bebeklere-ne-zaman-kitap-okumaya-baslamali

Bebeklere Ne Zaman Kitap Okumaya Başlamalı?

Bebeklerin anne karnında başlayan gelişimi, doğumdan sonra da devam eder. Zihinsel gelişimleri, öğrenmeye dayalı olarak devam ettiği için, çevreyi merakla inceleyip, beyinlerinde şemalar oluşturarak çevreden aldıkları bilgileri kategorize edebilirler. Bu zihinsel gelişim, bebeklik döneminde oldukça önemli bir gelişimdir.

Ebeveynler yavrularının bu döneminde, zihinsel gelişimleri için oldukça titiz davranmalıdır. Onlara yardımcı olmak, gerekirse birlikte keşfetmeyi amaçlamalıdır. Bu süreçte bebeğinize kitap okuyabileceğinizi biliyor muydunuz? Bebeklere ne zaman kitap okumaya başlamalı? Sorularının cevabını hep birlikte öğrenelim.

Bebeğinize Neden Kitap Okumalısınız?

Bebeklere ne zaman kitap okumaya başlanır? Sorusuna geçmeden önce, neden kitap okumamız gerektiğini öğrenmemiz gerekir. Kitap okumak sadece yetişkinler ve çocuklar için değil, bebekler içinde oldukça faydalı bir alışkanlıktır. Tek fark bebeklere kitapları sizin okumanızdır. 

Bebeğinize kitap okumanız, zihinsel gelişimlerine ve beyinlerinde oluşan şemaların gelişmesine fayda sağlar. Yapılan araştırmalarda annesinin sesini duyan bebeklerin, ses tonunu tanıyarak daha sakin ve huzurlu hissettiği onaylanmıştır. Bu nedenle anne karnındaki bebeğe kitap okunması, annesinin sesine alışması ve bebekte huzurlu hissetme hissini ortaya çıkarmada oldukça önemlidir. Anne, bebek ya da baba, bebek vakti gibi zamanlar oluşturabilmek ve iletişimin güçlenmesi için de bebeğinize kitap okumalısınız.

Bebeklere Ne Zaman Kitap Okunmaya Başlanır?

Araştırmalara göre bebeğinize ne kadar erken kitap okumaya başlarsanız, gelişimlerindeki olumlu etkilere o kadar iyi karşılık alacağınız söyleniyor. Bebeklere ne zaman kitap okumaya başlamalı? Sorusuna en güzel cevap; anne karnından itibaren bebeğinize kitap okumaya başlayabilirsiniz cevabı olacaktır. Anne karnındaki bebeğin, işitme duyusuna ve huzurlu hissetmesine neden olacağı için, kitap okunmaya anne karnında başlanması oldukça faydalı bir hareket olacaktır.

Hangi Yaşlarda Okunmalı?

Anne karnında başladığınız kitap okuma serüveninin en önemli zamanı, bebeklik dönemi olarak adlandıracağımız dönemdir. Bebekler daha meraklıdır ve görme yetileri sayesinde kitaptaki detayları görebilir.

  • 4-6 aylık bebekler 

Doğumdan sonra çevreye adapte olma ve anneye bağlılığı ile belirgin özellikler göstermesinden dolayı 4-6 aylık bebeklere kitap okumak, oldukça mantıklı bir hareket olacaktır. Merak duygularından dolayı kitabı ağızlarına alabilir ve öyle keşfetmeye çalışabilir.

  • 6-12 aylık bebekler

Şemalar oluşturmaya başladıkları ve artık şekillerin ilgisini çektiği bu dönemde bebeklerinize sık sık kitap okumalısınız. Renklerle dikkatlerini çekerek, kitaba dokunmalarını ve incelemelerini sağlamalısınız.

Bebek Kitapları Nasıl Seçilmelidir?

