hamilelikte-vitamin-kullanimi-sart-mi

Hamilelikte Vitamin Kullanımı Gerekli mi?

Hamileyseniz, bunalmış ve kafası karışmış hissetmenin normal olduğunu düşünebilirsiniz.  Ancak, vitaminler ve takviyeler söz konusu olduğunda bu kadar kafa karışıklığına gerek yoktur. Araştırma yaptıysanız, civalı deniz ürünleri, alkol ve sigaraların hamilelik sırasında yasak olduğunu zaten bildiğinize bahse gireriz. Fakat sizi şaşırtabilecek şey, bazı vitaminler, mineraller ve bitkisel takviyelerden de kaçınılması gerektiğidir.

Vitaminler, vücudunuzun kendi kendine yapamadığı, küçük miktarlarda ihtiyaç duyulan organik bileşiklerdir. Çoğunlukla güneş ışığından alınan D vitamini dışında, ihtiyacınız olan vitaminlerin çoğu yiyeceklerden gelir. Hangi takviyelerin güvenli olduğu ve hangilerinin güvenli olmadığına dair bilgiler değişir ve işleri daha da karmaşık hale getirebilir.

Hamileyken protein, folat, iyot ve demir gibi bazı besinlere daha fazla ihtiyaç duyarsınız. Folat (ek formdayken ‘folik asit’ olarak adlandırılır) spina bifida gibi nöral tüp kusurlarını önlemeye yardımcı olur. Beyin ve sinir sistemi gelişimi için iyot gereklidir. Demi, annede kansızlığı ve bebekte düşük doğum ağırlığını önlemeye yardımcı olur. B12 vitamini ve D vitamini de bebeğin sinir sisteminin ve iskeletinin gelişimini destekledikleri için özellikle önemlidir. Yeterli C vitamini alımı, demirin emilimini artırmaya da yardımcı olur.

Neden Hamilelik Sırasında Takviye Alınmalıdır? 

Doğru besinleri almak yaşamın her aşamasında önemlidir, ancak hem kendinizi hem de büyüyen bebeğinizi beslemeniz gerektiğinden hamilelik sırasında özellikle önemlidir. Hamilelik sırasında, makro besin alımı ihtiyaçları önemli ölçüde artar. Makro besinler karbonhidratları, proteinleri ve yağları içerir.

Beslenme düzeni kişiden kişiye değişiklik gösterdiği için ve gebelik döneminde beslenme çok önemli bir yere sahip olduğu için bir beslenme uzmanından destek almanız en sağlıklı yol olacaktır.

Aşağıdakiler de dahil olmak üzere çeşitli nedenlerle vitamin ve mineral takviyeleri almanız gerekebilir:

Besin ögesi eksiklikleri: Bazı insanlar, kan testi, vitamin veya mineral eksikliğini ortaya çıkardıktan sonra takviyeye ihtiyaç duyar. Folat gibi besin eksikliği doğum kusurlarıyla bağlantılı olduğundan, eksiklikleri düzeltmek çok önemlidir. Hamilelikte şiddetli bulantı ve kusma kilo kaybına ve besin eksikliklerine yol açabilir.

Diyet kısıtlamaları: Veganlar ve gıda intoleransı ve alerjisi olanlar da dahil olmak üzere belirli diyetleri uygulayan kadınların mikro besin eksikliklerini önlemek için vitamin ve mineral takviyesi almaları gerekebilir.

Sigara içmek: Annelerin hamilelik sırasında sigaradan uzak durmaları kritik olsa da, sigara içmeye devam edenlerin C vitamini ve folat gibi belirli besinlere ihtiyaçları artar.

Çoğul gebelikler: Birden fazla bebek taşıyan kadınların mikro besin gereksinimleri, bir bebek taşıyan kadınlara göre daha yüksektir. Hem anne hem de bebekleri için takviye genellikle gereklidir.

MTHFR gibi genetik mutasyonlar: Folatı vücudun kullanabileceği bir forma dönüştüren bir gendir. Bu gen mutasyonuna sahip hamile kadınların, komplikasyonları önlemek için belirli bir folat formu ile takviye etmesi gerekebilir.

Yetersiz beslenme: Besin değeri düşük gıdaları yetersiz yiyen veya seçen kadınların, eksiklikleri önlemek için vitamin ve mineral takviyesi almaları gerekebilir.

Buna ek olarak uzmanlar, tüm hamilelerin doğum öncesi vitamin ve folik asit takviyesi almasını önermektedir. Bunun beslenme boşluklarını doldurması ve doğumda gelişimsel anormallikleri önlemesi sağlanır.

Hamilelikte Multivitaminler

Bir multivitamin, genellikle tablet olarak alınan farklı vitamin ve minerallerin bir kombinasyonudur. Bazı multivitaminler özellikle hamile kadınlar için tasarlanmıştır. Ancak besleyici bir diyetin yerini tutmazlar. Multivitamin alıyor olsanız bile sağlıklı beslenmek önemlidir. 

Bazı Vitaminlere Dikkat Edin!

Hamileyseniz, hamilelik için tasarlanmamış multivitaminleri almaktan kaçının. Vücudunuzun her besinden sadece küçük bir miktara ihtiyacı vardır ve daha yüksek miktarlar zarar verebilir. Örneğin yüksek dozlarda A vitamini, B6 vitamini, C vitamini, D vitamini veya E vitamini tehlikeli olabilir. Bu vitaminleri hamilelikte takviye olarak almamak en iyisidir.

