kurtaj-sonrasi-tekrar-ne-zaman-hamile-kalinabilir

Kürtaj Sonrası Tekrar Ne Zaman Hamile Kalınabilir?

Birçok nedenden dolayı hamilelik döneminizi sonlandırmak isteyebilirsiniz. Bu işlemi gerçekleştirmek için belli bir zaman geçmesi gerekir. Bu zaman, hamileliğin 10. haftasına kadar uygun görülür. Farklı durumlara bağlı olarak, kürtaj olmuş kadınların en çok merak ettiği şey kürtaj sonrası gebelik yaşayıp yaşayamayacakları konusudur. Kürtaj sonrası gebelik için, anne rahminin iyileşme gösterdiğinden emin olunması gerekir.

Aksi halde yaşayacakları gebelik, düşük gibi sağlık sorunlarına yol açabilir. Bu tarz olumsuz sonuçların önüne geçmek için doktorunuza başvurmalı ve gerekli önlemleri almalısınız. Öncelikle gebeliğin nasıl bir oluşum gösterdiği, hangi durumlarda kürtaja başvurmak gerektiği hakkında bilgi sahibi olmalıyız.

Gebelik Süreci ile İlgili Bilmeniz Gerekenler?

Bildiğimiz üzere biz insanlar, 46 adet kromozom barındırırız. Bunların 23 tanesi babanın sperm hücresinden, 23 tanesi ise annenin yumurta hücresinden gelir. 

Yumurtlama dönemi;

  • Kadınların yaşadığı adet döngüsü her ay yumurtlama dönemi olarak bilinir. 
  • Adet dönemi kadınlarda bulunan yumurta hücrelerinden birinin olgunlaşıp rahim tüplerine yerleşme sürecidir. 
  • Hamile kalmak isteyen kadınların adet ve sonrası dönemleri hesaplamaları gerekir.
  • Yumurtlama döneminde yumurta hücresi olgunlaştığı için döllenme olasılığının yüksek olduğu bir dönemdir. 

Kısaca gebelik süreci;

  • Kadında yumurtlama döneminde olgunlaşan yumurta hücresi yumurta kanalına atılır.  
  • Spermler, kadın rahminden “fallop tüpü” diye adlandırılan yumurta kanalında ilerlemeye başlar.
  • Erkek hücresi olan sperm, kadın hücresi olan yumurta hücresi ile yumurta kanalında karşılaşırsa döllenme gerçekleşir.
  • Döllenmiş yumurta yani “zigot” rahim duvarına yerleşir. Rahim duvarına tutunabilmeyi başarırsa gebelik gerçekleşmiş olur.  Rahim duvarına tutunma çabası 7 güne kadar devam edebilir. Bu aşamadan sonra annede gebelik hormonları salgılanmaya başlar. Bu hormonların tıptaki adı “beta HCG”dir.
  • Fetüs, bir bebek olup dünyaya gelene kadar; içi sıvı dolu, bebeğinizi koruyan esnek bir torba olan “amniyon kesesi” içerisinde gelişimini devam ettirir.

Hamilelik belirtileri;

  • Adet gecikmesi
  • Bulantı
  • Halsizlik
  • Sıcaklama
  • Şişkinlik
  • Kanama
  • Baş dönmesi
  • Aşerme
  • Koku hassasiyeti

Kürtaj Nedir? 

Kürtaj, “döl yatağını kazıyıp cenini alma işlemi” olarak tanımlanır. İstenmeyen gebelikleri önlemek için kullanılan cerrahi bir yöntemdir. Kürtaj istenmeyen ya da devam etmesi ciddi sağlık problemleri getirecek olan hamilelikler için yapılabilir. 

Hangi Durumlarda Kürtaj Yaptırılır?

Anne için risk taşıyan durumlarda; bebeğin kalbinin durması, kullanılan ilaçların anne ya da bebeğe zarar vermesi, düşük gibi durumlarda ve istenmeyen gebeliklerde kürtaj yapılır. 

Bazen düşük yapmış annede ya da daha önceden yaptırılan bir kürtaj işleminde, rahim içeride parça kalıntıları kalmış olabilir. Bu gibi durumlarda da kürtaj yapılmaktadır.

