hamilelikte-akinti-neden-olur

Hamilelikte Akıntı Neden Olur?

Gebelik sürecinde vücudunuzda çeşitli değişimler görülür. Hormonal değişimler, vücutta sıcaklık artışı, kiloda artış, ödemler ve birçok değişimi yaşamanız mümkündür. Bebek geliştikçe anne vücudundaki değişimlerde artmaktadır. Tüm annelerin yaşadığı bu süreçte her şey normaldir ve yaşanması gereken faktörlerdir. Hamilelikte akıntı da gebelik sürecinde görülen bir değişim sayılabilir. Kadın vücudunda akıntı, normal ve her kadının yaşadığı bir şeydir. Fakat bu hamlelikte artış göstererek farklı bir hal alabilir. Gebelikte akıntı neden olur? Normal midir? Gibi sorulara hep birlikte bakalım.

Vajinal Akıntı Nedir? Normal Bir Durum mudur?

Gebelikte akıntı konusuna geçmeden önce, kadınlarda görülen akıntının tam olarak ne olduğu hakkında bilgi edinmemiz iyi olacaktır. Servikal mukus adı verilen sıvı, vajina akıntısının bir bileşenidir. Bazı zamanlar akıntının çoğalması oldukça normaldir. Adet döngünüz boyunca, ya da vajinanızda pH dengesine bağlı olarak akıntı çoğalabilir, ya da yoğunlaşabilir.

Vajinada temizliği sağlayarak olası bakterilerden sizi korur, yumurtlama ve cinsel bir uyarılmada artar. Bu sayede döllenmeye yardımcı olur ve temiz bir alan oluşturur. Akıntının rengi, kokusu ve dokusu regl dönemine ve sağlık durumunuza göre değişiklik gösterebilir.

  • Akıntının faydaları

Sizi doğuma hazırlayan vajinal akıntı, birçok yönden vücudunuza fayda sağlar. Cinsel birleşimi kolaylaştırmak, çevrenizden alabileceğiniz mikropları uzaklaştırmak, enfeksiyonları engellemek ve döllenmenin iyi şekilde gerçekleşmesi için oldukça büyük rol oynar.

Hamilelikte Akıntı Nasıldır?

Adet dönemlerinizde mukusta görülen değişimler gibi, hamilelik sürecinde de akıntınızda çeşitli değişimler görülür. Bu durum gayet normaldir. Gebelikle birlikte vajinal akıntı şeffaflaşarak süt beyazı rengini alır. Bu beyaz akıntıya lökore denir ve genç kadınlarda da görülebilir.

Doğumun yaklaştığını belirten durumda ise yoğun ve kan içeren bir mukus görülebilir. Rahim ağzında bulunan mukusun çıkması ve doğumun çok yakın olduğunun bir belirtisidir.

  • Gebelikte akıntı ne zaman artış gösterir?

Mukustaki artış gebelik ilerledikçe daha da artmaya başlar. Bu artışın nedeni vajinadaki kan akışının hızlanması ve östrojen hormonundaki değişikliklerdir. İlk üç aylık sürede akıntının artmasının nedeni; gebelik sürecinde rahmi bakterilerden korumak ve enfeksiyonları önlemektir. Böylece bebeği de olası zararlardan korur. Gebelik süresince akıntıda koku ve renk değişimleri görülebilir. Bu değişimler bariz şekilde belli ve rahatsız edici ise doktorunuza danışmanız gerekir. 

  • Akıntı ne zaman biter?

Vajinal akıntının bitmesi gibi bir durum söz konusu değildir. Gebelik sürecinde yoğunlaşan ya da renk değiştiren akıntının normal bir miktara dönmesi söz konusudur. Gebeliğin ilk 6 ve 8 haftalık diliminde yoğun görülen akıntı, hamileliğiniz boyunca devam edebilir. Lohusalık döneminizde azalarak önce kahverengi sonra normal beyaz hal alarak eski haline döner.

Aşağıdaki videomuz dikkatinizi çekebilir:

YouTube video

 

Hamilelikte Akıntı Çeşitleri Nelerdir? 

Aylar ilerledikçe gelişen bebeğiniz ile birlikte vücudunuzdaki değişimlerde artmaya başlar. Bu değişimlerin başında gelen vajinal akıntı artarak devam eder. Fakat bazı durumlarda yoğunluğu, rengi ve kokusu değişerek sizi endişelendirebilir. Hangi akıntı çeşidi bize ne anlatıyor bir bakalım.

  • Kahverengi akıntı

Genelde regl dönemleri de görülen kahverengi akıntılar, gebelikte de çok sık rastlanan vajinal akıntı çeşididir. Az miktarda ve leke gibi geliyorsa, endişelenecek bir durum yoktur. Kahverengi akıntı oldukça yoğun ve koku ile seyreden bir duruma döndüyse enfeksiyon gibi bir durum olabilir. Bu durumda doktorunuza başvurmanızı öneririz.

