normal-dogumun-riskleri-nelerdir

Normal Doğumun Riskleri Nelerdir?

İster evde küvette doğum yapmaya karar verin, ister sezaryen planlayın, tüm doğum şekilleri doğaldır. Bebeğini nasıl doğurmaya karar verirsen ver annelerin hepsi birer süper kahramandır. Ancak “doğal doğum” terimi tarihsel olarak ilaçsız doğumu tanımlamak için kullanılmıştır. Bazı durumlarda bu, doğum sırasında herhangi bir ağrı kesici ilaç kullanmamak, sadece bebeğin kalp atışlarını izlemek gibi başka tıbbi müdahaleler yapmak ya da hiç tıbbi müdahalenin olmaması anlamına gelir.

Ağrı kesici ilaçlar ve anestezi olmadan, kadınlar ağrıyı hafifletmek için gevşeme tekniklerine ve kontrollü nefes almaya güvenirler. Bu tür bir doğum, ebe veya doula ile hastanede doktor kontrolünde çok daha konforlu ve güvenli olur.

Neden Normal Doğum Seçilebilir

İlaçsız doğum yapmanın imkansız olduğunu düşünüyorsanız yanılıyorsunuz. Bazı kadınların bunu seçmesinin birçok nedeni vardır. Ağrı kesici ilaçlar ve anestezi, doğumu hızlandırmak veya yavaşlatmak gibi süreci etkileyebilir. Ayrıca anne üzerinde kan basıncını düşürme veya mide bulantısına neden olma gibi etkileri olabilir.

Kadınların büyük bir kısmı, ağrı yönetimi de dahil olmak üzere doğum süreci üzerinde daha fazla kontrol istedikleri için “doğal” bir doğum seçerler. Aynı zamanda anestezinin doğum deneyimine daha yakın hissetmelerini ve daha net hatırlamalarını engelleyeceğini hissedebilirler.

Normal Doğumun Riskleri Nelerdir?

Daha önce bebeğiniz olmuş olsa bile, doğum sırasında ağrınızın ne kadar yoğun olacağını veya doğumun ne kadar süreceğini bilemezsiniz. Ağrı kesici ilaçlar ve anestezi kullansanız da kullanmasanız da, her doğumda ağır kan kaybı veya göbek kordonu sorunları gibi komplikasyon riski vardır. Bu komplikasyonları tıbbi müdahale olmadan tespit etmek veya tedavi etmek çok daha zor olabilir. Vajinal doğumlar, sezaryen ile karşılaştırıldığında genellikle daha kısa hastanede kalış ve iyileşme süreleri gerektirir. 

Doğum ve vajinal doğum, fiziksel olarak yorucu olabilen uzun bir süreçtir. İlk kez anne olacak anneler, rahim ağzının tamamen açılması ve aktif doğum eyleminde ortalama olarak dört ila sekiz saat harcıyor. Vajinal doğum sırasında, fetüs doğum kanalından geçerken vajina çevresindeki cilt ve dokuların gerilmesi ve yırtılması riski vardır. Şiddetli esneme ve yırtılma dikiş gerektirebilir.

Bu esneme ve yırtılma, idrar ve bağırsak fonksiyonlarını kontrol eden pelvik kaslarda zayıflığa veya yaralanmaya da neden olabilir. Yapılan araştırmalarda, vajinal doğum yapan kadınların üriner inkontinans ( öksürürken, hapşırırken veya gülerken idrar kaçırma) ve bir veya daha fazla organın kayması olan pelvik organ prolapsusu yaşama olasılığının daha yüksek olduğu sonucuna ulaşıldı. Vajinal doğum, vajina ve anüs arasındaki bölge olan perine bölgesinde kalıcı ağrıya da neden olabilir. Uzun süren veya zorlu doğumlarda veya bebek büyükse, bebek vajinal doğum sürecinde yaralanabilir ve bu da kafa derisinin berelenmesine veya köprücük kemiğinin kırılmasına neden olabilir.

Anne adaylarının, doğum deneyimini etkileyebilecek kadar vajinal doğum korkusu ve endişesi varsa, sezaryen yaptırmayı seçebilir.Sezaryen olan kadınların, vajinal yolla doğum yapan kadınlara kıyasla idrar kaçırma ve pelvik organ prolapsusu yaşama olasılığı daha düşüktür.Cerrahi bir doğum önceden planlanabilir, bu da onu vajinal doğumdan daha öngörülebilir hale getirir. Bebek veya anne tehlikedeyse sezaryen hayat kurtarıcı olabilir. 

Normal Doğum Kimler için İyi Bir Seçenek Olmayabilir?

Eğer yüksek riskli gebeliğiniz varsa, doktorunuz normal doğumu önermeyebilir. Aşağıdaki durumlarda hamileliğiniz yüksek riskli olarak kabul edilebilir:

  • 35 yaşından büyükler
  • Hamileyken alkol veya madde kullanımı
  • Diyabet, preeklampsi veya kan pıhtılaşma sorunları gibi bir durumun varlığı
  • Çoğul gebelikler
  • Hamilelik sırasında fetal büyüme kısıtlanması veya plasenta ile ilgili sorunlar gibi belirli komplikasyonlar yaşanması

Normal Doğum Sırasında Neler Yaşanır?

