Gebelikte Kalp Sıkışması Nedir?

Gebelikte Kalp Sıkışması Nedir?

Hamilelik, vücudunuzda birçok değişikliğin oluşmasına neden olur. Büyüyen bir göbek gibi bariz olanların yanı sıra, fark edilmeyen bazı durumlarda vardır. Vücutta artan kan miktarını bu duruma örnek gösterebiliriz.

Bu ekstra kan, normalden yüzde 25 daha hızlı bir kalp atış hızı ile sonuçlanır. Daha hızlı bir kalp atış hızı, zaman zaman kalp sıkışmasına ve kalp çarpıntısına neden olabilir. Böyle bir durumda kalbinizin çırpındığını veya çok hızlı attığını hissedebilirsiniz.

Kalp sıkışması hamilelik sırasında normal ve zararsız olabilir. Ancak, her zaman daha ciddi, altta yatan bir sağlık durumunuz olduğu anlamına gelme ihtimali de vardır.

Gebeliğin Kalp Üzerindeki Etkisi Nasıldır?

Bebeğinizi büyütürken kalbin yapacak çok işi vardır. Bebeğinizin büyümesine ve gelişmesine yardımcı olmak için gereken kanı sağlamak için kan dolaşımınızı arttırmalısınız.

Kalbin çalışması, kalp atışını da etkileyen trimesterlere göre değişir. Kalp atım hızı 7. haftadan itibaren artmaya başlar ve üçüncü trimesterde %10 ila 20 oranında zirve yapar.

Kalpten pompalanan kan miktarı gebeliğin ilk yarısında %10 artar ve 20 hafta civarında zirveye ulaşır.

Üçüncü üç aylık döneminizdeyken, vücudunuzdaki kanın yaklaşık yüzde 20’si uterusa doğru gidecektir. Vücudunuzda fazladan kan olduğu için kalbin bu kanı hareket ettirmek için daha hızlı pompalaması gerekir. Bu durumda, kalp atış hızınız dakikada 10 ila 20 ekstra atım arttırabilir.

İkinci üç aylık dönemde, vücudunuzdaki kan damarları genişlemeye veya büyümeye başlar. Bu, kan basıncınızın biraz düşmesine neden olur.

Kalbinizin daha fazla çalışması gerektiğinde, bazı anormallikler ortaya çıkabilir. Buna kalp sıkışması gibi alışılmadık kalp ritimleri de dahildir.

Hamilelikte Kalp Sıkışması Belirtileri ve Nedenleri Nelerdir?

Kadınlar kalp sıkışmasını farklı yaşarlar. Bazıları kalbi özellikle sert vuruyormuş gibi başı dönmüş veya huzursuz hissedebilir. Bazıları kalp göğsünde karıncalanma gibi hissedebilir.

Belirtileriniz ne olursa olsun, hamileyken kalp sıkışmasının birkaç farklı potansiyel nedeni vardır. Bunlar nelerdir hep birlikte inceleyelim;

  • Kaygı ve stres
  • Artan kan hacminin etkileri
  • Kafein içeren yiyecek veya içecekler gibi
  • Soğuk algınlığı ve alerji ilaçları
  • Hipertansiyon veya koroner arter hastalığı gibi altta yatan bir kalp bozukluğu
  • Önceki hamilelikten kaynaklanan kalp hasarı
  • Tiroid hastalığı gibi altta yatan bir tıbbi problem
  • Tansiyon
  • Yorgunluk
  • Uykusuzluk

Bazen hamilelik sırasında altta yatan bir kalp bozukluğunu tanımak zordur. Çünkü kalp rahatsızlığının semptomları hamilelik semptomlarına benzer olabilir. Örnekler arasında yorgunluk, nefes darlığı ve ellerde, ayaklarda şişme sayılabilir.

HAMİLELİKTE ZATÜRRE BELİRTİLERİ NELERDİR? TEDAVİSİ NASIL OLMALIDIR? Konulu makalemizi okumak için aşağıdaki bağlantıya tıklayın!

HAMİLELİKTE ZATÜRRE BELİRTİLERİ NELERDİR? TEDAVİSİ NASIL OLMALIDIR? 

https://www.bebek.com/hamilelikte-zaturre/

Doktora Ne Zaman Gitmeliyim?

Hamileliğiniz boyunca doktorunuzu sık sık görmeniz muhtemel. Randevular, son tarihinize yaklaştığınız gibi haftalık olarak yapılır. Ancak sürekli olarak kalp sıkışması yaşıyorsanız, daha uzun sürüyor veya daha yoğun görünüyorsa doktorunuzu arayın.

Acil tıbbi yardım almanız gerektiğini belirten bazı belirtiler vardır. Sıkışmanın yanı sıra aşağıdaki belirtileri de yaşıyorsanız mutlaka doktora başvurmalısınız.

