Hamilelikte Sinir Krizi

Hamilelikte uzak durulması gereken en önemli şeylerin başında stres geliyor. Yapılan araştırmalar, hamilelik esnasında strese maruz kalan anne adaylarının hamileliklerinin 17. haftasından itibaren, doğmamış bebeklerinin beyin gelişiminin etkilenebileceğini söylüyor.

Yapılan başka bir araştırmaya göre de; anne adayında yüksek seviyelerde stres görülmesi, bebeğin davranışlarını da etkiliyor. Ne yazık ki sadece bununla da sınırlı kalmıyor. Anne adayının aşırı stres ve siniri, bebeğinin ilerde duygusal problemler ve davranış bozukluğu göstermesine ve ilerde hiperaktif olmasına da neden oluyor. Anne adayları özellikle hamileliğinin ilk üç ayında sinir ve stresten uzak durmaya çalışmalıdır. Bu durumda annenin çevre faktörü de çok önemlidir. İlk üç ayda yoğun sinir ve strese maruz kalındığı taktirde, organların yapım aşamasında bebeğin konjenital anormallikle doğmasında yüzde elli oranda bir artışa sebebiyet verilebiliyor. Eğer stresin yoğunluğu daha da fazlaysa, bu durum ölü doğumlara bile neden olabiliyor.

Stresin Hamileliğe Etkileri

Hamilelik süresinde yaşanan stres ve sinir krizileri, hamileliği olumsuz yönde etkilemektedir.

Özellikle gebeliğin ilk aylarında sinir ve stresle uğraşan anne adaylarında hipertansiyon ve preeklampsinin daha fazla görüldüğü saptanmıştır. Gebelik dönemi hem anne adayı için hem de ailesi için çok farklı ve özel bir süreçtir. Bu dönemde anne adayının, duygularında, vücudunda ve hayatında birçok değişiklik meydana gelir. Bu yaşanan değişimler aile içinde ya da çevrede bazı sorunları beraberinde getirebilir. Stres bu sorunların en büyüğüdür.  Gebelikte yaşanan stres ciddi boyutlara ulaştığında gebeliğe zarar verebilir. Yoğun yaşanan sinir- stres, uyku problemi, halsizlik, iştah artması ya da kapanması ve bazı ağrılara yol açabilir. Eğer yoğun stres çok uzun süre devam ederse enfeksiyonlara karşı mücadele edememe, hipertansiyon, kalp hastalıkları ve diyabet gibi daha sıkıntılı olacak sorunlara yol açabilir.

Hamilelikte Stres Nasıl  Azaltılır?

Uykunuzu alın, uykusuz­luk strese yol açar

Gün içinde dinlenin. Kitap okuyup müzik dinleyebilirsiniz.

Stresten kurtulmak için egzersizler faydalıdır. Hamile kadınlar için bir egzersiz videosu alın. Stresinizi yok etmek için aktif ve fiziksel (çok yorucu olma­yan) aktiviteler yapın. Eşinizden de size katılmasını isteyebilirsiniz.

Düzenli beslenin. Gün içinde yeterli kaloriyi almak kendinizi halsiz hissetmenizi engel olur.

Hoşunuza giden bir şeyler yapın ve bu­nu kendiniz için yapın.

Mutlu bir yüz ifadesi takının. Bazen bir konu hakkında düşünce tarzınızı değiştirmek -daha pozitif olmaya ka­rar vermek- etkili olabilir. Somurtmak yerine gülümsemek stresi azaltma da büyük rol oynar.

Çok fazla yalnız kalmayın. Endişelerini­zi eşinizle ya da yakın arkadaşlarınızla paylaşın.

 

Hamilelikte sağlık ile ilgili içerikler için tıklayın! https://www.bebek.com/hamilelikte-saglik/

Post navigation

Bir yanıt yazın

Doğumda Sıcak Su Ne İşe Yarar?

Hamileliğin Son Günlerinde Kusmak

Fatma Ana Eli Otu (Meryem Ana Eli Otu) Nedir? 7 Faydası!