El bebek gül bebek büyüteceğiniz yavrunuzla hamileliğin 32. haftasındasınız. Heyecan gün gittikçe artıyor ve yavrunuzu bir an önce kucağınıza almak istiyorsunuz. Gebeliğin 32. haftası bebeğinizin ne durumda olduğunu, nasıl tepkiler gösterdiğini merak ediyorsunuz. Sadece siz anneler değil sizinle birlikte babalarda bu merak serüvenine katılıyor. Sizlerin bu güzel merakı için, “Hafta nasıl ilerliyor?”, “Bebekte ne gibi değişiklikler meydana geliyor?” gibi sorulara hep birlikte göz atalım.

YouTube video

32 Haftada Bebek

Miniğiniz artık tam bir bebek gibi davranıp, günlük rutinlerini gerçekleştiren bir seviyeye erişmiştir. 32 haftalık bebek, uyuyor, uyanıyor, hareket ediyor, yerinde duramıyor, hatta vücudunun farklı bölgelerini hissediyor… Daha birçok konuda gelişim gösteren bebeğinizin ne kadar geliştiğine hep birlikte bakalım.

Bebeğim Ne Kadar Büyüdü?

Tam bir bebek gibi davranmaya başlayan miniğiniz, gebeliğin 32. haftası itibari ile su kabağı büyüklüğüne erişmiştir. 32 haftalık bebeğin kilosu ve fetal uzunluk ölçüleri yaklaşık olarak aşağıdaki gibidir.

Gebelik Yaşı (Hafta) Kütle (g) Uzunluk (cm)
32.Hafta 1600-1800 41-43

 

Tabloda bulunan değerlerde değişiklikler olabilir. Doktordan çıktıktan sonra, miniğinizin boy ve kütle değerlerini bu tablo ile karşılaştırabilirsiniz. Kütlesi ve boyu daha az ya da daha çok olabilir. Bu tarz değişiklikler endişe edilecek değişiklikler değildir. Bildiğiniz gibi minikler sizlerin genlerinizi alarak gelişimlerini tamamlar. Bu tarz değişikliklerde genetik aktarımı göz önünde bulundurmak ve gelişimde daima bireysel farklılıklar olduğunu unutmamak gerekir.

Sistemlerin Gelişimi ve Yeni Kazanılan Beceriler

Organların gelişimi bir bebek için en önemli şeydir. 32 haftalık olan bebeklerde solunum ve sindirim sistemi hariç tüm sistemleri gelişmiştir. Bu haftalar içerisinde doğumu gerçekleşen bebekler prematüre olarak adlandırılan erken doğum bebekleridir. Tıbbi önlemler çerçevesinde hayatta kalabilir ve geri kalan gelişimlerini tamamlayabilirler. 32 haftalık bebeklerde organ ve sistem gelişimleri aşağıdaki gibidir.

Sinir Sistemi

  • Uzun süredir parmak emme refleksini ilerleten bebeğiniz artık bu hafta içerisinde sürekli olarak emme refleksine sahiptir. Beyninin ve kafatasının tamamen gelişmeye yakın olması, sinir uçlarının duyarlılığını arttırır.
  • Dokunma, baskı, sıcaklık ve soğukluk gibi dokunma tepkilerini vücudunda hissedebilir.
  • Yüz ifadeleri ile size duygularını anlatabilir. Mutlu, üzgün ve kızgın olup bunu mimikleri ile aktarabil
  • Beyin gelişimi ile birlikte uyku düzenini sağlamış, istediği zaman uyuyup uyanan, hareketlerini kontrol eden bir bebeğe dönüşmüştür.
  • Dolaşım Sistemi

Kalp atışları ortalama dakikada 140-150 civarında olan bebeğinizin 32. hafta itibari ile kalp ritminde azalmalar görülür. Sizin kalp ritminizden etkilenmeye başlayan yavrunuz, sizin duygu durumlarınıza göre kalp ritminde değişiklikler yaşayabilir. Bu nedenle içinde bulunduğunuz haftalar içerisinde, sakin olmaya özen gösterin.

