Doğum Sonrası Dönem

Lohusalıkta Yapılmaması Gerekenler Listesi!

Lohusalıkta Yapılmaması Gerekenler!

Gebeliğiniz bebeğinizi hayal etmekle, onu kucağınıza alabilmek için doğum zamanınızın bir an önce gelmesini dilemekle geçer. Hamilelik döneminde pek çok semptomla karşılaşsanız da psikolojik olarak mutlu ve heyecanlı olduğunuz bir dönemdir.

Alışverişler yapılır, bebeğin odası hazırlanır, bebek bakımı ile ilgili birçok kitap sahibi olunur. Peki her şey hayal ettiğiniz gibi olacak mı?

Nihayetinde “lohusalık” diye bir gerçek var ve bununla nasıl baş edileceğini bilmek sizi 1-0 öne geçirecektir. Okuduğunuz kitaplarda veya makalelerde lohusalık döneminde ne yapmanız gerektiğini öğrenmekle işe başlamış olabilirsiniz.

Lohusalıkta Yapılmaması Gerekenler Listesi!

misafir

Misafir Kabul Etmek

Elbette etrafınızda sizin mutluluğunuzla mutlu olan, dünyaya getirdiğiniz minik bebeğinizi görmek için sabırsızlanan pek çok insan var. Ancak bazen aklınıza gelmeyen insanların dahi bebeğinizi görmek için sabırsız davrandıklarına şahit olabilirsiniz.

Esasen ister çok yakın olun ister olmayın, doğumdan sonra en az iki hafta kadar misafir kabul etmemek en doğru tercih olacaktır.

Bebeğinizle yalnız olabilir veya anneniz gibi bir yakınınızdan yardım alıyor olabilirsiniz. Her iki durumda da psikolojiniz gelen misafirleri ağırlamak ve onların öğüt veya yorumlarını dinlemek için uygun olmayabilir.

Bu süreçte yalnız olmak, mevcut duruma alışmaya çalışmak isteyeceksiniz. İnsanları kırmadan kibarca tebrik ziyareti tekliflerini erteleyebilirsiniz.

emzirme

Sütün Yetmeyeceğinden Endişe Etmek

Taze annelerin en büyük endişelerinden biri sütünün yetmemesidir.

Hatta bu öyle bir fobi haline gelir ki, daha hamilelikte başlar ya sütüm gelmezse korkusu. Bu korkunun sebebi ise maalesef çevreden duyulan olumsuz yorumlardır.

Her kadın birbirinden farklıdır ve siz bu konuda ne kadar rahat olursanız emin olun ki o kadar az sıkıntı yaşarsınız.

Doğumdan sonraki birkaç gün hem bebeğin emmeye tam olarak alışamaması hem de annenin bu konudaki tecrübesizliği neticesinde süt az gelebilir.

Ancak öncelikle moralinizi yüksek tutarak ve bebeğinizi bol bol emzirerek, sonrasındaysa bol su tüketerek ve doğru beslenerek sütünüzü artırabilirsiniz.

Çevrenizden duyduğunuz önerilerle bol şekerli gıdalar tüketmek ise yalnızca doğum kilolarınızın üzerine yenilerini katmaya yarayacaktır.
Emziren anneler için hazırladığımız emzirme rehberimizi incelemek için aşağıdaki linke tıklayın!

anne - bebek

Anne Desteğini Reddetmek!

Anneler, en az çocukları kadar minik bebeğin heyecanını duyarlar.

Doğum sonrası ilk dönemlerde hem lohusa annenin iyileşmesi hem de bebeğin bakımı konusunda yardımcı olması için anneler bulunmaz bir nimettir!

Bebeğime ve kendime tek başıma bakabilirim diyerek annelerin bu teklifini reddetmek, lohusalık sürenizin uzamasına neden olabilir. Elbette yeni doğum yapan anne olarak etrafınızda kalabalık istemiyorsunuz.

Ancak bu karmaşık dönemde yanınızda annenizin olması size nasıl iyi gelecek tahmin edemezsiniz.

Siz yine minik bebeğinizle ilgilenin, ancak bırakın anneniz de sizinle ilgilensin 🙂

uyku anne

Uykusuz Kalmak

Miniğiniz 9 ay boyunca her an sizinleydi ve muhtemelen şimdi de öyle olmasını istiyorsunuz.

