bebeklerde-kulak-kokusu-neden-olur

Bebeklerde Kulak Kokusu Neden Olur?

Yeni ebeveynler olarak, kendinizi sık sık bebeğinizin sağlığı hakkında düşünürken bulabilirsiniz. Hem hamilelik sürecinde hem de doğumdan sonra, daha önce hiç düşünmediğiniz soruları soracak, alışkın olmadığınız manzaralar ile karşılaşacak ve minik yavrunuzun sağlığı hakkında her şeyi bilmek isteyeceksiniz. Bebeklerde kulak kokusu da sizi meraklandırabilecek konulardan biridir. Kulak kokularının masum göründüğü gibi ciddi bir sorunun göstergesi olabileceğini de unutmamak gerekir.  

Bebek kulağında oluşan farklı kokuların fark edilmesi ile birlikte hangi sorunla hatta hangi enfeksiyonla karşı karşıya olduğunuz konusunda dahi fikir yürütebilirsiniz.  

Bebeklerde Kulak Kokusu Sebepleri

Hayattaki en önemli varlığınız olan yavrularınızda bir şeyler yanlış göründüğünde ya da garip kokular hissettiğinizde endişelenmeniz gayet normal. Durumun sebeplerini önceden bilmek, endişeye kapılmak yerine doğru adımları atmanızı sağlayacaktır. Aklımız hemen kötü senaryolar kursa da bebeklerin kulaklarında oluşan kötü kokuların makul bir açıklaması vardır.

Oluşan kulak kokuları ve sorunları genellikle hızlı bir şekilde çözülebilir. Bunlar kolay ve basit çözümler olsa bile doktora gitmeyi gerektirebilir. Bu nedenle bebeklerde kulak kokusu neden olur sorusunun yanıtı bizim için önemlidir. 

Bebeklerde kulak kokusu farklılık gösterebilir. Ne tür bir koku fark ettiğinize özellikle dikkat etmeniz gerek. Bu kokular balık, balmumu, peynir, ekşi süt, tatlı, kusmuk gibi olabilir. Farklılaşan kokulara göre sorun tespiti yapabilirsiniz. 

 

  • Peynir Kokan Bebek Kulağı

 

Peynir kokusu yayılan kulak bebeklerde kulak enfeksiyonu habercisi olabilir. Kötü kokunun bebeğinizin cildinde biriken kir veya yağdan gelmediğinden emin olmak için kulak arkasını ve boyun kıvrımlarını dikkatlice kontrol edin. Bebeğinizi yıkayıp ya da bahsettiğimiz bölgeleri temizledikten sonra koku devam ederse doktorunuzu ziyaret etmenizin vakti gelmiştir. 

 

  • Balık Kokan Bebek Kulağı

 

Balık kokan bebek kulağı, bakteri ya da mantar kaynaklı bir enfeksiyona işaret edebilir. Bu sebeplerin haricinde kulakların iç kısmında, kulak arkasında veya boyun kıvrımlarında biriken yapışkan madde balık kokusuna sebebiyet verebilir. Kulakların etrafını ve boyun bölgesini dikkatlice temizleyin ve enfeksiyon belirtileri için bebeğinizi dikkatli bir şekilde gözlemleyin. Eğer koku süreklilik gösteriyorsa doktorunuzdan randevu almayı unutmayın.

 

  • Balmumu Kokan Bebek Kulağı

 

Minik yavrunuzun kulaklarını kir ve bakterilerden uzak tutmaya yarayan ve doğal koruyucu olan ağda kıvamındaki salgı kulağın kendisi tarafından üretilir. Bu salgının üretimindeki artış balmumu kokusuna sebebiyet verebilir. Ancak kulak kiri birikim yapıp kulakta sorun yaratıyorsa veya ağrı yapıyorsa, çocuk doktorları genellikle özel damlalar ile sorunun çözümüne yardımcı olacaktır. Kulak kiri kuvvetli bir kokuya sebebiyet vermese de ağda kıvamındaki salgı artışı enfeksiyon belirtisi ya da yüzücü kulağı sorununa işaret edebilir. Kulağa su kaçması durumda oluşabilen bu sorunlar doktorunuzun önerdiği kulak damlaları ile tedavi edilebilir. 

