semen-testi-nedir-nasil-yapilir-sonucu-ne-olmalidir

Semen Testi Nedir, Nasıl Yapılır, Sonucu Ne Olmalıdır?

Temelleri sağlam atılmış, karşılıklı saygı ve sevgiye dayanan sağlıklı evliliklerde, eşlerin bir de çocuk sahibi olma istekleri gayet normal bir durumdur. Eşler kendilerini hazır hissettiklerinde, korunmasız bir şekilde cinsel ilişkiye girerek, gebelik oluşumuna zemin hazırlarlar. Fakat anne adayı hamile kalmakta problem yaşıyorsa, eşlerin mutlaka doktor muayenesine gitmeleri önerilir. Çünkü doğurganlık ile ilgili problemlerin öğrenilebilmesi için, bir uzman teşhisi ve kontrolü önemlidir.

Doğurganlık sorunları kadınları ilgilendirdiği kadar erkekleri de ilgilendiren bir durumdur. Bu durum erkeklerde görüldüğünde, öncelikle bir uzmanın fiziksel muayenesinden geçilmelidir. Sonrasında birtakım hormon testleri istenebilir. Bu testleri genetik araştırmalarda takip edebilir. Tabi bunların yanında doktorun isteyeceği en önemli test ise semen analizidir. Bu da akıllara semen testi nedir sorusunu getirir.

Semen Analizi Nedir?

Meni analizi olarak da bilinen bu test, erkeği sperm sayısını, hareketliliğini ve bunların nasıl biçimlendiğini gösteren bir doğurganlık testidir. Bu test, spermlerin ne kadar canlı ve sağlıklı olduğunu çözümler. Semen, cinsel ilişki sırasında erkeğin penisinden gelen sıvıdır. Buna sperm adı da verilir. Semen analizini yapan uzman, spermin ne kadar sağlıklı olduğunun teşhisini yapabilmek için bu testten birkaç tane isteyebilir.

Spermiogram Testi Hangi Bölümde Yapılır?

Sıkça sorulan semen testi nedir sorusunun yanında bir de hangi bölümde yapıldığı en çok merak edilen kısımdır. Sperm analizleri, hastanelerin androloji (cinsel fonksiyon bozuklukları) ve tüp bebek merkezleri bölümlerinde yaptırılabilir. Burada önemli olan nokta, test yaptırılacak hastanenin bu konuda iyi olmasıdır. 

Semen Analizi Nasıl Yapılır?

Semen testi verilmeden önce bazı durumlardan kaçınılması gerekir. Hormon ilaçlarından uzak durmak, bitkisel çaylar içmemek, kafein, alkol ve uyuşturucu gibi maddelerden kaçınmak ve bunlarla beraber 24 ila 72 saat öncesinde cinsel ilişkide bulunmamaktadır. Sperm testi vermeden önce, doktor bu uyarıları hastaya iletebilir. Genelde meni analizleri muayenehanede istenir.

Bunun için de özel bir odaya geçilir. Bu özel odada gereken numune için, sperm verecek kişinin, mastürbasyon yoluyla, steril bir bardağa numunenin aktarılmasıdır. Bazı durumlarda, kişiler ev ortamında da kendi numunelerini alıp laboratuvara götürebilir. Bunun içinde alınan numuneyi gerekli oda sıcaklığında tutmak ve test verilmeden önceki uyarılara uymak gerekir. 

Semen Testi Sonucu Ne Olmalıdır?

Alınan bir sperm analizi sonucunda, eğer çok sayıda anormal meni ve düşük bir normal formlu sperm yüzdesinin görünmesi, yüzde 4 ün altında kabul edilir. Buna teratozoospermi denir. Sağlıklı bir semen testinin yapı bilimi aralığı, 4 ile 14 normal form arasında olmalıdır. Yüzde 4’ün altındaki bir test sonucu, gebelik oluşumunun daha uzun sürede oluşmasının göstergesidir.

Doğurgan erkeklerin birçoğunda anormal sperm bulunur. Şekillerinin veya boyutlarının anormal olduğu sağlıklı spermlerde yer almaktadır. Ancak spermin düşük olmasıyla doğurganlığın da az ya da uzun süreli olması arasında mutlaka bir bağlantı mevcuttur. Erkeklerin düşük meni problemlerinde, alanında uzman doktorların, bu konuda uygun tedavi yöntemleri bulunmaktadır.

Semen Testi Nedir, Nasıl Yapılır, Sonucu Ne Olmalıdır?

Spermiogram Normal Değerleri

  • Hacim: 2 ila 5 mililitre (ml)
  • Sıvılaşma süresi: Toplandıktan sonra 12 ila 20 dakika
  • PH veya asitlik: 7,2 ila 7,8
  • Sperm sayısı: mililitre başına en az 20 milyon (m / ml)
  • Sperm hareketliliği veya hızlı hareket etme yeteneği: %60 ila%80 hareket aktifliği
  • Sperm morfolojisi veya spermin şekli ve boyutu: %70 ila%90 şekli normal

Bu sonuçlar alındıktan sonra, konuyla ilgilenen uzman kişiler tarafından incelenir ve herhangi bir problem görülmediği kanaatine varılır. Eğer test analizlerinde, gebeliği oluşturmayacak bulgulara rastlanırsa, gerekli iyileştirme opsiyonları ele alınır.

