Bebeklerde Diş Gıcırdatma

Bebeklerde Diş Gıcırdatması 

Bebeklerde Diş Gıcırdatması Neden Olur?

Bebeğinizin ilk dişini görmek ne kadar da büyülü bir an değil mi? Onu, o tek dişi ile gülümserken görmek en büyük mutluluk kaynaklarımızdan birisidir.

Bebeğinizin uyku sırasında dişlerini gıcırdatması veya sıkması farklı fiziksel ve psikolojik nedenlerden meydana gelebilir. Bebeğinizin neden diş gıcırdattığını ve ne gibi önlemler alabileceğinizi yazımız da bulabilirsiniz.

Bebeklerde Diş Gıcırdatma ve Sıkma

Bebeğinizin her gelişimi gibi diş çıkartmaya başlaması da sizin için özeldir. Heyecan ve mutluluk ile onun çıkardığı dişleri gözlemlersiniz. Çevreniz ile paylaşır, onun tatlı gülümsemesi ile keyiflenirsiniz.

Ancak bebeğinizin uykusunda dişlerini gıcırdatması sizi aksiyon almaya itebilir. Aslında uyku sırasında diş gıcırdatma her yaştan insan da görülebilecek bir rahatsızlıktır.

Tıpta bu duruma bruksizm denir. Bruksizm yani diş gıcırdatma uzun vadede bazı ağız, çene ve diş rahatsızlıklarına neden olabilir.

Bu noktada bu rahatsızlık çok ya da şiddetli bir şekilde devam ediyorsa bebeğinizi mutlaka bir uzmana göstermelisiniz. Çünkü bebeğinizin diş gıcırdatması onun fiziksel bir ağrı çektiğini gösterebilir. Ya da psikolojik olarak bazı şeylerden huzursuz olduğunu yansıtabilir.

Bu nedenle gıcırdatmanın altında yatan nedenleri bulmak için uzman bir doktora başvurmalısınız.

Bebekler neden diş gıcırdatır?” sorusunun cevaplarına daha yakından da bakabiliriz.

Bebekler Neden Diş Gıcırdatır?

Stres

Bebeğiniz de huzursuz bir ortam ve durumda stres altına girebilir. Bu da onun dişlerini gıcırdatmasına neden olabilir. Özellikle de diş çıkartmanın bebekler adına huzursuz bir dönem olduğunu bilmelisiniz. Bu noktada onu olabildiğince rahat ettirmelisiniz.

Reflü

Bebekler de tıpkı yetişkinler gibi reflü problemi yaşayabilir. Bu da diş gıcırdatmasının bir sebebi olabilir. Çünkü uyku esnasında bebeğin midesinden ağzına bazı yiyecek ve sıvılar gelebilir. Onları öğütmeye çalışan bebek de dişlerini gıcırdatabilir.

diş gıcırdatma

Diş Sancıları

Bebeğinizin minik dişlerini görmek sizleri baya bir neşelendirebilir. Fakat bebekler için bu durum pek de iç açıcı değildir. Çünkü diş çıkaran bebekler özellikle de uykularında ağrı hissedebilirler. Bu nedenle de dişlerini ezmeye çalışırlar. Bu da onların diş gıcırdatmasına sebep olabilir.

Bağırsak Problemleri

Özellikle de bağırsak parazitleri spazm yaratır. Bu spazm ise tükürük akışını yüksek sevilere çeker. Bu da kaslarda kasılmaya neden olur. Bebeğiniz bu nedenle de dişlerini gıcırdatabilir.

Yeni Bir His

Bebeğiniz yaklaşık olarak ilk 6 ayın sonunda ilk dışını çıkarmaya başlarlar. Diş gıcırdatmaları da bu dönemde oldukça sık gözlemlenebilir. Bebeğiniz ağzında yeni keşfettiği bu yeni his ile farkında olmadan öğütme işlemi yapmaya çalışır. Bu da onun dişlerini gıcırdatmasına sebep olur.

En sık karşılaşılan diş gıcırdatma belirtileri ise aşağıdaki gibidir;

  • Bebeğiniz uyurken veya uyanıkken gıcırdatma veya tıklatma sesleri çıkarabilir.
  • Dişlerdeki hafif, orta veya ileri dereli aşınmalar.
  • Ağız içerisinde damak, yanak içi, diş dibi ve dil gibi yumuşak dokulardaki travmalar.
  • Çene ekleminin hareketi sırasında çıkan sesler.
  • Çiğneme kaslarında ağrı.

Bebeğiniz Dişlerini Gıcırdatıyor ise Ne Yapmalısınız?

Bu durum sürekli ve ciddi bir durum teşkil ediyor ise mutlaka uzman bir doktora başvurmalısınız.

Özellikle de bebeğiniz uyurken onu izlemelisiniz. Eğer bebeğiniz sık ve şiddetli bir şekilde dişlerini gıcırdatıyor ise mutlaka uzman bir doktora görünmelisiniz.

Doktorunuz uygulayacağı tedavi ile diş gıcırdatmasını en aza indirebilir. Hatta bu durumu tamamı ile ortadan kaldırabilir. Bu da ileride ortaya çıkabilecek ağız, çene ve diş hastalıkları gibi rahatsızlıkları önleyebilir.

Bu konuda ilk olarak çocuk diş hekimine (pedodontisi) başvurmalısınız. Çocukların ağız, çene ve diş problemleri ile ilgilenen çocuk diş hekimleri en doğru tedaviyi uygulayacaktır. Eğer problem psikolojik bir durumdan kaynaklanıyorsa da sizi en doğru uzmana yönlendirecektir.

YouTube video

Diş Fırçalamanın Önemi

 Bebeğiniz geliştikçe ve yaş aldıkça ona mutlaka diş fırçalama alışkanlığı kazandırmalısınız. Böylelikle onun tüm yaşamı boyunca ağız ve diş bakımına özen göstermesini sağlarsınız.

Diş fırçalama alışkanlığı kazanan bir çocuk hayatı boyunca bu konuda özenli olacak ve dişlerini fırçalayacaktır. Özellikle de 2 yaşından sonra çocukların günde en az iki defa dişlerini fırçalaması gerekmektedir. Bu onların ağız ve diş sağlıkları açısından oldukça önemlidir.

Siz de bu konuda daha fazla bilgi almak ve aklınızdakileri sormak istiyorsanız yorumlar kısmından bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Bu yazımıza da göz atmayı unutmayın!

En İyi Diş Kaşıyıcı Tavsiyeleri – https://www.bebek.com/en-iyi-dis-kasiyici-tavsiyeleri/

baby plus Silikon Diş Kaşıyıcı – https://www.e-bebek.com/baby-plus-bebek-silikon-dis-kasiyici-p-byp-ps-006

Sevgiler,

İçerik Editörü

Ramazan Çakmak

Post navigation

Bir yanıt yazın

Tummy Time Nedir?

Bebeklerde Azı Dişi Çıkarma Belirtileri

0-6 Aylık Bebek Oyunları ve Oyuncak Önerileri (Yenidoğan)