Havaların yavaş yavaş ısınmaya başladığı ve minik yavrularınızın sokakta arkadaşlarıyla oyun oynamak için can attığı bu dönemler, yapılan son araştırmalarda edinilen bilgilerin güneş ışınlarının yararları kadar zararlarının da olduğunu söylemesi nedeniyle anne babaları endişeye düşürebiliyor. Yalnızca çocuklarda değil yetişkinlerde de güneşin azı karar çoğu zarar. Çocuğunuzun cildinin sizin cildinizden çok daha hassas ve korunması gerektiği de bir gerçek. Ancak güneş ışığının fazlasının yalnızca çocuklar için değil sizler için de zararlı olduğunu unutmamalı ve önleminizi ona göre almalısınız. 

Güneş Işını Gerçeği

Güneş, insanların D vitamini ihtiyacını karşılayan, bebeklerde kemik gelişimini sağlayan, raşitizm gibi hastalıkların ortaya çıkmasını önleyen çok önemli bir kaynaktır. Ancak saymakla bitmeyecek olan bu faydaların yanı sıra, fazlasının da insan vücuduna ciddi zararları olabileceğini unutmamalısınız. 

Güneş ışınlarının insanlar için faydaları ve zararlarına hep birlikte göz atalım. 

Güneşin Faydaları 

  • Vücudun D vitamini ihtiyacının yüzde 90’dan fazlasını karşılar.
  • Kemik gelişimini sağlar ve korur.
  • Vücutta D vitamini eksikliği nedeniyle oluşabilecek hastalıklardan korur. 
  • Cilt sağlığı için gereklidir. 
  • Meme, akciğer, prostat, yumurtalık gibi birçok kanserin oluşumu engeller.
  • Kemik erimesini engeller.
  • Bağışıklık sistemi hastalıklarından korur.
  • Cilt sağlığı için gereklidir. 

Güneşin Zararları

  • Kırışıklıkların artmasına neden olur.
  • Deriyi kalınlaştırır. 
  • Cilt kanseri riskini arttırır.
  • Ciltte lekelenmelere neden olur. 
  • Deride kabarıklıklar oluşur. 
  • Güneş yanıkları oluşmasına neden olur.
  • Sıcak çarpması, ateşlenme gibi sağlık sorunlarına neden olabilir.
  • İsilik, egzama gibi deri rahatsızlıkları oluşabilir.
  • Oluşan rahatsızlıklar nedeniyle bebekler huzursuz olabilir.
  • Rahatsız olan miniklerin uyku düzeni bozulabilir. 

Yenidoğan Bebekler Güneşe Çıkabilir mi?

Yetişkinlerde olduğu gibi bebeklerde de D vitamini eksikliği birçok rahatsızlığa sebep olur. Örneğin bıngıldağın geç kapanması, dişlerin geç çıkması, kemik gelişiminin yavaşlaması, raşitizm gibi durumlar D vitamini eksikliğinden meydana gelir. Bu nedenle doğru bir şekilde güneş banyosu yapmak, minik yavrularınız için çok önemlidir. Ancak doğru zaman aralığında ve doğru şekilde güneşe çıkmak gerekir. Aksi takdirde güneşten alacağınız şey vitamin değil yalnızca zarar olur. 

Uzmanlar yenidoğan bebeklerin yaklaşık 2-3 aylık olana kadar güneşe çıkmamaları gerektiğini söylerler. Minik yavrularınızın güneşle tanışması bu zaman diliminden sonra olmalıdır. 

Ayrıca miniklerinizde dikkat etmeniz gereken bir nokta daha var: güneş alerjisi. 

Maalesef alerji durumları bebeklerde çok daha fazla rastlanan ve ebeveynlerin daha dikkatli olmasını gerektiren bir durum. Genellikle zaman geçtikçe alerjilerin ortadan kalkması da muhtemel ancak bu durum her minik için geçerli değil. Bu nedenle bebeğinizi daha önce hiç temas etmediği veya yemediği bir şeyle tanıştırırken dikkatli olmalısınız.

Miniklerde alerji durumları ile ilgili ayrıntılı bilgi için buraya tıklayarak “Bebeklerde Alerji Belirtileri Nasıl Anlaşılır?” adlı yazımıza ulaşabilirsiniz. 

