bebek dogum kanalina nasil girer

Bebek Doğum Kanalına Ne Zaman Girer?

Bebek Doğum Kanalına Ne Zaman Girer?

Hamile olduğunuzu öğrendiniz ve iniş çıkışlarla dolu, heyecan ve endişe içerisindeki hayatınızın mucizevi 9 aylık süreci başladı. 

Vücudunuzun gebeliğe alışma çabaları, bebek odası hazırlıkları, anne-bebek hakkında bilgiler derken gözünüze uzun bir süre gibi görünen hamilelik döneminizin sonuna geldiniz ve doğum zamanı geldi çattı. Gebeliğin son ayı içerisine girdiğiniz zaman, her an doğumun gerçekleşebileceği ihtimali ile tetikte olursunuz.

Son aya gelindiğinde, doktorunuz sizi daha sık muayeneye çağırmaya başlar ve 2-3 günlük aralıklarla bebeğinizin durumunu ve pozisyonunu inceler.

Bebeğinizin anne karnında hafta hafta hangi durumda olduğu görmek istiyorsanız: https://www.bebek.com/hamilelik/hafta-hafta-hamilelik/

Kadından kadına farklılık göstermekle birlikte, doğumun başladığına yönelik bazı belirtiler vardır ve bebeğin doğum kanalına girmesi, bu belirtilerden biridir. Bebeğinizin doğum kanalına inmesi ile birlikte doğum başlar ve ilerler.

Peki bu durum ne zaman oluşur ve nasıl anlaşılır? Bebeğin doğum kanalına indiğini kendiniz fark edebilir misiniz?

Anne Karnında Bebek Pozisyonları ve Tanımları

Anne adaylarının en çok merak ettikleri ve endişelendikleri konuların başında, doğum anı gelir. Bebeğinizin doğumunun ne zaman başlayacağı ve başlarken neler yaşanacağı, nasıl olacağı hakkında aklınızda çeşitli senaryolar döner durur.

Doğum tarihi yaklaştıkça doktorunuz, bebeğinizin karnınızdaki pozisyonu ve alabileceği olası duruşlar ile ilgili size bilgi verecektir. Doğumun başlayabilmesi için bazı durumların gerçekleşmiş olması gerekmektedir.

Bebeğinizin dönmesi ve doğum için uygun pozisyona geçmesi, doğumun normal koşullarda gerçekleşebilmesi için gereklidir.

Bebeğin rahimdeki duruş şekilleri şu şekilde sıralanabilir;

  • Anterior Pozisyon: Bu pozisyonda bebeğiniz baş aşağı konumdadır ve bebeğin başı sizin sırtınıza dönük şekildedir. Yani bebeğinizin yüzü sırtınıza bakarken, başının arkası karnınıza bakmaktadır. Bu pozisyon doğumun normal şekilde yapılabilmesi için en ideal pozisyondur.
Daha hızlı ve kolay bir doğum yaşanma olasılığının en yüksek olduğu bebek duruş şeklidir.
  • Oksiput Posterior Pozisyon: Bu pozisyonda bebeğiniz, baş aşağı konumdadır; ancak bebeğin yüzü karnınıza doğru bakarken sırtı omurganıza dayanmış durumda olur. Bu nedenle, bu pozisyona ‘sırt sırta duruş’ da denilmektedir. Bu pozisyonlarda doğum daha yavaş ve zorlu meydana gelmektedir. Fakat doğum esnasında bebeğinizin anterior pozisyona geçme ihtimâli de vardır.
  • Makat Pozisyon: Bu pozisyonda bebeğiniz makat aşağıda olacak şekilde durmaktadır. Yani ters gelmektedir, baş yukarıda ayaklar aşağıdadır. Bu durumda genellikle sezaryen doğum tercih edilmektedir. Aksi halde bebeğinizde yaralanma veya sakatlanma durumları oluşabilmektedir.

Doğum yaklaştığında bebeğinizin bulunabileceği pozisyonlar bu şekildedir. Doğum tarihi yaklaşırken yapılan muayenelerinizde doktorunuz, bebeğinizin hangi pozisyonda bulunduğu bilgisini size verecektir.

Bu bilgiyi edinen anne adaylarının aklına “doğuma kaç gün kala bebek döner?” sorusu gelmektedir.

Bebeğiniz, hangi şekilde duruyor olursa olsun, doğum kanalına inene kadar her an bir diğer pozisyona geçiş yapabilir.

Örneğin, posterior duruştaki bir bebek doğum başlamadan önce anterior duruşa dönebilir. Yavrunuzun, son ana kadar pozisyonunu değiştirme ihtimali olacaktır.

Bebek Ne Zaman Doğum Kanalına Girer?

Büyük gün yaklaştıkça şu 2 önemli sorunun cevabı merakınızı uyandırmaya başlayacaktır; “Bebeğim ne zaman doğum kanalına girecek?” ve “doğum kanalına giren bebek ne zaman doğar?”. Bu soruların anne adayları tarafından sıkça sorulmasının nedeni, doğumun başladığının ilk belirtisinin, bebeğin doğum kanalına girişi olmasıdır.

Genellikle gebeliğin 36.haftasından itibaren doğum kanalına iniş başlamaktadır.

Ancak bazı gebeliklerde bu durum, 40.haftaya kadar uzayabilmektedir. Özellikle ilk hamileliği olan kadınlarda bebeğin doğum kanalına inmesi daha erken görülürken, ilk gebeliği olmayan kadınlarda doğum zamanı gelene kadar bebeğin kanala girmediği görülür.

