Gebelikte İmplant Uygulanır mı?

Gebelik dönemi bazı ebeveynler için uzun süredir beklenilen, planlı bir durum olurken bazı ebeveynlerin de planlamadıkları bir dönemde sürpriz bir şekilde ortaya çıkar. Anne adayının ve bebeğin sağlığı için bu dönemde yapılması ve yapılmaması gereken şeyler vardır.

Planlı bir hamilelik düşünen anne adayının hem kendi hem de minik yavrusunun sağlığı açısından hamile kalmadan önce bütün sağlık kontrollerini yaptırması büyük önem taşır. Tabi bu durum planlanmamış bir şekilde hamile kalan anne adayları için pek mümkün değildir. Tam da bu yüzden düzenli olarak sağlık kontrollerinin yapılması büyük önem taşır.

Ağız ve diş sağlığınız için de düzenli bir şekilde kontrole gitmeniz gerekir. Çürük, kanal tedavisi veya diğer diş problemlerinin erken teşhisi, dişlerinizi kaybetmemeniz ve erkenden tedavi olmanız için önemlidir. Diş kaybı sonrası en çok tercih edilen tedavilerden bir tanesi implanttır.

Uzun soluklu bir tedavi süreci gerektiren implant, anne olmayı düşünen veya tedavi sürecinde hamile kalan anne adayları için düşündürücü bir hal alabilir.

Anne adaylarının zihninde; hamilelikte implant uygulanır mı, tedavi sürecinde hamile kalınırsa ne olur, tedaviye ne zaman devam edilmelidir gibi sorular doğabilir. Bu yazımızda bu konu ile ilgili aklınıza gelebilecek tüm soruları cevapladık. İyi okumalar.

İmplant Nedir?

Diş kaybı yaşamış kişiler için üretilen, eksik diş yerine titanyumdan yapılmış bir çivi yerleştirilerek gerçekleşen bir tedavi yöntemidir. Bu çiviye de diş protezi yerleştirilir. Diş kaybı yaşamış kişiler tarafından çok fazla tercih edilmeye başlanan bu tedavi yönteminin uygulanması ve süreci de diğer tedavi yöntemlerine göre farklıdır.

Bu işlem uygulanırken ağızdaki diğer dişlerin hiçbir tanesine zarar verilmemesi, tercih edilmesindeki en önemli etkendir. Eksik diş tedavisi için uygulanan diğer işlemlerde, diğer dişlerin de kesilmesi gerekebilir ve o dişler zarar görür. Ancak implantta böyle bir durum söz konusu değildir.

Tedavi Süreci Nasıldır?

Bu tedavi, uzun bir süreç ve birçok işlem gerektirir. Tedaviye başlanmadan önce detaylı bir şekilde muayene yapılır. Diğer dişlerde problem varsa implant tedavisinden önce giderilmesi tercih edilebilir.

Birinci Aşama: Muayene

İmplant tedavisine başlamadan önce, her tıbbi işlemde olduğu gibi öncelikle detaylı bir muayene yapılır. Bu muayene sonrasında tedaviye başlanması için hiçbir engel görülmezse ikinci aşamaya geçilir.

İkinci Aşama: Çene Röntgeni

Tedaviye başlamak için yapılması gereken ikinci adım ise çene röntgeninin çekilmesidir. Böylelikle dişlerin ve çenenin ölçüsü alınır ve eksik diş olan bölgeye uygun bir diş yapılır.

Üçüncü Aşama: İmplantın Yerleştirilmesi

Çene röntgeni çekildikten sonra implant veya implantlar, uygun olan bölgeye yerleştirilir. Ancak bu noktada tedavi, tek aşamalı veya çift aşamalı olmak üzere iki şekilde gerçekleştirilebilir.

  • Tek Aşamalı İmplant Tedavisi

Bu yöntemde, uygun boşluğa implant yerleştirildikten sonra eksik diş yerine geçici bir başlık takılır.

  • Çift Aşamalı İmplant Tedavisi

Bu yöntemde, yerleştirilen implanta geçici bir başlık takılmaz, implantın üzeri diş eti ile kapatıldıktan sonra iyileşmeye bırakılır ve tedavi iyileştikten sonra devam eder.

Dördüncü Aşama: İyileşme Süreci

İmplant aşaması bir cerrahi işlemdir ve tedavinin devam etmesi için öncelikle implant dolayısıyla oluşan yaraların iyileşmesi gerekir. Bu süre size biraz uzun gelebilir ancak bu implantlar normal hayatınızın gidişatını etkilemediği için bir problemle karşılaşmazsınız. Alt çene üzerinde yapılan implantların iyileşme süresi ortalama 3 aydır. Üst çene için ise yaklaşık 6 aylık bir bekleme süresi vardır.

Beşinci Aşama: Protezlerin Yerleştirilmesi

İyileşme süreci tamamlandıktan sonra özenle hazırlanan protezler implanta yerleştirilir. Ve diğer dişlere zarar vermeden eksik diş tedavisi tamamlanmış olur.

Hamilelikte İmplant Tedavisi

Hamilelik, anne adayının hem kendinin hem de bebeğinin sağlığını korumak içi oldukça temkinli davranması gereken bir dönemdir. Bu nedenle genellikle ebeveynler en ufacık bir durumda bile uzman bilgisine başvurmak ve dikkatli bir şekilde hareket etmek ister. İşte biz de tam olarak bu nedenden ötürü, siz anne adaylarının huzurlu bir hamilelik dönemi geçirmeniz için dikkat etmeniz gerekenleri listeliyoruz.