  • Nefes almada zorluk
  • Göğüs ağrısı
  • Düzensiz atan nabız
  • Hızlı kalp atış hızı
  • Eforlu veya eforsuz nefes darlığı

Kalp Sıkışması veya Çarpıntı için Yapılacak Testler Neler?

Doktorunuz tıbbi bir öykü alarak kalp sıkışmasını teşhis etmeye çalışacaktır. Daha önce çarpıntı şeklinde yaşadıysanız, bilinen diğer kalp rahatsızlıklarınız varsa veya kalp problemleri olan aile üyeleriniz varsa, doktorunuzla bu durumu konuşmak önemlidir.

Doktorunuz muhtemelen bazı testler de yapacaktır. Bunlar şunları içerebilir:

Kalbinizin elektriksel aktivitesini ölçen bir EKG,

24 ila 48 saatlik bir süre için kalp ritimlerinizi izleyen bir holter cihazı takmak,

Elektrolit dengesizlikleri veya bozulmuş tiroid fonksiyonu gibi altta yatan durumları test etmek için kan testi gibi.

Doktorunuz bu sonuçlara dayanarak sizden daha spesifik testler de isteyebilir.

Kalp Sıkışması veya Çarpıntısı ile Nasıl Başa Çıkılır?

Artan kalp atışı normal bir fizyolojik süreç olsa da sağlığınızı ve bebeğinizi kontrol altında tutmak için bazı yaşam tarzı değişikliklerine uyum sağlayabilirsiniz.

  • Sakin kalmaya çalışın ve arada sırada melisa çayı için veya aromaterapi alarak stres atmaya çalışın.
  • Geceleri düzenli olarak yeterince uyuyun. Uyku sırasında yatış pozisyonu da kalp sıkışmasını önlemek için en önemli koruyucu önlemlerden biridir. Hamileliğin son üçte birinde sırtüstü pozisyondan mümkün olduğunca kaçınmak gerekir.
  • Yoga, derin nefes alma ve meditasyon gibi rahatlama tekniklerini uygulayın.
  • Kalbinizin sıkıştığını hissettiğinizde su içmek, sizi rahatlatacaktır. Ayrıca, hızlanmış kalp atışını yavaşlatmak içinde idealdir. Yüzünüzü soğuk suyla da yıkayarak aynı etkiyi sağlayabilirsiniz.

Kalp sıkışmalarınız ciddi semptomlara neden değilse ve ciddi bir durumun sonucu gibi görünmüyorsa, doktorunuz muhtemelen herhangi bir tedavi önermeyecektir. Sıklıkla, kalpteki sıkışma bebeğinizi kucağınıza aldıktan ve vücudunuz hamilelik öncesi durumuna döndükten sonra kaybolacaktır.

Kalbinizi ritimde tutmanıza yardımcı olacak ilaçlar mevcuttur. Doktorunuz sizin ve bebeğinizin ilaç alması için potansiyel riskleri de dikkate alacaktır. Bununla birlikte, ilk üç aylık dönemde ilaçlardan sıklıkla kaçınılır, çünkü bu dönem bebeğin organları geliştiği zamandır.

Çarpıntılarınız şiddetli bir aritmi veya ritim dışı kalp atışından kaynaklanıyorsa, doktorunuz kardiyoversiyon adı verilen bir prosedür önerebilir.

Bu, ritmi geri almak için kalbe zamanlanmış bir elektrik akımı iletmeyi içerir. Doktorlar bunu hamilelik sırasında yapmak için güvenli buluyor.

ÖNEMLİ: Düzenli olarak yapılan egzersizler, huzursuzlukta kalıcı bir iyileşme sağlar ve hatta depresyon ve fiziksel hastalıkları etkili bir şekilde önler. Progresif kas gevşemesi gibi gevşeme egzersizleri, günlük yaşamdan çıkmanıza ve sıkışık kas gruplarının yanı sıra sırt ve boyun ağrılarınıza da yardımcı olur.

Doktorunuza Danışmayı İhmal Etmeyin!

Gebelik sırasında kalp sıkışması kesinlikle rahatsız edici olsa da genellikle zararsızdır. Ancak yine de bu belirtiyi görmezden gelmemek en iyisidir, bu yüzden doktorunuza bildirmelisiniz. Daha ciddi bir durumunuz olmadığından emin olmak için testler yapmak isteyebilirler.

Sizi ve küçük çocuğunuzu sağlıklı tutmanıza yardımcı olabilecek tedavilerin mevcut olduğunu unutmayın…

HAMİLELİK (GEBELİK) ZEHİRLENMESİ NEDİR? Konulu makalemizi okumak için aşağıdaki bağlantıya tıklayın!

HAMİLELİK (GEBELİK) ZEHİRLENMESİ NEDİR? https://www.bebek.com/hamilelikte-zaturre/

Post navigation

Bir yanıt yazın

Bebeklerin Göz Rengi Ne Zaman Belli Olur?

Gebelikte Şişkinlik ve Çözüm Yolları

Meditasyon Nasıl Yapılır?