Hamilelik serüveninde sona yaklaşırken haftalar hızla ilerliyor ve artık 36. haftadasınız. Belki henüz hazırlıklarınız tamamlanmadı, belki doğum için hâlâ vakit olduğunu düşünüyorsunuz, fakat bu haftalar anne adaylarının daha dikkatli davranması gereken haftalardır. Çünkü vücut artık doğuma hazırlanıyorum.

Gebeliğin 36. haftası anne adaylarında ne gibi değişimler yaratıyor, bebeğiniz bu hafta ne durumda? Beslenmeden egzersizlere hamilelik semptomlarından kontrol listesine kadar aklınıza takılan her şeyi sizler için derledik.

YouTube video

36. Haftada Bebek

36. haftaya geldiğinizde bebeğinizin gelişiminin hangi aşamada olduğunu merak edebilirsiniz. İşte kilosu, boyu, sistemlerinin ve duyularının gelişimi, hangi becerileri kazandığı gibi tüm sorularınızın cevapları…

Bebeğim Ne Kadar Büyüdü?

Bebeğiniz bu hafta bir papaya boyutuna ulaştı.

Minik yavrunuzun ne kadar hızlı büyüdüğünü karnınızın genişlemesinden anlıyor olsanız da bu hafta bebeğiniz neredeyse 2,5 kiloya yaklaşarak büyümeye devam ediyor ve kendini doğuma hazırlıyor.

36. haftada bebeğiniz yağ depolamaya devam eder ve kemikleri giderek daha da sertleşir. Ağırlığı ile beraber boyu da birkaç santimetre daha uzamıştır. Ancak bu büyüme hızı, haftalar ilerledikçe bir miktar azalır.

36 haftalık bebeğin kilosu ve boyu yaklaşık olarak aşağıda yer alan tablodaki gibi olacaktır:

Gebelik Yaşı (Hafta) Kütle (g)  Uzunluk (cm)
36. hafta 2400-2600 46-48

 Bu değerler, 36. haftasında olan bir bebeğin ortalama değerleridir. Sizin miniğiniz doktor kontrolünde daha kilolu veya zayıf, daha kısa veya uzun çıkmış olabilir. Bu gibi durumlarda endişeye kapılmamak ve her bebeğin fiziksel gelişiminde bu tür farklılıklar olmasının normal karşılandığını bilmek gerekir. Fiziksel gelişimde anne ve babanın genetik rolü oldukça yüksektir. Minyon tipli bir aile iseniz yavrunuz da yapı itibari ile yüksek olasılıkla size benzeyecektir.

Sistemlerinin Gelişimi ve Yeni Kazanılan Beceriler

36. haftasında olan bir bebeğin vücut sistemlerinin çoğu gelişimini tamamlamış durumdadır. Buna rağmen sindirim, solunum ve kas-iskelet sistemi son hazırlıklarını yapar ve miniğinizin dünyaya geldikten sonra dış ortama kolay adapte olması için ona yeni beceriler katar.

O halde 36 haftalık bebeğin organ ve sistem gelişimi hangi aşamada, inceleyelim.

  • Sinir Sistemi

Yeni beyin hücrelerinin üretimi bu hafta da devam eder. Bebeğinizin sinir sistemi doğumdan sonra tam performans görev alabilmek amacıyla kendini hazırlar ve sinir hücreleri arasında yeni bağlantılar kurar.

  • Dolaşım Sistemi

Bebeğinizin bu hafta kalp atım hızı dakikada ortalama 110-150 arasıdır.

  • Sindirim Sistemi

Miniğinizin sindirim sistemi neredeyse doğum sonrası hâlini almıştır. Ancak anne karnında ihtiyaç duyduğu tüm besinleri ve bileşenleri göbek kordonu sayesinde plasentadan sağlayabildiği için henüz sindirim sistemi tam anlamıyla aktif değildir. Sindirim sisteminin tam olarak olgunlaşması ise doğumdan çok sonra gerçekleşecektir.

  • Solunum Sistemi

Önceki hafta başlayan ve bebeğinizin solunumuna yardımcı olan sürfaktan maddesinin üretimi bu hafta da akciğerlerde devam eder. Ciğerler neredeyse tek başına solunum gerçekleştirebilecek kadar gelişim göstermiş durumdadır. Miniğiniz anne karnında sık sık ritmik olarak hıçkırarak solunumunu geliştirmeyi sürdürür.

