bebeklerde-dudak-kurulugu-dudak-catlamasi-neden-olur

Bebeklerde Dudak Kuruluğu: Dudak Çatlaması Neden Olur?

Miniklerin bünyeleri ve vücutları oldukça hassas bir yapıya sahiptir. Pamuk gibi tenleri, en ufak bir sorunda alerjik tepkiler verebilir. Özellikle bebeklik döneminde annenin memesini emerken, uyurken ya da gün içinde bebeğin dudaklarında görülen çatlaklar annelerin dikkatini çekebilir. Bebeklerde dudak kuruluğu çok sık rastlanan bir sorun olmakla beraber, birçok nedene bağlı olarak ortaya çıkabilir. Özellikle emme refleksi gösteren bebeklerin dudakları oldukça kuru olabilir. Bu gibi nedenler ve daha fazlasını öğrenmek için yazımızı okumaya devam edelim.

Dudak Çatlaması Neden Olur?

İnsanların dudak derileri oldukça ince ve hassas bir yapıya sahiptir. Hava değişimi ve kuruluğa bağlı olarak sık sık dudak çatlamaları ile karşılaşabilirsiniz. Peki, bebeklerde dudak çatlaması neden olur? Göz atalım.

  • Beslenme yetersizliği

Bebeklerin en önemli büyüme kaynağı beslenmedir. Önce anne karnında almış oldukları vitaminlerle ardından da doğumdan sonra anne sütünden aldıkları besinlerle büyümeye devam ederler. Dudak kuruluğu görülen bebeklerde ilk düşünülen şey, beslenmenin yetersiz olduğudur. Gerekli vitaminlerin vücutta eksik olması, bağışıklığın düşmesine ve dudaklardaki nemin azalmasına neden olarak dudak kuruluğuna yol açar. Özellikle; Demir eksikliği, A vitamini, Çinko, C vitamini gibi eksikliklerde dudak kuruluğu görülebilir. Miniklerin gerekli vitaminleri alması için, anne sütünü düzenli ve yeterli almaları, ek gıdaya geçen bebeklerin ise taze ve vitaminli yemekler yemeleri gerekir.

  • Vücudun su ihtiyacının azalması

Bebeklerde ve yetişkinlerde dudak kuruluğunun en önemli sebeplerinden biri, vücudun ihtiyaç duyduğu sıvı kaynağı olan sudur. Vücut ne kadar nemli olursa cildimiz de o kadar canlı ve sağlıklı görünür. Bebeğinizin yeterli su almaması dudaklarında kuruluklara neden olur. 

Çok fazla terleyen ve hava koşulları kuru olan yerde yaşayan bebeklerde sıvı kaybı görülme olasılığı daha yüksektir. Bebeğinizin su kaybı yaşadığını; kuru bir cilt, çatlak dudaklar, ellerin ve ayakların soğuk terli olması, kurumuş çapaklı gözler ve ağlarken gözyaşının akmaması gibi sonuçlardan anlayabilirsiniz. 

  • Dudaklarını emen yenidoğanlar

Bebekler dünyaya gelirken ve gelmeden önce emme refleksine sahip olarak doğarlar. Bu emme isteği beslenme ihtiyacını ortaya çıkaran unsurdur. Yavrunuzun sürekli olarak dudaklarını emmesi ve yalaması sonucu dudak kurulukları ortaya çıkar. Genellikle yeni doğmuş bebeklerde görülen bu hareket, dudaklarındaki nemi alıp hava ile teması sonucu kurumasına neden olur. 

  • Ağzı açık uyuyan bebekler

Burnu tıkalı ya da başka sebeplere bağlı olarak ağzı açık uyuyan bir çocuğunuz varsa dudaklarında kuruluk görülebilir. Alınan havanın sürekli olarak ağızdan geçmesi, dudak çevresindeki nemi kurutarak dudak çatlaklarına yol açabilir. Ağzın açık kalma süresi, anne sütü emerken daha fazladır. Böyle bir durumda bebekte dudak kuruması görülür. 

  • Hava koşulları ve alerji

Özellikle mevsimsel olarak ortaya çıkan bahar alerjilerinde dudak kurulukları görülebilir. Bebeklerin hassas tenleri alerjik reaksiyon göstermeye oldukça elverişlidir. Aşırı soğuk kış ayları, sıcak ve kuru havalar, rüzgârın şiddetli olduğu mevsimler bebeklerde dudak kuruluğuna yol açabilir.

  • Bazı hastalıkların habercisi

Çeşitli hastalıkların habercisi olarak dudakta yaralar ve kuruluk görülebilir. Diyabet hastalığı, Makrositoz, Kawasaki, Sjögren gibi bağışıklık sistemi hastalıkları dudak kuruluğuna sebep olabilir.

Bebeklerde Çatlamış Dudak Belirtileri

Bebeğinizin dudaklarındaki çatlakları bakarak anlamanız mümkündür. Kendini oldukça belli eden ve bebeğinizi huzursuz hissettirecek dereceye gelmesi ile birlikte durumu anlamak daha da kolaylaşır.

