Hamilelikte Diyabet

Bilindiği gibi, diyabet kanda normalden yüksek şeker düzeylerinin saptandığı bir rahatsızlıktır. Bazı kadınlarda hamilelik öncesinde de diyabet mevcuttur, bazı kadınlarda ise kandaki şeker oranı yüksekliği gebelik esnasında ilk kez kendini gösterir. Buna gestasyonel diyabet denir. Araştırmalar her 200 hamile kadından birinde pregestasyonel diyabet, ek olarak her 200 hamile kadından beşinde gestasyonel DM (hamilelik sürecinde oluşan diyabet) geliştiğini söylemektir. Eğer hamilelikten önce diyabetiniz var ise; hamilelik boyunca kan şeker düzeyinizi kontrol altına alabilmeniz, eskiye oranla daha güç bir hâle gelebilir. Hamilelik sürecinde insülin hormon dozunuzun değişmesi gerekebilir. Kandaki yüksek şeker, bebeğin çok irileşmesine sebep olabilir. Kilolu bebeklerde doğum öncesinde ve esnasında daha çok sorun görülme ihtimali vardır. Bu bebeklerde mecburi sezaryen riski daha fazladır. Doğum travması ve doğumun uzun sürmesi gibi ihtimaller iri bebekler için daha yüksektir. Hamilelikten önce diyabetik olan hastaların bebeklerinde normal dışı durumların görülme riski artar. Ancak gebelikte başlayan diyabet, bebekte bu tür durumların oluşmasına yol açmaz veya çok az alâkalı olabileceği konusunda bazı araştırmalar mevcuttur.

Diyabet hastası olan anne adaylarında hamilelik sırasında hipertansiyon gelişme riski fazladır. Erken doğum riski artar ve ani bebek ölümü meydana gelebilir. Doğumdan sonra bebekte solunum sıkıntısı oluşabilir. Diyabetik anne çocuklarında akciğerin gelişimi gecikmeye uğrar. Bebekte kan şekeri düşüklüğü görülebilir. Hamilelik öncesi diyabet hastalığı olanlarda ise plasental fonksiyon yetersizliği ve sonucunda bebekte gelişme geriliği ortaya çıkabilir. Diyabetik anne adaylarında solunum yolu enfeksiyonları enfeksiyonu riski artmıştır. Aşırı bulantı ve kusma, enfeksiyonlar ve bazı ilaçlar diyabet hastalığını daha ileri boyuta taşıyabilir. Hamilelik öncesinde ve süresince doğru bir tedavi olanı uyguluyor ve düzenli kontrollerinizi yaptırıyorsanız, sağlıklı bir bebek doğurma ihtimaliniz fazladır. Hamile kadınların birçoğu diyabetin belirtilerinin farkına varmamaktadır ve bu durum ancak yapılacak tahlillerle anlaşılabilmektedir. Sürekli susuzluk hissi, kilo kaybı, aşırı yeme ihtiyacı, sık sık idrara çıkma ve hâlsizlik vb. belirtiler dikkate alınmalı ve doktor ile paylaşılmalıdır. Önceden diyabeti olan bir kadın hamilelik esnasında hastalığın kontrolünün zorlaşacağının bilincinde olmalıdır.

Diyabeti anlamanın yolları nedir?

Tanı için glukoz yükleme testleri yapılır. 24-28. haftaları arasında tüm hamilelere tarama odaklı 50 gr. glukoz testi yapılır. 50 gr. glukoz yükleme testi yalnızca tarama testidir. Kesin olarak diyabet tanısı koydurmaz. Değeri 140’dan yüksek çıkanlara 100 gram glukoz tolerans testi uygulanır. 100 gram glikoz testinin sonucuna bağlı olarak diyabet tanısı koyulabilir. Bu hastalığın tedavisi için bazen tek başına diyet yeterli olur. Diyet yeterli gelmez ise insülin tedavisine başlanabilir. Tablet şeklindeki şeker düşürücü hamilelik döneminde önerilmezler.

Çoğu hastada diyabet rahatsızlığı doğumdan sonra düzelir. bebeğin doğumunu takiben bu durum geçer. Hamilelik öncesinde diyabeti olanlar, doğumdan sonra gebelik öncesindeki durumlarına tekrar döneceklerdir muhtemelen. Sonraki yıllarda ise çocukta diyabet gelişme riski vardır. Diyabetik anneden doğan çocuklarda, diyabetik olmayan anne çocuklarına oranla diyabet riski 20 kat ­yükselmiştir. Hamileyken diyabetli olan annelerin çocuklarında ise diyabet riski %33’tür.

 

Hamilelikte sağlık ile ilgili içerikler için tıklayın! https://www.bebek.com/hamilelikte-saglik/

Post navigation

Bir yanıt yazın