  • Destek ve Hareket Sistemi

Kemikler bu hafta kalsiyum depolamaya devam eder. Kafa kemikleri hâlâ yumuşaktır ve doğum kanalından rahat geçiş sağlamak için bir süre daha yumuşak yapısını korumayı sürdürecektir. Kaslarının çevresi yağ dokusu ile dolmaya devam eder.

  • Boşaltım Sistemi

Bebeklerin kalın bağırsaklarında biriken ilk dışkıya mekonyum adı verilir. Mekonyum, gebeliğin 36. haftası itibariyle bağırsaklarda toplanmaya başlar. Atıkların dışkı şeklinde kalın bağırsaktan atılması pratiğini yaparak sindirimin yanında boşaltıma da yardımcı olur.

  • Üreme Sistemi

Erkek bebeklerin testislerinin skrotuma inişi eğer henüz tamamlanmamışsa bu hafta iniş gerçekleşebilir.

  • Bağışıklık Sistemi

Gebeliğin 36. haftası da bebeğiniz sizden gelen antikorları kendi bünyesine katmaya devam ederek bağışıklık sisteminin gelişimini sürdürür. Artık birçok enfeksiyona karşı kendini koruyabilecek kadar kuvvetlenen bir bağışıklığı vardır.

36. Haftada Bebeğin Doğumu

Hamilelik ortalama 40-41 hafta süren bir süreç olsa da bazı bebekler bu sürecin son anlarını beklemez ve sabırsız davranarak erken gelmeye karar verebilir. 36. haftada dünyaya gelen bebekler zamanlama nedeniyle hâlâ prematüre olarak tanımlanır. Fakat 36 haftalık bebek birçok sistemi özellikle de akciğerlerin gelişimi büyük oranda tamamlandığı için dış dünyaya rahatlıkla uyum sağlar ve hayatta kalabilir. Kısacası bebeğiniz 36 haftalıkken doğarsa yaşama şansı oldukça yüksektir.

36 Haftalık Bebekte Duyu Organları ve Gelişim Özellikleri

Karnınızda büyüyen yavrunuz artık birçok duyu yeteneğine sahiptir.

36 haftalık bebeğin gelişimi duyu organları söz konusu olduğunda hangi aşamadadır, işte adım adım küçüğünüzün bu hafta öğrendikleri…

  • Göz ve Görme Duyusu

Görme yetisi henüz son hâline ulaşmadı. Göz sinirleri gelişmeye devam ediyor ve odaklanma, net görme gibi yetenekler için kendini hazırlıyor.

  • Kulak ve İşitme Duyusu

Bu hafta bebeğinizin kulakları çok daha keskin duymaya başlar. Onunla konuşulduğunda, müzik dinlenildiğinde, şarkı veya ninni söylendiğinde karnınızda hareket edebilir. Daha önce duyduğu sesleri tanıyabilir.

  • Dil ve Tatma Duyusu

Emme refleksi tam hızla gelişmeye devam eder. El ve ayak parmaklarını emen minik doğum sonrası anne sütünü emmeye hazırdır. Dilin tat alma becerisi de oldukça ilerlemiştir.

  • Burun ve Koklama Duyusu

Koku alma duyusu gelişmiş durumdadır.

  • Deri ve Dokunma Duyusu

Son haftalarda derinin üzerindeki lanugo tüyleri neredeyse tamamen dökülmüştür. Vücudunu amniyon sıvısından koruyan mumsu yapılı verniks tabakası da giderek incelir ve yok olur. Bebeğinizin dokunma duyusu sıcak, soğuk gibi ayrımları hissedebilir durumdadır.

36 Haftalık Bebek Hareketleri

Bu dönemde anne adayları bebeklerinin hareketlerinde azalma olduğunu düşünebilirler. Oysaki azalan bebeğinizin hareketleri değil, amniyon sıvısıdır. Sıvı miktarındaki azalma sonucu tekmeler, dönmeler ve çeşitli manevralar daha az fark edilebilir. Ayrıca yeri daraldığı için bebeğin rahim içerisinde eskisi kadar rahat ve serbest bir şekilde hareket etmesi de mümkün olmaz. Bu sebeple 36 haftalık bebek hareketleri bir miktar yavaşlamış olabilir.

