Hamile Kalmadan Önce Diş Sağlığı!

Hamile Kalmadan Önce Diş Sağlığı!

Bebek sahibi olmadan önce dikkat edilmesi gereken birçok husus vardır. Çünkü bu süreç özellikle bebeğiniz için oldukça önemli olacaktır. Özellikle detaylı olarak kendiniz için yaptırdığınız sağlık taramaları sizi hamileyken rahat ettirecektir. Kadınların hamilelik sürecinde ilaç kullanımının doğru olmadığını bilmekteyiz. Bundan dolayı da gebelik planlamasını sağlık taramalarını yaptırdıktan sonra düşünmeniz daha yerinde bir davranış olacaktır.

Özellikle gebelikte diş ile ilgili sıkıntı yaşamak oldukça zor olacaktır. Çürümüş ve artık ağrı yapan bir dişin gebelikte ne kadar zor süreçler yaşattığını tahmin etmek zor olmasa gerek. Bu sebepten hamile kalmadan önce ki süreçte “diş sağlığınıza” dikkat etmeniz büyük önem arz etmektedir. Hamile kalmadan önce diş sağlığınız hakkında daha detaylı bilgiler almak ne yapmanız gerektiği konusunda sizi yönlendirecektir.

Hamilelik Öncesi Diş Sağlığı Neden Önemlidir?

Gebelikten önce diş bakımınızda bir rutin oluşturmanız oldukça önemlidir. Çünkü gebelikle birlikte artan hormon seviyeleriniz dişlerinizde de bazı etkiler yaratmaktadır. Bunlar nelerdir? Maddeler halinde öğrenmeye çalışalım.

  • Yükselen hormon seviyeleri diş etlerinde iltihaplanmayı artırabilir.
  • Diş etlerinde iltihaplanma ile birlikte diş plaklarının düzenli temizlenmemesi, diş etlerinde tümör oluşumuna yol açabilir.
  • Hamilelikten önce yapılmamış diş tedavileri erken doğum ya da düşük riski oluşturabilir.
  • Gebelikte ilk dönemlerde yaşanan istifra etme durumları ve bundan dolayı ağızda artan asit miktarı dişte sıkıntılara yol açmaktadır. Özellikle hamilelik öncesi tedavi edilmeyen dişlerle birlikte sorunlar daha çok artar. Bu sebeplerden ötürü gebelik öncesi ağız bakımının bir düzende olması büyük önem arz etmektedir.
  • Düzenli olarak bakımı yapılmayan dişler ve diş etleri hamilelik döneminizi kâbusa çevirebilir. Diş etlerinde kanamalar artabilir. Bundan dolayı gebelik öncesi ağız bakımı oldukça önemli bir durumdur.
  • Gebelikte farklı bir beslenme rutinine başlayacaksınız. Az az, sık sık yemek gibi bir durumla karşılaşacaksınız. Bu da diş sağlığınıza daha çok önem vermenize neden olacak. Hamilelik öncesinde dişlerinizde var olan sorunların halledilmemesi sıkıntılarınızı daha da artıracaktır.

Gebelik Öncesi Diş Tedavisi

Eğer gebeliğinizi planlıyorsanız öncesinde diş muayenesi yaptırmanız oldukça önem arz etmektedir. Dişlerinizde var olan çürükler, diş eti rahatsızlıkları, 20’lik dişte var olan sorunların hamilelik öncesinde tedavisinin yapılması gerekmektedir. Özellikle düzenli olarak dişlerde oluşan plaklarınızı temizletmeniz gerekmektedir.

Hamileliğin en önemli hormonlarından biri olan “progesteron” bu dönemde daha da çok artacaktır. Bu da dişlerde daha fazla bir plak oluşumuna yol açacaktır. Bundan dolayı gebelik öncesi diş tedavisi yapılması ve düzenli plak temizliği daha da önem arz edecektir. Çürümüş bir dişin ağrı yapması, sorunlu bir diş etinin sürekli kanaması oldukça rahatsızlık verici bir durumdur. Bu sorunların önceden çözülmemiş olması gebeliğinizde de size büyük sıkıntılar verecektir.

Gebelik Öncesi Diş Tedavisinde Doktorunuz Neler Yapacak?

Öncelikle alanında uzman bir diş hekimine görünmenizde fayda olacağını bilmelisiniz. Bu anlamda öncelikle bir araştırmada bulunup sonrasında size uygun hekimi bulmanız mantıklı olacaktır. Doktorunuzun adım adım uygulayacaklarını ele almaya çalışalım.