Bebekleri Güneşten Koruma Yolları

Güneşin faydalı ışınlarını almak için dikkat etmeniz gereken bazı noktalar var. 

  • Bebekleri sabah 10:00 ile 16:00 saatleri arasında güneşi görmemesi gerekir. Eğer miniğinizin güneşlenmesini istiyorsanız sabah 10’dan önce veya 16:00’dan sonra dışarı çıkarmalısınız. 
  • Terletmeyen, pamuklu kıyafetler tercih etmelisiniz. Uzun kollu giysiler tercih etmeniz de miniğinizin vücudunu korur. 
  • Mutlaka kafasını korumak için şapka giydirmelisiniz. Ense tarafını da koruyan şapkalar tercih etmeniz daha uygun olur. 
  • Şapkanın da seçmiş olduğunuz kıyafetlerin de güneşi çekmemesi için açık renkli olmalarına dikkat etmelisiniz.
  • Güneşle birlikte yaz aylarının vazgeçilmesi olan bir diğer şey de arılar ve sineklerdir. Miniğinizi böceklerden korumak için alabileceğiniz önlemlerden bir tanesi, renkli ve çiçek desenli kıyafetlerden uzak durmaktır. Uzun kollu, açık renk, desensiz ve pamuklu kıyafetler bebeğiniz için en ideal olandır. 
  • Bebeğin vücudunu güneşe alıştırmak için öncelikle kısa süreli yani yaklaşık 2-3 dakika güneşe çıkarmalı, gün geçtikçe yavaş yavaş bu süreyi arttırmalısınız. Ancak günde 30 dakikadan fazla güneşte kalmamasına dikkat etmelisiniz. 
  • Uzman hekimin onayıyla kullanabileceğiniz güneş kremlerini kullanmalısınız. Bebekler için güneş kremleri yetişkinlerin kullandıklarından oldukça farklıdır. Bu nedenle kendi kreminizi bebeğinize sürmemeli, doktorunuzun onayladığı kremi kullanmalısınız.
  • Bebeğinizi güneşe çıkarmadan önce beslemelisiniz. Çünkü minik yavrunuzun güneşte kaldığı zaman sıvı ihtiyacı artabilir. Anne sütü veya sıvı ek gıdalarla bu ihtiyacını karşılamalısınız. 
  • Hava yaklaşık 20 derecenin üzerine çıktığı zaman bebeklerinizin üşümesinden korktuğunuz için üzerini örttüğünüz polar battaniyeleri kaldırmalısınız. 

Çocuklar Güneşte Oynayabilir mi?

Belirli bir yaştan sonra çocukların güneşte daha fazla vakit geçirmeleri, arkadaşlarıyla oyunlar oynamaları oldukça normaldir. Bu çağda dışarıda zaman geçirmek isteyen minikleri, güneş ışınlarının zararlarından koruyarak özgür bir şekilde sokaklarda oynamaları oldukça önemlidir. 

Yalnızca fiziksel sağlığı için gerekli olan D vitamini için bundan bahsetmiyoruz. Ayrıca sosyal becerisini kazanması için ihtiyacı olan şey de yaşıtlarıyla iletişim kurmasıdır. Bu nedenle dışarıda oynaması çok önemlidir. Tabi bunu yaparken de sağlığını tehlikeye atmamak için önleminizi almalı ve miniğini sağlıksız güneş ışınlarından korumalısınız. 

Çocukları Güneşten Koruma Yolları

Minik yavrunuz büyüdükçe onu güneşten koruma konusunda biraz daha rahatlayacaksınız. 3-4 yaşlarına gelen çocukların, arkadaşlarıyla oyunlar oynayıp eğlendiği süreçlerde hem enerjisini atacak hem de sosyalleşme becerisi kazanacak. Bu yüzden çocuğunuzun dışarıda arkadaşlarıyla vakit geçirmesi çok önemli. 

Yavrunuz güneş ışığının altında arkadaşlarıyla oynarken onu güneş ışınlarının zararlarından korumanızın birçok yolu var. 

