bebeginde-reflusu-olan-annelere-10-oneri

Bebeğinde Reflüsü Olan Annelere 10 Öneri

Reflü, yetişkinler kadar bebekleri de etkisi altına alabilen bir mide rahatsızlığıdır. Beslenme sonrası öğürme ve kusma, geçmeyen hıçkırıklar, hırıltılı soluma, öksürük, meme reddi, kilo alımında yavaşlama gibi belirtiler ile bebeklerde kendini gösteren reflü, tedavi edilmediğinde bazı sağlık sorunlarına yol açabilir. Ayrıca bebeklerde yarattığı huzursuzluk ve ağlama krizlerini gidermek için tedaviye destek olacak birtakım önlemler almak da oldukça faydalı olacaktır.

Peki reflüsü olan bir bebeğin bu sorununu hafifletmek için neler yapılabilir? Bebek reflüsü nasıl geçer? Sizin için derlediğimiz 10 öneriye birlikte göz atalım.

  • Bebeğinizin gazını düzenli olarak çıkarın.

Bebeklerin sindirim sistemi doğum sonrasında gelişimini sürdürmeye devam eder. Bağırsak hareketleri tam anlamıyla oluşmadığı için kendi kendilerine gaz çıkarırken zorlanırlar. Bu sebeple bebeklerde gaz sorunu ile çok sık karşılaşılır. Karınlarında biriken gaz mideyi sıkıştırarak reflüyü tetikleyebilir. Bu sorunun önüne geçmek için her beslenme sonrasında mutlaka bebeğin gazı çıkarılmalıdır. Beslenme anları dışında gün içerisinde birkaç defa gaz çıkarmayı yenilemek de faydalı olacaktır.

  • Bebeğinizin beslenme rutinini tekrar düzenleyin.

Bebek reflüsünde beslenme şekli en etkili faktördür. Bu nedenle yavrunuzun beslenme zamanlarında uygulayacağınız bazı tedbirler sayesinde reflü sorununu ciddi oranda azaltabilirsiniz.

  • Bebeğinizi azar azar ve sık aralıklarla besleyin.
  • Karnını doyurduktan hemen sonra yatırmamaya dikkat edin. Yeni beslenen miniğinizin emdiği süt, yattığı zaman yemek borusuna geri gelecek ve onu rahatsız edecektir. En az 10-15 dakika kadar beklenmesi idealdir.
  • Yavrunuz anne sütü ile besleniyorsa onu doğru pozisyonda tutup uygun açı ile emzirdiğinizden emin olun.
  • Emzirirken göğüsten gelen sütün akış hızını mutlaka kontrol edin. 
  • Göğüste süt birikimi oluştuysa veya annenin sütü çoksa bebeğin ağzına süt aniden tazyikli bir şekilde geliyor olabilir. Bu durum bebeğin yutarken zorlanmasına ve tıkanmasına yol açarak reflü riskini artırır. Böyle anlarda annenin göğsünü sağarak bir miktar boşaltıp bebeğin işini kolaylaştırması faydalı olacaktır.
  • Sütün fazla gelebileceği gibi bazı annelerde süt salınımı geç başlayarak bebeğe ulaşması gecikebilir. Bu durumdaysa bebek, emzirmenin başında bir süre hava yutmak durumunda kalır. Bu da bebeklerde şişkinliğe neden olarak reflüyü tetikler.
  • Formül mama ile beslenen miniklerde reflü geliştiyse mama içeriği çocuğunuza uygun olmayabilir. Bu yüzden ya farklı içerikte bir mama deneyin ya da bunun için doktorunuza danışıp yardım alın.
  • Bebeğinizi beslerken ortamın uygun şartlarda olmasını sağlayın. Aşırı ses, ışık, kalabalık gibi faktörler bebeklerde strese neden olarak reflüyü tetikleyebilir.

 

  • Bebeğinizin ve kendinizin tükettiği besinleri dikkatli seçin.

Bebeğiniz beslenme düzeni kadar ne ile beslendiği de reflü sorununda etkili olmaktadır. Anne sütü veya formül mama kullanan bebekler için risk daha azken ek gıda sürecine başlayan miniklerde yeni besinlere karşı oluşan aşırı duyarlılık ve hazım sorunu sebebiyle reflü daha sık görülür. Bunun için tadım yaptırırken yeni besinleri mutlaka 3 gün kuralına uyarak vermeyi deneyin, bebeğinizi gözlemleyin ve tadım sonrası bulantı, kusma gibi bulgular oluştuğunda o besine mutlaka ara verin.

  • Bebeğinizi doğru pozisyonda yatırın.

