normal doğum ile ilgili her şey!

Normal Doğum Hakkında Merak Edilen Her Şey!

Normal Doğum Hakkında Merak Edilen Her Şey!

Son yıllarda normal doğum yapan birini görünce şaşırır olduk. O anne artık gözümüze, kaslı kollarıyla bebeğini kucağına alacak, pelerini ile uçup gidecekmiş gibi güçlü görünmeye başlar oldu.  

Sanki yapılan şey üremenin doğal bir süreci değil de olağan dışı bir olaymış gibi. Hadi ama bu kadar korkmaya gerek yok, ne de olsa üreme sistemimiz bu eylemi gerçekleştirebilecek bütün özelliklere sahip.

İsterseniz normal doğum hakkında merak edilenler ve bilinmesi gerekenlere bir göz atalım ve korkularınızı biraz azaltalım.

Normal Doğum Nasıl Olur Soru İşareti

Bebek dünyaya getiren her anne, yaptığı doğumun normal olduğunu düşünmektedir. Oysa her dünyaya geliş doğal değildir.

Normal doğum nasıl olur diye merak edenler unutmamalıdır ki; bir doğumun doğal olabilmesi için hiçbir yapay tıbbi müdahale olmadan bebeğin vajinal yolla dünyaya gelmesi gerekir.

İlk etapta suyun ve sancının gelmesi beklenir, sancıların belirli sıklıklarla gelmesiyle birlikte rahim kasılır, sonrasında plasenta rahim duvarından ayrılarak vajinaya doğru itilir.

Eş zamanlı olarak vajinada yeteri kadar açılma olduktan sonra doğum başlar. Yani bebek dünyaya gelene kadar anneye hiçbir ağrı kesici, etkili ilaç ya da anestezi verilmez.

Burada tıbbi müdahale yapılmaması yanlış anlaşılmamalıdır. Elbette ki doğum sırasında ihtiyaç duyulduğunda müdahale edilecektir. Ancak doğal yolla bir bebeğin dünyaya gelmesi için yapılabilecek müdahaleler en fazla aşağıdakilerle sınırlı olmalıdır;

  • Doğum kasılmalarının yetersiz olduğu durumda syntocinon denen madde ile rahimdeki düz kaslar uyarılarak doğumu sağlamak
  • Doğumun başlamasına rağmen kesenin yırtılmaması ve suyun gelmemesi durumunda doktorun keseyi yırtması
  • Annenin ağrılarını azaltmak için ağrı kesici vermek

Bu müdahaleler yapılmış olsa dâhi bebeğiniz doğal yolla dünyaya gelmiş kabul edilir.

Normal Doğum Kaçıncı Haftada Olur? Konulu videomuzu inceleyebilirsiniz.

YouTube video

Bebeğinizi Dünyaya Getirme Yöntemini Normal Doğum Kategorisinden Çıkaracak Müdahaleler Nelerdir Soru İşareti

Bebeğinizi dünyaya getirme esnasında aşağıdaki müdahalelerin yapılması bu eylemi doğal olmaktan çıkaracaktır.

  • Anne adayına anestezi ya da ağrıyı uyuşturacak herhangi bir ilaç vermek
  • Suni sancıyı başlatmak için oksitosin kullanmak
  • Epidural, spinal ya da genel anestezi vermek
  • Minik yavruyu vajina yerine sezaryen kesiğinden dışarı çıkarmak
  • Vakum ekstraktörü ya da metal kaşıklar kullanarak bebeği vajinadan dışarı çıkarmak
  • Bebeğin çıkmasını kolaylaştırmak için doğum kesisi kullanmak

gibi müdahaleler bir bebeğin dünyaya gelmesi esnasında tabii olmayan, yapay tıbbi müdahale olarak kabul edilen yöntemlerdir. Ancak doğum doktorunuzun ihtiyaç duyması ve sizin de onay vermeniz durumunda vajinal doğuma yardımcı olması için bu yöntemler elbette ki kullanılabilir.

Doğumun Yaklaştığını Nasıl Anlarız Soru İşareti

Miniğinizi kucağınıza almak için, son adet tarihinizden itibaren yaklaşık 9 ay 10 gün gibi bir süre kadar beklemeniz gerekir. Fakat bu süreyi tam olarak dolduran kadın sayısı azdır.

Anne adaylarının çoğu 38 ve 40. haftalar arasında minik yavrularını kucaklarına alırlar.

Doğumun günü ve tarihi tam olarak belli olmadığına göre doğumun yaklaştığını nasıl anlarız?

Bebeğin Doğum Kanalına Girmesi

Miniğiniz 3. aydan sonra herhangi bir hafta servikse doğru yönelerek baş aşağı pozisyona gelebilir. Ancak nihai zamanın yaklaşması durumunda rahimden daha da aşağı inip doğum kanalına (servikse) iner.

Bu iniş diyaframa yapılan basıncın ortadan kalkmasıyla solunumda rahatlama, idrar kesesindeki basıncın artması ile daha sık idrara çıkma şeklinde belirtiler verir.

Karnın çok daha aşağı inmesi sonucu yürümenizin zorlaşması sadece sizin değil dışarıdan bakan diğer bireylerin de zamanın yaklaştığını fark etmesini sağlar.

Daha detaylı bilgiye ulaşmak isterseniz aşağıdaki linke tıklayabilirsiniz 🙂

Bebeğin Doğum Kanalına İnmesi;

Nişan Gelmesi

Gebelikle birlikte rahim ağzında bir kan pıhtısı birikerek bu bölgeyi kapatır. Bu pıhtı tıkaç görevi yaparak rahminizi dış etkilerden korur.