Belki doğumdan önce kendiniz iyi hissetmek veya sizi artık oldukça rahatsız etmeye başladığı için implant tedavisi yaptırmak istiyorsunuz ancak maalesef hamilelik döneminin implant tedavisi için uygun bir dönem olmadığını söylememiz gerekir.

Hamilelikte İmplant Tedavisi Neden Riskli?

Hamilelik döneminde bu tedavinin yapılmaması gerektiğini söylememiz sizi üzmüş olabilir. Ancak minik yavrunuzu korumanız için tedaviyi 9 ay gibi bir süre ertelemeniz gerekir. Daha dünyaya gelmeden en kıymetiniz olan yavrunuzun sağlığını riske atmak istemeyeceğinizi biliyoruz.

Peki bu tedavinin hamilelik döneminde uygulanmamasına neden olan etmenler nelerdir?

  • Röntgen Çektirilmesi Gerekmesi

Bu tedavinin aşamalarını anlatırken de bahsetmiş olduğumuz gibi bu işlemde öncelikle çene röntgeni çekilmeli ve eksik diş yerine konulacak implant belirlenmelidir. Hamilelik döneminde röntgene girmek bebeğiniz için oldukça zararlı bir durumdur. Röntgenin yaymış olduğu radyasyondan bebeğinizi koruyamazsınız ve onun sağlığını olumsuz etkilemiş olursunuz.

  • Tedavi Sırasında Anestezi Alınması

Bildiğiniz gibi her cerrahi işlemde kişiye acı hissini azaltmak amacıyla anestezi uygulanır. Bu tedavi de kişinin anestezi olmadan kolay kolay kaldıramayacağı bir operasyon olduğu için anestezi uygulanması gerekir. Anne adayının vücuduna giren her madde aynı zamanda bebeğin de vücuduna girmiş sayılır. Bu nedenle bebeğinizin anestezi almasına neden olmuş olursunuz. Bu durum da miniğinizde geri dönüşü olmayan hasarlar verebilir.

  • Tedavi Sonrası İlaç Kullanımı

Tabi yalnızca işlem esnasında alınan ilaçlar değil, aynı zamanda tedaviden sonra da yaranın enfeksiyon kapmaması ve ağrı yapmaması için verilen ilaçlar kullanılmalıdır. Hamilelik döneminde ilaç kullanımı oldukça sınırlıdır. Doktorunuzun onayı olmadan kesinlikle herhangi bir ilaç kullanmamanız gerekir ve bu tedavi sonrasında verilen ilaçlar da anne adayı ve bebeği için uygun ilaçlar değildir.

Hamilelikte Anne ve Bebek Sağlığı İçin Dikkat Edilmesi Gerekenler

Hamilelik dönemi, anne adayı için de bebek için de oldukça hassas ve her konuda ince elenip sık dokunması gerekilen bir dönemdir. Bu nedenle bunalmış veya kendinizi kötü hissediyor olabilirsiniz. Yaşadığınız her duygunun oldukça doğal olduğunu unutmamalı ve kendinizi hiçbir konuda suçlamamalısınız.

Hamilelik dönemi anne adayı için oldukça hassas bir dönemdir. Kadınların vücutlarındaki hormonal değişimler, diş hassasiyetlerinin oluşmasına, ağrı eşiklerinin düşmesine neden olabilir. Bu nedenle size verebileceğimiz öneri, eğer planlı bir hamilelik süreci düşünüyorsanız, bütün sağlık kontrollerinden geçmeniz ve gereken tedavileri tamamladıktan sonra hamilelik sürecini başlatmanızdır. Bu kontroller sonrası gereken tedavilerin hamilelikten önce tamamlanması, oldukça sağlıklı bir hamilelik dönemi geçirmenize yardımcı olur.

Sonuç olarak, aciliyeti olmayan cerrahi müdahaleler gerektiren tedaviler için doğru zamanın hamilelik dönemi olmadığını bilmelisiniz. İmplant da bu işlemlerden bir tanesi. Hamilelik döneminde hassaslaşan vücudunuz ve içinizde büyüyen minik can için dikkatli olmanız gerekir.

Eğer hamilelik dönemi öncesinde başlanmış bir tedaviniz varsa yarıda kesmeli ve tamamlamak için doğum sonrasını beklemelisiniz. Eğer tedaviye hiç başlamadıysanız da hamilelik dönemini geride bırakana kadar hiçbir şekilde başlamamalısınız.

Hamilelikte implant uygulanır mı, uygulanmamasının nedenleri nelerdir, uygulanması durumunda ne gibi aksilikler meydana gelebilir gibi soruların cevaplarınızı verdik. Sağlıklı bir hamilelik için gereksiz ilaç kullanımından uzak durmalı ve doktor önerisi olmadan hiçbir tedaviye başlamamalısınız.

Hamile Kalmadan Önce Diş Sağlığı! konulu yazımızı incelemek için aşağıdaki bağlantıyı tıklayın.

‘‘Hamile Kalmadan Önce Diş Sağlığı!’’ : https://www.bebek.com/hamile-kalmadan-once-dis-sagligi/

Aklınıza takılanları yorum olarak iletebilirsiniz.

Sevgiler.

Post navigation

Bir yanıt yazın

9. Hafta Gebelik

Hamilelik Döneminde Karın ve Kasık Ağrıları Neden Olur?

Hamilelik Döneminde Bebeği Hissetmek