dis_bugdayi_1

Diş Buğdayı Nedir ve Nasıl Yapılır?

Geçmişten günümüze kadar birçok farklı uygarlığın üzerinde yaşam sürdüğü Anadolu, çok zengin bir kültüre sahiptir.

Bu kültür zenginliği, düğün derneklerden tutun da bebek doğumuna hatta bebeğin dişinin çıkmasına kadar çok sayıda adeti beraberinde getirmiştir.

Diş buğdayı da çok eski zamanlardan beri uygulanan bir Anadolu geleneğidir. Eskiden hemen hemen her ailede, yeni doğan her bebekte ilk dişi çıktığında uygulanan bu gelenek, günümüzde çok fazla yapılmamaktadır.

Özellikle büyük şehirlerde iyice unutulan diş buğdayı yerini çok farklı konseptlerde “dişim çıktı” partilerine bırakmıştır.

Diş Buğdayı Geleneğinin Amacı

Geleneklerin çoğu belli inançlar ve temenniler üzerine kurulmuştur. Diş buğdayı küçük bebeklerin ilk dişi çıktığında yapılan bir kutlamadır.
Bu geleneksel kutlamanın sebebi ise; bebeğin acısız, sancısız bir diş çıkarma süreci geçirmesini ve ömür boyu sağlıklı dişlere sahip olmasını sağladığına olan inanıştır.

Günümüzde yapılmasının sebebi bilimsel bir gerçeğe dayandırmaktan ziyade anne adayı için eğlence, sosyal bir aktivite amacıyla yapılmaktadır.

Bu kutlamanın açık ve net olan amacının yanında bir de örtük bir amacı vardır. Eski zamanlarda lohusa kadınlar stres ve sorunlarını aile bireylerine çok fazla yansıtamaz, kimseye nazlanamaz, sıkılıp bunaldığında arkadaşlarını davet edip, canı istediğinde onları ziyarete gidemezdi.

Bu gelenek lohusa annenin eş, dost, akraba ve arkadaşları ile bir araya gelip eğlenmesi için güzel bir fırsat olmuştur.

Diş Buğdayı Partisi Nasıl Yapılır?

  • Her şey bebeğin ilk dişinin görülmesi ile başlar. Bebeğin dişini ilk fark eden kişi partinin özel katılımcısıdır ve bebeğe ömür boyu saklayabileceği bir hediye almak zorundadır.
  • Hatta bu özel kişi parti günü bebeğin giyeceği kıyafetleri de alarak onu baştan aşağı donatmakla yükümlüdür. Böylece diş buğdayı partisi için uygun bir gün belirlenir ve hazırlıklara başlanır.
  • Gelen misafirlere ikram etmek için kek, börek, poğaça, kurabiye gibi yiyecekler hazırlanır. Bebeğe ilk dişi gören kişi tarafından alınan yeni elbiseleri yıkanıp ütülenip giydirilir.
  • Misafirler geldikten sonra ailenin önemli bir büyüğü ve diş hediği konusunda tecrübeli olan biri diş buğdayını pişirir. Buğday pişirildikten sonra yere temiz bir örtü serilip bebek üzerine oturtulur ve başından aşağı bir avuç pişmiş ve soğutulmuş buğday dökülür.
  • Bebeğin başının üzerinde kalan buğdaylar toplanıp bir ipe dizilir. Bu gelenek bebeğin dişlerinin inci gibi tek sıra ve düzgün olması için yapılır. Örtünün üzerinde kalan diğer buğday taneleri ise toplanıp yemesi için kuşlara verilir ve böylece bebeğin doğaya ve diğer canlılara hayırlı biri olacağına inanılır.
  • Diş Buğdayı partisi konseptinin en önemli aşaması yerdeki örtü üzerine belli meslekleri sembolize eden eşyalar konur ve bebek bütün eşyalara eşit mesafede yakın bir yere konur.
  • Bebeğin karşısında duran objelerden birine uzanması beklenir. Bebeğin ilk eline aldığı obje ne ise bebeğin onunla ilgili bir mesleğe sahip olacağına inanılır. Artık bu aşamayı da geçtikten sonra gelen misafirler bebek için getirdiği hediyeleri anneye takdim eder ve sonrasında ikramlar başlar.
  • Bazı bölgelerde diş buğdayı ikram edilirken kaplardan birinin içine şeker saklanır ve o şeker kime denk gelirse, bebeğe o kişi ömür boyu saklayacağı bir hediye alacaktır.