Ancak sürekli bebeği emzirmek ve onun bakımını üstlenmek tüm gününüzü, hatta gecenizi alacaktır. Evde size destek olabilecek baba veya aile büyüğünüzden destek alarak biraz iyileşmeye, dinlenmeye çalışın.

Bebeğinizi besledikten sonra gazını çıkarması ve ilgilenmesi için babasına vererek bir süre uyumayı deneyebilirsiniz. Evin diğer işleri için elbette anneden yardım almak gibisi yoktur.

Emin olun kendinizi çok daha iyi hissedeceksiniz ve lohusalığı çok daha kısa sürede atlatacaksınız.

doğum sonrası

Hemen Kilo Vermek İçin Yoğun Egzersiz Yapmak

Biliyoruz hamilelik kiloları canınızı çok sıkıyor. Eski halinizi çok özlediniz ve o halinize sanki asla ulaşamayacak gibi hissediyorsunuz.

Bu nedenle doğum yapar yapmaz diyete girmek ve yoğun bir egzersiz programı oluşturmak istiyorsunuz. Ancak bunun için sakın acele etmeyin deriz.

İster normal olsun ister sezaryen, nihayetinde bir doğum gerçekleştirdiniz ve vücudunuzun her şeyden önce iyileşmeye ihtiyacı var. İlk haftalar kanamalarınız ve ağrılarınız olabilir.

Yoğun bir egzersiz dikişlerinizin açılmasına ve iyileşme sürecinizin uzamasına neden olabilir.

Bebeğinizi emzirmeye başladığınızda zaten o kiloların büyük bir kısmının hızlıca eridiğini göreceksiniz. Vücudunuz toparlandığında ise egzersizlerinize başlamanız için bir engeliniz kalmayacak.

Doğum sonrası kilo verme konulu makalemizi inceleyebilirsiniz.

https://www.bebek.com/dogum-sonrasi-kilo-vermek/

Sıkı Giysiler Giymek

Doğum sonrası kendinizi bakımlı ve eskisi gibi görmek istemeniz çok doğal. Ancak henüz lohusalık dönemindesiniz ve vücudunuz haliyle eskisi gibi değil.

Hemen eski ve dar kıyafetlerinize geri dönüş yapmanız bedeninize işkence edebilir. Ayrıca sizi rahatsız etmekle kalmayıp, enfeksiyon riski de oluşturabilir.

Bir süre daha gebelikte aldığınız rahat ama şık giysilerinizi tercih etmek en doğrusudur. Nasıl göründüğünüzü bu kadar kafanıza takmayın ve dünyaya yeni gözlerini açmış miniğinize odaklanın.

Bu dönemde pamuklu iç çamaşırları ve giysiler tercih etmeniz emin olun sağlığınız açısından çok daha iyi olacak. Eğer rahat ediyorsanız eşinizin eşofmanlarıyla dahi gezebilirsiniz, dış görünüş kimin umurunda ki!

Lohusalıkta Yapılmaması Gerekenler Listesi!

Cinsellik Yaşamak

Eşiniz de siz de büyük bir özlem içerisinde olabilir, eski günlerinize dönmek isteyebilirsiniz. Lakin doğum sonrası ilk birkaç hafta cinsellik yaşanması için uygun bir süreç değildir.

Hayatınızın yoluna girmesi için kendinize zaman tanıyın ve eşinizden bu konuda size destek olmasını isteyin.

Bir süre sonra iyileşeceksiniz ve zamanla her şey rayına oturacak!

Siz yeni annelerle lohusalıkta yapılmaması gerekenler nelerdir paylaştık. Bu maddeleri yerine getirip getirmemek tamamen sizin elinizde.

Zaman zaman ağlama nöbetleri, çaresiz hissetme gibi durumlar yaşamanız bu dönemde tamamen normal. Ancak yapmanız gereken bu durumu kabul edip bir an önce toparlanmaya çalışmaktır. Tüm bunların harika bir mucizeye sahip olmanız için yaşandığını unutmayın.

Post navigation

Bir yanıt yazın

Stoktaki Anne Sütünü Nasıl Değerlendirebilirsiniz ?

Bebeklerde Dil Bağı (Ankiloglossi) Nedir?

Bebeklerde Göz Temizliği Nasıl Yapılır?