bebek-bakiminda-babanin-rolu

Bebek Bakımında Babanın Rolü

Bebeklerin, annelerine bağlılığı yadsınamaz bir gerçektir. Ancak çocuklar, annelere bağlanma içgüdüsü kadar, babalarına da bağlanabilirler. Çünkü bebeğini sevip, ona ilgi gösteren her baba, bağlı duyulan bir ebeveyndir. Onlar ağladığında, tıpkı bir anne şefkati gibi, onlara sarılıp ilgi gösteren, beslenmesine önem veren, bezini değiştiren babalar, çocukları üzerinde olumlu etkilere sahiptirler.

Özgüven, zihin ve davranış biçimi gelişimi, aktif ve enerjik olma gibi olumlu etkiler bunlardan birkaçıdır. Tabi çocuklar, ebeveynlerinin, yaşamlarında ne tür roller üstlendiğinin farkına varamayabilirler. Ancak babalarda anneler gibi sayısız rollere bürünürler. 

Babalık Hamilelikte Başlar

Gebelik dönemi anne için değişken zamanlardan ibarettir. Geçirdiği fiziksel ve duygusal süreçte, baba da farklı duygular içinde kalır. Bunun nedeni, değişim geçiren kadına, uyum sağlamak istemesinden kaynaklanır. Hamileliğin başından sonuna kadar, eşleri tarafından destek alan anneler için bu dönem çok daha rahat geçer. Ayrıca bu süreç babalar içinde bir hazırlık dönemi olarak nitelendirilebilir. Çünkü bu süreç, babanın hamileliğe dahil olduğu zamanlardır.

Ebeveynlerin doktor randevularına birlikte gitmesi, ultrason muayenelerini beraber izlemeleri, doktorla iletişimleri, bir baba için önem verilmesi gereken durumlardır. Bununla beraber, doğum sırasında hastanede anneyle beraber bulunması ve bebek doğduktan sonra yine hastanede bir arada kalmaları, baba ve yeni doğan arasındaki ilişki için büyük önem taşır.

Bebeğin Bakımına Babanın Dahil Olması 

Yenidoğanların, öncelikli bakımını ilk olarak üstlenen şüphesiz ki kadınlardır. Çünkü onlar içgüdüsel olarak bebekleri için neyi, nasıl, ne kadar yapacaklarını bilebilirler. Tabi doğumdan sonra, bebeğin ihtiyaçlarını karşılamak için ebeveynler tarafından sağlıklı bir denge mekanizması kurulmalıdır. Bu denge anneler için çok büyük önem arz etmektedir. Çünkü kadınlar doğumdan sonra birtakım psikolojik problemlerle karşılaşabilirler.

Bu sorunlar; doğum sonrası vücut değişiklikleri, yorgunluk, uykusuzluk, stres, bebeğe yetememe endişesi gibi problemlerdir. Kadınların yaşadıkları bu sorunları azaltmada babalar önemli bir role sahiptir. Bebeğin bakımına yardım eden babalar sayesinde, anneler de kendi kişisel bakımına zaman ayırabilir ve bu sayede psikolojik olarak rahatlayabilirler.

Bebek Bakımında Babanın Desteği

Bebek bakımında, ebeveynler arasında sağlıklı ve düzenli bir denge oluşması gerektiğine yer vermiştik. Bu sağlıklı denge, bebeği sevmek, onunla ilgilenmek ve hoşgörülü olmaktan geçer. Bazen anneler, bakımla ilgili konularda babaları eleştirel bir tavırla sorgulayabilir. Bu durum erkeklerde, bebek bakımında, kadına yardım etme isteğini köreltebilir ve bebekle ilgili bakım işlerini anneye devretmek isteyebilir.  Böyle bir durumda bakım işleri artık tek bir kişiye kalmış olur.

Ebeveynlerin böyle bir olayla karşı karşıya kalmaması için, saygı, sevgi ve hoşgörüyü elden bırakmamaları gerekir. Bir babanın bebek bakımında yardımcı olabileceği durumlar şunlardır:

  • Bebek biberonla içiyorsa, beslenmesine yardımcı olmak
  • Çocuğun bezini değiştirmek ve beden temizliğini yapmak
  • Nazik bir şekilde banyosunu yaptırmak
  • Oluşabilecek ufak kazalarda bebeğin pansumanını yapmak
  • Gazını çıkartmak
  • Eviniz ve bebeğinizin  ihtiyaçları için alışveriş yapmak
  • Yemek hazırlamak ve temizlik yapmak
  • Yıkanan çamaşırları asmak

Bebek Bakımında Babanın Rolü

Ebeveynlerin Eşit Bir Şekilde Bebeğe Bakmalarının Faydaları

Çocuklar, ebeveynleri tarafından eşit derecede bakılmadığı ve ilgilenilmediği zaman, kendilerini mutsuz ve huzursuz hissederler. Babalar gerektiği şekilde bakımı üstlenmediği takdirde anne tarafından eleştirilir. Bu durumda, erkek, bebeğin bakımından elini çekerek, anneyi bu yolda, yalnız bırakabilir. 

Böylelikle bütün yük annenin üzerine kalır. Bu sebeple bebek bakımının eşit şartlarda olması hem ebeveynler hem de bebek için çok faydalıdır. Bu sayede çocuk, ebeveynlerine güvenli bir şekilde alışır. Aynı zamanda gereken hallerde, başka insanlar da bebeğin bakımı ile ilgilenmek istediğinde, çocuk bundan rahatsızlık duymaz. Kadının ve erkeğin, eşit şekilde bebeğe bakması, aile ortamındaki huzur açısından da önemlidir.

