Hamilelikte NST

Fetüsün hareketlerinin ve kalp ritminin tespit edilmesi, bebek sağlığı açısından oldukça önemlidir. NST, kalp atımındaki artışları ve fetüsün hareketlerindeki grafiği ortaya koyan inceleme tekniğinin adıdır. Hamilelik döneminde fetüsün sağlıklı gelişimini ölçmede kullanılır. Hipertansiyon, kronik böbrek hastalığı, guatr ve şeker hastalığı gibi anne adayı hastalıklarının bulunduğu durumlarda ve hamilelikte oluşan hipertansiyon, fetüsün kısıtlanmış hareketleri, büyüme geriliği, suyun azalması, geç doğum ihtimalinin söz konusu olduğu yüksek riskli hamileliklerde NST, fetüsün sağlığını takip etmek adına büyük bir önem kazanır. 32 ila 34. haftalar arası NST uygulamak için ideal zaman dilimidir. Bazı durumlarda daha erken başlanabilir. 1 hafta sonra ya da haftada iki defa tekrar edilmesi önerilir. Elde edilen bulguların bozulması hâlinde, geçen süreye bakılmaksızın tekrar edilir. Bu tektikin normal süresi 20 dakikadır. Bebeğin uyku döngüsüne bağlı olarak daha uzun süre uygulanabilir.

Kalp atımındaki artış, hamilelikte gelinen haftaya göre değerlendirilir. 32. gebelik haftasının üzerinde NST’de en az 15 saniye, en fazla 2 dakika süreyle kalp atımının ortalama hızın 15 atım üzerine çıkarak ortalama hıza geri döndüğü en az 2 artış normal NST tetkiki olarak değerlendirilir. 32. gebelik haftasından once ise NST’de 10 saniye süreyle kalp atımının ortalama hızın 10 atım üzerine çıkarak ortalama hıza geri döndüğü en az 2 adet artış normal NST tetkiki olarak değerlendirilir.

Belirtileri var mıdır?

NST, fetüsün kalp atımlarının anne karnındaki hareketlerine bağlı değişimini bildirir. Annedeki rahim kasılmaları hakkında da ipuçları verir. Rahimdeki kasılmaların hangi karakterde ve hangi düzeyde olduğunun izlenmesi, anne ve bebek sağlığı açısından oldukça önemlidir.

NST tektiği bebeğe ve anneye zarar vermez. Anormal gelen vakaların büyük kısmında fetusün normal olduğu gözlemlenmiştir. Anormal NST bulgusu hamilelik yaşı ile ilişkilidir. Hamilelik döneminin 28. haftasından önce, NST ile yapılan incelemelerde, fetüslerin % 80’inde olumsuz bir durum saptanmamıştır. Bu haftalarda normal NST sonuçları fetüsün sağlıklı olduğu bilgisini vermektedir.

 

Hamilelikte sağlık ile ilgili içerikler için tıklayın! https://www.bebek.com/hamilelikte-saglik/

Post navigation

Bir yanıt yazın

Anne Sütünün İçeriğini Merak Ediyor Musunuz?

Hamilelikte Göğüs Ağrısı

COVİD-19 Döneminde Hamile Psikolojisi