gobek bagı

Bebeklerde Göbek Bağı Ne Zaman Düşer?

Bebeğinizi ilk defa kucağınıza aldığınız sahne, ömür boyu gözünüzün önünden gitmez. O an ki duygularınız, bu zamana kadar hissetmediğiniz çok farklı duygulardır.

Bebeğiniz o kadar minik ve narindir ki ona dokunmaktan, zarar vermekten çok korkarsınız. Bu miniği beslemek ve bakımını üstlenmek sizi biraz korkutuyor olabilir.

Özellikle göbek bağı (göbek kordonu), yeni doğum yapmış annelerin en çok korktuğu şeydir. Panik yapmayın, endişelenecek hiçbir şey yok! Bebekler hakkında bilgi sahibi olduğunuz ve püf noktaları öğrendiğiniz takdirde ona dünyada en iyi bakacak kişi siz olacaksınız.

Sizin de göbek bağı ile ilgili aklınızda soru işaretleri varsa; göbek bağı nedir, ne işe yarar, bakımı nasıl olmalıdır ve ne zaman düşer gibi soruların cevabını öğrenmek için okumaya devam edin.

Göbek Bağı Nedir, Ne İşe Yarar?

Anne ile bebek arasındaki bağ, henüz anne hamile olduğunu öğrenmeden başlar.

Döllenme gerçekleştikten sonra tamamen anneye bağımlı bir şekilde gelişmeye devam eden embriyo, gebeliğin 5. haftasından itibaren göbek kordonu adı verilen bir bağ aracılığıyla anne ile besin ve oksijen alışverişini yapmaya başlar.

Kan damarları bakımından zengin olan bu kordon yumuşak ve kıvrımlı, hortuma benzer bir yapıya sahiptir. Göbek bağı şunlardan oluşur;

  • Oksijen ve besinleri anneden bebeğe taşıyan bir toplardamar,
  • Atıkları kirli kan ile bebekten plasentaya taşıyan iki atardamar.
Kordondaki bu kan damarları Wharton jölesi adı verilen jölemsi bir yapıyla korunmuş ve etrafı zarla kaplanmıştır.

Aksi bir durum yaşanmasıyla bebeğin hayatı riske gireceğinden göbek bağı bebeğin gelişimi için oldukça önemlidir. Gebelikte yaşanabilecek göbek bağı sorunları ise şunlardır:

  • En sık karşılaşılan problem kordon dolanmasıdır. Bebeğin anne karnında hareket ederken kordonu boynuna dolaması nedeniyle olur. Genelde bebekte olumsuz bir duruma sebep olmasa da bazen damardaki kan akışı olumsuz etkilenerek bebeğin beslenmesini etkileyebilir.
  • Bir diğer problem kordonda düğüm oluşmasıdır. Bu problemin damarlardan birinin uzun olması nedeniyle yaşandığı düşünülmektedir.
  • Nadir olarak görülen bir problem kordon sıkışmasıdır. Kordonun bebeğin kol ve bacakları arasında sıkışması durumudur.
  • Göbek kordonunun 35 cm’den kısa olduğu kısa kordon durumudur.

gobek bagıGöbek Bağı Ne Zaman Düşer?

Anne ile bebek arasındaki somut bağ olan göbek bağı, doğumun gerçekleştiği ana kadar varlığını sürdürür. Doğumdan sonra bebeğin göbek deliğinden itibaren 3-4 cm yukarısından klempe edilerek kesilir.

Yaklaşık bir iki hafta içerisinde de jölemsi kıvamını kaybeder, yavaş yavaş rengi sarıdan kahverengine doğru döner ve sonrasında iyice kuruyarak düşer. Göbek bağı düştükten sonra göbek deliğinin tamamen iyileşmesi içinse yaklaşık bir hafta daha geçmesi gerekir.

Bebeklerde Göbek Bağı Bakımı Nasıl Olmalıdır?

Taze anneler için göbek bağı bakımı biraz ürkütücü gelebilir. Ancak doğru bakımın nasıl yapılacağını bildiğiniz takdirde endişelenmeniz gereken hiçbir şey yoktur.

Bu konuda doktorunuz veya hemşireniz size bilgilendirme yapacaktır. Ancak biz yine de göbek bağı bakımı nasıl yapılır, bakım yapılırken nelere dikkat edilmelidir hatırlatalım:

  • Kordonun temiz ve kuru tutulması oldukça önemlidir. Bebeğinizi bezlerken kordonunun dışarıda kalarak hava alması daha hızlı iyileşmesini sağlayacaktır. Eğer bezi göbeğinin üzerini aşacak bir boyuttaysa bezin üstten bir kısmını katlamayı deneyebilirsiniz.
  • Eskiden çocuk doktorları göbek bağının alkolle temizlenmesini tavsiye ederlerdi. Ancak şimdilerde bağın kendi kendine iyileşmesinin daha doğru olduğu savunuluyor. Çünkü alkolün tahriş etkisi yarattığına ve iyileştirmeyi geciktirdiğine inanılıyor. Yine de bu konuyu doktorunuza danışmakta fayda vardır.
  • Yenidoğanda göbek bakımı yapılırken bağ düşene kadar suyla temas etmemesi oldukça önemli. Bu süreçte elbette ki bebeğinize banyo yaptırmak isteyeceksiniz. Ancak banyo yaptırırken göbek bağını sudan korumaya özen göstermek enfeksiyon kapmaması ve daha erken iyileşmesi açısından önemlidir. Göbek bağı düşene kadar küvet içerisinde banyo yaptırmak yerine bebek süngeri ile miniğinizi temizleyebilirsiniz.
  • Bebeğinizin bezini sık sık değiştirin ki kordon bölgesi idrar ve dışkı ile temas etmesin. Kaynatılmış ve ılıtılmış su ile nemlendirdiğiniz bir bez aracılığıyla bağın çevresini nazikçe temizleyebilirsiniz. Ayrıca bebeğimin canını acıtır mıyım diye endişe etmenize gerek yoktur. Çünkü göbek bağında sinir uçları bulunmaz.
  • Bebeğin göbek kordonuna herhangi bir şekilde müdahale etmeyin ve kendi kendine düşmesini bekleyin.

Dilerseniz “Bebeklerde Göbek Bağı Bakımı Nasıl Olmalıdır?” Konulu videomuzu izleyebilirsiniz.

YouTube video

Göbek Bağı Enfeksiyonu Belirtileri Nelerdir?

Nadir olarak karşılaşılsa da bazen bebeğinizde göbek bağı enfeksiyonu gelişebilir. Enfeksiyondan şüpheleneceğiniz durumlar ise şöyle;

  • Göbek bağı çevresinde kızarıklık veya şişkinlik,
  • Kordona veya cildine dokunulduğunda bebeğin ağlaması,
  • Kordondan kötü koku gelmesi,
  • Kordondan sarımtırak akıntı gelmesi,
  • Kanama görülmesi.

Bebeğinizde bu gibi belirtiler görüyorsanız mutlaka doktorunuza danışmanız gerekir. İyileşme sürecinde zaman zaman bebeğinizin göbek bağında az miktarda kanama gözlemleyebilirsiniz. Kanayan bölgeye bir miktar basınç uyguladığınız takdirde kanama duruyorsa bu normaldir.

Ancak beş dakikadan daha uzun bir süre basınç uyguladığınız takdirde kanama hala durmuyorsa hemen doktorunuzu aramalısınız.

Enfeksiyon oluşmasında erken müdahalede bulunmak yayılmasını engellediğinden oldukça mühimdir.

Göbek Bağının Zamanından Önce veya Sonra Düşmesi

Göbek bağının çok erken düşmesi ve uzun süre düşmemesi bazı problemlere yol açabilir. Göbek bağının düşmesi erken gerçekleşirse kanama meydana gelmesi ve enfeksiyon oluşması riski artarken, bir aya kadar hala düşmemiş olması da anatomik bir bozukluk olabileceğini akla getirmektedir.

Bazen de kordon tam dipten düşmek yerine bir parçası yerinde kalır. Böyle bir durumda eğer birkaç gün sonrasında kalan parça düşerse genelde sorun olmaz. Ancak bazen bu durum enfeksiyon oluşmasına zemin hazırlayabilir.

Yenidoğan Bebeklere K Vitaminin Önemi

K vitamininin kanın pıhtılaşması üzerinde önemli bir rolü vardır ve yeni doğan bebeklerde K vitamini eksikliği görülme olasılığı yüksek olduğu için herhangi bir kanama meydana gelmemesi için K vitamini iğnesi yapılır veya damlası damlatılır.

K vitamini eksikliği olan bebeklerde göbek bağı düştükten sonra uzun süren kanamalar meydana gelebilir. Hatta bazen K vitamini takviye edilmiş bebeklerde de bu durumla karşılaşılabilir. Böyle bir durumda K vitamini ilavesi yapılarak kanamanın durdurulması amaçlanır.

https://www.bebek.com/0-6-aylik-bebek-beslenmesi/

Gebelikten itibaren bebeğiniz hakkında pek çok endişeye kapılırsınız. Ancak işin doğrusunu bildiğiniz takdirde bu endişelerinizden kurtulacaksınız.

Bebeklerde göbek bağı bakımı da hakkında bilgi sahibi olduğunuzda korkmamanız gereken bir konudur. Bebeğinizin bakımını iyi yaptığınız ve onu iyi takip ettiğiniz sürece bir sıkıntı yaşamazsınız.

Hamilelik Sonrası Yoga

Bebek Anne Karnında Kaç Hafta Kalmalı?

Hamilelikte Açılma