Gebelikte Kuyruk Sokumu Ağrısı Hakkında Her Şey

Gebelikte Kuyruk Sokumu Ağrısı Nedir? Tehlikeli midir?

Hamilelik serüveninin başlaması ile beraber vücudunuzda da değişimler başlar. Vücut, bu değişimler karşısında ağrı ile cevap verebilmektedir. Hamilelikte en çok görülen ağrılardan biri de bel bölgesindeki kuyruk sokumu ağrısıdır. Bel ve kuyruk sokumu ağrısı beraber görülebilmekte veya sadece kuyruk sokumunda da ağrı oluşabilmektedir.

Kuyruk sokumu kemiğinin tıpta birçok karşılığı bulunmaktadır. Tıpta koksiks, halk arasında ise pöç kemiği ya da pöçük kemiği olarak anılmaktadır.

Kuyruk sokumu kemiği ise omurgamızda bulunan 33 omurun sonuncusudur. Kuyruk sokumu kemiği üst ve alt gövdeyi birbirine bağlayan leğen kemiğinin bir parçasıdır. Aynı zamanda leğen kemiği içindeki organları alttan destekleyen kasların da birleşim noktasıdır.

Gebelikteki Kuyruk Sokumu Ağrısının Nedenleri Nelerdir?

Kuyruk sokumu ağrısı kadınlarda ve özellikle de hamilelerde daha yüksek oranda görülür. Bu ağrının belli başlı nedenleri şunlardır;

Relaksin Hormonu

Relaksin hormonu hamileliğin başında kan damarlarının oluşumunu sağlamaktadır. Bu sayede döllenen yumurta için uygun ortamı hazırlar.

Aynı zamanda hamileliğin ilerleyen dönemlerinde leğen kemiklerinin öndeki birleşim yerinde bulunan eklemin gevşemesinde rol oynar.

Bu sayede bebek doğum esnasında daha kolay ve rahat çıkmaktadır. Eklemdeki bu gevşeme, leğen kemiklerindeki kaslarda da gevşemeye yol açmakta ve kuyruk sokumuna olan baskıyı daha da arttırmaktadır.

Tabii ki de bu ağrının başka nedenleri de mevcut;

  • Uzun süreli aynı pozisyonda kalmak
  • Gebeliğe uygun olmayan pozisyonlarda uzun süre kalmak
  • Karın bölgesine darbe alınması
  • Obezite
  • Sinir veya kas sıkışması

Gebelikte Kuyruk Sokumu Ağrısını Tetikleyen Durumlar Nelerdir?

Hamileliğinizin başlangıcında bu ağrıyı hissetmeyebilirsiniz fakat bazı durumlar bu ağrıyı yaşamanıza veya var olan ağrınızı arttırmaya yol açabilir. Bunlar;

  • Vücut duruşunun ve vücut ağırlık merkezinin değişmesi
  • Hapşırma gibi karın içi basıncı arttıran durumlar
  • D vitamini eksikliği
  • Gebelikte hızlı kilo alımı veya fazla kilo alımı
  • Kabızlık, hemoroit durumları
  • Ağır yük kaldırma
  • Önceden var olan bel fıtığı rahatsızlığı
  • Kasların gevşemesi ayrılması
  • Omurga ve bel bölgesi üzerine düşme veya darbe alma
  • Daha önceden geçirilmiş omurga yada bel kemiği kırıkları

Hamileler Bu Ağrıyı Nasıl Tanımlıyor ?

Yapılan çalışmalarda hamileler bu ağrıyı daha çok hareket sonrası belin alt kısmında bıçak gibi keskin şekilde ani bir batma şeklinde tanımlıyor.

Ağrının Kuyruk Sokumundan Kaynaklandığını Nasıl Anlarsınız?

Kuyruk sokumu leğen kemiğinin arkasına denk gelmektedir. Kuyruk sokumu ağrısında ağrı belden kalçaya doğru iner veya kalçadan bele yukarı doğru çıkar.

Şikayetler Ne Zaman Başlıyor ?

Anne adaylarında bu şikayet daha çok 4.ay ve 6.ay arasında başlamakta olup doğumdan sonraki 10 gün içinde azalmaktadır.

Gebelikte Görülen Kuyruk Sokumu Ağrısı Tehlikeli Bir Durum mudur?

Gebelikte görülen kuyruk sokumundaki ağrısı normal bir süreçtir. Ay ve günler geçtikçe bebek büyümekte ve bölgeye olan baskısı da artmaktadır. Bu baskının artması ile beraber bebek her geçen gün kasları daha da germekte, ağrıyı daha da arttırmaktadır.

Gebelikte Görülen Kuyruk Sokumu Ağrısı Cinsiyeti Belirler mi?

Günümüz de anne adayları hamileliklerini bilimsel olarak daha gerçekçi bilgiler ile ilerletmektedir. Fakat geçmiş zamanlarda hurafeler ve halk arasındaki söylentiler anne adayları tarafından ilgi çekici olabilmiştir.

Rivayete göre ağrının belde olmasının erkek bebeğe, karnın alt kısmında ve kasıkta hissedilmesinin ise kız bebek olabileceği söylenmiştir. Fakat bu bilginin bilimsel bir açıklaması yoktur. Yani ağrının yeri ile bebeğin cinsiyeti arasında bilimsel anlamda bir ilişki yoktur.

Kuyruk Sokumu Ağrısı Doğum Şeklini Etkiler mi?