  • Çocuğunuz için uygun güneş kremlerini kullanmalısınız. Artık 3-4 yaşına gelmiş çocuklar, düzenli olarak güneş kremi kullanabilirler. Doktorunuzun tavsiyelerini dikkate alarak alacağınız çocuklara uygun güneş kremlerini yanınızda bulundurmayı unutmayın.
  • Güneş ve oyun nedeniyle terleyen çocuklarda sıvı kaybı oluşacaktır. Bu durumu önlemek adına çocuğunuzun bol bol su içmesine dikkat edin. 
  • Bebeklerinizin için seçtiğiniz kıyafetler gibi çocuklarınızda da ince, pamuklu, terletmeyen ama güneşten koruyan giysiler seçmelisiniz. 
  • Açık renkli bir şapka kullanmayı unutmayın.
  • Güneşin dik bir şekilde geldiği 11:00 ile 16:00 saatleri arasını oyun saati olarak ayarlamamalı, bu saatlerde güneşin altında oyun oynamasından kaçınmalısınız. 

Bunun yanı sıra güneşin etkilerinin kişiden kişiye göre değiştiğini unutmamalısınız. Ten rengi ve cilt tipi güneşin etkisini değiştiren etmenlerdir. Eğer beyaz tenli, hassas ciltli bir çocuğunuz varsa, onu çok daha fazla korumalı, sık sık kremlemelisiniz. Ancak buğday tenli veya daha esmer çocukların güneşten olumsuz etkilenmeleri, beyaz tenlilere oranla daha zordur. Bu yüzden eğer miniğinizin ten rengi koyu ve cildi hassas değilse daha rahat olabilirsiniz. 

Hamilelikte Güneşlenmek

Yaz aylarında hamileliğinin son zamanlarını yaşayan anne adayları, güneşe çıkmalarının faydaları ve zararları konusunda tedirginlik yaşayabiliyorlar. Sıcaktan bunalan, gebelik döneminde tatildeyken nasıl davranması gerektiğini kestiremeyen anne adaylarının sorularını cevapladık. 

Hamilelikte güneş ışınları, anne adayının ve bebeğin d vitamini ihtiyacı için oldukça faydalıdır. Ancak anne adaylarının güneşlenirken dikkat etmeleri gereken noktalar vardır.

  • Güneşin dik geldiği 11:00 ve 16:00 saatleri arasında güneşten korunmalısınız. 
  • Bol bol sıvı tüketmeyi ihmal etmemelisiniz. 
  • Hamileliğin ilk 3 ayında uzmanlar güneş kremi kullanımını önermese de, hamileliğin son 6 ayı için cilt tipinize uygun güneş kremlerini doktorunuza danışarak seçebilirsiniz. Kimyasal maddelerden uzak durmanız için en uygun kremi doktorunuz size söyleyecektir.
  • Hamilelik döneminde cilt lekelerinin oluşma riski daha fazladır. Bu nedenle anne adaylarının lekelenmeyi azaltmak amacıyla da güneş kremlerini kullanması gerekir. 
  • Bu dönemde bronzlaşmak isteyen anne adayları dikkatli olmalıdır. Bronzlaşırken güneş yanıklarının oluşmamasına dikkat etmelisiniz. 

Yetişkinlerde de, gebelik döneminde de, bebeklerde de, çocuklarda da güneşin azı karar çoğu zarar. Bizim ihtiyacımız olan güneş ışınlarından faydalanmamız için dikkat etmemiz gereken birçok unsur vardır. Özellikle minik bebekleri güneşten korumak için ekstra özen ve dikkat gerekir. Güneşin zararlı yönlerinden uzak kalmanızı sağlayacak önerilerimizi sizlerle paylaştık. Kendi sağlığınız için de bebeklerinizin sağlığı için de önlemlerinizi aldıktan sonra keyifli havanın keyfini çıkarabilirsiniz. 

 

Post navigation

Bir yanıt yazın

Çocuğunuza Yemek Yeme Alışkanlığı Kazandırmanın 10 Püf Noktası

Uyumadan Önce Bebeğinize Okuyabileceğiniz Kitaplar

Bebeğiniz İçin Vitamin ve Mineral Deposu Olan Besinler