  • Sindirim Sistemi

Amniyotik sıvısını yutmaya devam eden yavrunuz, sıvıda bulunan asitleri, proteinleri ve yağları yutma refleksi ile midesine gönderir. Mideden bağırsağa inen amniyotik sıvısı, midede sindirim hareketliliğine uğrar. Bu hareketlilik, bebeğinizin ilk sindirim hareketliliğidir. Kalın bağırsakta biriken sindirim atıkları, bebeğinizin doğumdan sonraki ilk kakası olan mekonyum şeklinde dışarıya atılacaktır.

  • Solunum Sistemi

32. haftalık gebelik ve sonrasında tüm bebekler hayatta kalabilir. Ancak bu haftalarda solunum sistemleri tamamlanmadığı için desteğe ihtiyaç duyarlar.

Alveoller ile kılcal damarlar arasındaki bariyer oksijen ve karbondioksit alışverişi yapabilecek kadar incelmediği için solunum sistemi hava ile çalışır durumda değil.

  • Destek ve Hareket Sistemi

Destek ve hareket sistemini oluşturan yapılar kemik, eklem ve kas sistemidir. Bebeğin anneden aldığı kalsiyum ve magnezyum gibi besinler, kıkırdak yapılı kemikleri güçlendirmeye ve sertleştirmeye başlar. Kemiklerin bu şekilde gelişimi doğum anına kadar devam eder.

Sinir uçları gelişimi ile mimik hareketliliği artan miniğiniz yüz kasları sayesinde çeşitli yüz ifadeleri yapabilir. Eklemlerini rahat hareket ettirip, vücudunu keyfine göre döndürebilir. Destek ve hareket sisteminin güçlendiği bu dönemde tekmeleme hareketlerini oldukça şiddetli hissetmek mümkün.

  • Boşaltım Sistemi

Böbrek gelişimini yavaş yavaş tamamlamaya yaklaşan bebeğiniz amniyotik sıvısını içmeye devam eder. Böbreklerde süzülen sıvı doğum anına dek bebeğiniz tarafından içilip boşaltmaya devam eder.

  • Üreme Sistemi

Bebeğinizin cinsiyetinin belli olduğu bu dönemde erkek be kız bebeklerde üreme organları gelişimlerini tamamlamıştır.

  • Bağışıklık Sistemi

Sizin vücudunuzdan yavrunuza geçen antikorlar, onun bağışıklık sistemini güçlendirmeye devam ediyor.

32 Haftalık Bebek Hareketleri

Bebeğiniz kemik ve kas sistemini tamamlamaya yakın bir süreçte olduğu için hareketleri şiddetlenmiştir. Dönmesi, tekme atması size çok şiddetli gelebilir.

Şiddet artmış olsa da 32 haftalık bebek hareketleri miktar ve sayı olarak azalmıştır. Bu azalmalar yavrunuzun gelişim süresince rahmin alanına sıkışacak kadar büyüdüğünün göstergesidir. Endişelenecek bir durum yoktur. Ancak gün içerisinde uzun süre hareket hissetmediyseniz rahat bir yere uzanıp 2 saat içerisinde en az 10 defa hareket ettiğine emin olmalısınız.  Aksi takdirde doktorunuza başvurmanız gerekir.

32 Haftalık Bebekte Duyu Organları ve Gelişim Özellikleri

Artık bebeğinizin sizi çok iyi duyduğunu, hatta eşinizin ve sizin sesinizi rahatlıkla ayırt ettiğini biliyor muydunuz? 32 haftalık bebeklerde duyu organları ne düzeyde ve bebeğiniz daha neler yapabiliyor?

  • Göz ve Görme Duyusu

32 haftalık bebek gözlerini rahatça açıp kapatabiliyor. Görme reseptörleri hızla duyarlılığını arttırsa da bebeğiniz odaklanma ve görme işlemlerini henüz gerçekleştiremez.

  • Kulak ve İşitme Duyusu

Duyma yetisini iyi düzeyde geliştiren bebeğiniz, bu süreçte anne ve babanın sesini net bir şekilde ayırt edilebilir. Yavrularınızla sesli iletişim kurmak aranızdaki bağı kuvvetlendirecektir.

  • Dil ve Tatma Duyusu

Emme refleksi gelişen miniğiniz, aldığınız besinlerdeki keskin tatları amniyotik sıvısı sayesinde alabilir. Bu sayede besinleri ayırt edebilir, hatta doğumdan sonra da alınan bazı besinleri tanıyabilir.

