gec-yasta-annelik-riskli-mi

Geç Yaşta Annelik Riskli mi?

Evlenen her kadının hayali bebek sahibi olmaktır. Yavrunuzu kucağınıza almadan önceki heyecanlı bekleyiş, endişeleri de beraberinde getirebilir. Bebek sahibi olmak isteyen çiftlerin sağlıklı bebekler dünyaya getirebilmesi için gerek psikolojilerinin gerekse kendi sağlıklarının gebelik sürecine uygun olması şarttır. Bu süreçte anne adaylarının dikkat etmesi gereken en önemli faktör yaştır.

Çok erken hamileliklerde görülen risklerin yanı sıra geç yaşta annelik risklidir. Genellikle 40 yaş ve üstü hamilelikler, anne adayı ve bebek için büyük riskler barındırabilir. Bu gibi sorunlar ve geç yaşta anne olanların sorularına cevap olmak için yazımızı okumaya devam edelim.

Doğurganlık için Yaş Neden Önemlidir?

Belli yaşlardan sonra çocuk sahibi olmanın riskli olduğunu söyleyen uzmanlar, 35 yaş ve sonrasına dikkat çekiyor. Kadınların yumurtaları doğdukları andan itibaren canlı ve belirli bir şekilde gelişir. Bu gelişim 35 yaşından sonra yavaşlamaya ve 40 yaş üzerinde azalmalarla birlikte duraksamaya başlar. Bu nedenle doğurganlık yaşı oldukça önemlidir. Spermlerin verimli olması kadar yumurtalıklara tutunma süreci de bir o kadar önemlidir. Bu nedenle geç yaşta annelik risklidir diyoruz.

Yaşın önemini erken yaşta gebelikler için de söylememiz doğru olacaktır. Uzmanlara göre erken yaşta yaşanan evlilik ve gebelikler, anneye ve bebeğe oldukça olumsuz sonuçlar verebilir. 20’li ve 30’lu yaşlara kadar olan süreçlerde gebeliğin yaşanması en sağlıklı seçim olacaktır. Araştırmalara göre 35’li yaşlarda 25.000 yumurta hücresi, 51 yaşında 1.000’e kadar düşüş gösterir. Bu nedenle doğru yaşta sağlıklı bir şekilde gebelik önerilir.

Geç Yaşta Gebeliğin Olası Risklerini Bilelim

35 yaş ve sonrası için en büyük risk 40’lı yaşlardadır. Yalnızca yumurta sayısının azalması değil, sağlık sorunları ve başarısız gebeliklerde bu zaman diliminde artacaktır. Geç yaşta annelik risklidir çünkü vücuttaki hormonlar git gide azalarak sağlıklı doğum ve bebeklere engel olabilir. 

Fakat bu demek değildir ki hamile kalamazsınız ya da sağlıklı bir gebelik geçiremezsiniz. Bu süreçte doktorunuzla iletişimde olmanız, sağlıklı bir gebeliğin ilk adımıdır.

  • Düşük riski

Gebeliklerin düşükle sonuçlanması yaş ilerledikçe artmaktadır. Bu artış 40’lı yaşlara gelindiğinde 4 kat daha fazla görülür. Düşük gebeliklerin sebebi geç yaştaki annenin bebeğinin kromozomal, yani genetik anormalliklerinin artış göstermesi ve annedeki yumurtalık sayısı düşüşüdür.

  • Doğurganlığın azalması

En başta gelen sorunlardan biri doğurganlıkta azalma, yani hamile kalamama durumudur. Yumurtaların kalitesi ve miktarı yaş ilerledikçe düşüşe geçtiği için hamile kalma olasılığınız aynı oranda düşebilir. Ayrıca genç yaştaki bir anne adayına göre geç yaştaki anne adayının yumurtaları kolay döllenmez bu nedenle doğurganlık yaş ilerledikçe azalır.

  • Kromozomal riskler yaşamanız daha yüksek

Hormonların etkisi ve genlerin baskınlığı ile birlikte bebekte farklı durumlar gözlemlenebilir. İleri yaş hamileliklerinde Down sendromu görülme olasılığı artmaktadır. Buna bağlı olarak geç yaşanan gebeliklerde doğan bebekler Down sendromu gibi kromozomal etkide bulunan durumlar yaşayabilir. Onların bizden hiçbir farklı olmadığını fakat bu durumun yaşanabileceğini unutmayın.

  • Doğumla ilgili problemler yaşamak

Geç yaşta anne olmak, özellikle ilk doğumunuzu yapıyor olmak doğumda sizi zorlayan etkenleri ortaya çıkarabilir. Ayrıca hamilelikte yaşanan ağrılar, sizde çok daha fazla görülebilir. Doğum esnasında zorlanma, doğumdan sonraki süreçte kalıcı durumlar gibi sorunlar meydana gelebilir.

  • Gebelik ve beraberinde gelen hastalıklar

Geç yaşta gebelik yaşamak vücudunuzda bazı değişikliklere neden olabilir. Gebelik tansiyonu olarak adlandırılan hipertansiyon ve diyabet gibi hastalıkların gelişmesi oldukça yüksek ihtimaller taşıyor.

