Zika Virüsü Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Son günlerde özellikle Brezilya olmak üzere Latin Amerika ülkelerinde görülen Zika virüsü hamileleri ve de hamile kalmak isteyenleri çok yakından ilgilendiriyor. Bunun nedeni ise, virüsün hamilelere bulaşması halinde doğacak çocuklarda “mikrosefali” adı verilen hastalığın ortaya çıkma riskinin yüksek olmasından ileri geliyor. Mikrosefali, bebeklerin normalden daha küçük bir kafa yapısı ile dünyaya gelmelerine ve de buna bağlı olarak beyin gelişimlerinin daha yavaş olmasına neden olurken bir süre sonra bebeklerde ölümcül bir tehlikeye dönüşebiliyor.
İlk kez 1947 yılında maymunlarda görülen bu virüs daha önce insanlarla bağlantılı olarak hiçbir salgına yol açmadı. Fakat şu anda 20’den fazla ülkede bu virüsün görülmesi başta Dünya Sağlık Örgütü (WHO) olmak üzere hastalığın görüldüğü ülkeleri de harekete geçirdi.
Zika virüsünün yayılım şekli ise sivrisinekler aracılığı gerçekleşiyor. Bu nedenle “Aedes” isimli sivrisineklerin bulunduğu bölgelerde Zika virüsünün görülme hızı son derece yüksek.

Zika virüsünün belirtileri nelerdir?

Zika virüsüne yakalanan her 5 kişiden yalnızca 1’inde etkisini gösteren hastalığın şu anda net bir tedavisi yok. Hastalık semptomlarının en ayırıcı özelliği ise kaşıntı etkisi. Soğuk algınlığı belirtileri ile benzer özellikler gösteren Zika’nın belirtileri ise şu şekilde,
• Ateş
• Gözlerde kızarıklık
• Baş ağrısı
• Ciltte kızarıklık
• Kaşıntı

Zika virüsü Türkiye’deki hamileleri de etkiler mi?

Dünya Sağlık Örgütü’nden yapılan açıklamalara göre, Zika virüsünün bu yıl Amerika Kıtası’nda 3-4 bin kişiye bulaşacağı tahmin ediliyor. Virüsün önemi konusunda acil müdahale ekibi oluşturan örgüt, ileriki günlerde toplanarak bu konuya nasıl müdahale edilebileceğini araştıracak.
Peki Dünya Sağlık Örgütü’nün acil eylem planı oluşturduğu Zika virüsü Türkiye’de ne derece etkili olabilir sorusuna verilecek yanıt ise, virüse yol açan Aedes sivrisineklerinin görüldüğü coğrafi bölgelerle oldukça bağlantılı. Yapılan araştırmalara göre Türkiye şu anda vaka olasılığı en düşük olan bölgeler arasında yer almakta.
Kaynak: bbc.com
Hamilelikte sağlık ile ilgili içerikler için tıklayın! https://www.bebek.com/hamilelikte-saglik/

Post navigation

Bir yanıt yazın