Sperm Morfolojisi

Semen testi nedir sorusunun önemi kadar bir önem ifade eden soru daha vardır ki o da semen morfolojisinin ne olduğudur. Semen morfolojisi, spermlerin, mikroskobik incelemede nasıl gözüktüğünün ifade eder. Morfolojide önemli olan, spermin baş boyutudur. Çünkü spermin baş şekli, döllenme olayına etkiler. Bu yüzden, yapı bilimi gereği meniyi ve meni başı boyutunu inceler.

Bir yumurtayı dölleme olasılığı en fazla olan spermler, boyutu şekli itibariyle normal olanlardır. Bunun için semen morfolojisi aralıkları, spermlerin yüzde kaçının bu normallikte kabul gördüğünü işaret eder. Bununla beraber hamilelikteki doğurganlığa da etki eder. Çünkü semenlerin, yumurtalardan birine ulaşabilmesi için belli bir boyutta olması gerekir.

Sperm Hareketliliği (Motilite)

Spermlerin hareket edebilme yeteneğine motilite adı verilir. Kişideki meninin, saniyede en az 25 mikrometre hızla ilerleyebilmesi demek, bu spermin sağlıklı olması demektir. Eğer hızı istenenden düşükse buna atenospermi denir. Bir diğer adı da düşük sperm hareketliliğidir. Normal meni motilitesinde, hamileliğin oluşabilmesi için, meninin yüzde 40’ının hareket etmesi yeterlidir. Bu da onları küçük güçlü yüzücüler yapar. Bu yüzücülerin bir sonraki hamlesi, aşamalı motilitedir.

Bir yerden bir yere yüzecek olan spermlerin en az yüzde 32’ sinin aşamalı olarak hareketli olması gerekir. Son olarak da menilere sağlıklı denilebilmesi için, hızlı ve düz olarak motilite olmaları gereklidir. İstenilen hız saniyede 5 mikrometre az ise, sperm sağlıklı ilerleyemeyen anlamına gelir. Sonuç olarak sağlıklı bir sperm, düz hareket eden, hızlı olan ve ilerleyendir. Erkeğin semen örneğinde en az yüzde 12’ sinin bu şekilde olması beklenmektedir.

Sperm Motilitesini Arttırmak İçin Öneriler

  • Düzenli ve sağlıklı beslenme en önemli etkenlerden biridir. Özellikle sebze ve meyve tüketimine ağırlık verilmelidir. İşlenmiş gıdalar sperm sayısının ve hareketliliğinin düşmesine sebep olabilir. Brokoli, nar, ceviz, muz, bitter çikolata, sarımsak, havuç gibi besinleri tüketmek, sperm kalitesinin artmasında önemli bir yere sahiptir.
  • Elektronik aletleri kucağınızda tutmamaya özen gösterin. 
  • Uyku düzeni sağlıklı bir vücut için çok önemlidir. Aynı zamanda egzersiz ve sporun da sperm motilitesine iyi geldiği görülmektedir.
  • Yeterli miktarda C vitamini takviyesi Çalınması hem bağışıklık sistemini güçlendirir hem de gebelikte doğurganlığı arttırmada yardımcı olur.
  • Çevresel sorunlar ve stres yaratan durumlar doğurganlığı azaltabilir. Uygulaması basit ve sizi mutlu edecek yöntemlerle bu problemlerin önüne geçilebilir. Yürüyüş ve spor yapmak, sosyal aktiviteler edinmek, sevdiklerinizle zaman geçirmek gibi rahatlatıcı etkinlikler yapılabilir.
  • Sigara içmek, sperm sağlığını olumsuz yönde etkilemektedir. Çünkü tütün kullanımı, menilerin hareketliliğini ve yumurtaya ulaşma kabiliyetini azaltır.

Bebek sahibi olmak, çoğu çiftin hayallerini süsleyen bir mucizedir. Fakat çiftlerin bebek sahibi olamama yönünde karşılaştıkları problemler, anne ve baba adayları için endişe verici olabilir. Aynı zamanda bu durum çiftlerde stres yaşamalarına neden olabilir. Bu stresi yaşatan en önemli problemlerin başında da kısırlık gelir. Ancak kısırlık sebeplerinin teşhis ve tedavileri, günümüzde çok kapsamlı yöntemlerle uygulanabilmektedir.

Özellikle erkek üreme hücrelerinde oluşan olumsuzluklarda, alanında uzman doktorlar bu konuda isteyeceği testlerle çiftlere yardımcı olmaya çalışırlar.

Fakat bazı erkekler, semen testi nedir sorusunu kendilerine sorarak, bu testi yaptırmalı mıyım diye düşünebilirler. Çünkü, nadir olarak erkeklerin bu konuyla alakalı utanma duyguları da oluşabilir.  Sorunun çözümüyle ilgili yapılması gereken ise bir uzmana danışmaktır. Başarılı bir gebeliğin oluşması için, doktorların rehberliğinde testlerinizi yaptırmak en güzel adımdır.

“Sperm Testi Nasıl Yapılıyor?” Konulu yazımızı aşağıdaki bağlantıya tıklayarak inceleyebilirsiniz.

Sperm Testi Nasıl Yapılıyor? : https://www.bebek.com/sperm-testi/

Post navigation

Bir yanıt yazın