Kahverengi akıntı gebelikte bazı durumları da işaret edebilir:

  • Ektopik gibi gebeliklerde kahverengi akıntılar görülebilir. Yumurtanın döllenirken olması gereken yerin dışında yani fallop tüplere yerleştiği bir durumdur. Tüplerde yırtılma görülmesi sonucu kahverengi lekelenme görülebilir.
  • Düşük gibi durumlarda kahverengi akıntı görülebilir. Kanama ile birlikte yaşanıyorsa acil bir şekilde doktorunuza görünmeniz gerekir.
  • Gebeliğin ilk zamanlarında yerleşme durumunu yansıtırken, son zamanlarda da doğumun yaklaşabileceğini belirten bir durum olarak da karşımıza çıkabilir.
  • Yeşil akıntı

Yeşil ve yoğun akıntı genellikle sadece gebelik sürecinde değil tüm kadınlarda enfeksiyonlarla birlikte görülebilir. Yeşil akıntı yaşıyorsanız ve gebelik sürecinde iseniz doktorunuza danışmanız, enfeksiyonu erken önlemede önemli rol oynar. 

  • Beyaz akıntı

Akıntının en normal şekli beyaz bir akıntıdır. Akıntı kokusuz, beyaz, şeffaf ya da sümüksü bir yapıya sahipse endişelenecek bir durum yoktur fakat bu durum kokulu bir durum dönüştüyse bir doktora görünmenizde fayda vardır.

  • Pembe akıntı

Pembe bir akıntı gördüğünüzde dikkat etmeniz gereken nokta; pembe akıntının kanlı bir görünüme dönüşmemesidir. Eğer kanlı bir durum söz konusuysa ve gebeliğin sonlarına doğru yaşanan bir durumda doktorunuza başvurmalısınız. Pembe vajina sıvısı gebeliğin ilk zamanlar kahverengi ile karışık şekilde görülür. Yerleşme kanaması olarak da adlandırılabilir.

Vajinal Akıntının Dengesini Bozabilecek Bazı Durumlar

Her kadının yaşadığı ve normal görülen bir durum olan akıntı, bazı durumlarda şekil, koku ve renk değiştirebilir. Bu durumlarda enfeksiyon oluşumları ya da çeşitli hastalıklar görülür.

  • Vajinanın su harici; sabun, losyon, krem ve çok fazla su ile teması
  • Mantar enfeksiyonları
  • İdrar yolu enfeksiyonu
  • Gebelik süreci ve doğumun yaklaşması
  • Şeker hastalığı
  • Rahim ağzı kanseri
  • Menopoz dönemi
  • Doğum kontrol hapı
  • Cinsel ilişkide hijyenin önemsenmemesi

Hangi Durumda Doktorunuzu Aramalısınız?

Akıntının enfeksiyona dönüştüğü durumlar tehlikeli olabilir. Herhangi bir anormallik hissettiğiniz an doktorunuzu aramalısınız. Peki, hangi durumlara dikkat etmeliyiz?

Anormal şekilde akıntı şekilleri ve enfeksiyon belirtileri:

  • Akıntıdaki kötü koku
  • Akıntının sarı ve yeşil bir hal alması
  • Kaşıntı ve kabarıklıklar
  • Peynirimsi (çok yoğun) ve kokulu beyaz bir akıntı
  • Ateş ve karında ağrı

Bu gibi farklılıklarda enfeksiyon ve mantar oluşumu yaşıyorsunuz demektir. Vajinal bölgenizi temiz tutmaya ve bakterilerden korumaya yarayan pH dengesinde bozulma söz konusudur.

Akıntı durumunda ne yapılmalı?

Enfeksiyon ya da anormal bir akıntı durumunda:

  • Çok uzun süreli kullanmamak şartı ile günlük ped kullanabilirsiniz.
  • Pamuklu iç çamaşırları tercih ederek vücudunuzun hava almasını sağlayın.
  • Su ile ya da başka bir ürünle yıkama yapmayın.
  • Denizden ya da duştan çıktıktan sonra vajinanızı kurulayın.
  • Pamuklu küçük kumaşlardan yardım alabilirsiniz.

Hamilelikte akıntı görülmesi oldukça normal bir durumdur. Her kadın belli dönemlerde artış gösterecek şekilde, vajinal akıntı yaşar. Bu durum sizi bakteri ve enfeksiyonlardan korur. Akıntıda yoğunluk, renk değişimi ve koku gibi durumlarda vücudunuzda enfeksiyon gibi durumların yaşandığı anlamına gelebilir. Gebelik sürecinizde beyaz ve sıvı bir akıntı yaşamanız oldukça normaldir. Aksi bir durumda doktorunuza başvurabilirsiniz.

Gebelikte Akıntı Renkleri Ne Anlama Geliyor? : https://www.bebek.com/gebelikte-akinti-renkleri-ne-anlama-geliyor/

Post navigation

Bir yanıt yazın

Hamilelikte Kramp Ağrılarından Nasıl Kurtulunur?

Hamilelikte Ayak Yanması

Ultrasonda Cinsiyet Tahmini Yanıltıcı Olabilir mi?