Karaciğer ve pate gibi karaciğer ürünleri de dahil olmak üzere A vitamini açısından çok yüksek olabilecek gıdalardan kaçınmanızı tavsiye ederiz. Hamileyken herhangi bir ilaç almadan önce doktorunuza danışmanız gerektiği gibi, herhangi bir takviye almadan önce doktorunuzla konuşmanız gerekir.

Gelişmekte olan araştırmalar, hamilelik sırasında omega-3 takviyelerinin erken doğum riskini azaltmaya yardımcı olabileceğini ve probiyotiklerin hamilelikte kan şekeri seviyelerinin kontrolüne yardımcı olabileceğini göstermiştir. Ancak bu takviyeleri almanın faydalarının olası zararlardan daha fazla olup olmadığı kesin değildir. Daha iyi kanıtlar bulunana kadar, özellikle hamileliğin ilk üç ayında bunlardan kaçınmak daha mantıklıdır.

Folik asit: vücudunuzdaki her hücrenin sağlıklı büyüme ve gelişme için ihtiyaç duyduğu bir B vitaminidir. Folik asitin hamilelikten önce ve hamilelik sırasında alınması, nöral tüp kusurları (NTD’ler olarak da adlandırılır) olarak adlandırılan beyin ve omurganın doğum kusurlarını önlemeye yardımcı olabiliR. Bazı araştırmalar, folik asit almanın bebeğinizin ağzındaki (yarık dudak ve damak denilen) kalp kusurlarını ve doğum kusurlarını önlemeye yardımcı olabileceğini göstermektedir. 

  • Hamilelikten önce her gün 400 mcg folik asit içeren bir vitamin takviyesi alın.   
  • Hamile kalmaya çalışmıyor olsanız bile, her gün 400 mcg folik asit içeren bir vitamin takviyesi alın.
  • Hamilelik sırasında, her gün içinde 600 mcg folik asit bulunan bir doğum öncesi vitamini alın.

Demir: Vücudunuz, ciğerlerinizden vücudunuzun geri kalanına oksijen taşımaya yardımcı olan bir protein olan hemoglobini yapmak için demir kullanır. Hamilelik sırasında, hamilelikten öncekinden iki kat daha fazla demire ihtiyacınız vardır. Vücudunuzun daha fazla kan yapmak için bu demire ihtiyacı vardır. Böylece bebeğinize oksijen taşıyabilir. Bebeğinizin kendi kanını yapması için demire ihtiyacı vardır. 

C vitamini içeren yiyecekler vücudunuzun emdiği demir miktarını artırabilir. Her gün portakal suyu, domates, çilek ve greyfurt gibi yiyecekleri yemek iyi bir fikir olabilir.

Kalsiyum (süt gibi süt ürünlerinde) ve kahve, çay, yumurta sarısı, lif ve soya fasulyesi vücudunuzun demiri emmesini engelleyebilir. Demir açısından zengin yiyecekler yerken bunlardan kaçınmaya çalışın.

Hamilelik sırasında yeterince demir almazsanız enfeksiyonlar, anemi, tükenmişlik, erken doğum, düşük doğum ağırlığı gibi sorunlarla karşılaşma ihtimaliniz yüksektir.

Kalsiyum: Bebeğinizin kemiklerinin, dişlerinin, kalbinin, kaslarının ve sinirlerinin gelişmesine yardımcı olan bir mineraldir. Hamilelik sırasında, her gün 1.000 miligram kalsiyuma ihtiyacınız vardır. Bu miktarı doğum öncesi vitamininizi alarak ve içinde bol miktarda kalsiyum bulunan yiyecekleri yiyerek alabilirsiniz. 

D vitamini: Vücudunuzun kalsiyumu emmesine yardımcı olur. Ayrıca vücudunuzun sinirlerinin, kaslarının ve bağışıklık sisteminin çalışmasına yardımcı olur. Bağışıklık sisteminiz vücudunuzu enfeksiyonlardan korur. D vitamini bebeğinizin kemiklerinin ve dişlerinin büyümesine yardımcı olur.

Dokosaheksaenoik asit (DHA): Büyüme ve gelişmeye yardımcı olan bir tür yağdır (omega-3 yağ asidi olarak adlandırılır). Hamilelik sırasında, bebeğinizin beyninin ve gözlerinin gelişmesine yardımcı olmak için DHA’ya ihtiyacınız vardır. Tüm doğum öncesi vitaminler DHA içermez, bu nedenle doktorunuza DHA takviyesi almanız gerekip gerekmediğini sorun.

İyot: Vücudunuzun gıdalardan gelen enerjiyi kullanmasına ve depolamasına yardımcı olan tiroid hormonları yapmak için vücudunuzun ihtiyaç duyduğu bir mineraldir. Bebeğinizin sinir sisteminin gelişmesine yardımcı olmak için hamilelik sırasında iyota ihtiyacınız vardır. Sinir sistemi (beyin, omurilik ve sinirler) bebeğinizin hareket etmesine, düşünmesine ve hissetmesine yardımcı olur.

Hamilelikte beslenme ile ilgili içerikler için tıklayın! https://www.bebek.com/hamilelikte-beslenme/ 🤰 

Hamilelikte Hemoroid Sorunu

Sağlıklı Bir Gebelik İçin Yapılması Gereken Testler Nelerdir?

Hamile Pilatesi Nasıl Yapılır? Faydaları Nelerdir?