Diş Buğdayı Partisi Malzemeleri ve Anlamları

Bu geleneğin en önemli aşaması örtüye mesleklerle ilgili obje koyma aşamasıdır. Çünkü inanışa göre o obje miniğin geleceğini etkileyecektir. Bu nedenle diş buğdayı partisi malzemeleri belli bir anlam taşımalı ve özenle seçilmelidir.

Kitap

Bebeğin kitaba uzanması durumunda, ileride okuyup akademik bir başarı elde edeceğine, belki yazar olacağına inanılmaktadır.

Kur’an-ı Kerim

Kutsal kitaba uzanan bebeğin imam, müftü, müezzin gibi din ile ilgili bir meslek sahibi olacağına inanılır.

Kalem

Kaleme uzanan bebeğin okuyup elinin kalem tutacağına, iyi bir meslek sahibi olacağına işaret eder.

Makas

Bebeğin makasa uzanması büyüdüğünde iyi bir terzi, kuaför ya da tasarımcı olacağını gösterir.

Cetvel

Minik ellerin cetvele uzanması durumunda, ileride iyi bir mühendis olacağına inanılır.

Steteskop 

Minik yavrunun bunlardan birine uzanması neticesinde ileride doktor ya da hemşire olacağı söylenir.

Kaşık

Kaşığa uzanan miniğin ileride başarılı bir aşçı olma ihtimalinin yüksek olacağına inanılır.

Boya

Boya tutan ellerin ileride de boya tutacağına; iyi bir ressam ya da sanatçı olduğuna inanılır.

Diş buğdayı partisi malzemeleri isteğe göre değiştirilip, farklı anlamlar yüklenebilir. Burada dikkat edilmesi gereken en önemli şey bebeğin bu nesnelere uzanırken eline alıp kendine zarar vermesi ve yararlanması ihtimalini aklınızdan çıkarmamanızdır. Mutlaka gerekli önlemleri almalısınız.

Sağlıklı Diş Buğdayı Nasıl Yapılır?

Diş Hediği Tarifi

Güzel bir kutlama için lezzetli bir diş buğdayı nasıl yapılır iyi bilmek gerekir. 

Sağlıklı Diş Buğdayı için ihtiyacınız olan malzemeler:

  • Yarım Su Bardağı HAMMM Hurma Özü
  • 2.5 Su Bardağı Hediklik Buğday
  • 2 Litre İçme Suyu
  • Yarım Su Bardağı Ceviz İçi
  • Yarım Su Bardağı Fındık
  • Yarım Su Bardağı Badem
  • 1 Su Bardağı Nar
  • 1 Su Bardağı Kuru Dut
  • 5-6 Adet Kuru İncir
  • 5-6 Adet Kuru Kayısı
  • Yarım Su Bardağı Kuru Üzüm
  • Üzeri için Antep fıstığı, hindistan cevizi

Yapılışı:

YouTube video

Günümüzde eskisi kadar yapılmayan ama oldukça eğlenceli ve anlamlı olan bu etkinlikte diş buğdayı süslemeleri kullanarak dilerseniz evinizi renkli balonlarla süsleyebilir, gelen misafirlere hatıra olarak saklayabilecekleri magnet, kokulu sabun, küçük süs objeler hediye edebilirsiniz.

Böylece diş buğdayı ile bebeğinizin ilk dişini sevdiklerinizle birlikte kutlayıp, bu günü ölümsüzleştirmiş ve çok güzel anılar biriktirmiş olursunuz.

https://www.bebek.com/dogum-gunleri-icin-saglikli-bebek-pastasi/

Post navigation

Bir yanıt yazın

Kehribar Kolye Nedir? Ne İşe Yarar?

Hammm Kalsiyum & D vitaminli Barlı Ballı Puding Tarifi

Bebek Masajı Nasıl Yapılır?