adet-doneminde-hamile-kalabilir-miyim

Adet Döneminde Hamile Kalabilir miyim?

Regl dönemi geciktiğinde ya da cinsel ilişkinin hemen sonrasında regl döneminin başlaması, kadınlarda çoğu zaman şüphe uyandırır ve kafa karışıklığına neden olur. Gebeliğin oluşabilmesi için çiftler yumurtlama sürecinde cinsel ilişkiye girmelidir. Ancak bu ilişki adet döneminin son günlerinde yaşandığında ve sonrasında regl kanamasıyla karşılaşan kadınların aklına şu soru gelir. Adet döneminde hamile kalabilir miyim? Yaygın bir söylentiye göre, kadınlar adet dönemindeyken hamile kalamaz. Evet, bu süreçte gebelik ihtimali düşük olsa da hiçbir zaman sıfır olasılıkta değildir. Gelin bu konuya daha ayrıntılı bakalım.

Hamilelik Nasıl Oluşur?

Gebelikle süreci ve bir bebeğin dünyaya gelişi mucizevi bir olaydır. Bu mucizenin gerçekleşmesi için erkeğin sperminin, kadının yumurtasıyla buluşması gerekir. Kadının yumurtası 12-24 saat arasında yaşarken spermler ise 3 gün canlı kalabilir. 

Kadınlarda normal bir adet döngüsü, 28 gündür. Buradaki birinci gün, reglin başladığı zamandır ve anne adayları 14. gün dolaylarında yumurtlar. Yumurtlama denilen olay, kadının döllenmek için yumurtalığının bir yumurtayı serbest bırakmasıdır. Eğer o sırada rahimde de sperm varsa gebelik oluşmaktadır. Tabi herkeste aynı yumurtlama döngüsü görülmeyebilir. Bazı kadınlarda daha uzun ya da daha kısa bir adet döngüsü yaşanıyor olabilir. 

Regl Dönemiyle Gebelik İlişkisi

Regl dönemi kadınlarda her ay görülen bir süreçtir. Döllenmeyen yumurtanın vücuttan atıldığı ve rahmin her ay yeniden kendini hamilelik için hazırladığı bir dönemdir. Anne adayları, gebe kaldıkları zaman regl kanamaları da doğum gerçekleşene kadar olmaz. Hamilelik oluşmaması durumunda ise döllenemeyen ve rahme yerleşemeyen yumurta, regl kanamasıyla vücuttan atılır.

Kadınlar Regl Döneminde Nasıl Gebe Kalabilir?

Kadınlar için yumurtlama döngüsü ortalama 28-30 gün arasında görülmektedir. Bu regl döneminde partnerinizle cinsel ilişkiye girdiğinizde birkaç gün sonrasına kadar yumurtlamayacağınız olası bir durumdur. Ancak daha kısa bir döngünüz varsa regl olmanız ve yumurtlamanız arasındaki süre aynı değildir. Bir diğer bilinmesi gereken durum da boşalmadan sonra spermlerin, rahimde 72 saate kadar yaşayabilmesidir. Bu yüzden regl döneminizin son günlerine doğru gebe kalma ihtimaliniz artacaktır.

Yumurtlama düzeninizin nasıl olduğu üzerine kaygılarınız varsa regl zamanlarınız arasındaki gün sayısını takip edebilir ve bunu için kullanılabilen birçok uygulamadan yararlanabilirsiniz. Böylelikle yumurtlama döngünüzün ne zaman gerçekleşeceğine dair kafanızda bir taslak oluşturabilirsiniz.

kadinlar-regl-doneminde-nasil-gebe-kalabilirKadınların Regl Döneminde Hamile Kalma Olasılığı Nedir?

Anne adaylarının gebe kalma ihtimali yumurtlama döngüsü içerisinde azalır ya da artabilir. Yaklaşık ortalama bir kadının aylık döngüsü 28-29 günken bazılarında, 20-40 gün arasında değişkenlik gösterebilir ya da bu döngü daha uzun da yaşanabilir. Adet başladıktan 1 veya 2 gün sonra kadınların gebe kalma ihtimali yoktur. Ancak kanama devam ederken bu ihtimal her gün artma eğilimindedir. Reglin başladığı zamandan yaklaşık ortalama 13. günde gebelik şansı olasılığı %9 dur. Bu ihtimaller düşük olsa bile anne adayının adet döneminde gebe kalmayacağı durumu net değildir.

Reglden Hemen Önce ya da Sonra Hamile Kalınabilir mi?

Uzmanlara göre, kadınların regl dönemlerine kadar olan zamanda gebe kalma olasılığı yoktur. Özellikle de adet döngüleri düzenli olan, yani 28 günlük bir regl döngüsü geçiren kadınlar için geçerli bir durumdur. Ancak bilindiği gibi, gebelik doğanın mucizevi bir olayı olduğundan hamilelik istemeyen kadınlar bu dönemde hekimlerine başvurarak çeşitli doğum kontrol yöntemlerini kullanabilirler.