Bunun sebebi ise, ilk gebelikte kasların gevşemesi ve doğuma hazır hale gelip doğumun kolay ilerlemesi için vücudun kendini hazırlamasıdır. Fakat ilk gebelik dışındaki diğer gebeliklerde, kaslar önceki gebelikte gevşemiş olduğu için bebek kanala hemen girmez.

Bebeğinizin doğum kanalına ne zaman ineceği sorusunun beraberinde kanala girdikten ne kadar süre sonra dünyaya geleceği sorusu geliyor.

Doğumun yaklaştığının 8 belirtisi: https://www.bebek.com/dogumun-yaklastiginin-8-belirtisi/

Uzmanlar, kesin bir süre belirtmenin uygun olmamasıyla beraber, kanala girdikten 2 ila 4 hafta sonrasında doğumun başlama olasılığının yüksek olduğunu belirtmektedir. Çünkü doğum süreci anneden anneye değişkenlik gösterecektir ve ilk gebelik dışındaki gebeliklerin, kanala giriş ile doğumun gerçekleşmesi arasındaki geçen süresi daha kısa olacaktır.

32. Haftada bebeğin aşağıya inmesi normal mi? konulu videomuzu izleyebilirsiniz.

YouTube video

Bebeğin Doğum Kanalına Girmesi Nasıl Olur?

Doğumun başlayabilmesi için öncelikle bebeğin rahimden çıkarak doğum kanalına doğru inmesi gerekmektedir. Bebek doğum kanalına girmeden doğum başlamaz.

Bebeğin başının doğum kanalına girmesine ‘angajman’ adı verilmektedir. ‘Bağlanma’ da denilen bu durum, doğumun başlangıç işareti olarak kabul edilmektedir. Angajmanda bebeğin baş kemikleri tam ortada birleşmiş durumdadır. Bu aşamadan sonra bebeğin doğum kanalında aşama aşama ilerlemesi, ‘-3, -2, -1, 0, +1, +2, +3’ şeklinde tanımlanır ve vajinal bölgeye yaklaştıkça değerler artar.

Dikkat! +2 durumuna ulaşmış bir bebeğin doğumuna çok az bir zaman kalmış demektir.

Bebeğin Doğum Kanalına Girdiği Nasıl Anlaşılır?

Gebeliğinizin yaklaşık 36.haftasında bebeğiniz doğum kanalına inmeye başlayacaktır. Bazı anne adayları bu durumu fark edemeyebilir; ancak bazı adaylar ise belirtileri gözlemleyerek bebeğin aşağıya doğru indiğini anlayabilmektedir. Peki, bebeğin doğum kanalına girdiğini nasıl anlarız?’

  • Bebek kanala doğru indiğinde karnınızın üst kısmında bir boşluk hissi meydana gelmektedir.
  • Aşağıya doğru inişin gerçekleşmesiyle, akciğerlerinizdeki basınç azalacak ve daha kolay nefes alıp vermeye başlanacaktır.
  • Vajinal akıntı miktarında artış gözlemlenebilmektedir.
  • Mide yanması şikayetinde azalma görülmektedir.

Annenin göbek deliği ile rahim arasındaki ölçü kısalır, yani göbek deliği aşağıya doğru iner.

  • Mesane üzerindeki baskıda artış görülmektedir.
  • Sık idrara çıkma isteği meydana gelebilir.
  • Yalancı doğum kasılmaları artış gösterebilir.
  • Bebeğinizin karnınızdaki hareketleri yavaşlayarak azalma gösterebilir.

Bebeğin Doğum Kanalına İnmesi için Neler Yapılabilir?

Bazı gebeliklerde bebeğin doğum kanalına inmesinin gecikebildiği durumlar oluşmaktadır. Bu gibi durumlarda anne adayları, bebeğin doğum kanalına girmesi için ne yapmalıyım?” sorusuna cevap arayışına girebilmektedir.

  • Hamileliğin son aylarına gelindiğinde vücudu rahatlatacak ve kaslarınızı gevşetecek bazı hareketler yapmak, bebeğinizin aşağıya inişini de kolaylaştıracaktır. Özellikle dizleri iki tarafa geniş şekilde açarak oturmak veya karnınızın aşağıya doğru sarkmasını sağlayarak durmak, rahim ağzına baskıyı arttıracaktır. Bu konuyla ilgili doktorunuza, sizin için uygun olabilecek başka hareketleri de sorabilirsiniz.
  • Günlük birkaç saatlik sizi yormayan yürüyüşler, bebeğin inişini daha kolay hale getirecektir. Her gün 1-2 saat yürüyüş yapmaya özen gösterebilirsiniz.
  • Hamilelik döneminizde cinsel hayatınıza devam etmeye çalışarak doğum sürecini kolaylaştırabilmeniz mümkündür. Cinsel ilişki ile rahim ağzı genişlemeye uğrayarak bebeğin doğum kanalına girmesi daha rahat bir hâl almaktadır.

Normal doğum hakkında bilmek istedikleriniz: https://www.bebek.com/normal-dogum-hakkinda-merak-edilen-her-sey/

Post navigation

Bir yanıt yazın

Hamilelikte NST

Epizyotomi Dikişi (Vajinal Dikiş) Nedir?

Aç olan siz misiniz yoksa duygularınız mı?