 

  • Kusmuk Kokan Bebek Kulağı

 

Bebeğinizin kulağı kusmuk kokuyorsa ilk olarak kontrol etmeniz gereken şey ağız salyasının kulak tarafına akıp akmadığına bakmak olmalı. Genellikle sebebi bu olur ve gerekli temizlik yapıldıktan sonra kokudan eser kalmaz. Kusmuk kokusu şiddetli bir şekilde yayılıyorsa enfeksiyon belirtisi de olabilir. Böyle bir durumda en iyi tavsiyeyi ve durum değerlendirmesini almak için doktorunuzla iletişime geçmeniz gerekir.

 

  • Tatlı Kokan Bebek Kulağı

 

Tatlı kokan bebek kulağı çok büyük olasılıkla tıbbi bir sorunun habercisi değildir. Burnunuza farklı gelen bu tatlı koku muhtemelen yedikleri veya kafa bölgesine bulaşan bir şeyden kaynaklanır. Her ne olursa olsun doktorunuzdan tavsiye almayı unutmayın. Her ne kadar çok düşük ihtimalde olsa vücuttaki amino asit birikimi tatlı kokulu sıvılara neden olabilir. Gelen koku nadiren de olsa bu rahatsızlığın belirtisi de olabilir. Panik yapmadan önce bu tıbbi sorunun çok nadir görüldüğü ve genetik taramayla erkenden fark edilebileceğini bilmek sizi sakinleştirecektir.

 

  • Kaka Kokan Bebek Kulağı

 

Kaka kokan bebek kulağı genellikle hijyen sorunları sonucu ortaya çıkar. Kulak kirinin birikmesi, kulak arkasının temiz olmaması kötü kokuya sebebiyet verebilir. Minik yavrunuzun kulağında çok fazla kir ya da kabuk olması veya kirin akıntı yoluyla dışarı çıkması kötü kokunun kaynağı olabilir. Kulakların içi ve arkası temiz olmasına rağmen sorun varsa enfeksiyon belirtisi olabilir ve bu durumda yapacak en iyi şey doktorunuza danışmaktır. 

 

  • Bozuk Süt Kokulu Bebek Kulağı

 

En güçlü kulak enfeksiyonu göstergelerinden bir tanesi bozuk süt kokan kulaklardır. Eğer kulağın hijyeninden ve temizliğinden emin olmanıza rağmen bu kokuyu alıyorsanız doktorunuzla iletişime geçmelisiniz. sorun bebeğinizi emzirirken ya da beslerken sütün kulaklarda kalmasından kaynaklı olabilir. Başka bir enfeksiyon belirtisi görmüyorsanız bebeğinizin kulağını dikkatlice kontrol edip temizleyin. Boyun bölgesini de temizlemek emin olmanıza yardımcı olacaktır. 

Bebeklerin Kulak Enfeksiyonu Geçirdiği Nasıl Anlaşılır?

bebeklerin-kulak-enfeksiyonu-gecirdigi-nasil-anlasilir

Kulak enfeksiyonlarının anlaşılabilmesi için kulakta oluşan kötü kokuların yanı sıra başka göstergeler de vardır. Bu semptomların kokuyla beraber görülmesi durumunda doktorunuza başvurmak gerekir.

Kulak enfeksiyonu belirtileri arasında en sık karşılaştıklarımız;

  • Denge kaybı
  • İşitme sorunu
  • Kulakta kabuklanma ve sızıntı
  • 38 derece veya yüksek ateş
  • Kulakta kızarıklık 
  • Kulak ağrısı
  • Sürekli ağlama
  • Uyku problemi
  • İştah kaybı
  • Dikkat dağınıklığı, etrafa ilgide azalma

Kulak Enfeksiyonları Nasıl Tedavi Edilir?

