Çocuklarda Fitil Kullanımı

Çocuklarda Fitil Kullanımı

Her ebeveyn çocukları için sağlıklı bir yaşam ve bağışıklık için çabalar. Yavrunuzun iyi beslenmesi ve sıvı tüketmesi bu konuda oldukça önemlidir. Fakat bazı zamanlarda bağırsak hareketliliğinde farklılıklar görülebilir. Bu farklılıklar vücutta kabızlığa neden olabilir. Kabızlık çocuk ve bebeklerde bazı dönemlerde çok sık rastlanır. Fitil akla gelen ilk çözüm olabilir. Fitil kullanımı yalnızca kabızlık için değil, çocuklarda yükselen ateşi düşürmek için de kullanılmaktadır.

Çocuklarda fitil kullanımı nasıl olmalıdır? Fitil kullanmanın zararları var mıdır? sorularının cevaplarını sizin için araştırdık.

Çocuklarda Fitil Kullanımı Nasıl Olmalıdır?

Fitil, bağırsakları uyararak dışkılamanın gerçekleşmesini tetikleyen bir kapsüldür. Kapsülü kullanmadan önce ciddi kabızlık sorunu yaşanabilir. Yavrularınızın kaka yapamamak yüzünden sancı ve acı çektiğini görmek sizi üzebilir. Bu durumun uzaması halinde mutlaka doktorunuza danışıp, fitil kullanımı ve gıda takviyesinde bulunmanızı öneririz. 

Ayrıca fitil çok yüksek ateşli nöbetlerde de kullanılabiliyor. Bebekte düşmeyen ateş ve virüslerin vücuda girmesi sonucu hızlı bir tedavi isteniliyorsa fitil kullanımı önerilir. Çocuklarda fitil kullanımı nasıldır? Hep birlikte bakalım.

Fitili ne kadar miktarda ve nasıl kullanacağınızı doktorunuza danıştıktan sonra;

  • Ellerinizi iyi bir şekilde sabun ile dezenfekte ettiğinizden emin olun.
  • Çocuğunuzu endişelendirmeyecek şekilde kabızlık sorununu çözeceğini söyleyerek, dizlerini karnına doğru çekin.
  • Makata doğru fitili 2 cm olacak şekilde yerleştirin
  • Fitili yerleştirdikten sonra çocuğunuzu bir süre sabit bir pozisyonda tutun.
  • Fitil yayıldıkça karın ağrısı olabilir fakat endişelenecek bir şey yoktur.

Fitili Nerede Muhafaza Etmeliyim?

İlacı koşullara uygun şekilde; sıcak ortam ve güneş ışığından uzak tutmalısınız. Çocukların erişemeyeceği şekilde ecza dolabınızda muhafaza edebilirsiniz. 

Fitil Ne Kadar Süre Kullanılmalıdır?

Fitilin ne kadar sürede kullanılması gerektiğini doktorunuz ya da eczacınız size belirtecektir. Çok sık ya da etkisini göstermedi diye beklemeden bir sonraki fitili kullanmak çocuğunuz için sağlıksız bir hareket olacaktır. Genel olarak doktor onayı ile 4-6 saat aralığında fitil tazelenebilir.

Fitil Kullanmak Bebeğim İçin Zararlı mıdır?

Fitil, çocuklarınızın rahat etmesi ve hastalıktan kurtulması için büyük bir çözüm olabilir. Henüz uzmanlarca açıklanan büyük bir yan etkisi olmadığı gibi, bebekler için de kullanılabilen fitiller mevcuttur. Doktorunuzun önerisi üzerine aldığınız fitil, kabızlık için ya da soğuk algınlığı için olabilir. Doğru fitili aldığınızdan emin olun ve eczacının önerdiği mg’lar ile bebeğinize uygulayın.

Fitil İle İlgili İpuçları

Fitil kullanımını sürekli yaparsanız çocuğunuzda tahriş ve bağırsak rahatsızlığı görülebilir. Fitil yalnızca geçici kabızlık için hızlı çözümlerde kullanılmalıdır. Uzun süreli kabızlıklarda mutlaka doktorunuz ile tekrar görüşmenizi öneririz.

Fitil kullanım ile birlikte çocuğunuzun yeterli miktarda sıvı tükettiğinden emin olmalısınız. Lifli gıdalar ile kabızlık sorununu çözebilirsiniz.

Çocuklarınızın anüs bölgesi oldukça hassas olduğu için bir zorlama ya da itme gücü uygulanmamalıdır. Fitilin içeride kalması için doğru pozisyonda çocuk bekletilmelidir.

Paranox Fitil Kullanımı

Ebeveynlerin en çok tercih ettiği fitillerden biri olan Paranox, bebekler için oldukça uygun bir fitil çeşididir. Doktorunuzun önerisi üzerine kullanacağınız bu fitil, ateş ve gribal enfeksiyonlar için verilir. Çok küçük bebeklerde 125 gr kullanılması önerilirken, 7-14 yaşına kadar olan çocuklarda 125-500 gr önerilir. 