Hamilelikte gelişen tip 2 diyabet ve tansiyon anne bebek için oldukça risklidir. Zehirlenmeler ve bebek kaybetme olasılıkları yükselebilir, kalıcı durumlar meydana gelebilir. Bu süreçte gelişen hastalıkların doktor takibinde olması ve gebelikten sonra da izlenmesi gerekir. 

  • Dış gebelik

Dış gebelik yaşama riski erken yaştaki gebeliklere göre 2-3 kat artış gösterir. Tüp hareketliliğindeki yavaşlamalar ve geçmişe yönelik geçirilen enfeksiyonların etkisi ile birlikte dış gebelik yaşanabilir.

  • Erken doğum

Prematüre bebek doğurma olasılığınız yaş ilerledikçe artmaktadır. Erken doğum ile birlikte gelen riskler, bebeğinizin yaşam fonksiyonlarını etkileyebilir.

  • İkiz bebeğiniz olabilir

İleri yaşlarda hormonlarda değişim ve birden fazla yumurta salınımı çoğul gebeliklere neden olabilir. Ayrıca 40’lı yaşlarda tüp bebek tedavisi görüyorsanız ikiz bebek doğurma olasılığınız da yüksektir.

Bahsedilen riskleri anne ve bebek için özetleyecek olursak

Anne için geç hamileliğin riskleri

  • Yüksek tansiyon
  • Diyabet riski
  • Organlarda kalıcı hasarlar
  • Dış gebelik
  • Sağlıksız doğum süreci

Bebek için geç hamilelik riskleri

  • Erken doğum ve yeterli gelişememe
  • Kalıcı hastalıklar
  • Ölü doğum ya da düşük
  • Kromozomal durumlara bağlı olarak; Down sendromu

Geç Yaşta Gebelik için Dikkat Edilmesi Gerekenler

Gebelik sürecinde olası etkiler ve sağlık sorunlarının yaşanabileceğinden bahsettik. Erken doğum, düşük gebelikler, anne adayında kalıcı sağlık problemleri gibi sorunlar 35 yaş ve sonrası için risk unsurları arasında yer alıyor. Bu süreçte bulunan ve sürece girecek olan kişilerin nelere dikkat etmesi gerektiğine bakacak olursak:

  • Geç yaşta gebelik düşünüyorsanız mutlaka bu sürece doktorunuzun yönlendirmeleri ile birlikte adım atmalısınız.
  • Rahimde oluşabilecek hastalıklar ve devam eden sorunların tespit edilmesi, yüksek tansiyon, diyabet gibi hastalıkların tanısı ve tedavisi, bu süreçte izlenerek dikkate alınması gereken muayeneler arasında yer alıyor.
  • Fazla kilolarınız varsa mutlaka doktor yardımı ile gebelik sürecine adım atmanız ve sağlıklı beslenmeniz gerekir. Doğru şekilde doğum kilosu almak, bebeğin sağlığı için oldukça önemlidir.
  • Folik asit, D vitamini, kalsiyum ve demir gibi mineral ve vitaminleri mutlaka kullanmalısınız.
  • Doğumda oluşabilecek riskler için detaylı muayene ve testler yaptırın. Hücresiz DNA taraması yaptırarak olası anormallikleri öğrenin ve önüne geçin.
  • Kaslarınızı kuvvetlendirmek ve sağlıklı bir gebelik süreci için mutlaka egzersiz yapın. Her gün düzenli olarak yürüyüş yapmanız önerilir.
  • Bol miktarda su tüketin ve alkol gibi zararlı içeceklerden uzak durun.

Geç hamilelikte tüp bebek

Gebelik süreci yaşamak istiyorsun fakat yaşın gereği yumurtalarda azalma ya da elverişli koşullar olmadığını düşünüyorsan tüp bebek yöntemine başvurabilirsin. Tüp bebek ile sağlıklı bebekler dünyaya getirmek mümkündür. Anneden alınan yumurta ve babadan alınan spermlerin laboratuvar ortamında döllenmesi ile birlikte çocuk sahibi olabilirsiniz. 

Tüp bebek sürecinde doktorunuza başvurarak uzun ama sonucu güzel bir sürece başlayabilirsiniz. Bu süreçte tedaviden önce 6 ay gibi bir sürede korunmasız ilişki yaşamak gerekiyor. Herhangi bir gebelik yaşanmıyorsa tedaviye başlanabilir. Hiçbir şey için geç değildir. Sağlıklı bir şekilde gebelik süreci yaşamak ve sağlıklı bir bebek sahibi olmak istiyorsanız mutlaka uzman yardımı almalısınız.

Geç yaşta annelik risklidir çünkü düşük, tansiyon, diyabet ve bebekte oluşabilecek kalıtsal sorunlar meydana gelebilir. Geç yaşlarda kadınlarda bulunan yumurtalık sayısı düşüşe geçmektedir. Bunun sonucunda gebelikte düşük gibi sorunlar meydana gelebilir. 40 yaşında olmanız hamile kalmayacağınız anlamına gelmiyor. Uzmanınızdan yardım alarak sağlıklı bir gebelik süreci yaşayabilirsiniz.

Nasıl hamile kalınır ile ilgili içerikler için tıklayın! https://www.bebek.com/hamile-nasil-kalinir/

Post navigation

Bir yanıt yazın

Klinefelter Sendromu Nedir? Belirtileri Nelerdir?

Polikistik Over Sendromu Hakkında Her Şey

Hamileyken Üstüne Görmek Ne Demektir?