hamilelikte-kramp-agrilarindan-nasil-kurtulunur

Hamilelikte Kramp Ağrılarından Nasıl Kurtulunur?

Gebelik serüveniniz ilerledikçe vücut değişimlerinizde artmaya devam eder. Bebeğiniz rahat etsin diye organlarınızın bir araya toplanması, damarlarınızın genişlemesi ve birçok değişim ile bambaşka bir vücuda geçiş yapıyor gibi hissedebilirsiniz. Sıcak basmaları, mide yanmaları, bulantılar derken bir de üstüne kramp sorunu eklenir. Hamilelikte kramp ağrıları kimi annede şiddetli kimisinde hafif olabilir. Bu sorun sizi uyurken ya da gün içerisinde yürürken etkisi altına alabilir. Peki, neden kramp ağrısı yaşıyoruz? Ve bu ağrıdan nasıl kurtulabiliriz? Hep birlikte göz atalım.

Kramp Nedir?

Öncelikle yaşadığınız şeyin bilimsel olarak ne ifade ettiğine göz atmamız gerekir. Kramp, belli nedenlere bağlı olarak kaslarımızda oluşan kasılmalara verilen isimdir. Sizin kontrolünüz dışında gerçekleşir ve genelde bacak ve baldır bölgesinde daha fazla görülür. Hareketsizlik, vitamin eksiklikleri, ters hareketler ve hamilelik gibi nedenlerin yol açtığı kramp girmesi, gece de görülebilir.  Kimi insan gece uyurken kramp girmesi şikayeti üzerine doktora gider. Hamile bireylerde ve magnezyum eksikliği yaşayan kişilerde, gece krampları daha fazla görülmektedir. 

Hamilelik Krampları Ne Zaman Ve Neden Başlar?

Hamilelikte kramp yaşayan kadınların bazısı bunu ilk zamanlarda da yaşayabilmektedir. Yapılan araştırmalara göre hamilelik belirtisi olarak da görülen kramp, çeşitli şekillerde ortaya çıkabilir. Kramp, hamilelik belirtileri içerisinde görüldüğünde ise rahimdeki yumurtanın duvarlara tutunması sonucu ortaya çıkabilir. Bu hamileliğin ilk zamanları ortaya çıkmakla beraber, düşük yapma riskine de işaret etmektedir. 

Gebelikte Kramp Girmesi Nedenleri

  • Eğer bacak krampları yaşıyorsanız nedeni; magnezyum ve kalsiyum eksikliği olabilir. Gebelik sürecinde magnezyum ve kalsiyum eksikliği yaşamanız normal bir durumdur. Vücudunuzda oluşan değişimler sonucu magnezyum ve kalsiyum değerlerinizde azalma görülebilir. Gerekli gıdalardan yardım alarak bu eksikliği kapatabilirsiniz. Doktorunuz gerekli görürse takviye olarak magnezyum ve kalsiyum verecektir.
  • Rahmin bacak damarlarına baskı yapması sonucu kramplar görülebilir. Bu baskı bebeğin büyümesine ve kütle artışının olmasına bağlı olarak, hamileliğin ilerleyen zamanlarında ortaya çıkabilir.  Damarlarınızda kan dolaşımı rahat bir akış sağlamaz  ise bacak krampları yaşayabilirsiniz. 
  • Ayrıca kilo artışı devam ettikçe, vücut ağırlığınız damarlarınıza baskı verebilir. Bu durum gün içerisinde rahatsız edici kramplara yol açabilir;  bel, sırt ve bacaklarınızda olacak şekilde.
  • Hamileliğinizin ilk zamanları yaşadığınız şiddetli kramplar düşük olma ihtimalini sunabilir. Eğer çok şiddetli ve kanama ile birlikte gelen bir kramp durumu yaşıyorsanız doktorunuza başvurmanızı öneririz
  • Uykusuzluk ve stres gebeliğiniz boyunca yaşayabileceğiniz olumsuzluklardır. Gece uykunuzun bölünmesi, gün içerisinde kendinizi kötü hissetmeniz vücudunuzu gerecektir. Bunun sonucunda kaslarınız kasılacağı için kramp girmesi yaşayabilirsiniz. Ayrıca su tüketimi de vücut açısından oldukça önemlidir. Yeterli miktarda su almayan vücut kramplara elverişli olabilir. 

Hamilelikte Kramp Ağrılarından Nasıl Kurtulunur?

Gebelikte Kramp Girmesi Ne Zaman Başlar?

  • Genellikle ikinci trimester içerisinde artmaya başlayan kramplar birinci trimester yani gebeliği ilk 13 haftasında görülebilmektedir.
  • İkinci trimester dönemi içerisinde iseniz gebelikte kramp girmesini yavaş yavaş hissetmeye başlarsınız. Bu dönemdeki kramplarınız genelde rahmin sebep olduğu kramplar olacaktır. Genişlemek için hazırlıklar yapan ve zamanla büyüyecek olan rahminiz alt karnınıza kasılmalar verebilir.
  • Hamileliğinizin üçüncü ayını yaşarken kramplarınız sizi gün içerisinde ele geçirebilir. Artık damarların biraz daha sıkışması, kalsiyum seviyenizin düşmesi vb. belirtilerden dolayı şiddetli kramp girmeleri yaşayabilirsiniz.

