Hamilelikte Gözlerde Oluşabilecek Değişimler

Hamilelikte Gözlerde Oluşabilecek Değişimler

Yeditepe Üniversitesi Göz Hastalıkları Araştırma ve Uygulama Merkezi’nden Yrd. Doç. Dr. Umut Aslı Dinç, hamilelikte gözlerde oluşabilecek değişiklikler olabileceğin belirtiyor.

Hamilelikte Gözler Nasıl Etkilenir?

Hamilelik esnasında tüm vücutta olduğu gibi gözlerde de fizyolojik değişiklikler meydana gelmektedir.

Hamilelikte Gözlerde Oluşabilecek Değişimler Nelerdir?

Gözler ve elmacık kemikleri etrafında gebelik maskesi adı verilen cillte artmış pigmentasyon gelişebilir. Hamilelikte gözlük ve kontakt lens numaralarında geçici değişiklikler olabilmektedir.

Kontakt lens kullanımı zorlaşabilmektedir. Bu nedenle hamilelik süresinde ve loğusalıkta hemen erken dönemde gözlük veya kontakt lenste numara değişimi için acele edilmemesi gerekir.

Fizyolojik değişikliklerin yanı sıra gözlerde patolojik durumlar ortaya çıkabilmektedir. Gebelikte gelişen hipertansiyon (kan basıncı artışı) ve idrarda protein kaybı varlığında preklampsi tablosu gerçekleşmektedir.

Preeklampsiye ek olarak hamile kişide nöbetler geliştiğinde eklampsi tablosu ortaya çıkmaktadır. Preeklampsi olgularının yaklaşık olarak üçte birinde göz bulguları tespit edilmektedir.

Hamilelikte Gözlerde Oluşabilecek Değişimler Nelerdir?

Bazı olgular sadece görme yakınmaları sayesinde tanı alabilmektedir. Preeklampsi ve eklampsi varlığında sıklıkla görme bulanıklığı ve görme azalması gerçekleşirken, bu şikayetlerin yanı sıra ışıktan rahatsız olma, çift görme ve görme alanı kayıpları da saptanabilmektedir.

Preeklampsi ve eklampside, gelişen hipertansiyona bağlı olarak gözdibinde ağ tabakada (retina tabakasında) kanamalar ve görme sinirinde ödem saptanabilmektedir. Gözdibi bulguları tablonun şiddetine göre değişmekte ve kan basıncı normale indikten sonra kademeli olarak geriye dönmektedir.

Gebelikte tüm vücutta damar tıkanıklığına eğilim olabildiği gibi göz damarlarında da tıkanıklıklar gelişebilmektedir. Ağ tabakada damar tıkanıklıklarına bağlı olarak hastada ani görme kaybı veya bulanıklığı beraberinde muayenede gözdibinde yaygın kanamalar ve ödem izlenebilmektedir. Ayrıca, mevcut kronik hastalıklar gebelikte farklı bir seyir sergileyebilirler.

Kronik Hastalıklar Hamilelikte Gözü Nasıl Etkiler?

Hamilelikten önce hali hazırda diyabet hastası olan kişilerde eğer diyabete bağlı göz tutulumu yani diyabetik retinopati mevcut değilse yaklaşık olarak %10 oranında hamilelik sırasında başlangıç düzey diyabetik retinopatinin gelişme riski bulunmaktadır.

Orta ve ileri düzey diyabetik retinopatisi bulunan hamilelerde ise mevcut gözdibi tutulumu %50 oranında ilerleme gösterebilmektedir.

Bu nedenle diyabetik hastaların gebelik öncesinde gerekli göz tedavisini almış olmaları ve gebelik esnasında da düzenli takip altında olmaları gerekmektedir. Gebelik esnasında saptanan diyabette yani gestasyonel diyabette ise sıklıkla göz dibi tutulumu yani diyabetik retinopati gelişmemektedir.

Özellikle göz tansiyonu damlaları ve bazı antibiyotik damlalarının hamilelik ve emzirme esnasında kullanımı oldukça sakıncalı olmaktadır.

Bu nedenle mevcut göz hastalığı nedeniyle düzenli olarak göz damlası tedavisi alan kişilerin, hamilelik ve emzirme dönemleri boyunca mutlaka göz doktorları tarafından değerlendirilmeleri ve uygun ilacı kullanmalarının sağlanması gerekmektedir.

”Hamilelikte Sağlık” Konulu yazılarımızı incelemek için aşağıdaki bağlantıya tıklayın.

Hamilelikte Sağlık: https://www.bebek.com/hamilelikte-saglik/

Aklınıza takılanları yorum olarak iletebilirsiniz.

Sevgiler.

Post navigation

Bir yanıt yazın

Hamilelikte Kalça Ağrısı: Neden Olur? Nasıl Geçer?

İkiz Gebelik Hakkında Merak Ettikleriniz

Kış Aylarında Hamilelik