  • Burun ve Koklama Duyusu

Bebeklerde tat alma duyusu ne kadar geliştiyse koklama duyusu da aynı şekilde gelişmiştir. İki duyunun da aynı zamanda gelişmesi, alınan tat ile birlikte besinlerin kokusunu da alabilmek demektir. Bebeğiniz amniyotik sıvısının burundan girmesi ile birlikte besinlerin kokusunu alabilmektedir.

  • Deri ve Dokunma Duyusu

Bebeğiniz vücuda yağ alımı ile birlikte, cildindeki verniks tabakası azalmış, deri tabakası sağlamlaşmıştır. Bu sayede lanugo tüyleri dökülmüştür. Artık tamamen acı, sıcaklık ve dokunma gibi tepkileri hissedebilir.

32 Haftalık Bebek Kaç Aylık Olur?

Sürpriz bir doğum ile karşılaşabileceğiniz haftalara girmiş bulunmaktasınız. 40 haftaya denk gelen hamilelik sürecinin kaçıncı ayında olduğunu merak ettiğinizi duyar gibiyiz. “32 hafta kaç aydır?” Sorunuzu birlikte yanıtlayalım.

32 hafta= 32×7 = 224 günlük

224/30 = 7 ay 14 gün

Bu hesaba göre 32 haftalık bebeğiniz 7,5 aylık demektir.

YouTube video

32 Haftalık Gebelikte Anne

Hamilelik ve kattığı annelik duygusu tartışmasız en kutsal duygulardan birisidir. Hamilelik döneminde duygularla birlikte organlarda da değişim görülmektedir. Bebeğiniz büyüdükçe daha da çeşitlenen değişimler, 32 haftalık gebe olan annelerde nasıldır? Hep birlikte inceleyelim.

  • Rahimde baskı:

Miniğiniz büyüdükçe rahimdeki baskı daha çok artar. Rahminiz baskı yaptıkça nefes alıp vermekte zorlanarak nefes darlığı hissedebilirsiniz.

  • Kolostrum sızıntısı ve büyüyen göğüsler:

Vücutta şişme, ödem ve süt üretimi devam ettikçe göğüslerde şişlik ve gerginlik meydana gelir.

Süt kanallarının doğum sonrasında bebeğinizi beslemek için çalışmaya başlaması ile birlikte meme ucunda kolostrum akıntısı görülebilir. Proteinle dolu olan bu sıvı sizin bebeğinize vereceğiniz en faydalı besin olacaktır. Çok fazla sızıntı görülüyorsa göğüs pedlerinden yardım alabilirsiniz.

  • Karında kaşıntı:

Büyüyen miniğinizle birlikte karnınız da 32. hafta itibari ile oldukça büyük bir görünüm kazanmış ve gerilmiştir. Bu gerilmeler kaşıntıya sebep olabilir.  Hindistan cevizi ve havuç yağı gibi çeşitli bitkisel yağlar ve losyonlardan yardım alarak kuruyan ve gerilen karnınızı yumuşatabilirsiniz. Çatlakları önleme etkileri olmasa da kaşıntıyı rahatlatmaya yardımcı olurlar.

  • Mide yanmaları:

Miniğiniz rahme baskı yaptıkça mide yanmalarına sebep olabilir. Reflü sorunu olarak karşınıza çıkacak bu yanmalar, mideye yapılan baskı sonucu mideden yemek borusuna geri dönen besinlerden kaynaklanır. Besinleri azar azar ama çok öğün olacak şekilde tüketmeye özen gösterin. Yemeğinizi küçük lokmalar hâlinde yiyin.

  • Baş dönmesi ve hâlsizlik:

Girmiş olduğunuz hafta itibari ile kendinizi eskiye nazaran daha bitkin ve başınız dönerken bulabilirsiniz. Gün içinde gerçekleşebilecek kan şekeri düşüklüğü için meyvelerden ve kuruyemişlerden yardım alabilirsiniz.

Bel ağrıları ve varisler:

Bebeğinizin doğum kanalına doğru ilerlemesi ve kilosunun artışı nedeni ile çeşitli vücut ağrıları ile karşılaşabilirsiniz. Özellikle bebek ağırlaştıkça bel ağrılarında artış görülmesi normaldir. Bel ağrılarınız çok şiddetli ise doktorunuza görünebilirsiniz. Ağrıların yanı sıra kan pompalanmasının hızlanması nedeni ile damarlarda genişleme devam eder. Bu genişleme bacaklarda varis oluşumuna sebep olur. Varis oluşumunun önüne geçmek için ayakta çok durmamaya ve bacaklarınızı yer çekiminin tersine uzatarak dinlenmeye özen gösterin.