Kadınlar regl sürecinin hemen sonrasında hamile kalabilirler. Bunun sebebi yaşanılan cinsel ilişkiden sonra spermlerin rahimde 3 ila 5 gün aralığında, yumurtaları dölleyebilmesi durumundan kaynaklanır.

Adet Dönemine Yakın Hamile Kalınır mı?

Regl dönemine yakın bir zamanda gebelik oluşması şansı, regl döneminde gebe kalma şansından daha yüksektir. Kadınlarda, yumurtanın, döllenme için ideal olgunluğa erişme süresi farklıdır. Yumurta, regl döneminin 14. gün ila 15. günde çatlamaya hazır duruma gelir. Ancak bu durum bazı anne adaylarında daha uzun sürede olabiliyor. Serbest kalan yumurtanın çatlayarak döllenmesi ve döllenen yumurtanın rahme yerleşerek hamileliğin oluşması bir sonraki regl dönemine yakın bir sürece tekabül edebiliyor.

Yumurtlama Dönemi nasıl hesaplanır?

Gebelik durumunun oluşabilmesi için, regl döngüsünün sürecinin bilinmesi ve yumurtlama döneminin takip edilmesi gereklidir. Eğer, adet döngüsü düzenli işliyor ise, ovülasyon dönemi, adet döneminden 14 gün öncesine denk gelmektedir. Reglin başladığı ilk günden itibaren 14. güne kadar sayılarak bugüne gelindiğinde yumurtlama dönemi hesaplanabilir. Bu süreçten 2 veya 3 gün öncesinde cinsel ilişkiye girildiğinde gebe kalınabilir.

Regl Döneminde Hangi Durumlar Gebeliğe Neden Olabilir?

Adet döneminde hamile kalabilir miyim yönündeki endişeli düşünceler, çoğu kadının yaşadığı bir durumdur. Bu süreçte, vücutta, gebelik için uygun şartlar oluşmuş olabilir. Hormonal değişiklikler, yumurtanın oluşma zamanı ve gelişme hızı gibi şeylerin de değerlendirmeye alınması gerekir. Bu dönemde hamile kalınması için olması gereken şartlar şunlardır:

  1. Yumurtanın oluşması ve çatlamaya hazır bir büyüklüğe ulaşmış olması
  2. Cinsel ilişki sonrası rahme giden spermlerin, rahim içinde olması ve ideal canlılıkta bulunmaları
  3. Vücuttaki hormonların, belirli bir düzeyde salgılanıyor olması

Tabi bu koşullar olsa bile, kesin olarak gebeliğin oluşabileceği kanısına varılamaz. Ancak, böyle bir durumunda yaşanabilmesi için, saydığımız bu şartların olması gerektiğini de söyleyebiliriz.

Doktora Ne Zaman Gidilmeli?

Her kadının yumurtlama döngüsü aynı zaman diliminde yaşanmaz. Bu durum her zaman değişkenlik gösterebilir. Bu yüzden, regl döneminizde gebe kalmanız muhtemeldir. Bu olasılık adet sürecinin ilk günlerinde düşük bir yüzde olarak görülürken sonraki günler için ise daha yüksek bir ihtimaldir. 

Eğer gebe kalmak istiyorsanız ve son 1 yıl içerisinde partnerinizle korunmadan cinsel ilişki yaşamanıza rağmen hamile kalamadıysanız kendi doktorunuzla iletişime geçerek muayene olabilir ve çeşitli adet döngüsü ve yumurtlama dönemi takibi önerilerini öğrenebilirsiniz.

Adet dönemindeyken hamile kalabilir miyim sorusuna toplum içerisinde söylenenler her zaman doğru bilgiyi yansıtmayabilir. Regl süreci yaşanırken, gebelik ihtimalinin olamayacağı düşünülse de tıbbi açıdan bunun gerçekliğinin kesinlik taşımadığının altını çizmek gerekir. Bu yüzden henüz çocuk sahibi olmayı düşünmeyen çiftlerin regl sürecinde gebe kalınır mı konusuna hassasiyetle yaklaşmalarında fayda vardır.

“Doğum Sonrası Adet (Regl) Düzeni Hakkında Her Şey!” Konulu yazımızı incelemek için aşağıdaki bağlantıya tıklayın.

Doğum Sonrası Adet (Regl) Düzeni Hakkında Her Şey! : https://www.bebek.com/dogum-sonrasi-adet-regl-duzeni-hakkinda-her-sey/

Post navigation

Bir yanıt yazın

Hamilelikte Araba Yolculuğu

Hamilelikte Omega 3’ün Önemi Nedir? Faydaları Nelerdir?

17. Hafta Gebelik