Tıkaç, doğumdan 1-2 gün önce açılarak çamaşırınızda pembemsi bir kan lekesi oluşmasına sebep olur. Eğer bu kanamayla karşılaşırsanız artık son eksikleri de tamamlamanızın zamanı geldi demektir.

Suyun Gelmesi

Suyun gelmesi denilen şey, esasen bebeğin içerisinde büyüyüp geliştiği amniyotik kesenin yırtılmasıdır.

Gelen su birkaç damla olabileceği gibi altınıza idrarınızı kaçırmışsınız hissi verecek kadar fazla da olabilir. Doğumun yaklaştığını nasıl anlarım diye merak edenler listeye bunu da ekleyebilirler.

normal doğum 2Doğum Sancısı

Eveeet tüm belirtilerin yanına bunu da eklersek, artık ufak ufak hazırlanmanın zamanı geldi demektir.

İlk etapta yaklaşık 30 dakika aralıklarla düşük şiddetli kasılmalar şeklinde başlar.

Bu kasılmaları hissettiğiniz zaman hemen kasılmaların süresini ve ardından gelen diğer kasılmalar arasında geçen süreleri not etmeye başlamalısınız.

Zamanla iki doğum sancısı arasındaki zaman azalırken, kasılmanın süresi artacaktır. Doğum sancısı ile ilgili birkaç veri aldıktan sonra mutlaka doktorunuzu aramanız ve durum ile ilgili detaylı bilgi vermeniz gerekir.

Normalden Daha Zinde Hissetme

Bebeğinizin dünyaya gelmesine az bir süre kala bedeniniz de hazırlıklar yapmaya başlar. 9 ay boyunca bugün için hazırlanan bedeniniz bolca enerji depoladı.

Beklenen günün yaklaşmasıyla vücudunuz enerjiyi açığa çıkaracaktır. Bu sebeple bazı anne adaylarında doğum öncesi normalden daha enerjik hissetme belirtisi görülmektedir.

Su Ne Zaman Gelir? Hamilelikte Su Gelmesi Durumunda Ne Yapmalıyım?

Suyun gelmesi normal doğum sürecine girmek üzere olduğunuzun en güçlü habercilerinden biridir. Bu işareti aldığınızda mutlaka kadın doğum uzmanınızı arayarak gelen suyun miktarı, kıvamı, rengi ve kokusu konusunda bilgilendirme yapmanız gerekir.

Su ne zaman gelir derseniz,

Doğuma yaklaşık 24 saat kala amniyotik sıvınız yırtılır ve sıvı akıntısı başlar.

Hamilelikte suyun gelmesi durumunda sakince doktorunuzu arayarak durumla ilgili bilgi verin, biraz dinlenin, siz dinlenirken ev halkının da hastaneye gitmek için son hazırlıkları yaptığından emin olun.

doğum sancısıDoğum Sancısı Belirtileri ile Yalancı Kasılmaları Nasıl Ayırt Ederim?

Bebeğini kucağına almayı heyecanla bekleyen anne adaylarının her kasılması doğum sancısı değildir.

Bazen doğumun habercisi olan kasılmalarla braxton hicks kasılmaları (yalancı kasılmalar) birbirine karıştırılabilir.

Bu nedenle doğum sancısı belirtileri ile ilgili bilgi edinmenizde ve braxton hicks ile arasındaki farkları öğrenmenizde fayda var.  

Böylece her defasında gereksiz yere panik yapıp ev halkını boş yere ayağa kaldırmamış olursunuz.

  • Gerçek sancı sırtın alt kısmından başlayıp kasıklara doğru ilerlerken, braxton hicks karında sertleşme şeklinde kendisini gösterir.
  • Doğum sancısı belli aralıklarla gelirken yalancı kasılmalar düzensiz aralıklarla gelir.
  • Kasılmalar her defasında daha kısa aralıklarla geliyor, daha uzun sürüyor ve güçleniyorsa doğum sancısı belirtileri; kasılmaların şiddeti artış göstermiyorsa braxton hicks belirtileridir.
  • Gerçek belirtiye kanama ve suyun gelmesi eşlik edebilirken yalancı kasılmalarda kanama ve su gelmesi görülmez.
  • Sancı geldiğinde yerinizden kalkıp biraz yürümeniz ağrı şiddetini azaltıyorsa yalancı kasılmalar, yaptığınız şeyler azalmaya sebep olmuyorsa bu gerçek bir doğum sancısıdır.

Her anne adayı en acısız ve zahmetsiz yolla bebeğini dünyaya getirmek ister. Ancak insanlar binlerce yıldır normal doğum ile ürediler.

Bu işin doğal olanının biraz zor ve sancılı olduğu gerçeğini kabul etmeniz gerekir. Vücudumuzun bu sancılara katlanabilecek şekilde tasarlanmış olduğunu unutmayın ve normal doğumu engelleyecek farklı bir sebep olmadığı sürece vajinal doğumdan korkmayın 🙂

Bu konuda öncelikli olan sizin ne istediğinizden çok bebeğiniz ve sizin sağlığınız için doktorunuzun neyi önerdiğidir.

Normal doğum ile ilgili diğer makalelerimizi incelemek isterseniz linke tıklayabilirsiniz.

Normal Doğumu Kolaylaştırıcı Yardımcı Teknikler; https://www.bebek.com/dogumu-kolaylastiran-yontemler/

Post navigation

Bir yanıt yazın

Gebelik Döneminde Göğüsten Süt Gelmesi

Doğum Çantasında Neler Bulundurulmalıdır?

Bebeğimin Kıyafetlerini Nasıl Dezenfekte Etmeliyim?