Çocuğunuzun Üstün Zekalı Olduğunu Nasıl Anlarsınız?

Çocuğunuzun Üstün Zekalı Olduğunu Nasıl Anlarsınız?

Çocuğun üstün zekalı olması aileler için çok da kolay bir durum değil. Çünkü öğrenmeye aşırı meraklı olan, sorularıyla bebeveynlerini şaşırtan çocukları çok iyi yönlendirmek gerekiyor.

Üstün zekalı çocuklar genel olarak yaş gruplarına göre bazı becerileri daha erken kazanabiliyor. Bazıları daha erken konuşup, okumayı öğrenebiliyor.

Üstün Zekalı Çocuğunuzun Motivasyon İhtiyacı nedir?

Zekası yaşıtlarından daha parlak görünen çocukların aileleri, çocuklarını nasıl desteklemeleri gerektiğiyle ilgili bilgi arayışına giriyor. Öncelikle bilinmesi gereken şey, çocuğun zekasının iyi olması bir başarı ön göstergesi olsa da tek başına yeterli değil.
Başarının motivasyonla yakın ilgisi var. Çocuğu heyecanlandıran konular ve ilgi alanlarıyla ilgili kapıları açmak gerekiyor. Burada da ailelere ve eğitmenlere büyük iş düşüyor. Çocuğa birçok alanı tanıtmak ve bu alanlardaki yeteneklerini keşfetmek çok önemli.

Çocuklarda Üstün Zeka Hangi Testi ile Anlaşılabiliyor? 

Üstün zekalı olduğu düşünülen çocuklara akademik performans için WISC-R  isimli kapsamlı bir zeka testi yapılıyor. Bu testin yapılabilmesi için çocuğun 6 yaş 6 aylığı geçmesi gerekiyor.
Çeşitli ülkelerde üstün zekalı çocuklarla ilgili yapılan araştırmalar, bu çocuklara verilmesi gereken eğitim ile ilgili bazı noktalara ışık tutmuş.
Liv Hospital Çocuk ve Ergen Psikiyatristi Uzm. Dr. Işılay Altıntaş bu konuda şunları söylüyor:
‘’Bu çocukların ayrı sınıflarda diğer arkadaşlarından izole okuması çoğunlukla iyi bir sonuç vermemiş. Ülkemizde de sonuçlar benzer olmuş. Şu anda önerilen ideal sistem bu çocukların normal okullarına devam etmesi ancak bununla birlikte yeteneklerinin keşfedildiği alanlarda uygun destek sağlayacak ek eğitim almaları yönünde.’’

Üstün Zekalı Çocuğa Ebeveynler Nasıl Davranmalı?

Çocuklarının üstün zekalı olduğu anlaşıldığında pek çok ailenin beklentileri artıyor. Bu durum bir süre sonra çocuğa olumsuz etki ediyor.
Çocuğa diğer arkadaşlarından farklı olduğunu sürekli hissettirmek, ‘’Sen daha zekisin’’ gibi sözler söylemek doğru değil. Bunun yerine hangi alanlara ilgisinin olduğunu keşfederek onu yönlendirmek, desteklemek ve ona ilgi duyduğu alanda yeteneklerine uygun bir eğitim almasını sağlamak gerekiyor.
Üstün Zekalı Çocuğa Ebeveynler Nasıl Davranmalı?

Üstün Zekalı Çocuğun Eğitim Hayatında Yaşayabileceği Sıkıntılar nedir?

Altıntaş, bu çocukların eğitim hayatında karşılaşılabilecek sıkıntıyı ise şöyle anlatıyor: ‘’Genellikle en sık karşılaştığımız sorun erken öğrenen bir çocuğun okulda derste sıkılması ve buna bağlı olarak kendini oyalamakta güçlük çekmesi hatta bir takım davranış sorunları göstermesidir. Bu da uygun bir öğretmen yaklaşımıyla kolaylıkla giderilebilir. Diğer önemli konu ise dikkat ve davranışlarla ilgili sorun yaşayan çocukların bu sorunlarının zekaya bağlanması. Bu durum da risk taşıyabilir. Çocuğun zeki olması başka bir şey, davranış problemleri olması başka bir şeydir. Dolayısıyla duygusal gelişimi zihinsel gelişimden ayrı değerlendirebilmek ve çocuğun yaşadığı sıkıntıları erken fark edebilmek önemlidir.’’

”Bebek Gelişimi için Ninnilerin Önemi” Konulu makalemizi okumak için aşağıdaki bağlantıya tıklayın!

Bebek Gelişimi için Ninnilerin Önemi: https://www.bebek.com/bebek-gelisimi-icin-ninnilerin-onemi/

Aklınıza takılanları yorum olarak iletebilirsiniz.

Sevgiler.

Post navigation

Bir yanıt yazın

Çocuklarda Özenme ve Taklit Etme

Çocuklarda Alerji Türleri

Bebeğinizin Ağlama Sebebini Anlayabilirsiniz!