En önemli kısım bebeklerinize hangi yaşlarda nasıl kitaplar okumanız gerektiğidir. Oral dönemde ağızları ile nesneleri keşfettikleri için, normal kitaplardan ziyade yumuşak kitaplar seçmeniz gerekiyor.  İlk 24 aylık süreçte, kitapların içeriği ve seçmiş olduğunuz kitabın hangi malzemeden yapıldığı oldukça önemlidir. Bebeklik döneminde yıkanabilen kumaştan yapılmış hikâyeler seçmeniz de oldukça faydalı bir hareket olacaktır. Daha fazla bilgi için aşağıdaki tabloya göz atalım.

Bebeğin Yaşı Bebeğin Yaşına Uygun Seçilmesi gereken Kitaplar
0-6 ay Bu dönemde bebeğinizle iletişiminiz için kitap okumanız oldukça önemlidir. Oral dönemde olan bebek, kitabı çiğnemek isteyebilir. Bu çiğneme işlemi normal kitap sayfalarında bebeğe zarar verebileceği için, 0-6 aylık dönemde seçeceğiniz kitaplar, kumaştan yapılmış olmalıdır.
6-9 ay Yavrunuz okuduğunuz hikâyenin içeriğini ve harflerini anlamayacağı için, bebeğinize resimli ve kumaştan yapılmış kitaplar seçmeye devam edebilirsiniz. Rahat çevrilebilen, şekiller ve hayvanların çok olduğu ahşap kitaplar bu dönem için oldukça uygun olabilir.
9-18 ay İçinde bulunduğu aylarda bebeğiniz taklit yeteneği sayesinde, sizin yaptığınız okuma hareketini ağzı ile taklit edebilir. Sevdiği sayfaları kendisi bulup çevirebileceği için, renkli ve öğrenmesi kolay şekiller barındıran kitaplara devam edebilirsiniz. Sesli elektronik kitaplar seçerseniz, yavrunuzun gelişimine çok daha katkılı olabilir. Okuduğunuz hikâyelerde yazılar olabilir ve bebeğinize sorular sorabilirsiniz.
18-24 ay Bebeğinizin artık motor gelişimlerini oldukça ilerlettiği ve yürüme ile birlikte etrafı da keşfettiği yaşlarda, güzel hikâyeler anlatan kitaplar tercih etmelisiniz. Onların sevdiği olaylar ve nesnelerden örnekler vererek hikâyelere katkıda bulunabilirsiniz. 

Kendisine sorular sorarak size de sormasını ve hikâyeyi anlatmasını sağlayabilirsiniz. Yavrunuz için tekerlemeler ve nesneleri anlatan hikâyeler seçerseniz, bilişsel gelişimine daha fazla katkı sağlayabilirsiniz.

Bebeklere Kitap Okumanın Faydaları

Bir şeyler öğrenebilmek her durumda faydalıdır. Bebeklerinize kitap okurken bunu alışkanlık haline getirerek sürekli olarak yapmaya özen gösterirseniz, ileriki yaşlarında meyvelerini görebilirsiniz. Bebeklere ne zaman kitap okumaya başlamalı? Sorusundan sonra sorulabilecek en mantıklı soru, bebeğime kitap okumanın faydaları nedir? Sorusu olacaktır.

  • Motor ve zihinsel gelişimine katkı sağlar.

Anne karnından itibaren okunan kitaplar, bebekteki motor gelişimini ve zihinsel gelişimini olumlu yönde etkiler. Sizin sesinizi duyup ayırt etmesi bile bir gelişim sayılırken, okuduklarınızı ve gösterdiklerinizi anlaması nasıl gelişim sayılmasın ki?

Kitaplarda bulunan şekiller, hayvanlar, renkler, nesneler ve dikkatini çekebilecek birçok şey, bebeğin beyninde sorgulanır ve öğrenilenler bir tarafa ayrılır. Ayrıca sunduğunuz hikâyeleri anlamaya çalışırken bile zihin gelişimi sağlanır. Bu gelişim sürecinde bebeğinizden okuma öğrenmesini beklemeyin. Sadece merak ettiklerini öğrenmesini ve soru sorma yaşı geldiğinde, sorulara cevap verip soru sorabilmesini sağlayın.