36 Haftalık Bebek Kaç Aylık Olur?

Doğumunuza sadece 4 hafta kalmışken kaçıncı ayda olduğunuzu merak edebilir ve “36 hafta kaç aydır?” diye sorabilirsiniz.

36. hafta, hamilelikte 9. ayda olduğunuzu gösterir. Dilerseniz basit bir hesaplama ile kaç aylık olduğunuzu kendiniz hesaplayabilirsiniz.

36 hafta= 36×7 = 252 günlük

252/30= 8 ay 12 gün

Bu hesaba göre gebeliğinizde 9. ayın içindesiniz.

YouTube video

36 Haftalık Gebelikte Anne

Hamileliğiniz ilerlerken bu hafta hiç olmadığınız kadar ağırlaşmış ve yorgun hissetmeye başlayabilirsiniz. Bir önceki haftalarda yaşanan uykusuzluk, kabızlık, hemoroid, baş ağrısı, kramp, bel, sırt, boyun ağrıları gibi semptomlar birçok hamilede tekrar gün yüzüne çıkar. Tüm bunlara ek olarak farklı semptomlar da yaşanabilir.

36 haftalık gebe iseniz bu hafta sizi neler bekliyor, nelere hazırlıklı olmalısınız, merak ettiklerinizi birlikte inceleyelim.

Emzirmeye hazırlık rehberimize şimdiden göz atmanızı tavsiye ederiz: https://www.bebek.com/emzirmeye-hazirlik/

Bedenimde Neler Oluyor?

  • Vajinal akıntı:

    Hamileliğin bazı dönemlerinde hormonların da etkisi ile vajinal akıntıda artış yaşanabilir. Ancak hamileliğin 36. haftası sonrası artan akıntı miktarı, büyük olasılıkla vücudun doğuma hazırlık belirtisidir. Rahim ağzının (serviks) genişlemesi ile akıntının miktarında, renginde ve yapısında değişiklikler meydana gelir. Su gibi, kanlı veya mukuslu akıntı yaşamanız durumunda doktorunuza bilgi vermeniz gerekir.

  • Rahimde baskı:

    haftada bebek yavaş yavaş doğum kanalına doğru ilerlemeye başlayabilir. Doğum kanalındaki bu gelişme, göğüs kafesindeki baskıyı hafifleterek akciğerlerin ve midenin rahatlamasını sağlar. Bebeğin aşağıya inmesi, (Bu olaya karnın aşağı düşmesi veya angajman da denir.) rahim ve pelvik bölgedeki baskı hissini artırır. Bu nedenle kasıklarda veya vajinal bölgede bir ağırlık hissi ortaya çıkabilir.

  • Kolostrum sızıntısı:

    Gebelik hormonları doğum zamanı yaklaştıkça anne adayını hazırlamayı sürdürür. Bu sebeple bu haftalardan itibaren göğüslerde hassasiyet artar, göğüsler eskisinden daha sert olu Bu durumun ana sebebi, süt kanallarının genişlemesi ve göğüslerde ilk süt üretiminin başlamasıdır. Hatta zaman zaman göğüsten süt sızıntısı olması bile normaldir. Bu duruma kolostrum sızıntısı da denir.

  • İdrar kaçırma:

    Vücuttaki metabolik reaksiyonların artması, daha fazla atık madde üretimine ve boşaltım sisteminin daha hızlı çalışmasına sebep olur. Bu duruma günlük su tüketimindeki artış da eklendiğinde daha sık idrara çıkma ihtiyacı ortaya çıkar. Fakat bu haftalarda bebeğin doğum pozisyonuna geçmeye başlaması ile değişen konumu, mesaneye daha fazla ağırlık yükleyerek idrar torbasında ekstra bir baskı oluşturur. Bu da öksürme, hapşırma, gülme gibi reaksiyonlar veren anne adayının idrar kaçırmasına neden olabilir. İdrar tutabilme yeteneği her geçen gün azalma gösterebilir, duruma hazırlıklı olmakta fayda var.

