Gebelik Döneminde Sigara Kullanımı

Gebelik Döneminde Sigara Kullanımı

Gebelik döneminde siz anne adaylarının uygulaması gereken bazı kurallar vardır. Bu kurallar katı olmamakla beraber, bebeğinizin sağlığı nedeniyle büyük öneme sahiptir. Bu dönemde uymanız gereken kurallardan biri de sigara tüketmemektir.

Gebelik döneminde sigara kullanımının zararları nelerdir?

Global bir problem haline gelen sigara kullanımı ve bundan kaynaklı gelişen hastalıklar, dünyanın en önemli sağlık problemlerinden biri olarak gösterilmektedir. Sigaraya bağımlı anne adaylarının %50’sinden fazlası gebelik dönemi boyunca da sigara tüketmeye devam etmektedir. Devam eden bu sigara tüketimi, kamusal anlamda ciddi bir sağlık sorunu olarak adlandırılabilir.

Gebelik döneminde sigara kullanmanız, bebeğiniz ve gebeliğiniz için olumsuz tepkimelere neden olur. Sigarada bulunan, nikotin, zift, karbon monoksit gibi pek çok zehirli maddeler; önce solunum yolları, sonra bronşlar olmak üzere en son olarak ise kanınıza geçmektedir. Bu durum; kalp ve damar yolları ile solunum sistemi başta gelmek üzere, vücudunuzda bulunan tüm organ sistemlerine zarar verir ve çökertir.

Gebelikte sigara kullanımı bebeğe ne gibi zararlar verir?

Gebelik sırasında göbekte bulunan kordon ile anne adayları ve bebek kan alışverişinde bulunur. Bu yüzdendir ki annenin sigara tüketimiyle birlikte, sigaradaki tüm zehirli maddeler direkt olarak bebeğe de geçmektedir. Sigarada bulunan nikotin maddesi, rahime gitmekte olan kan akışınız azalmaktadır. Sigarada bulunan bir başka madde; karbon monoksit ise hücrelere hasar verir ve gelişim geriliğine sebep olur. Bu madde aynı zamanda kanda bulunan oksijen yetisini azalmaktadır. Anne adaylarının kanındaki oksijen miktarı azaldığında bebeğe gitmekte olan oksijen seviyesi de azalır.

Gebelik Döneminde Sigara KullanımıGebelikte sigara kullanımının bebek üzerindeki zararları nedir?

  1. Erken doğum: Gebelik dönemi 38 ve 40. haftada son bulurken, sigara tüketimi 38. haftadan önce doğum yapılmasına sebep olur.
  2. Erken su gelmesi ( Erken membran rüptürü): Doğum sırasında açılan, su keseciklerinin erkenden açılması durumdur. Yani sigara tüketimi ile bebek henüz gelişimini tamamlamamışken, erkenden doğum kanalına girişmesine sebep olunur.
  3. Gelişme geriliği (Intrauterin gelişme geriliği): Sigara, bebeğe aktarılan oksijen miktarını düşürür ve bebeğin besin kaynaklarında azalmaya neden olur. Böylece anne adaylarının karnındaki bebeğin, gelişim geriliği yaşamasına sebep olunur.
  4. Fark edilmeyen düşük (Intrauerin exitus): Sigara tüketimi ile bebeğin, anne adayının rahminde aniden ölmesine sebep olması durumudur.
  5. Gebelik zehirlenmesi (Preaklampsi): Gebelikte devamlı sigara kullanımı ile bu durumda tansiyon yükselir, vücudun belirli yerlerinde aşırı ödem oluşur, idrar ile protein atımı gerçekleşir, bulanık görme yaşanır ve gebelik zehirlenmesi vakası oluşur. Bu vakalar anne adaylarının ve bebeklerin hayatı açısında büyük risk taşır.
  6. Plasenta ayrılması (Dekolman Plasenta): Bu olay sigara tüketimi ile beraber, bebeğin içinde bulunduğu plasentanın, henüz doğum olayı gerçekleşmeden ayrılması ve anne adaylarında hayati boyutlara varan tehlikeli kanamalar yaşanmasıdır.
  7. Hipertansiyon: Sigarada bulunan nikotin maddesiyle beraber damarlarda daralma oluşur ve tansiyon yükselir. Bu olay da bebeğin beslenme biçimini kötü bir şekilde etkiler.
  8. Bebeğin akciğer gelişimini tamamlayamaması (Respiratuar Distres): Doğumdan sonra bebekte solunum problemleri oluşmasıdır. Erken doğumla birlikte bebeğin akciğerinin gelişim gösterip tamamlayamamasından kaynaklıdır ve ciddi hayati tehlike içeren durumdur. Sigara tüketimi olan anne adaylarında bu vakalara sık rastlanmaktadır.
  9. Süt miktarında azalma: Sigara tüketimi ile annenin doğum sonrası lohusalık döneminde, bebeğe besin sağlayan sütlerin miktarında azalma göstermesi durumudur.

Siz siz olun, kendi sağlığınız ve sonrasında bebeğinizin sağlığı için gebelik dönemi başta olmak üzere hayatınızın hiçbir evresinde sigara kullanmamaya özen gösterin. Bebeğinizle sağlıklı günler geçirmenizi temenni ediyoruz.

 

Hamilelikte sağlık ile ilgili içerikler için tıklayın! https://www.bebek.com/hamilelikte-saglik/

Post navigation

Bir yanıt yazın

Doğum Çantasında Neler Bulundurulmalıdır?

Hamilelikte Uçak Yolculuğu Sakıncalı mı?

Hamilelikte Cinsel İlişki