Normal Doğum Sırasında Neler Yaşanır

Tıbbi olarak gerekli olmadıkça doğumunuz teşvik edilmez veya hızlandırılmaz. Bebeğinizi bir hastanede doğurmayı planlıyorsanız, doktorunuz veya ebeniz hastaneye gitmek için en iyi zamanı seçmenize yardımcı olabilir. Vücudunuz hazır olduğunda, en rahat bulduğunuz doğum pozisyonunda vajinal doğum yapabilirsiniz. Sizin ve bebeğinizin güvenliği veya sağlığı için gerekli olmadıkça tıbbi müdahalede bulunulmayacaktır.

Her doğum türünde olduğu gibi, “normal” doğum da herkes için farklı bir zaman alır. Tıbbi müdahale olmadan serviksiniz doğal olarak genişler ve bu sırada doğumu hızlandırmak için size herhangi bir ilaç verilmez, bu nedenle daha uzun sürebilir.

Öte yandan doğumunuzda epidural gibi bir tercihiniz oldu ise bu tür tıbbi müdahaleler doğumu yavaşlatabilir. Ve doğumun genellikle ilk kez anne olacaklar için daha uzun sürdüğünü unutmayın. Doğumun ağrı seviyesi de herkes için farklıdır. Ağrıya dayanamadığınızı düşündüğünüz noktada doğum esnasındayken bile kullanabileceğiniz çeşitli ağrı kesiciler vardır. 

Doğum Sırasında Ağrıyı Hafifletmek için Yöntemler

  • nefes teknikleri
  • masaj
  • sıcak duş veya suda doğum 
  • sizin için en rahat pozisyonu bulmak
  • müzik veya oyunlar gibi dikkat dağıtma teknikleri
  • ısıtma yastığı veya buz paketi
  • doğum topu
  • Duygusal destek

Çoğu durumda, doğumdan hemen sonra bebeğinizin yanında kalabilir ve isterseniz, hazır olduğunuz anda emzirmeye başlayabilirsiniz . Tıbbi müdahale olmadan doğuma hazırlanmak için doğum planınızın net olduğundan ve sağlık hizmeti sağlayıcınızın, doktorunuzun, ebenizin, doulanızın veya diğer destek görevlilerinin doğumunuzun nasıl ilerlemesini istediğinizi bildiğinden emin olun.

Ağrı yönetimi ve gevşeme tekniklerinin yanı sıra, doğumda sizi nelerin bekleyeceğini öğrenmek için tek başına veya bir eşinizle doğum eğitim sınıflarına gitmeyi de tercih edebilirsiniz. Sizin için en uygun olanları bulmak için bu teknikleri uyguladığınızdan emin olun.

Normal Doğumda İyileşme Süreci Nasıldır?

Doğumu her türlüsünün sonrasında iyileşme süreci tamamen kişiye bağlıdır. Birçok kadın altı ila sekiz hafta içinde tamamen iyileşmiş hisseder, ancak bazı anneler için bu süre aylar alabilir. Muhtemelen en az birkaç gün ağrınız olacaktır. Bir buz torbasının üzerinde oturmak veya oturma banyosu yapmak yardımcı olabilir. Kendinize iyi bakmayı ve tamamen iyileşene kadar mümkün olduğunca dinlenmeyi unutmayın.

Potansiyel Tıbbi Acil Durum

Aşağıdaki belirtiler doğum sonrası bir komplikasyonun belirtileri olabilir:

  • Ağır vajinal kanama
  • Ateş
  • Baş dönmesi veya bayılma
  • Geçmeyen şiddetli baş ağrısı 
  • Ağrılı idrara çıkma
  • Bacaklarda ağrı ve şişlik
  • Artan veya yeni başlayan karın ağrısı

Doğum sonrası bir komplikasyon ile ilgili herhangi bir endişeniz varsa, bu belirtiler sizde olmasa bile doktorunuzla konuşun. Doktorunuz, ebeniz veya doulanız doğum sürecini ve ne bekleyeceğinizi daha iyi anlamanıza yardımcı olabilir. İlaçsız vajinal doğum yapmak istiyorsanız bu isteğinize engel herhangi bir durumun olmadığından emin olmak için, bu tür doğumun sizin için doğru olup olmadığı ve tercih ettiğiniz doğum planını oluşturmanın en iyi yolu hakkında onlarla konuşun

Epiduralli Normal Doğum Nasıl Olur? Detayları öğrenmek için tıklayın: https://www.bebek.com/epiduralli-normal-dogum-nasil-olur/

Post navigation

Bir yanıt yazın

Bebek Arabası Nasıl Seçilir?

Aç olan siz misiniz yoksa duygularınız mı?

Hamilelikte Doğru Yatış Pozisyonları