Bebek Bakımında Babalara Önemli Tüyolar

  • Bebeğiniz doğmadan önce, onun gelişimi ile ilgili bilgiler edinebilir, eşinizle birlikte bebek gelişimi kitapları okuyabilir ve bu konuda yapılan seminerlere katılabilirsiniz. 
  • Bebeğin günlük bakımı ile ilgili, sorumluluk alma da anneyle iş bölümü yapabilirsiniz. Bununla beraber, bebeğinizi kucaklamak ve sarılmaktan çekinmeyin.  Bu kucaklaşma aradaki sevgi bağının oluşumunda önemli bir paya sahiptir.
  • Çocuğunuzun sorumluluklarını alırken ve onunla ilgilenirken kendinize güvenin ve asla bu konuda yetersiz olduğunuzu düşünmeyin. Onu giydirmek, bezini değiştirmek, banyosunu yaptırmak ve onunla oyun oynayarak zaman geçirmek, aranızdaki iletişimi kuvvetlendirir. Bu arada siz bebeğinizle ilgilenirken, eşiniz de kendi psikolojik olarak rahat hisseder ve kendiyle de ilgilenmesine zaman kalmış olur.
  • Bebeğinizle ilgilenmek ve zaman geçirmek, bir süre sonra onu tanımanızı sağlayacaktır. Ne istediğini veya neye ihtiyacı olduğunu artık onun davranışlarından anlayabilir ve ona göre ihtiyaçlarını karşılayabilirsiniz.
  • Onu kucağınıza alarak, evin içinde gezintilere çıkarın. Etrafta bulunan nesneleri göstererek, onlarla ilgili konuşun ve dikkatini çekmeye çalışın. 
  • Bebeğinizle konuşurken daima onunla göz ve ten teması kurun. Çünkü baba ile çocuğun arasında oluşacak iletişimi açısından son derece önemlidirler. Bu sayede, bebek, babanın varlığını kavrayarak bu sayede kendini güvende hisseder. 
  • Çocuğunuza dokunmak ve onu kucaklamak, bebeğinizin kendisini güvende hissetmesini sağlar. Kucağınızdayken, onunla sık sık iletişime geçin. Konuşmak, şarkı söylemek, kitap okumak, sohbet etmek, gülmek onunla gerçekleştireceğiniz en önemli aktivitelerdir. Sizin sesinizi her duyduğunda ilişkiniz güçlenecektir. Aynı zamanda bu aktiviteler bebeğinizin beyin gelişimine de doğrudan katkı sağlar.
  • Çocuk bakımıyla ilgili merak ettiklerinizi, internetten araştırıp okuyabilir ve bu konuda kendini için küçük notlar alabilirsiniz. Eşiniz, aileniz ve komşularınızdan da bebek bakımı için yardım alabilir, onların bu konudaki deneyimlerinde faydalanabilirsiniz. Bunun yanında, çocuk sahibi olan diğer arkadaşlarınızla da bilgi paylaşımında bulunmanız yararlı olacaktır.
  • Bir baba olarak, bebek bakımında, eşinizi mutlaka destekleyin ve her an onun yanında olacağınızı kendisine hissettirin. Çocuğunuz için, her zaman iyi ve örnek birer ebeveyn olacağınız konusunda özgüveninizi yüksek tutun. Sağlıklı, mutlu ve özgüveni yerinde bir baba olmak, aile için her zaman önemlidir.
  • Bebeğinizin sağlığıyla ilgili bir problemi olduğunu gözlemliyorsanız, endişeye kapılmayın. Böyle bir durumla karşılaştığınızda, çocuğunuz için kaygılanmanız oldukça normal bir davranıştır. Ancak bu durumu soğukkanlılıkla karşılayarak doktorunuzla iletişime geçmeniz en sağlıklısı olacaktır.
  • Babalar için, iş hayatı yorucu ve yoğun geçebilir. Ancak mümkün olabildiğince çocuğunuza vakit ayırmaya gayret edin. Onunla gülümsemek, kucağınıza alıp keyifli vakit geçirmek ya da uyuduğu zamanlarda onu izlemek, hayattaki en güzel anlardır.

Baba olmak, farklı dönemlerden oluşan inişli çıkışlı uzunca bir yoldur. Bunun yanında harika bir deneyimdir. Bebekle ile ilk iletişimi başlatacak olan kişi babadır ve bu iletişim aradaki paylaşımlar çoğaldıkça güçlenir.

Bakımını yapmak, onu uyutmak, beslenmesine yardımcı olmak, temiz havada onu gezdirmek, komik tavırlarla yüzünü güldürebilmek, onunla oynamak, kulağa hoş gelecek bir müzik eşliğinde onunla dans etmek, yıkanmasına yardımcı olmak, onu uyutmadan önce öperek yanında olduğunuzu hissettirmek, bebeğinizle yakınlaşmanız ve aranızda oluşacak bağ için önemli tüyolardır. Tabi bu tüyoların altında yatan en önemli şey ise sevgidir ve çocuk sevgisi her şeyden önce gelir.

Eşiniz Baba Olmaya Hazır mı?: https://www.bebek.com/esiniz-baba-olmaya-hazir-mi/

Post navigation

Bir yanıt yazın

37. Hafta Gebelik

Hamilelikte Nişan Gelmesi

Biberon Nasıl Seçilmelidir? Dikkat Edilmesi Gerekenler!