hamilelikte-diyet

Hamilelikte Diyet

Hamilelikte diyet yapılması genel olarak önerilmez. Uzmanlara göre, hamile kadınların 9-13 kg. arasında kilo alması doğaldır.

Bebek, gelişimi süresince tüm ihtiyaçlarını annesinin kaynaklarından almaktadır. Anne adaylarının dengeli beslenmesi, bebekleri için iyi bir enerji kaynağı oluşturmada yeterlidir.

Hamilelik sürecinde kilo alımını sınırlandırmak düşüğe veya bebeğin zayıf doğmasına neden olabilir. 2.8 kilogramdan zayıf doğan bebekler hastalıklara karşı direnç göstermekte zorlanır. Kilo problemi hemen her kadının hassas olduğu bir konudur. Ancak hamileliğin çok özel hormonal şartları içeren ”geçici” bir dönem olduğu unutulmamalıdır.

Hamileliğin ilk 3 aylık döneminde günlük kalori miktarını artırmanız önerilmez. 3-6 aylık dönemde ise kalori miktarını artırmakta fayda vardır. Bu dönem bedeninizin yağ depolamaya başlayacağı dönemdir. 6-9 aylık dönemde ise kilo artışı giderek artmaya başlar. Ellerinizde ve ayaklarınızda şişmeler olabilir. Tüm bunlar hamileliğin olağan süreçleridir. Telaş yapmamakta ve topladığınız yağların size emzirme döneminde enerji olarak geri döneceğini hatırlamakta fayda vardır.

Doktor kontrolünde olmak şartıyla düzenli olarak spor yapmaya özen göstermelisiniz. Hafif tempolu yürüyüşler ve basit beden egzersizleri fazla kilo alımını engeller. Hamilelik ile birlikte aldığınız kiloların yaklaşık 4-5 kilosu, doğumdan hemen sonra gider. Hamilelikten sonra daha yoğun ve hızlı egzersizler ile fazla kilolarınızdan daha kolay şekilde kurtulabileceğinizi unutmayın.

Anneler hiç spor yapmasa bile emzirme sayesinde günde yaklaşık olarak 1500 kalori yakmaktadır. Alınan kilolar verimli bir emzirmenin olmazsa olmazıdır. Hamilelikte yetersiz ve dengesiz bir beslenme düzeni, bebeğin gelişiminde sağlıksız bir işleyişe neden olur. Annede ise diş ve kemik kaybı, kansızlık, ödem, iş gücü kaybı ve halsizlik gibi tehlikeli sorunlara yol açar.

Fazla kilo almış hamilelerde ise ortaya yüksek tansiyon, diyabet ve zor doğum gibi sorunlar çıkabilir. Anne adaylarının tüm bu olumsuzlukların önüne geçebilmesi için hekimler tarafından düzenli olarak izlenmeleri gerekir.

 

[box type=”shadow” align=”” class=”” width=””]Hamilelikte beslenme ile ilgili içerikler için tıklayın! https://www.bebek.com/hamilelikte-beslenme/ 🤰🏻[/box]

Post navigation

Bir yanıt yazın

Hamilelikte Göğüs Ağrısı

Bebek Anne Karnında Kaç Hafta Kalmalı?

34. Hafta Gebelik