Ödem:

Hamilelik boyunca görülen en belirgin semptomlardan birisi ödemdir. Vücudunuzdaki damarların genişlemesi ile sıvı artışı olur. Artan sıvılar dokulara kadar ulaşır. Bunun sonucunda vücutta şişlikler ve gerginlik hissi görülür. Yüzünüzde, bacaklarınızda ve ellerinizde ödem oluşumu doğuma kadar artmaya devam edecektir. Çok sık hareketsiz kalmak ödem oluşumunu tetikler. Bu nedenle sizi yormayacak şekilde ufak yürüyüşler yapmanızda fayda var.
Hamilelikte ödem ile ilgili daha detaylı bilgiye makalemizden ulaşabilirsiniz: https://www.bebek.com/hamilelik-doneminde-odem-azaltma-egzersizleri/

İdrar kaçırma:

Beslenen bebeğinizin kilo artışı ile birlikte doğum pozisyonunu alması idrar torbasında baskıyı arttırır. Bu baskı sık sık idrara çıkma ve idrar kaçırma gibi sorunlar yaşamanıza neden olabilir. En ufak bir gülmede ya da öksürmede idrar kaçırmaları yaşayabilirsiniz. Haftalar ilerledikçe idrar kaçırma olasılığınız yükselir. Bu tarz durumlara hazırlıklı olmanızda fayda var.

Yalancı doğum sancılar:

Henüz doğurmuyorsunuz endişeye kapılmayın. Braxton hicks sancıları olarak da bilinen yalancı doğum sancıları doğuma doğru artış gösterir. Doğuma hazırlanan vücudunuz ara sıra rahimden başlayarak yayılan bir sancı denemesi yapabilir. Bu sancının gerçek doğum sancısı olup olmadığını anlamak için bulunduğunuz pozisyonda değişiklikler yapın. Değişiklik yapıldığı takdirde sancıda azalma oluyorsa braxton hicks denilen hazırlık sancısı olduğunu ve endişeye kapılmamanız gerektiğini anlamalısınız.

Kaburgalarda baskı:

Bebeğiniz hareket ettikçe sizler bunu şiddetle hissedebilirsiniz. Bulunduğunuz haftalar içerisinde bebek ayaklarını kaburganızı itecek şekilde, kaburga bölgenize yerleştirebilir. Bulunduğunuz pozisyonu değiştirerek bebeğinizin de hareket etmesini sağlayın. Böylece kaburga baskınız dinecek, bebeğiniz farklı bir pozisyonda kalacaktır.

Hamilelik Semptomlarını En Aza İndirmen İçin Tavsiyeler!

Bu yazıyı okuyorsanız hamileliğin 32. haftası içerisindesiniz demektir. Buraya kadar iyi yol aldınız ve çeşitli değişimler yaşadınız. 32 haftalık hamilelikte yaşanan semptomları daha kolay atlatılır hâle getirmek için aşağıdaki hususlarda dikkatli olmak gerekir.

  1. Vücudunuzda artan bel ağrıları ve ödemlere karşı yürüyüş yapın. Kendinizi zorlamayacak derecede ufak yürüyüşlere çıkın. Bu yürüyüşleri düzenli olarak her gün gerçekleştirin. Vücudunuzdaki bel ağrıları ve ödemlere iyi gelecektir.
  2. Vücudunuzda oluşacak su ihtiyacı için bol bol su tüketin. Su tüketirken idrar kaçırma probleminizi göz önünde bulundurun.
  3. Gerilen vücudunuz ve karnınızda artan kaşıntılar için zararsız losyonlar ve Hindistan cevizi yağı gibi zararsız yağlar ile vücudunuzu nemlendirin.
  4. Bebeğiniz doğum pozisyonuna girdiği bu haftalarda ayakta fazla durmamaya özen gösterin. Vücutta baskılanmalar nedeni ile hemoroit ve varis sorunları için ılık duşlar alın ve bol bol dinlenin.
  5. Göğüste oluşan sıvı akıntıları için göğüs pedleri edinin.
  6. Bebeğinizi iyi besleyeyim derken gereksiz kilolar almayın. Beslenme düzeninize dikkat edip doğal besinlerden yararlanın.
  7. Uykuya dalmak için yastıklardan destek alın ve uygun bir pozisyon bulun.