Kişi evli ise eşinin de onaylaması gereken bir işlem olup yasal olarak hamilelik sürecinin ilk 10 haftasında yapılabilir. Ülkemizde evli olmayan bireyler için gebelik sonlandırma 10. hafta ile sınırlıdır. Bu süre anne için gebeliği devam ettirmenin riskli olduğu her durumda esneklik gösterebilir.  

Kürtaj İşlemi Nasıl Gerçekleşir?

Kürtaj, rahmin kazınması yöntemi ile yapılan bir işlemdir. Bu yöntem eskiden beri çok kullanılmış olsa da beraberinde çok ciddi problemler de ortaya çıkarmıştır. Bu nedenle son yıllarda tercih edilen kürtaj yöntemi, vakumlu kürtaj denilen bir yöntemdir. Bu yöntem rahmin kazınmasına oranla çok daha güvenilirdir. Rahimde vakum işlemi ile hücrelerin temiz bir şekilde alınması sağlanır. Bu tarz kürtaj işlemlerinde ağrı hissedildiği için anestezi yöntemleri kullanılmaktadır.

kurtaj-islemi-nasil-gerceklesir

Kürtajın Zararları Var mıdır?

Kürtaj sonrası hamilelik yaşamak isteyen kadınların merak ettiği önemli bir konu da kürtajın zararları olup olmadığı sorusudur. Uzmanlara göre kürtaj zarar veren bir işlem değildir. Bir önceki başlıklarımızda da bahsettiğimiz gibi kürtaj sonrası hamile kalmak için engelleyici bir durum yoktur. Fakat nadiren de olsa işlem sonrası ya da sırasında bazı sorunlar ortaya çıkabilir. Bu sorunlar en başta kişilerin ihmalkarlığı ya da cerrahi işlemlerden kaynaklı olabilir. Sorunu anlamak için öncesinde ultrason kontrollerinin yapılması şarttır. Olası problemler aşağıdaki gibi sıralanabilir. :

 

  • Enfeksiyon riski

 

Yapılan cerrahi işlemin hijyenik olmaması ya da kişinin işlemden sonra kişisel temizliğini sağlayamaması sonucu enfeksiyon kapma riski ortaya çıkabilir. 

 

  • Parça kalması

 

Kürtaj işleminden sonra rahim içinde parçaların kalması kanama ya da daha ciddi problemleri beraberinde getirebilir. 

 

  • Rahimde delinme

 

Kazıma işlemi sırasında işlem yapılan bölgenin zarar görmesi sonucu rahimde delinme ya da diğer bir ifadeyle rahimde yırtılma meydana gelebilir. 

Kürtajdan Sonra Hamile Kalınır mı?

Toplumda kimi zaman kürtaj olan kadınların tekrar gebelik yaşayamayacağı söylenir. Bu yanlış bilinen bir bilgidir. Kürtaj olan kadınlarda, adet görme kürtajdan haftalar sonra yeniden başlar. Kadının yeniden regl olması demek yeni yumurtaların olgunlaşması anlamına gelir. Bu nedenle kürtaj sonrası gebelik mümkündür. Yumurtaların çalışması ile birlikte kürtajdan 5-6 hafta sonra hamile kalabilirsiniz. 

Uzmanlara göre bahsedilen 5-6 haftalık süre yeniden gebe kalmak için pek sağlıklı değildir ve kürtaj sonrası hamile kalmak için 2-3 ay beklenmesi gerekir. Düşük riski ya da başka sağlık sorununuz yok ise kürtaj işleminden sonra da sağlıklı bir gebelik yaşayabilirsiniz.

Kürtajın cerrahi bir işlem olduğunu unutulmamalıdır. Hemen cinsel ilişki yaşamak enfeksiyon kapma bakımından da risklidir. Bu nedenle kürtaj sonrasında hem cerrahi bölgenin iyileşmesi hem de adet görme ile rahmin yenilenip temizlenmesi için yeteri kadar beklenmelidir.