  • Kaşıntı hissi:

    Son haftalarda anne adayının karnı fazlasıyla büyüdüğü için özellikle karın bölgesindeki deri oldukça gerilmiş durumdadır. Bazı gebeler karınları yırtılacakmış gibi hisse Ayrıca incelen üst deri tabakası gerilmeye bağlı olarak kaşıntı hissinin oluşmasına da sebep olabilir.

Seni Rahatsız Eden Hamilelik Semptomlarını En Aza İndirecek İpuçları

Ortaya çıkan her yeni belirti, doğum zamanı yaklaştıkça anne adaylarını tedirgin edebilir. Bazı durumlar için mutlaka kadın doğum uzmanına bilgi verilmesi gerekir. Bunun dışındaki bulguların meydana getirdiği sıkıntıları hafifletmek için bazı yöntemleri deneyebilirsiniz. Böylelikle gebeliğin 36. haftası ve sonrasını daha keyifli geçirebilirsiniz.

36 haftalık hamilelikte anne için pratik tavsiyeler şunlardır;

  1. Bu günlerde idrar kaçırma sorunu yaşamaya başladıysanız daha sık aralıklarla tuvalete gitmeye çalışın ve mesanenin uzun süre dolu kalmasının önüne geçin.
  2. Altınıza kaçırma ihtimaline karşı yedek bir yere gittiğinizde yanınıza yedek çamaşır alın.
  3. Geceleri yatmadan önce mutlaka idrarınızı yapın ve yatmadan önce çok su tüketmemeye çalışın. Bunun yerine tüketmeniz gereken sıvı miktarını gündüz saatlerine bölüştürün.
  4. Kolostrum sızıntısını önlemek mümkün olmasa da kıyafetlerinizin ıslanmasını önlemek amacıyla göğüs pedi kullanmayı deneyin.
  5. Pelvik bölgedeki ağrıları ve rahimdeki baskıyı hafifletmek amacıyla şunları uygulayabilirsiniz:
    -Ilık bir banyo yapın ve suyun sizi gevşetmesini sağlayın.
    -Kalça bölgenizi ve pelvisi rahatlatacak egzersizler deneyin.
    -Masaj yaptırın.
  6. Özellikle cinsel birliktelik sonrası vajinal akıntıda artış ya da kırmızımsı veya kahverengi akıntı fark ediyorsanız doktorunuza bilgi verin ve cinsel birliktelik için uygun olabilecek pozisyonları danışarak fikir alın.
  7. Artan kaşıntı hissini hafifletmek için cildinizi sık sık nemlendirin. Bunun için krem, vücut losyonu ya da bazı organik yağları kullanabilirsiniz. Bu ürünleri geceleri masaj yaparak uygulayıp cildinizin rahatlamasını sağlayın. Ayrıca bol su içerek cildi içten besleyip nem dengesini korumayı da unutmayın.

Kaç Kilo Almalıyım?

Birçok anne adayı son aylarda daha fazla kilo alır. Bu durum hamileleri endişelendirse de normaldir. Bebeğin artan yağ dokusu ve sertleşen kemikleri hem onun hem de sizin kilo alma hızınızı doğrudan etkiler. Ayrıca bebeğin doğum kanalına inmeye başlaması, gebenin midesindeki baskıyı hafifleterek iştah artışına yol açabilir. Peki hamileliğin 36. haftası toplamda almanız gereken ideal kilo nedir?

36 haftalık gebelik için doktorların öngördüğü kilo aralığı 12-14 kg şeklindedir.

Eğer gebeliğin başından bu yana sizin aldığınız kilo miktarı bu aralığın üzerinde ise doktorunuz ile konuşarak bir diyetisyenden yardım almanız gerekebilir. Besin değeri yüksek ve düşük kalorili yiyeceklerden oluşan bir beslenme şekli ile hamileliğin kalan zamanı için kilo kontrolü sağlanabilmesi mümkün olacaktır.

Eğer bebeğinizin gelişimi normal seyrinde ilerliyor ama siz bu kilo aralığının daha altında bir kilo aldıysanız endişe etmemelisiniz. Sizin ve bebeğinizin sağlığı iyi olduğu müddetçe daha az kilo almış olmanın bir önemi olmayacaktır.

