sut-pompasi-temizligi-gogus-pompasi-nasil-temizlenir

Süt Pompası Temizliği: Göğüs Pompası Nasıl Temizlenir?

Anne sütü, bebekleri, hastalıklardan koruyan ve onların bağışıklık sistemini güçlendiren bir mucizedir. Çocuğunuza, anne sütü vermek, onun gelişimi ve sağlığı için en önemli şeylerden biridir. Bu sebeple, doğumdan sonra emzirmeye başlayan kadınlar, bebekleri yaklaşık 2 yaşına gelene kadar da devam ettirebilirler. Tabi bunun yanında, bazen, bebeğini emziremeyen, emzirmede güçlük çeken ya da çalıştığı için buna vakit bulamayan anneler de olabilir.

Böyle durumlarda, kadınların kendilerine yardımcı olarak gördüğü en önemli şey göğüs pompasıdır. Bu ürün, özellikle çocuğundan uzakta olan ve çalışan anneler için büyük kolaylık sağlar ve onlara destek olur. Emzirme sürecinde örneğin; çalışan kadınlar bu ürün sayesinde, süt sağma işlemini yaparak, bebeğine gereken besini sağlamış olur. Tabi bu ürünü kullanırken, pompanın içinde kalan içinde süt kalıntılarından dolayı, mikroplar oluşabilir. Bu yüzden süt pompası temizliği önemli bir detaydır.

Göğüs Pompası Neden Temiz Tutulmalı?

Meyve ve sebze gibi bazı besinlerin, tüketilmeden önce yıkanmasının tavsiye edildiğini biliriz. Çünkü bu yiyecekler, içeriklerinde, mikroorganizmalar, kimyasal maddeler barındırabilir ve mikroplarla temas edebilir. Anne sütü ile temas eden göğüs pompasına da mikroorganizma bulaşması riskini önlemek için, tıpkı yıkanması gereken besinle gibi, bu üründe düzenli bir şekilde yıkanmalı ve steril hale getirilmelidir. Bu yüzden süt pompanızı ve onun diğer parçalarını her zaman temiz tutmalıyız.

Göğüs Pompası Nasıl Temizlenmeli?

 

  • Elleriniz Önemli

    Süt pompanızı kullanmaya başlamadan önce ya da temizlemeden önce, ellerinizin de temiz olduğundan emin olun. Ellerinizi en az 20 saniye sabun ve ılık suyla güzelce yıkayın. Bu işlemi, pompayla her temasa geçmeden önce yapmaya özen gösterin. Aynı zamanda pompayı koyduğunuz yüzeyleri de her zaman silerek, kâğıt havluyla kurulayın. Yüzeyi her kullanmak istediğinizde bu işlemi düzenli olarak yapın.

  • Pompanızı Her Kullanımdan Önce Dikkatle Kontrol Edin

Süt pompanızı çıkararak, hortum, şişe ve diğer parçaları dikkatlice inceleyin. Parçaların içerisinde küf oluşup oluşmadığına mutlaka bakın. Eğer parçalarla ilgili bir sorunla karşılaşırsanız, mutlaka yenisiyle değiştirin.

  • Göğüs Pompanızı Her Kullanımdan Sonra Temizlemek

Süt pompası temizliği işleminde, ürünü sadece sudan geçirmek ya da ıslatmak yeterli gelmez. Öncelikle yapmanız gereken, pompanızı yıkayacağınız lavaboyu dezenfekte etmektir. Sonrasında pompanızı parçalara ayırarak, her parçasını ayrı ayrı sıcak su ve sabunla güzelce fırçalayarak ovun ve her sabunlu parçayı tek tek durulayın. Yıkanan parçaların hepsini temiz ve yeni bir havlu kâğıt üzerine dizin. Pompa parçalarını, asla temizlenmemiş bir lavaboda yıkamayın ve herhangi bir bezle kurutmayın. Bu detaylar enfeksiyon oluşmaması için önemli bilgilerdir.

  • Bulaşık Makinasında da Yıkanabilir

Eğer ürünü temin ettiğiniz yer, pompanın makinada da yıkanabilir olduğunun garantisini vermiş ise, her bir parçayı tek tek makinaya yerleştirerek de süt pompanızı sterilize edebilirsiniz. Makinayı çalıştırmadan önce, ayarını sıcak su ya da steril etme moduna getirmeyi unutmayın. Süt pompası ve parçaları, makinada yıkandıktan sonra, suyunu çekmemiş ve ıslaksa, yine parçaları temiz bir kâğıt havlu üzerine dizip kurutabilirsiniz.

  • Süt pompası temizliği için ekstra hijyen sağlamak istiyorsanız, pompanızı her gün dezenfekte edin ve parçalarını yıkadıktan sonra, tekrardan en az beş dakika, hepsini, sıcak su içinde kaynatın. Sonrasında çıkararak kurumaya bırakın.
  • Göğüs pompanızı saklama koşullarına da dikkat edin. Ürününüzü temizleyip steril hale getirdikten sonra, pompanın bütün parçalarını yerine takarak, temiz ve mikroptan arınmış bir dolaba koyabilirsiniz. 