Kürtaj Sonrası Nasıl Sağlıklı Bir Şekilde Hamile Kalırım?

Var olan bir gebeliği cerrahi bir operasyonla sonlandırdıktan sonra yeniden gebe kalmanız elbette mümkün. Ancak yeni gebeliğinizin sorunsuz olması için aşağıdaki hususlarda dikkatli olmak gerekir. 

 

  • Kilo

 

Obeziteye kadar giden kilo sorunlarında ve aşırı zayıf olma durumlarında hamileliğiniz olumsuz etkilenir. Bu nedenle yeniden gebe kalmak istiyorsanız kilonuzun normal değerler aralığında kalmasına dikkat etmelisiniz. 

 

  • Alkol

 

Alkol üreme sistemini olumsuz etkiler bu nedenle kesinlikle uzak durmalısınız. 

 

  • Sigara

 

İçeriğinde bulunan nikotin yumurtalıklarda tutunma güçlüğüne yol açabilir. Bu nedenle yeniden gebe kalmak istiyorsanız sigaradan uzak durmak yararınıza olacaktır.

 

  • Stres

 

Hamile kalmak isteyen kişiler için psikoloji çok önemlidir. Çiftlerin stres altında olması gebeliği sağlayan hormonların da çalışmasını olumsuz etkileyeceği için stres faktörleri mutlaka ortadan kaldırılmalıdır

 

  • Kan değerleri

 

Kan değerlerinin düşük olması durumunda gebelik için gerekli vitamin ve değerler sağlanmaz.Özellikle zayıf insanların vitaminsizlik nedeni ile kan değerlerinde düşme görülebilir.

 

  • Düzenli ilişki

 

Eşleri ile düzenli cinsel hayat yaşayan kadınlarda hamile kalma oranı yüksektir. Bu sebeple partnerinizle düzenli ilişkiye girmeniz önemlidir. 

 

  • Egzersiz

 

Çoğumuzun her gün yaptığı spor ve egzersizlerin faydası saymakla bitmez. Vücudun genel sağlığının yanında üreme sistemi sağlığı için de oldukça faydalıdır. ANcak her şeyin fazlası gibi egzersizin de fazla ve ağır olanı olumsuz etkiler ortaya çıkarır. Bu sebeple gebe kalmak için kürtaj sonrası çok uzun süreli ve yorucu egzersizler yapmaktan kaçınmak gerekir. 

Bütün bu maddeler hamile kalmak isteyen kadınlar için önemlidir. Toplumda dilden dile dolaşmış yanlış bilgileri bir kenara bırakmakta fayda var. Özellikle kürtaj sonrası hamile kalınmaz gibi düşünceler sizi strese sokmasın. 

Kürtaj işlemi yapıldıktan en az 1 ay sonra sağlık durumunuzu değerlendirerek hamileliğe hazır hissedebilirsiniz. İyileşme gösteren rahiminiz size daha sağlıklı bir gebelik sunar. Aksi halde bahsetmiş olduğumuz kürtaj sonrası olumsuz etkileri yaşayabilirsiniz. 

Hamilelik için bir problem teşkil etmeyen kürtaj, günümüzde hemen hemen hiç tehlike içermeyen bir işlemdir. Ne size ne hamile kalmanıza engel olacak durumlar yaratmaz. Stresten uzak, beslenmenize dikkat ettiğiniz sürece bir bebek sahibi olabilirsiniz. Her zaman her konuda uzmanlara başvurmanızı önerdiğimiz gibi kürtaj sonrası gebelik için de bunu yapmanızda fayda var.

 

“Kürtaj Hakkında Tüm Detaylar!” Konulu yazımızı okumak için aşağıdaki bağlantıya tıklayın.

Kürtaj Hakkında Tüm Detaylar!: https://www.bebek.com/kurtaj-hakkinda-tum-detaylar/

Post navigation

Bir yanıt yazın

1-2 Haftalık Gebelik

Hamilelik Öncesi Dikkat Edilmesi Gerekenler

Yumurtlama Dönemi ile İlgili En Çok Merak Edilen 10 Soru ve Cevabı!