Kulak enfeksiyonlarının tedavisi tamamen doktorunuzun gözlemi ve tavsiyeleri üzerine olmalıdır. Kesinlikle kendi başınıza ilaç tedavisi uygulamaya çalışmayın. Emin olabilirsiniz ki bunun faydadan çok zararı olacaktır. 

5 yaşından küçük çocukların en az bir kere kulak enfeksiyonu geçirmesi gayet normaldir. Çoğu kulak enfeksiyonları oral antibiyotikler yerine doktorunuzun tavsiye ettiği kulak damlası formundaki antibiyotiklerle tedavi edilebilir. Ayrıca bebeğinizin kulağını temiz tutmak, ek olarak çocuğa bol su içirmek, ılık bezle kulağı yumuşatmak faydalı olabilir. 

Bebek Kulağı Nasıl Temizlenir?

Parmağınızı ya da yabancı cisimleri kesinlikle bebeklerde kulak temizliği için kullanmamalısınız. Bu bebeğinizin kulak zarına zarar verebilir ya da kulak kirini daha da itebilir. Uzmanların tavsiyesine göre kulak içi kirleri faydalıdır ve aşırı olmadığı müddetçe çıkarılmamalıdır. Bunun yanı sıra kulak etrafını temiz tutup hijyenini korumanız gerekir. 

Bebeğinizin kulak arkasını temizlemek için izlemeniz gereken adımlar;

  1. Az miktarda bebek şampuanı ya da sabunu kullanarak ılık su ile yıkayın.
  2. Yıkadıktan sonra bez yardımı ile kulak arkasını nazikçe ovalayın. Suyun çok sıcak olmadığına ve kulak içine su kaçmadığına emin olun.
  3. Temizlik bittikten sonra kesinlikle kulakların arkasını iyice kurulayın. Islak kalmış kulak yeni problemlerler doğurabilir.

Bebeğinizin kulaklarının dışını temizlemek için izlemeniz gereken adımlar;

  1. Yumuşak bir beze veya bir parça pamuğa ılık su ile beraber az miktarda bebek şampuanı ya da bebek sabunu uygulayın.
  2. Dış kulağı temizlerken bezden veya pamuktan kulağın içine su akmayacağın emin olun. 
  3. Dış kulağın kıvrımlarını ve oluklarını dikkatlice temizleyin. Kulak kanalına kesinlikle müdahale etmeyin. Kirlenen parçayı yenisiyle değiştirin.
  4. Kulak problemlerini ve kabuk oluşumunu önlemek adına kulağı duru ve ılık bir parça bez ya da pamuk ile iyice duruladığınızdan ve ardından kuruladığınızdan emin olun.

Bebeklerde kulak kokusu genellikle endişe verici problemler değildir. Çözümü ise kolay ve kısa sürede gerçekleştirilebilir. Her ne olursa olsun şüphelendiğiniz durumlarda doktorunuza başvurmayı unutmayın. 

Minik yavrunuzun kulağı bakteriyel enfeksiyonlar, maya enfeksiyonları, yüzücü kulağı hastalığı, beşik kapağı, süt dökülmeleri ya da benzeri tıbbi durumlar yüzünden kokabilir. Aynı zamanda kulağın içinde biriken kulak kirleri de hem ağrı hem de koku yapabilir. Bu yüzden çocuk doktorunuza danışarak herhangi bir sağlık sorunundan ya da kulak kirinden kokunun yayıldığını öğrenmek en sağlıklı yöntem olacaktır. 

 

Bebeklerde Orta Kulak İltihabı Sebepleri ve Tedavisi: https://www.bebek.com/bebeklerde-orta-kulak-iltihabi-sebepleri-ve-tedavisi/

Post navigation

Bir yanıt yazın

Bebeğinizin Gelişimini Destekleyen Evde Oynayabileceğiz 7 Oyun!

Ek Gıdaya Geçişte Verilebilecek Sebze ve Meyve Listesi

Bebekleri Sallayarak Uyutmak Doğru mu?