Süt Pompası Temizliği: Göğüs Pompası Nasıl Temizlenir?Elektrikli Süt Pompası ve Elektrik Düzeneğinin Temizlenmesi

Süt pompası temizliği işleminde, elektrik düzeneğinin hijyenini sağlamak için, düzeneği hiçbir şekilde suyun içine koymayın. Çünkü bu ünitenin içinde pillerin ve motorun olduğu bölümler yer almaktadır ve bunların suyla teması olumsuzluk yaratabilir. Bu yüzden üniteyi, her kullandıktan sonra, temiz ve yeni bir kâğıt havluyla veya temiz ve sterilize edilmiş yumuşak bir bez ile silerek temizlemek daha uygun olacaktır. Aynı zamanda elektrik ünitesine sahip süt pompalarına özel temizleme mendilleri üretilmektedir. Yolculukta ya da herhangi bir yerdeyken, bu mendillerle de ürününüzün temizliğini yapabilirsiniz. Ancak yine de, anne sütü ile temas eden, süt pompası ve parçalarını sabun ve ılık su ile temizlemeniz tavsiye olunur.

Pompalanan Anne Sütü Nasıl Saklanmalı

Süt pompası ile sağılan anne sütü, oda sıcaklığında 3 saat, buzdolabında 3 gün ve buzdolabının derin dondurucu kısmında ise 3 ay güvenli bir şekilde saklanabilir. Saklama koşullarında kullanabileceğiniz materyaller ve içeriği şu şekilde olmalıdır:

  • Anne sütü saklamak için üretilmiş medikal standartta sterilizeden geçirilmiş şişe, kap ya da poşetler kullanabilirsiniz. Yalnız bu ürünleri temin ederken, kimyasal bir madde içermediğinden emin olun. Çünkü bu kimyasal içerikli ürünler, bebekler için risk taşır ve zararlı olabilir.
  • Eğer saklama yöntemi olarak poşet kullanacaksanız, kullandığınız poşetin sızıntı yapmaması adına, çift kilitli olanlarını tercih edin. Böylelikle buzdolabına yerleştirirken hem dik hem de yatay olarak koyabilirsiniz.
  • Sağılmış anne sütünü poşete ya da kaba koyduğunuzda, buzdolabına yerleştirmeden önce mutlaka sağım yaptığınız saati ve tarihi yazabilmeniz önemli bir detaydır. Böylelikle her zaman ilk sağdığınız sütü, saat ve tarihe bakarak alıp kullanmanızda, büyük kolaylık olacaktır.
  • Sağılan sütü poşetlere koyarken, poşetin ağız kısmından 2 parmaklık mesafe bırakmaya dikkat edin. Çünkü dondurucudaki süt donunca genleşecektir.
  • Eğer süt sağma işlemini evinizde değil de başka bir yerde yapıyorsanız, örneğin işyerinde; sağdığınız sütü orada bulunan buzdolabına koyacaksanız ve o buzdolabı ortak kullanım eşyası ise koyarken poşetin üstüne adınızı yazmanız sizin için faydalı olacaktır.
  • Dondurucuda saklanan anne sütü, dondurucunun yan kısımlarına değil, orta bölümlere koyulmalıdır. Çünkü yan kısımlarda saklandığında, poşetin içindeki sütün az miktarda çözülebilmesi olasıdır. Dondurucunun orta bölümlerinde sıcaklık daima stabil olduğundan sütün de çözülmesi gibi bir sorunla karşılaşılmaz.

Bebeğinizi emziremediğinizde ya da ondan uzakta olduğunuzda, sağılarak verilen anne sütü çocuğunuz için en iyi besindir. Bebeğinizin anne sütünü içebilmesi için güvenli ve sağlıklı olmasını sağlamak çok önemlidir. Bu sebeple süt pompası temizliği işlemini her zaman düzenli olarak yapmalı, pompanın ve parçalarının hangi aralıklarla ve nasıl temizlenip steril edileceğini bilmelisiniz. Bu işlem başlarda biraz zor gibi gelse de sonrasında pompanızı temizlemeye alışacaksınız. Böylelikle, bebeğiniz güvenle ve sağlıklı bir şekilde anne sütünü içecektir. 

En İyi Elektrikli 6 Göğüs (Süt) Pompası Önerileri için Tıklayın: https://www.bebek.com/en-iyi-elektrikli-6-gogus-sut-pompasi/

Süt İzni (Emzirme İzni) Nedir? Süt İzni Nasıl Hesaplanır?

En İyi 10 Bebek Kamerası, Tavsiyesi ve Yorumları

Bebek Yıkamanın Püf Noktaları