Gebelikte Kesinlikle Tüketilmemesi Gereken Besinler

Gebelikte Kesinlikle Tüketilmemesi Gereken Besinler

Merhaba sevgili anne adayları,

Bu yazımızda gebelik dönemi beslenmenizi tümüyle etkileyecek besinlerden bahsedeceğiz. Hamilelikte bazı besinler hem sizin sağlığınız hem de bebeğinizin gelişimini tehdit altına alabilir. Gebelik dönemizde bu besinleri beslenme düzeninizin dışında tutarak sağlıklı bir süreç geçirmek için bugünkü yazımıza mutlaka göz atmalısınız

Gebelikte Kesinlikle Tüketilmemesi Gereken Besinler

Hamilelik Döneminde İşlenmiş Et Ürünleri

Sucuk, salam, sosis ve pastırma gibi işlenmiş et ürünleri her ne kadar ısıl işlemden geçtiği için mikroorganizma riski ortada kalksa da yüksek tuz ve buna bağlı sodyum içeriği yüksektir. Fazla sodyum gebelik döneminde yüksek tansiyon ve böbrek problemlerine yol açabilir.

Gebelik Döneminde Dip Balıkları

Balık Omega 3 ve Omega 6 doymamış yağ asitleri eşsiz bir besin olması sebebiyle gebelik döneminde açısından balık tüketilmesi oldukça yararlı olacaktır. Fakat her balık çeşidi gebelik döneminizde tüketebilmeniz açısından uygun değildir.

Özellik dip seviyelerde yaşayan balıklar, midye gibi kabuklu deniz ürünlerinde ağır metal ve cıva riski yüksektir ve tüketilmesi halinde plasentaya geçerek bebeğinizin sinirsel gelişimini olumsuz etkileyebilir.

Dip balıkları yerine daha yüzeyde yaşayan hamsi, istavrit, palamut, uskumru gibi balıkları taze şekilde güvenle tercih edebilirsiniz.

Hamilelik döneminde tüketebileceğiniz balıklarla ilgili daha fazla bilgi için aşağıdaki bağlantıya tıklayarak yazımızı okuyabilirsiniz.

Hamilelikte Zararlı Olan Balıklar: https://www.bebek.com/hamilelikte-zararli-olan-baliklar/   

Gebelik Döneminde Yeşil Çay ve Ada Çayı

Bazı bitki çaylarını hem kafein içermesi hem de rahim iç yapısını bozması sebebiyle gebelik döneminde önermiyoruz. Bu süreçte bahsettiğimiz özellikleri gösteren yeşil çay ve ada çayını tüketmemeniz gerekir. Melisa, papatya, ıhlamur gibi sindirim problemlerinizi giderecek sakinleştirici çayları tercih edebilirsiniz.

Gebelikte tüketimiyle ilgili dikkat etmeniz gereken bitki çaylarıyla ilgili daha fazla bilgi almak için aşağıdaki bağlantıya tıklayabilirsiniz.

Gebelikte Bitki Çaylarına Dikkat: https://www.bebek.com/gebelikte-bitki-caylarina-dikkat/

Gebelik Döneminde Çiğ Besinler 

Mikroorganizma içerme riski sebebiyle çiğ et, yumurta, pastörize edilmemiş çiğ süt ve bu sütten yapılmış peynir, yoğurt gibi ürünler kesinlikle tüketmemeniz gerekiyor. Çiğ besinlerdeki enfeksiyon riski hem sizin hem de bebeğinizin sağlığı için bir tehdittir.

Hamilelikte Nelerden Uzak Durulmalı? Konulu videomuzu izleyebilirsiniz.

YouTube video

Gebelik Döneminde Kafein

Gebelikte fazla kafein tüketimi, bebekte kalp atım hızını artırabilir ve solunum aktivitelerinde değişikliğe sebep olabilir. Hamilelik sürecinde kafein tüketiminizi günlük 200 mg’ı geçmeyecek şekilde sınırlandırmanız gerekir. Günde 2 fincan türk kahvesi veya 1 kupa filtre kahve günlük kafein limitinizi doldurmaktadır.

Hamilelik Döneminde Ciğer

Karaciğer A vitamini açısından çok çok zengin bir besindir. Aşırı A vitamini alımı gebelikte doğum risklerini artırdığı ve bebeğin gelişimini olumsuz etkilediği için bu süreçte karaciğer tüketmemelisiniz.

Gebelik Döneminde Meyan Kökü 

Yapılan araştırmalara göre gebelik döneminde fazla miktarda meyan kökü tüketen annelerin bebeklerinde davranış bozukluğu ve IQ düşüklüğüne yol açtığı görülmüştür.

Meyan kökünde bulunan glisirizin etken maddesinin bebeğe kortizol geçişini uyardığı ve bunun sonucu olarak çocukluk döneminde zihinsel gelişimin etkilendiği görülmüştür.

Gebelik Döneminde Meyve Suyu 

Yüksek şeker içeren besinler gebelik sürecinde kilo alımının kontrolünü zorlaştırmaktadır. Özellikle meyve sularının hazırlanış aşamasında 3-4 porsiyon taze meyve kullanıldığından gereğinden fazla meyve tüketimi söz konusudur.

Aynı zamanda meyve suyu, şekerli ve asitli içecek glisemik indeksi yüksek olduğundan kan şekerinizi kısa sürede yükseltir. Bu dönemde meyve suyu yerine meyvenin kendisini tercih etmenizi, şekerli içecekler yerine maden suyu, ayran, kefir gibi sağlıklı tercihler yapmanızı öneriyoruz.

Gebelik Döneminde Şekerli Besinlere Dikkat!

Bu dönemde kilo alımınızın kontrolünü sağlamak için şekerli içeceklerde olduğu gibi şeker içerikli besinleri de mümkün olduğunca sınırlı tüketmeniz gerekmektedir. Tatlı isteğinizi bastırmak için ara öğünlerinizde kuru ve yaş meyveler tüketebilir, süt ve yoğurdun üzerine tarçın ilave edebilirsiniz.

Sorularınızı yorum kısmında bize iletebilirsiniz

Sağlıklı günler.

Seray Tekin

ebebek’in Beslenme ve Diyet Uzmanı, Emzirme Danışmanı

Diyetisyen Seray Tekin

Herkese merhabalar, ben ebebek'in Beslenme ve Diyet Uzmanı, Emzirme Danışmanı Seray Tekin. 2021 yılında Medipol Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik bölümünden mezun oldum ve Koşuyolu Medipol Hastanesi'nde stajlarımı tamamladım. Sertifikalar: Emzirme Danışmanlığı Eğitimi, İstanbul Beslenme ve Diyetetik Kongresi, Kadın Sağlığında Beslenme

Post navigation

Bir yanıt yazın

Hamilelikte Gözlerde Oluşabilecek Değişimler

Hamilelikte İshal Neden Olur? Nasıl Geçer?

Nostaljik Bebek İsimleri