yağlardan ve organik kremlerden faydalanabilirsiniz.

YouTube video

Doğum Belirtileri Nelerdir?

Anne adaylarının en çok merak ettiği konulardan biri de doğum belirtileridir. 37 haftalık bebek dünyaya gelmek için neredeyse hazırdır. Bu sebeple doğum anının geldiğini anlamanıza yardımcı olacak belirtileri iyi gözlemlemek gerekir.

  • Giderek sıklaşan, dinlenme ile geçmeyen, düzenli kasılmalar (Zaman geçtikçe iki sancı arasındaki süre kısalırken kasılmaların süresi uzar.)
  • Karnın alt tarafında baskı hissi
  • Regl ağrısına benzer ağrı ve kramplar
  • Nişan gelmesi (Rahim ağzını örten sümüksü yapılı akıntıdır.)
  • Suyun gelmesi (Amniyon kesesinin patlaması ile gelen amniyotik sıvıdır. Su geldikten yaklaşık 12-24 saat sonra doğum gerçekleşir.)
  • Vajinal kanama
  • Rahim ağzında (servikste) incelme (Bebeğin geçişini sağlamak için rahim ağzının yeterli açıklığa ulaşması gerekir. Bunun için gereken açıklık 10 cmdir.)

Doğumu kolaylaştıran yöntemler için makalemizi okuyabilirsiniz: https://www.bebek.com/dogumu-kolaylastiran-yontemler/

Kaç Kilo Almalısın?

Bebek beklediğinizi öğrendiğiniz ilk andan itibaren sağlıklı bir beslenme tarzı benimseyerek ve çeşitli egzersizler yaparak formunuza dikkat etmiş ve kontrollü kilo almış olabilirsiniz. Son aya geldikten sonra bazı anne adayları için bu durum farklılaşabilir ve bebeğin günde 25-30 gram kilo alması sizin de hızla kilo almanıza yol açabilir.

37 haftalık gebelik için doktorların öngördüğü kilo aralığı 12,5-14,5 kg şeklindedir. Bu kilo aralığı her hamilede değişkenlik gösterebilir, ancak bebeğin gelişimi ve sizin sağlığınız yolunda ilerlediği müddetçe bu kilonun altında veya üstünde bir kilo almış olmanız ciddi bir sıkıntı oluşturmaz.

Beslenme Önerileri

37. haftaya gelindiğinde anne rahmindeki bebeğin gelişimi büyük bir oranda tamamlanmış durumdadır. Fakat doğuma kadar yağ dokusundaki artış ve bazı sistemlerin gelişme süreci devam eder. Bu sebeple beslenme konusu hala önemini korumaktadır.

37 haftalık gebelikte beslenme için öneriler şunlardır;

  • Artan vücut ısısını dengede tutmak amacıyla günlük sıvı alımına dikkat edin ve günde en az 2,5-3 litre su tüketmeye devam edin.
  • Bel, sırt ve bacak ağrılarını hafifletmeye yardımcı olacak magnezyum ve potasyum minerallerince zengin beslenmeye çalışın.
  • Şişkinliği önlemek ve kan şekerinizi dengede tutmak için azar azar ve sık aralıklar ile beslenin.
  • Son dönemlerde hızlı kilo aldığınızı hissediyorsanız ve iştahınız çok açıldıysa sağlıklı atıştırmalıklardan faydalanın.

9. ayınızda nasıl beslenmeniz gerektiğiyle ilgili ayrıntılı ilgi için bu makalemizi okuyabilirsiniz: https://www.bebek.com/9-ay-gebelikte-beslenme/

Egzersiz Önerileri

Hamileliğinizin sonuna yaklaşırken bebeğin doğum pozisyonunu alması ve servikse yaptığı baskının artması nedeniyle kendinizi eskisi kadar kolay hareket ederken bulamayabilirsiniz. Fakat gebeliğin seyri ve doğum için yaşanan bu semptomların sizi daha fazla hareketsizleştirmesini önlemek gerekir.

37 haftalık gebelik egzersizleri ve yapılabilecek fiziksel aktiviteler olarak şu seçenekleri değerlendirebilirsiniz:

  • Yarım saati aşmayan tempolu yürüyüşler
  • Dans etmek
  • Meditasyon
  • Esneme hareketleri
  • Doğumu kolaylaştıran nefes egzersizleri

Özellikle esneme ve nefes egzersizleri bu haftalarda sizi fiziksel olarak hazırlamakla kalmaz, aynı zamanda psikolojik yönden de rahatlamaya yardımcı olur. Dilerseniz egzersizleri doğru şekilde uygulayabilmek için bir uzmandan yardım alabilir veya özel hamile kurslarına kayıt olabilirsiniz.

37. Hafta Gebelikte Kontrol Listesi

Hamileliğin 37. haftası için yapmanız gerekenleri şu şekilde listeleyebiliriz:

  • Doğum zamanı yaklaşırken doğum belirtileri ile ilgili bilgi edinin veya bu konuda doktorunuzdan detaylı bilgi alın.
  • Bebeğinizin ve sizin hastanede ihtiyaç duyacağınız tüm malzemeleri toparlayın ve hastane çantanızı hazır edin. Hastane çantasını kapıya yakın bir yere koyun.
  • Doktorunuzla birlikte doğum şeklinizi belirleyin.

Gebeliğin 37. haftası ile bebeğinizi kucağınıza almak için geriye sadece 3 haftanız kalıyor. Bu haftayı son hazırlıkları tamamlayarak ve bol bol dinlenerek geçirebilirsiniz.

Hastane çantanızda eksik olup olmadığını kontrol etmek için: https://www.bebek.com/hastane-cantasinda-neler-olmalidir/

Post navigation

Bir yanıt yazın

Bebeklerde ROP Muayenesi

Süt Pompası Temizliği: Göğüs Pompası Nasıl Temizlenir?

Hamilelik Sonrası Saç Dökülmesi