Beslenme Önerileri

Beslenme konusu gebeliğin en başından en sonuna kadar önemini korumaya devam eder. Bebeğin kemik yapısı, ciğerleri ve sinir sistemi gelişimini sürdürürken, doğum zamanı yaklaşırken hem annenin hem de bebeğin ihtiyaçları en üst seviyeye ulaşır. 36 haftalık gebelikte beslenme, tüm besin gruplarından yeterli ve dengeli beslenmeyi gerektirir.

Bu dönemde uygulayabileceğiniz beslenme önerileri şunlardır;

  • Günlük sıvı tüketiminizi artırın. Taze meyve suları, ayran ve bol su içmeye özen göstererek vücudun artan sıvı ihtiyacını karşılayın.
  • Azar azar ve sık aralıklar ile beslenmeye devam edin. Bunun için en ideal beslenme şekli 3 ana öğün ve 3 ara öğünden oluşur.
  • Hazımsızlık, mide yanması ve kabızlık gibi şikâyetleriniz devam ediyorsa tükettiğiniz besinleri seçerken bunları göz önüne alarak tercihte bulunun. Acılı, baharatlı, çok tuzlu veya çok ekşi yiyecekleri listenizden çıkarın.
  • Kızartma, hamur işi, şekerli ve paketli gıdaları tüketmekten kaçının.
  • Demir, kalsiyum ve proteince zengin beslenmeye devam edin.

8. ayınızda nasıl beslenmeniz gerektiğine dair ayrıntılı bilgiye buradan ulaşabilirsiniz: https://www.bebek.com/8-ay-gebelikte-beslenme/

YouTube video

Egzersiz Önerileri

Hamilelikte 9. aya gelindiğinde kasların aşırı esnemesi, ödem ve ağrılar anne adaylarının hareket kabiliyetini oldukça zorlar. Bu dönemde yapılacak hafif egzersizler, kasları güçlendirirken ağrıların da azalmasına yardımcı olacaktır.

36 haftalık gebelik egzersizleri ve yapılabilecek fiziksel aktiviteler olarak şu seçenekleri değerlendirebilirsiniz:

  • Yarım saati aşmayan tempolu yürüyüşler
  • Yüzme
  • Hamile pilatesi
  • Hamile yogası
  • Nefes egzersizleri
  • Doğumu kolaylaştıran esneme hareketleri

Vücut ağırlığınız arttıkça hareket edebilmek ve spor yapmak daha güç bir hale gelebilir. Ancak hem kolay doğum hem de doğum sonrası hızlı toparlanma süreci için doktorunuzun da uygun gördüğü gebelik egzersizlerini düzenli aralıklarla yapabilirsiniz.

36. Hafta Gebelikte Kontrol Listesi

Hamileliğin 36. haftası için yapmanız gerekenleri şu şekilde listeleyebiliriz:

  • Doğum stresi ve heyecanını yenmek için doğuma hazırlık eğitimi veya kursuna katılın.
  • Doktorunuz bu haftadan itibaren sizi daha sık aralıklar ile görmek isteyebilir. Doktor randevularınızı iyi planlayın ve muayene günlerinizi aksatmayın.
  • hafta için kadın doğum uzmanının istediği tetkikler varsa bunları yaptırmayı unutmayın.
  • Bebek bakımı ile ilgili bilgiler edinin ve emzirme, alt değiştirme, bebek banyosu hakkında kendinizi hazırlayın.
  • Çalışıyorsanız doğum izninizi planlamaya başlayın.

Gebeliğin 36. haftası ile bebeğinizi kucağınıza alacağınız ana bir adım daha yaklaşmış durumdasınız. Son hazırlıklarınızı tamamlamaya ve hamileliğinizin keyfini sürmeye devam edin.

Yenidoğan bakımı ile ilgili tüm detaylara buradan ulaşabilirsiniz: https://www.bebek.com/0-6-aylik-bebek-beslenmesi/

 

 

gebelikte-35-hafta

36. Hafta Gebelik

Post navigation

Bir yanıt yazın

Bebeklerde Göbek Bağı Ne Zaman Düşer?

Sezaryen Sonrası Enfeksiyon

9. Ay Gebelikte Beslenme