Kaç Kilo Almalıyım?

Alınan kilolardan şikâyetçi oluyorsanız, olmayın! 32. hafta ve sonrasında alınan kilolarda bebeğinizin katkısı büyük. Gelişen ve kilo artışı görülen bebeğiniz sizin kilonuzu etkilemektedir. Peki, 32 hafta gebelikte kaç kilo alınır? Normal şartlarda 32 haftalık hamilelikte 10-12 kilo alınması beklenir. Beslenme kişiden kişiye değişim göstermektedir. Bu nedenle çok kilo alabilir ya da almayabilirsiniz. Değerlere takılı kalmamak gerekir.

Sağlıklı ve düzenli beslenerek normal şartlarda alınması gereken kadar kilo alabilirsiniz. Fakat mide bulantısı, hâlsizlik vb. semptomları şiddetli yaşayan anne adayları kilo almak yerine kilo verebilir. Doktorunuza başvurup endişeye kapılmamalısınız.

Beslenme Önerileri

Haftalar ilerledikçe beslenme ihtiyacı büyük oranda artar. Gebeliğin 32. haftası içerisinde, bebeğiniz gelişim gösterdikçe besin ihtiyacı arttığı için beslenme oldukça önemlidir.

Sizler için 32 haftalık gebelikte beslenme öneriler hazırladık:

  • Kilo aldım düşüncesine kapılıp yemek yememezlik yapmayın ama iki canlıyım diye iki kişilik de yemeyin.
  • Dengeli ve düzenli beslenmeye dikkat edin.
  • Hemoroit sorununuz oluştuysa ve kabızlık çekiyorsanız lifli gıdalar tüketin.
  • Ödem yapan vücudunuza çok fazla tuz almayın.
  • Bol bol sıvı tüketmeye özen gösterin.
  • Demir depolarınızda azalma oluşacaktır. Bu nedenle demir içerikli gıdalar tüketin. (Yeşillik, et, baklagiller…)
  • Midenizi rahatsız edecek ve yüklü şeker miktarı bulunan gıdalar tüketmeyin. (Hamur işi, tatlılar, hazır gıdalar…)

Egzersiz Önerileri

Hayatımızın her alanında olduğu gibi hamilelik sürecinde de egzersiz hareketleri oldukça önemlidir. Sağlık ve bedeninizi rahatlatmak adına egzersizler yapmalısınız.

32 haftalık hamile egzersizleri:

  • Düşük tempolu yürüyüş
  • Nefes egzersizleri
  • Hamile yogaları
  • Hafif esneme hareketleri
  • Hafif şekilde yüzmek

YouTube video

32 Haftalık Gebelik Kontrol Listesi

  • İki haftada bir olacak şekilde doktor kontrollerinize gidin.
  • Doğum için seçtiğiniz hastaneyi iyi araştırın.
  • Bir doğum çantanız yoksa doğum çantası hazırlayın.
  • Bebek odasını düzenleyin.
  • Cinsiyetini öğrendiğiniz bebeğiniz için kıyafet seçimleri yapın.
  • Tansiyon ölçümlerinizi düzenli şekilde yapın.
  • Kendinizi psikolojik olarak yavaştan doğuma hazırlayın.

Anne sütünün içeriğini merak ediyorsanız, bu makalemizi mutlaka okumalısınız: https://www.bebek.com/anne-sutunun-icerigini-merak-ediyor-musunuz/

Gebeliğin 32. haftası doğum serüveninin yaklaşmış olması demektir. Büyüyüp gelişen bebeğinizi yavaş yavaş kucağınıza alma provalarını ve hamileliğinizin son haftalarını dolu dolu yaşamayı ihmal etmeyin.

 

gebelikte-31-hafta

33-hafta-gebelik-hakkinda-hersey

Post navigation

Bir yanıt yazın

Anne Sütü Nasıl Sağılır?

Hamilelik Komplikasyonları Nelerdir?

Kolin Nedir? Faydaları Nelerdir? Nelerde Bulunur?