Gebelik Döneminde Gaz

Gebelik döneminin başlıca sorunlarından biri de gaz sıkışmalarıdır. Anne adayları bu dönemde gaz sıkışmalarından fazlasıyla yakınır. Gaz çıkaramama problemi zaten başlı başına çok sancılı ve zor bir durumdur.

Gebelik döneminde gaz probleminin nedenleri nedir?

Anne adaylarının sindirim sisteminden kaynaklı gaz problemi, şişkinlik gibi şikayetleri olur. Bu yakınmaların başlıca nedeni, gebelik hormonundan kaynaklanan ve vücutta bulunan düz kasların gevşemesi durumudur. Alınan besinler kas hücresi yardımı ile ilerler dolayısıyla bu kaslar gevşediğinde besinlerin hızı normalden daha yavaşa düşer. Bu durum haliyle sindirimi yavaşlatır. Bununla birlikte gebelik süresi ilerledikçe büyümekte olan rahim sindirim sistemine ve mideye baskı yapar. Bu dönemde yaşanılan hazımsızlık, yanma gibi rahatsızlıklar da bu sebeplerden kaynaklıdır.

Gaz problemi yaşamanızın diğer sebepleri; hava yutmak veya, gerektiği kadar sindirim sağlanmadan kalın bağırsağa ulaşan yiyeceklerin, bağırsaktaki bakteriler aracılığı ile yıkılması durumudur. Bireyler hava yuttuğunda, geğirme olarak tepkime gösterir. Arta kalan ve çıkarılamayan gazlar ise kalın bağırsaklar tarafından atılır.

Gebelik döneminizde gaz problemi yaşadığınızda ne yapmalısınız?

Gazın sizi rahatsız edişi artık son sınırlara dayandıysa hemen doktorunuza danışarak ilaç desteği isteyebilirsiniz. Bitkisel besin takviyesi olsa bile kesinlikle kafanıza göre gaz giderici kullanmayın. Bu tür şeyler gebelik döneminiz için risk taşımaktadır. Gaz problemi şikayetiniz karın şişliğinden ziyade ağrı, sancı veya kramp tarzında oluyorsa ve bununla birlikte ishal halini kusma ya da mide bulantısı takip ediyorsa vakit kaybetmeden uzman bir doktora danışmalısınız.

Gebelikte gaz sancısı ne zaman başlar?

Gaz problemi genellikle hamileliğin ilk aylarından itibaren başlar ve doğuma kadar devam eder.

Gaz oluşumunu nasıl engelleyebilirsiniz?

Hareketsiz kalmayın. Öğünlerinizi ağır geçirmek yerine sık ama azar azar yemeye özen gösterin. Yemekleri mümkün olduğunca yavaş, iyi çiğneyerek yemeye çalışın. Asitli ve gazlı içecekleri kesinlikle tüketmeyin. Yemek yediğiniz sırada sıvı şeyler tüketmemeyi deneyin. Bol su için ama bunu yemek esnasında yapmayın. Yapay tatlandırıcı içeren besinlerden uzak durun. Ayakta yemek yememeye özen gösterin. Dar olmayan, rahat giysiler giyinmeyi tercih edin. Sakız çiğnememeye özen gösterin, sakız çiğnemek hava yutmanıza ve gazı artırmaya neden olabilir. Mide asidini fazlalaştıran ve zararları tartışılmaz olan sigarayı kesinlikle tüketmeyin.

Gebelik döneminde pek çok stres veya rahatsızlık yaşayabilirsiniz. Stres, gerginlik gibi şeyler mide problemlerini, gaz sancılarınızı tetikleyebilir. Bu yüzden hiçbir şeyi kafanıza takmamaya özen gösterip rahatlamaya çalışın. Rahatsızlığınızın süre gelmesi halinde uzman bir doktora görünmeyi ihmal etmeyin.

 

Hamilelikte sağlık ile ilgili içerikler için tıklayın! https://www.bebek.com/hamilelikte-saglik/

Post navigation

Bir yanıt yazın

Meditasyon Nasıl Yapılır?

Hamilelik ve Vücut Isısı

Hamilelikte Kaygı ve Heyecan