Hamilelikte (Gebelikte) Saç Boyanır mı?

Hamilelikte Saç Boyanır mı? Kaçıncı Ayda Saç Boyanır?

Anne adaylarının hayatlarında, hamileliğin başlaması ile birlikte bazı değişiklikler olur. Annelerin bebeklerinin sağlığını korumak için bazı alışkanlıklarından biraz uzak durması gerekebilir. Bu bağlamda hamilelikte saç boyası kullanımı merak edilen bir konudur. Hamilelikte saç boyanır mı sorusuyla sık karşılaşan jinekologlar, bu konuda farklı görüşlere sahiptir; ancak genel kanı hamilelikte saç boyası kullanımında bir sakıncanın olmadığı yönündedir.

Yapılan çalışmalara göre, hamileyken saç boyama işleminin kesin olarak kanıtlanmış bir zararı bulunamamıştır; ancak ne yazık ki bu araştırmalar yüzde yüz kesin sonuç vermemektedir, çünkü yeterli sayıda deney yapılamamaktadır. Hayvanlar üzerinde yapılan denemelerin sonuçlarına göre bu yargıya varılmıştır. 

Gebelikte saç boyanır mı sorusunun en çok üzerinde durulan iki cevabı vardır. İlkine göre ilk 3 aydan sonra saç boyasının hamilelikte bir zararı yoktur. İkinci cevaba göre ise saçların dipten boyanması sakıncalıdır. 

Bu Cevaplar Neye Göre Veriliyor?

Şimdi cevapları tek tek inceleyelim. Neden gebelikte ilk 3 aydan sonra saç boyamada sakınca görülmemektedir. Aslına bakılırsa, ilk ay kullanılsa zararı vardır diyebileceğimiz bir araştırma yok; ancak bebeği riske atmamak adına önlem amaçlı bu şekilde yapılması önerilmektedir. 

Bebekler, anne karnında yaşama tutunma sürecini 3 ay sonunda büyük çoğunlukla tamamlar. En çok düşük riski de ilk 3 ay içerisinde olur. Eğer bebek anne karnında bu süre sonunda herhangi bir problem yaşamadıysa, büyük oranda hayata merhaba diyecek diyebiliriz.

Bu aşamada bebek kendi savunma sistemini de geliştirmeye başlar. Bu yüzden anneler hamilelikteki ilk ayları atlattıktan sonra saç boyasını kullanırken biraz daha rahat olabilirler. 

Hamilelikte Dip Boyamanın Ne Zararı Var?

  • Saç boyası birçok kimyasal bileşenin bir araya gelmesi ile oluşur. Doğal ve organik boyalar da bu kategoriye dahildir. Boyama işini aslında renk pigmentleri yapsa da cansız olan saç hücrelerine bu pigmentlerin tutunması için kimyasal maddelere ihtiyaç vardır. Saç telleri cansız hücrelerden oluştuğu için bu hücrelerden vücuda kimyasalların aktarılması söz konusu değildir. 
  • Saç derisine temas eden boyadaki kimyasal maddeler deri tarafından emilebilir. Saç derisi, yaşayan hücrelerden oluştuğu için kimyasal maddeleri emerek kana karıştırabilir. Bu yüzden gebelikte saç boyarken saç diplerinin boya ile temas etmemesine özel gösterilmesi konusunda görüş birliği vardır.
  • Yapılan araştırmalar, saç derisinin bu kimyasalların ne kadarını emdiğini henüz kesin olarak ölçememiş olsa da önlem olarak hamilelikte saç boyanması önerilmez. 

Neden Kesin Bir Cevap Verilemiyor?

Sağlıkla ilgili araştırmaların kesin olarak bir sonuca bağlanabilmesi için deneylerin defalarca tekrarlanması gerekiyor. Etik olarak bir hamile kadının bu tür bir araştırma için denek olarak kullanılmasına imkân olmadığı için araştırmalar ancak geri bildirimlere göre cevaplandırılabiliyor. Deneyler hayvanlar üzerinde yapılabiliyor, ancak genetik olarak benzerlik taşıyan hayvanların fizyolojik yapıları insanlardan çok farklı olduğu için deneylerin kesin bir sonuca dayandırılması imkânsız oluyor. Bu yüzden hamilelikte saç boyamanın zararları nelerdir sorusuna kesin bir yanıt verilemiyor.

Hafta Hafta Gebelik makalelerimiz için aşağıdaki bağlantıya tıklayın.

Hafta Hafta Gebelik: https://www.bebek.com/?s=hafta+hafta+gebelik

Boyalardaki Tehlikeli Maddeler Ve Zararları Nelerdir?

Saç boyaları temel olarak üç ana kategoriye ayrılır. Kalıcı, yarı kalıcı ve geçici saç boyaları. Tüm boya tipleri, büyük oranda hidrojen peroksit olmak üzere yaklaşık 5000 farklı kimyasal madde içerir. Türlerine göre içerdiği kimyasallardan bazıları aşağıdaki gibidir. (*)

Kalıcı Saç Boyaları: Para-fenenediamine, Para-toluylenediaminei Para-diaminler Ortho- veya para-aminofenols. 

Yarı Kalıcı Saç Boyaları: Nitroanilinler, Nitrofenilendiaminler, Nitroaminofenoller, Azo türevleri, Anthraquinone. 