Kramp Ağrılarınızdan Kurtulmak için Öneriler

  • Yürüyüş yapmak

Hamilelik sürecinize en iyi gelecek aktivite şüphesiz açık havada yapacağınız yürüyüşlerdir. Hem sizi zorlamayacak hem de oksijen almanıza sebep olacaktır. Sürekli olarak yatmanız, damarlarınıza daha çok baskının binmesine ve kaslarınızdaki hareketliliği sınırlandırır. Bu nedenle kramp girmesi yaşanabilir. Bol bol yürümeye, evin içinde hareket etmeye gayret edin.

  • Hamile yogası ve esneme

Hem zihniniz hem de bedeniniz için hareket ne kadar önemliyse dinginlik de o kadar önemlidir. Hamile yogaları, hamile pilatesi ve esneme gibi hareketler gün içerisinde yaşayacağınız kas kasılmalarını önleyebilir. 

Her sabah uyandığınızda ve her gece yatmadan önce vücudunuzu esnetin. Özellikle bacaklarınızı esnetmeye özen gösterin. Bunu yaparken hamilelere özel hareketlerden yararlanabilirsiniz. Bir pilates kursuna yazılabilir ya da evden yapabilirsiniz. Her gün yoga yapmanız hem sizi rahatlatacak hem de vücudunuzu daha gevşemiş hissetmenize sebep olacaktır.

  • Kalsiyum ve magnezyum takviyesi

Doktorunuzun vereceği takviye tabletler yerine, magnezyum ve kalsiyum yönünden zengin besinler tüketin. (süt, koyu yeşil sebzeler, peynir, ceviz, incir, fındık, hurma, badem, buğday, tahıl) özellikle kuruyemiş ve koyu yapraklı sebzeler seçmeniz gerekir. Süt ve süt ürünlerini bol bol tüketmeye özen gösterin. Eğer besinler yeterli gelmiyorsa, doktorunuzun önerisi ile takviye tabletler kullanabilirsiniz.

  • Su tüketimini arttırın

Vücudun suya ne kadar ihtiyacı olduğunu hepimiz biliyoruz. Özellikle gebelik döneminde ödemlerle birlikte şişlikler yaşıyor olabilirsiniz. Bunların en iyi çözümü su tüketimini arttırmak olacaktır. Ödemler vücudunuzda baskıya ve şişliğe yol açtıkça krampları tetikleyebilirler. Bu nedenle su tüketiminizi 2 litrenin altına düşürmemeye özen gösterin.

  • Kramp esnasında masaj yapın

Kasılmayla birlikte olduğunuz yerde kalıyor olabilirsiniz. Fakat gece bacağınıza giren kramp için yavaş hareketlerle masaj yapmayı deneyin. Gün içerisinde ve yatmadan önce baldırlarınıza masaj yaparak kaslarınızı gevşetebilirsiniz. Bu masajları yaparken çeşitli yağlardan faydalanırsanız, hem derinizi beslemiş olursunuz hem de vücudunuzda rahatlık hissedersiniz. 

  • Uyumadan önce ılık duş alın

Özellikle gece krampları yaşayan anneler için, uyumadan önce ılık bir duş çok faydalı olacaktır. Kaslarınızın gevşemesine yardımcı olacak ılık bir duş ve sonrasında huzurlu bir uyku sizin de hakkınız.

Hamilelikte kramp sorunu yaşayan çoğu kişi ilk başta endişeye kapılabilir. Hamileliğin ilk zamanları şiddetli şekilde kramp spazmları yaşıyorsanız ve kanama gibi bir durum söz konusu ise hemen doktorunuza başvurmanızı öneririz.

Gün içerisinde fazla hareketsiz kalmamaya, yeteri kadar hareket etmeye, vücudunuzu rahatlatmaya ve önerdiğimiz şeyleri yapmaya özen gösterin. Aksi halde vücudunuzdaki kaslarda kasılmalar görülebilir. Özellikle gece uyurken bacaklarınızda hissedeceğiniz kramplar, hamileliğin ilerlemesi ile büyüyen karnınızın vücuda baskı yapması, magnezyum ve kalsiyum eksikliğinin oluşması sonucu ortaya çıkıyor olabilir. Eğer magnezyum ve kalsiyum eksikliği yaşıyorsanız, koyu yeşil sebzeler, süt ve süt ürünleri ve kuruyemiş gibi faydalı gıdalardan tüketerek eksikliğinizi kapatabilirsiniz. 

Aşağıdaki yazımız dikkatinizi çekebilir.

Hamilelikte Mide Ağrısına Ne İyi Gelir?: https://www.bebek.com/hamilelikte-mide-agrisina-ne-iyi-gelir/

Post navigation

Bir yanıt yazın

Hamilelere Yönelik Sağlıklı Atıştırmalıklar

Ultrasonda Cinsiyet Tahmini Yanıltıcı Olabilir mi?

Servikal Yetmezlik Nedir? Nasıl Anlaşılır?