Bu sorunun cevabı kuyruk sokumu ağrısı yaşayan annelerin ağrıyı yaşama sebebine göre
değişmektedir. Ağrının nedeni büyüyen ve esneyen leğen kemiği ise anne vücudu kendini
doğuma hazırlıyordur ve doğum normal yolla olabilir.

Fakat ağrının nedeni yukarıda da belirttiğimiz nedenlerden biri ise uygun doğum planı doktor tarafından yapılmalıdır.

Gebelikte Görülen Kuyruk Sokumu Ağrısı Ne Zaman Risk Taşımaya Başlar?

İlerleyen hamilelik haftaları ile birlikte annelerde kuyruk sokumu ve bel bölgesindeki ağrıda artış görülmektedir. Ağrının anneyi rahatsız etmeyecek düzeyde olması sakıncalı değildir. Fakat annenin hareketlerinde kısıtlanma, yürümede zorluk, yatış ve kalkış sırasında zorlanma gibi durumlar ve kanama görülürse durum artık risklidir ve doktor ile iletişime geçme vakti gelmiştir.

Gebelikte Görülen Kuyruk Sokumu Ağrısı Düşüğe Neden Olur mu?

Belirttiğimiz durumlara ek olarak görülen kanama erken hamilelik haftalarında görülürse düşük riski fazladır. Derhal doktor ile iletişime geçilmelidir.

Kuyruk Sokumu Ağrısı Doğum Sonrasında Geçer mi?

Ağrınız hamileliğe bağlı leğen kemiği bağlarının genişlemesi veya bebeğin baskısı sonucunda oluşuyor ise doğum sonrası birkaç gün yada birkaç hafta içinde geçmektedir. Fakat ağrının nedeni hamileliğe bağlı değil ise doktor tarafından takibi ve uygun tedavisi mutlaka yapılmalıdır.

Ağrıyı Azaltmak İçin Neler Yapılabilir?

  • Anne adayının evde yapabileceği egzersizler, basit aerobik ve pilates hareketleri ağrının hafiflemesinde oldukça önemlidir bunların sayesinde ağrıda azalma, rahatlama sağlayabilir.
  • Ağrıdan etkilenen bölgeye sıcak veya soğuk kompres uygulaması yapılması anlık veya kısa süreli olarak ağrının azalmasına katkı sağlamaktadır.
  • Organik ve bitkisel yağlar ile bölgeye dairesel ve aşağı – yukarı olacak şekilde masaj uygulanması da fayda sağlar.
  • Hamilelikte ortopedik olmayan ve yüksek topuklu ayakkabı giyilmesinden kaçınmak ağrının oluşmasını önlemektedir. Bu dönemde daha çok ortopedik ayakkabı ve ayağı destekleyen ayakkabı tercih edilmesi daha uygundur.
  • Mümkün oldukça ani hareketlerden kaçınılmalıdır. Karın bölgesinden alçakta olan herhangi bir
    nesneyi alırken eğilmek yerine dizlerden destek alıp çömelerek almak beldeki ağırlığı azaltmaktadır.
  • Hamilelikte görülen kabızlık bağırsaklarda doluluk oluşturur, bele fazladan ağırlık biner. Bu durumda kuyruk sokumu ağrısı artar. Kuyruk sokumu ağrısı olduğu durumlarda kabızlığı önlemek için lifli besin ve su tüketimi arttırılmalıdır.
  • Uzun süreli aynı pozisyonda oturmak veya uzun süreli ayakta kalmak kuyruk sokumu ağrısının şiddetini arttırabilmektedir. Aynı pozisyonda uzun süreli (2 saat) kalmamaya dikkat edilmeli ve belli aralıklar ile ev içinde veya çalışma alanında kısa süreli yürüyüşler yapmalıdır. Gün içinde en az 30 dakika yürüyüş yapılması önerilmektedir.

Gebelikte Yürüyüş Yapmanın Önemi yazımızı okumak için aşağıdaki bağlantıya tıklayabilirsiniz.

Hamilelikte Yürüyüş Yapmak: Gebelikte Yürüyüş Yapmanın Önemi – https://www.bebek.com/gebelikte-yuruyus-yapmanin-onemi/

  • VKİ (vücut kitle indeksi) doktorunuzun uygun gördüğü sınırlar arasında tutulmalıdır. Normalden fazla kilo alımı bel ve diğer dokulardaki gerilimi arttırmakta ve beraberinde kuyruk sokumundaki ağrıyı da etkilemektedir.
  • Doktorunuz uygun görüyor ise anne karın destek kemeri (annelik kemeri) kullanımı taşıyacağınız yükün ağırlığını azaltması ile kuyruk sokumu ağrısını da hafifletir. Ağrının şiddeti günlük hayatı etkiliyor ve hareket kısıtlılığına yol açıyorsa doktorun önerisi ve incelemesi ile blokaj iğnesi yapılabilir. Blokaj işlemi modern ve uzun süreli etki sağlayan bir yöntemdir. Bu işlem ile ağrıyı oluşturan sinir liflerine uzun süre etki gösteren anestezik madde enjekte edilmektedir. İşlem ortalama 15-20 dk. arasında sürmektedir ve anne aynı gün içinde yürütülüp taburcu edilir. Fakat bu işlemin alerjik yan etkileri olabileceği de göz ardı edilmemelidir.

Post navigation

Bir yanıt yazın

Erken Doğum Tehdidi Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Gebelik Döneminde Sigara Kullanımı

Evde Acil Doğum