Geçici Saç Boyaları: Azo türevleri, Azine türevleri, Thiazine türevleri, Indoaminler Trifenilmethane. 

Saç boyalarındaki bu kimyasalların her birinin farklı etkileri olsa da cilt kanseri, meme kanseri, lösemi ve mesane kanseri gibi tehlikeli hastalıklara yol açabilmektedirler.

boyadaki tehlikeli maddeler

Hamilelikte Saç Boyama İşlemi Yaparken Nelere Dikkat Etmeliyim?

Bilinen bir zararı olmayan hamileyken saç boyamanın, olası zararlarını da yok etmek için bazı noktalara dikkat etmek gerekir:

  • Boyaların içerdiği kimyasal maddelerin bazıları buharlaşabilen ve uçucu maddelerdir. Bu maddelerin solunması da kimyasal maddelerden etkilenmeye neden olabilir. Bu yüzden hamilelikte saç boyası kullanılırken, hava alan ve mümkünse açık bir alanda boyama işi yapılmalıdır. 
  • Boya yapacak kişi kim olursa olsun mutlaka eldiven kullanmalıdır. Çıplak elle boyaya temas edilmemelidir.
  • Çıplak tene bulaşan boyanın arınması çok zordur. Herhangi bir vücut uzvuna temas eden boya derhal bol su ile yıkanmalıdır.

Saç boyası hamilelikte zararlı mı sorusundan ziyade, saç boyası hamilelikte hangi koşullarda zararlı sorusunu kendimize sormamız ve ona göre davranmamız gerekir. 

Hangi Boya Türleri Daha Zararsızdır?

Doğal ve organik boyaların zararsız olduğu görüşü kısmen doğru olsa da tüm boyalar kimyasal içerdiği için masum boyalar kategorisine herhangi bir çeşidi ekleyemeyiz; ancak daha az kimyasal içeren boyaları tercih etmenizde fayda var. Özellikle amonyak içermeyen saç boyalarını tercih edebilirsiniz. Gebelikte saç boyamanın zararlarını en aza indirgemek için dikkat etmeniz gereken bir nokta daha vardır. Boya çok uzun süre saçta kalmamalıdır. Mümkün olan en kısa sürede boyama işlemi tamamlanmalı, sonra ılık su ile bolca yıkanıp durulanmalıdır. Hamilelikte saç boyası kullanmak tedbiri elden bırakmadıkça güvenlidir. 

Kaş Ve Kirpiklerin Boyanmasında Bir Sakınca Var Mıdır?

Hamilelikte saç boyanması dikkat edildiği takdirde güvenlidir, ancak kaş ve kirpiklerin boyanması önerilemez. Çünkü kaşlar ve kirpiklerin boyanması sırasında boyanın tene temas etme olasılığı çok daha yüksektir. Bu yüzden kaş ve kirpik için saç boyası kullanımı önerilmemektedir. 

Saç Boyası Yerine Kına Kullanmanın Farklı Bir Etkisi Var Mıdır?

Kına ile saç boyamanın ispatlanan bir zararı yoktur. Kına doğal bir madde olduğu için boyalara göre daha güvenlidir. Eğer kınanın vereceği renk konusunda endişeniz yoksa, boya yerine kına tercih etmeniz daha az kimyasal maddeye maruz kalmanız açısından daha az zararlıdır. Bu yüzden hamilelikte saç boyası yerine kına tercih edilebilir. 

Hamilelikte Saç Boyama Önerileri

  • İlk üç veya dört ay boya kullanmamaya çalışın. 
  • Üçüncü aydan sonra saçınızı boyatırsanız, boyanın saç derisine ve diplere fazla temas etmemesine özen gösterin.
  • Boyama işlemini mutlaka çok iyi hava alan bir alanda yapın.
  • Doğal boyalar bulmaya çalışın. Kına ile de boyama yapabilirsiniz.
  • Boyama işlemi sırasında mutlaka eldiven kullanın.
  • Boyayı saçınızda uzun süre bekletmeyin. 
  • Durulama aşamasına özen gösterin. Berrak su akana kadar saçınızı durulayın.
  • Kaş ve kirpik gibi boyaması zor, boyanın deriye temas etme ihtimalinin yüksek olduğu yerleri boyamaktan kaçının.
  • İki boyama arasında 5-6 ay zaman bırakın. 

Hamilelikte saç boyası kullanmanın kanıtlanmış bir zararı yoktur. Dikkatsiz kullanım sonucu ortaya çıkabilecek sorunlar olabilir. Anneler bu konuda daha dikkatli olurlarsa ve kurallara uyarlarsa kendilerinin ve bebeklerinin sağlığını korurken kişisel bakımlarını da sağlayabilirler. Kadınlar güzelliklerini korumak için mutlaka çeşitli yolları deneyeceklerdir, ancak unutulmamalıdır ki anneler her zaman güzeldir ve güzel kalacaktır. 

HAMİLELİKTE TÜYLENME! Konulu makalemizi okumak için aşağıdaki bağlantıya tıklayın!

HAMİLELİKTE TÜYLENME! https://www.bebek.com/hamilelikte-tuylenme/

Post navigation

Bir yanıt yazın

15 Soruda Anne Sütünün Önemi

Doğumdan Önce Mutlaka Yapmanız Gereken 5 Şey

Bebeklerde Göbek Bağı Ne Zaman Düşer?