  • Sizinle olan zamanın değerini bilir.

Yenidoğan dönemleri anneye ihtiyaç duyulan ve düşkün olunan dönemlerden biridir. Bu dönemde bebeğe kitap okumak, anne bebek arasındaki ilişkiyi daha da kuvvetlendirecektir. Ayrıca uyku düzeni oluşma aşamasında olan yavrularınız içinde babaların hikâye okuması oldukça önemlidir. Ebeveynler ve bebekleri arasındaki iletişimi oldukça kuvvetlendireceği için, hem anne hem de baba belli aralıklarla bebeklerine kitap okuyabilir. Bebeğinizde onunla ilgilendiğiniz için memnun ve mutlu bir çocuk olarak büyüyecektir.

  • İleriki yaşlarında kitap okumayı sevecektir.

Aile içinde kitap okuyarak büyütülen çocuklar, ilerleyen yaşlarında bu alışkanlığı kazandıkları için kitap okumayı seveceklerdir. Okumaları ve olayları çabuk kavramaları, ayrıca harfleri öğrenmede ve okulda derslerine odaklanmada kitap okuma alışkanlığının oldukça faydası olacaktır.

  • Yaratıcı düşünceye katkı sağlar. 

Masal kitapları ve öğretici nitelikte olan kitaplarda geçen olaylar, bebeklerin çok yönlü düşünebilmesine katkı sağlar. Çocukluk dönemine geldiklerinde hayal güçleri oldukça gelişir ve yaratıcı düşünerek üretken bir birey haline gelirler.

  • Çevrelerindeki dünyayı tanırlar

Çevrelerinde olup bitenleri gözlemleyerek taklit eden bebekler, dış çevreyi bu yolla tanırlar. Dışarıda olup biten, henüz tanık olmadıkları bilgileri öğrenmeleri için kitaplar güzel bir araçtır. Örneğin güneş sistemini renkler ve şekillerle tanıtan öğretici bir kitap, çocuğunuzun erken yaşta gezegenler hakkında bilgi sahibi olmasını sağlar.

Bebeklere Ne Zaman Kitap Okumaya Başlamalı? Sorusuna; bebeklerinize anne karnında kitap okumaya başlayın cevabını verdik. Çünkü bebekler anne karnında annenin sesini duyar ve tanır. Dünyaya geldiklerinde hem anneye alışması hem de zihinsel ve işitsel gelişimlerine katkısı olması yönünden, anne karnındaki bebeğe kitap okumak oldukça faydalı bir hareket olacaktır.

Bebeklik döneminde kumaştan yapılmış yumuşak kitaplar seçmeniz, bebeğinizin kitabı keşfederken zarar görmesini engeller. Bu gibi faydalı bilgileri sizlere sunduk. Artık bebeklerinize kitap okuyabilecek ve faydalarının sonuçlarını göreceğinizi biliyorsunuz.

Aşağıdaki yazılarımız dikkatinizi çekebilir:

Sesli Çocuk Kitapları: https://www.bebek.com/sesli-cocuk-kitaplari/

Yumuşak-Dokun Hisset Kitaplar: https://www.bebek.com/yumusak-dokun-hisset-kitaplar/

Hareketli Kapakçıklı Kitap Önerileri: https://www.bebek.com/hareketli-kapakcikli-kitap-onerileri/

 

Post navigation

Bir yanıt yazın

Gebelikte Karın Sertleşmesi Neden Olur?

Bebek Beslenmesi İçin Organik Gıda Kullanmanın Önemi

Hamilelik Çatlakları ve Lekelerle Başa Çıkma Önerileri