Hangi Durumlarda Paranox Fitil Kullanılır?

Soğuk algınlığı, farenjit gibi bebekte sağlık problemlerine yol açabilecek hastalıklarda, orta kulak iltihabı, diş çıkarma, ateş ve ameliyat sonrası görülen ateş semptomlarında bu fitil kullanılabilir.

Kabızlık Neden Görülür?

Birçok nedene bağlı olarak bebeklik ve çocukluğun 3-6 yaş dönemlerinde her çocukta kabızlık sorunu görülebilir. Çocuklarda fitil kullanımı konusuna geçmeden önce kabızlığın görülme nedenlerini bilmenizde fayda var. 

Bebeklerde anne sütünden hemen sonra başlanan ek gıda dönemi ve tuvalet eğitimi zamanı kabızlık oranları artmaktadır. 

Bebeklerde Görülen Kabızlık Nedenleri

  • Annenin lifli gıdalar yemediği için kabız olması ve bebeğinde bu sebeple anne sütü yolu ile kabızlık yaşaması.
  • Ek gıdaya geçiş döneminde anne sütünden hemen sonra farklı besinlerle tanışan bebeğin kabızlık yaşaması.
  • Bebeklikte alınan olası ilaçlar ve demir ilaçları.
  • İnek sütüne başlayan çocukların çok sık inek sütü tüketmesi.
  • Lifli beslenmek yerine katı gıdalar yemenin çokluğu.

Çocuklarda Görülen Kabızlık Nedenleri

  • Tuvalet eğitimi döneminde kaka yapmaktan korkmak.
  • Çocukları sürekli abur cubur ve fast food tüketmesi.
  • İlaç kullanımı ve tetikleyici psikolojik unsurlar.
  • Hormonal nedenler.
  • Okula başlama döneminde girilen stres.

Saydığımız nedenleri çeşitlendirebileceğimiz gibi genetik faktörleri ve hastalıkları da kabızlığa neden olan faktörler olarak sayabiliriz. 

Çocuklarda Kabızlık Belirtileri Nelerdir?

Çocukluk döneminde çok sık görülen kabızlığın çocuklardaki belirtileri yetişkinler ile aynıdır. Tuvalete çıkmada zorlanma gibi başlıca büyük sorunların yanı sıra şu belirtiler de görülebilir.

  • Dışkılamada zorlanma ve tuvalete çıkamama
  • Makat zorlandığı için kanama görülmesi
  • Karın ağrısı ve gaz sancısı
  • Huysuz davranmak ve uykusuzluk
  • Nadirde olsa vücutta ateş görülmesi
  • Katı dışkıdan sonra çocuğun yumuşak dışkıyı altına kaçırması

Çocuklarda Yaşanan Kabızlığı Önlemek İçin Tavsiyeler

Çocukluk döneminde çok sık görülebilen kabızlık ve ishal durumu, çocuğun beslenme şekline göre değişiklik göstermektedir. Kabızlık yaşayan yavrunuz için dikkat etmeniz gereken bazı hususlar vardır.

  • Çocuklarınız bebeklik döneminden sonra tuvalet eğitimi alırken, sizi gözlemler ve psikolojik sinyallere bağlı olarak kaka yapmaktan korkabilir. Bu korku çocuğun kabızlık yaşamasına neden olabilir. Bu dönemin çocuklar için önemli bir dönem olduğunu unutmadan, tuvalet eğitimini sağlıklı bir şekilde vermeye özen gösterin.
  • Çocuklarınıza anne sütünden sonra başlanan ek gıdaya geçiş döneminde sağlıklı ve bağırsaklarının hazmedeceği şekilde önerilin besinleri vermeye özen gösterin. Bol miktarda meyve püreleri ve sıvı tükettiğinden emin olun.
  • Lifli gıdalar tercih ederek bağırsakların sağlıklı şekilde çalışmasına yardımcı olun.
  • Probiyotik alımının mide ve bağırsak için önemini unutmadan; kefir, yoğurt, ayran gibi ürünleri çocuklarınıza düzenli şekilde yedirin ve içirin.
  • Ateşin çok yükseldiği durumlarda önce doktora başvurup, ardından fitil kullanabilirsiniz.

Çocuklarda fitil kullanımı kabızlık ve yüksek ateş için uygundur. Bebeklerde fitillerin miligramları düşük ve dozunda kullanılmalıdır. Çocuklarda ise kullanım eczacının önerdiği şekilde olmalıdır. Fitil kullanırken yavrunuzun vücudunun hassas olduğunu unutmayın. Yerleştirme işlemini talimatlarda verildiği gibi uyguladığınız takdirde bir sorun olmayacaktır.

Post navigation

Bir yanıt yazın

Ek Gıdaya Geçişte Verilebilecek Sebze ve Meyve Listesi

BLW Yöntemi Hakkında Her Şey!

Bebeklerde Saç Çekme Huyu (Trikotillomani)