  • Öncelikle diş köklerinizi ve çürüklerinizi tespit etmek amacıyla hekiminiz sizden ağız için detaylı bir röntgen isteyecektir.
  • Röntgenden sonra doktorunuz varsa çürükleri tespit edip tedavisini yapacaktır. Kanala kadar inen çürük durumlarını tespit edip kanal tedavisini de yapacaktır.
  • Daha öncesinde yapılmış olan kanal tedavilerini ve eskimiş dolgularınızın da değişmesinin yapılması oldukça mantıklı olacaktır. Bu açıdan eskiyen dolguların yerine yenilerinin de değişmesinin uygun görülmesi durumunda bunlar da yenilenecektir.
  • Ağız içinde var olan köprülerin eğer hijyeni etkileyen bir durumu varsa tespit edilecektir. Doktorunuz artık köprülerinizin eskimiş olduğunu tespit ederek bunların değişimini uygun görebilir.
  • Diş etinde var olan hastalıkların ve sıkıntıların giderilmesi için doktorunuz bir tedavi de uygulayacaktır.
  • Ayrıca gebelikte de artan hormonların plak oluşturmasıyla birlikte var olan plak sorunu ikiye katlanacaktır. Bundan dolayı doktorunuz plaklarınızı da temizleyecektir.
  • Sonuncu olarak doktorunuzdan gebelikte uygulayacağınız ağız bakımı için öneriler almanızda fayda olacaktır.

Gebelik Öncesi Yapılmayan Diş Tedavileri Ne Gibi Sorunlara Yol Açar?

Öncelikle annelerimizden ve büyüklerimizden duyduğumuz: “Ben her çocukta bir dişimi feda ettim.” gibi söylemlerin doğru olmadığını bilmelisiniz. Çünkü bebeğinizin ihtiyacı olan kalsiyum miktarı önce sizin yediklerinizden sonra da kemiklerinizden sağlanmaktadır. Yani bebeğin kalsiyum ihtiyacının sizin dişlerinizle bir ilgisi bulunmamaktadır. Diş sağlığınız sizin için önemlidir. Öncelikle kendi sağlığınız için dişlerinize iyi bakmanız gerekmektedir. Hamilelikten önce yaptırmadığınız diş tedavilerinin ne gibi sorunlara yol açtığını hep birlikte öğrenmeye çalışalım.

  • Ağız içerisinde özellikle tükürükte bulunan ve enfeksiyonlara yol açan “p.ginvalis” bakterisinin hamile kalmayı engellediği araştırmacılar tarafından tespit edilmiştir.
  • Bu bakterinin varlığı gebe kalma olasılığını 3 kat azaltmaktadır. Bundan dolayı gebelik öncesi ağız bakımınızı yaptırmanız oldukça önemlidir.
  • Gebelik öncesinde diş tedavilerini yaptırmamanız bebekte prematüre ve düşük kilo gibi sorunlara yol açabilir.
  • Ayrıca diş eti sorunları erken doğum ve düşük riskini de artırmaktadır.

Bu saydığımız etkenlerin en büyük sebebi diş eti sorunlarından kaynaklanmaktadır. Diş eti sorunlarında ortaya çıkan sıvıların erken doğum durumunu tetiklediği kanısı yaygındır. Elbette bunun için daha çok araştırmaya ihtiyaç olduğu da unutulmamalıdır.

Hamile Kaldıktan Sonra Dişlerinizde Sorun Olduğunu Fark Ettiniz, Ne Yapmalısınız?

Tüm hamilelikler elbette planlanarak olmayabilir. Eğer gebeliğinizi fark etmediyseniz diş ve diş etlerinde var olan sorunları bu süreçte tespit ettiyseniz tedavinizi gebeliğinizin 3. ve 6. Ayları arasında yaptırmanızda fayda olacaktır. Çünkü gebeliğin ilk 3 ayı bebeğin ilk gelişimi ve organlarının oluşumu için önemli bir süreçtir. Bu süreçte alınacak ilaçlar ya da diş temizliğinin yapılması bebek açısından pekte sağlıklı bir durum olmayabilir. Fakat sizi zorlayacak bir durum ile karşılaşırsanız diş hekiminize görünmeden önce mutlaka kadın doğum uzmanınızla görüşmelisiniz.

Görüldüğü üzere ağız bakımı hamile kalma durumundan tutun bebeğin kilosu, erken doğum, düşük gibi durumlara yol açabilmektedir. Tüm bu etkenler oldukça önemlidir. Özellikle planlı bir gebelik düşünüyorsanız diş ve diş etlerinde var olan sorunları başından çözmek oldukça mantıklı olacaktır. Çünkü hamilelikte salgılanan hormonlar diş etleri hassasiyetine yol açacaktır.

Zaten hamilelikte değişen ağız içi yapınızın bir de öncesinde tedavi edilmemiş dişlerle sıkıntıya yol açması sizi daha da zorlayacaktır. Diş ağrısı ve diş eti sorunları gebe olmayan insanlarda bile büyük azaplara yol açarken hamile bir insanın nasıl zorlanacağı ortadadır. Rahat bir hamilelik geçirmek adına dişlerdeki sorunları bu süreç öncesinde halletmek mantıklı olacaktır.

BEBEK VE ÇOCUKLARDA DİŞ SAĞLIĞI konulu makalemizi okumak için aşağıdaki bağlantıya tıklayın!

BEBEK VE ÇOCUKLARDA DİŞ SAĞLIĞI: https://www.bebek.com/bebek-ve-cocuklarda-dis-sagligi/

Post navigation

Bir yanıt yazın