  • Cildine göre daha kuru ve sert bir deri görülmesi
  • Derin yarıklarla beraber içeri doğru çökmeler
  • Dudak ve çevresinde kızarıklık
  • Dudak çevresinde dökülme ve soyulmalar
  • Dudakta yaralar ve ateş

Bebeklerde Dudak Kuruluğu: Dudak Çatlaması Neden Olur?

Bebeklerde Dudak Kuruluğu Nasıl Geçer?

Doktorunuzun, bebeğinizin dudak tedavisi için verdiği ilaçlar ve kremler dışında size doğal yollu önerilerde bulunabiliriz. Bebeklerin oldukça hassas olduğunu göz önünde bulundurarak, onlara zarar vermeyen tedaviler uygulamanızda fayda vardır.

  • Lanolin içerikli kremler

Lanolin kimyasal bir madde olmadığı için bebeklerin cildinde kullanılabilen, zararsız bir yağdır. Lanolin içeren kremleri bebeğinizin dudakları içinde kullanabilirsiniz. Göğüs ucu çatlaklarında kullandığınız lanolin içerikli kreminiz mevcut ise bebeğinizin dudağı içinde o kremi uygulayabilirsiniz.

  • Anne sütü

Yavrunuzu emzirirken dudaklarına bir miktar anne sütünden sürebilirsiniz. Hem besleyici hem de nemlendirici bir yapısı olduğu için dudak kuruluklarına oldukça iyi gelecektir.

  • Hindistan cevizi yağı

Ne kadar doğal içerikli ürün kullanırsanız, sizin ve bebeğinizin sağlığı için o kadar iyi olacaktır. Hindistan cevizi yağı günümüzde yemek ve kişisel bakım alanlarında çok talep gören bir yağ oldu. Bu nedenle hemen hemen her evde bulunabilecek yağı aktarınızdan temin edebilirsiniz. Bebeğinizin dudaklarına az miktarda uygulayın ve ne kadar iyi bir nemlendirici olduğunu görün.

  • Buhar makinesi

Odalara nemli bir hava versin diye kullanılan buhar makinelerinden çocuğunuzun odası için bir tane edinin. İçeride bulunan kuru havayı alarak, odada nem dengesini sağlayacak ve bebeğinizin kurumuş dudaklarına iyi gelecektir. Aynı zamanda burundan alınan rahat nefes sayesinde bebeğin ağızdan nefes almasını engellenir.

Bebeğiniz İçin Dikkat Etmeniz Gerekenler

  • Her koşulda miniklerin gelişimi için beslenmek oldukça önemli bir faktördür. Yeterli miktarda vitamin ve sıvı almaları daha sağlıklı bir yapıya sahip olmalarını sağlar. Bebeklerin dudaklarının kurumasının nedeninde yatan beslenme konusunda oldukça titiz davranmalısınız. Yeterli ve düzenli beslenen bebeklerde dudak çatlağı görülme oranı düşer, hastalıklar görülmez.
  • Bebekler hassas ve alerjik bir yapıya sahip oldukları için dudakları kurumaya elverişlidir. Hava değişimlerini dikkate alarak dışarı çıkmanız, odayı havalandırıp nemlendirmeniz, bebeğinizin kıyafetlerinin pamuklu olmasına dikkat etmenizde fayda vardır.
  • Bazı hastalıkların habercisi olabilecek dudak yaraları için, gecikmeden doktorunuza görünmeyi ihmal etmeyin. Dudakları ileri derecede yara olmuş yavrunuz için önce mutlaka doktorunuzun önermiş olduğu ilaçları kullanın.
  • Bebeğinizin dudaklarını nemlendirirken yetişkinlerin kullandığı kremler, dudak koruyucular kullanmak yerine, doğal içerikli yağlardan yardım alın. Pamuklu ve temiz bir bez yardımı ile yağı, bebeğinizin dudaklarına yedirin.

Bebeklerde dudak kuruluğu özellikle ilk aylarda çok sık rastlanan, annelerin hemen fark edebileceği bir sorundur. Dudak çatlakları, çoğunlukla bebeklerin dudaklarını emmesi sonucu, dudaktaki nemi alıp kurumasına sebep olması ve çeşitli hastalıklar sonucunda ortaya çıkar. Kurulukla beraber, dudakta yaralar meydana geldiyse doktorunuza görünmeniz gerekmektedir. Bebeğinizin kuruyan dudaklarını doğal içerikli yağlarla nemlendirerek ve beslenmesine dikkat ederek dudak kuruluğunun önüne geçebilirsiniz.

“Bebek ve Çocuklarda Diş Sağlığı” Konulu yazımızı incelemek için bağlantıya tıklayın: https://www.bebek.com/bebek-ve-cocuklarda-dis-sagligi/

 

Anne Bebek Yogası Hakkında Her Şey!

Bebeklerde Güneş Gözlüğü Kullanımı

Bebeklerde Bağışıklık Sistemi: Ne Zaman Gelişir ve Güçlenir?