Hamilelikte Karın Çatlakları

Hamilelik döneminde karında oluşan çatlaklar, cildin kapasitesinden fazla gerilmesi nedeniyle oluşan geçici bir sorundur. Doğumdan sonra çatlaklar belirgin bir iz bırakmazlar. Ender de olsa, bazı annelerde doğum sonrasında da az sayıda soluk çatlak uzun süre görülmeye devam eder.

Hamilelik döneminde karında çatlak oluşumu cilt yapısı ile yakından ilişkilidir. Hassas bir yapıya sahip ciltler çatlak oluşumu için daha elverişlidir. Eğer cildiniz esnek bir yapıya sahipse, kaygı duymanıza gerek yoktur. Çünkü esnek ciltler çatlak oluşumu için yatkın değildirler. Bu sebeple herhangi bir ürün veya koruyucu kullanılmasına gerek yoktur. Çatlakları özel nemlendirici kremler veya badem yağı, kayısı çekirdeği yağı gibi harici ve doğal takviyeler ile gidermek en ideal yöntemdir. Genellikle karnın alt bölgelerinde gözlenmekle beraber kalçada, uyluklarda, göğüs bölgesinde ve kollarda görülenler, pembe beyaz renklidirler. Cilt yarasına benzer bir görünümleri vardır. Deri üzerinde bir derinliğe sahip olmayan, küçük çaplı çöküntüler şeklindedirler.

Hangi faktörler çatlaklara sebep olur?

Açık tenli kadınlarda pembeye yakın bir renkte, esmer tenlilerde ise açık tonda veya gümüşî renkte görülürler. Bu çatlaklar hafif düzeyde  bir kaşıntıya neden olabilir. Hamileliğin 12. haftasında bebek hareketleri izlenmeye başlandığı süreçte, karında çatlak oluşumu başlar. 6. ayda ise anne adayının göbek bölgesindeki cilt altı bağ dokusu gerilir ve  sonrasında da yırtılmaya başlar. Oluşan bu yırtılmalar dışardan kırmızı renginde çatlaklar olarak görülür. Çoğul hamileliklerde çatlakların oluşma ihtimali, normal gebeliklere oranla daha yüksektir. Bazı kadınlarda son 3-4 haftaya kadar çatlaklar görülmeyip, daha sonra belirme hâlinde gözlenebilir. Doğum sonrasında göbek çatlaklarının rengi, pembe rengine yakın bir renkten gümüş ve parlak bir görünüme dönüşür. 6 ay sonra çok belli olmayan ihafif ve ince bir çizgi hâline gelirler. Doğumdan sonra yakın zaman içerisinde ve tamamıyla yok olmazlar. Bazen hafif bir iz bırakabilirler ancak sırf bu problemi ortadan kaldırma amacı ile formüle edilmiş birçok bitkisel karışım, krem ve cerrahi yöntemler vardır.

 

Hamilelikte sağlık ile ilgili içerikler için tıklayın! https://www.bebek.com/hamilelikte-saglik/

Post navigation

Bir yanıt yazın

Hamilelikte Radyasyona Maruz Kalmak

Anne Karnındaki Bebeğin Yaşamını Tehdit Eden 12 Problem

Hamilelikte Öksürük Tedavisi Nasıl Yapılır?