Reflü gelişen bebeklerin çoğunda altta yatan sorunlardan biri de yanlış yatış pozisyonudur. Bebeğin doğru pozisyonda ve doğru açıda yatması, mide içeriğinin mideden yemek borusuna kaçmasını ciddi oranda önler. Bu nedenle uzmanlar tarafından reflüsü olan bebeklerin sol yan tarafa baş hafif yükseltilmiş bir biçimde yatırılmaları tavsiye edilir. Sırt üstü ve hafif eğimli pozisyon da reflüde işe yarayan bir yöntemdir. Ancak 1 yaş altı bebeklerin kusma anında sırt üstü pozisyonda yatıyor olması, ani bebek ölümü sendromu açısından yüksek risk taşımaktadır.

  • Biberon tercihinizi doğru yapın.

Reflüsü olan bebeklerde kullanılan biberonun emzik yapısına dikkat edin. Tercih ettiğiniz biberonda valf sistemi bulunduğundan emin olun. Valf sistemi bulunan biberonlar bebeklerin hava yutmasını engelleyen formu ile yavrunuzun daha kolay beslenmesine yardımcı olur. Anne göğsüne en yakın emzik formuna sahip biberonlar ile bebekler biberonu çok daha kolay kavrar ve hava yutma riski ortadan kalkar. Özellikle formül mama ile beslenen ve gün içerisinde biberon kullanımı sık olan bebekler için bu tarz ürünler reflü riskini azaltacaktır. 

  • Uyurken reflü yatağı kullanmayı deneyin.

Reflüyü hafifleten en etkili ürünlerden biri de reflü yastığı/ yatağıdır. Bebeğinizi 30-45 derece eğimle yatırmanıza imkân sağlayan bu ürünler, bebeğin midesindeki besinlerin yemek borusuna kaçmasının önüne geçerek reflüyü hafifletir. Özellikle uzun gece uykularında gece beslenmelerinin ardından bu yatağın kullanımı yavrunuzu oldukça rahatlatacaktır. Uykusunu bölmeden onu emzirip geri yatırmanıza imkân sağlayacaktır.

Dilerseniz “Bebeklerde Reflü” Konulu videomuzu izleyebilirsiniz:

YouTube video

  • Bebeğinizi tutarken ani hareketlerden sakının.

Bebeğinizi yattığı yerden hızla kaldırıp kucağa almak, taşırken ani hareketler yaparak hareket etmek, onu sarsmak ve sallamak gibi davranışlar yavrunuzun mide içeriğinin ağzına gelmesine yol açabilir. Reflüsü olan bebekleri çok sarsmamaya ve ani hareketlerde bulunmamaya özen göstermek gerekir.

  • Bebeğinizi sıkan dar kıyafetlerden kaçının.

Dar kalıbı olan, beli lastikli ve sıkı giysiler yavrunuzun karnına baskı uygulayarak sadece rahatsız etmekle kalmaz midesinin üzerinde baskı oluşturacağı için reflüsünün de ilerlemesine sebep olur. Bu nedenle reflülü bebekler için mümkün olduğu kadar rahat, bol kesim, sıkmayan kıyafetler tercih edilmelidir.

  • Emzik kullanımını hayata geçirmeyi deneyin.

Reflüyle mücadele eden aileler ‘Bebek reflüsüne ne iyi gelir?’ sorusunu sıklıkla sorarlar. Emzik kullanımı reflüye iyi gelebilir. Emzik kullanan bebekler beslenme anındaki emme refleksini taklit ettikleri için emzik emerken fazladan tükürük salgılarlar. Bu eylem aynı zamanda bağırsak hareketlerinin hızlanmasına da vesile olur. Bu sayede reflü şikâyetlerinde azalma gözlenebilir. Eğer bebeğinizde reflü varsa ona emzik kullandırmayı deneyebilirsiniz.

  • Pasif içici olmaktan kaçının.

Sigara reflüyü tetikleyen bir faktördür. Sigara içilen bir ortamda bulunan bebeklerde pasif içicilik ortaya çıkar ve pasif içicilerde reflü sorununa daha sık rastlanır. Bu sebeple bebeğinizin bulunduğu ortamlarda kesinlikle sigara içilmemesine özen gösterin. 

Bebeklerde Reflü Belirtileri Nelerdir? Nasıl geçer? : https://www.bebek.com/bebeklerde-reflu-belirtileri-nelerdir-nasil-gecer/

Emzirirken Hamile Kalınabilir mi?

Doğum Kontrol Hapları Kullanımı ve Detayları

Bebeklerde Sık Rastlanan Hastalıklar Nelerdir?