bebeklerde-bagisiklik-sistemi-ne-zaman-gelisir-ve-guclenir

Bebeklerde Bağışıklık Sistemi: Ne Zaman Gelişir ve Güçlenir?

Günümüzde bizzat içinde bulunduğumuz pandemi döneminde bağışıklık sisteminin ne kadar önemli olduğunu herkes anlamıştır. Uzmanlara göre gelecek yıllarda çok sayıda virüs vakalarının çıkabileceği ve bu durum için bağışıklık sistemimizin kuvvetli kalması gerektiği söyleniyor. Gelecek nesillerimize sağlıklı bireyler yetiştirmek için bebeklerimizin bağışıklık sistemlerini güçlü tutmak ebeveynlerin elinde.

Bebeklerde bağışıklık sistemi anne karnında başlar ve doğumdan sonra güçlenmeye devam eder. Peki, bebeklerin bağışıklık sistemi ne zaman gelişir ve güçlenir? Hep birlikte bakalım.

Bebeklerde Bağışıklık Sistemi

Bağışıklık sistemi organları, hücreleri ve proteinleri kapsar. Kısacası vücudun bu bileşenleri hastalıklara neden olan virüslerle savaşarak bağışıklık sistemini ayakta tutmaya çalışır. 

Hepimiz için önemli olan bağışıklık sistemi, bebeklerde koruyucu kalkan görevi görür. Anneden bebeğe geçen antikorlar sayesinde bağışıklık sistemleri güçlenir. Ayrıca bebeklerin vücutlarında verniks kazeoza adında bulunan beyaz bir tabaka vardır. Bu verniksi tabaka, yağ ve proteinden oluştuğu için, miniklerin vücutlarında hastalıklardan ve dış etkilerden koruyan kalkan görevi görür.

Bebeklerde Bağışıklık Sistemi: Ne Zaman Gelişir ve Güçlenir?

Bebeğin bağışıklık sistemi anne karnında gelişerek ya da doğumdan sonra gelişimini tamamlayarak var olmaz. Bağışıklık sistemi, vücuda giren zararlı mikropların hastalıklara yol açmasıyla birlikte kendini oluşturarak var olabilir.

Hamileliğinizin 3. ayından itibaren bebeğinize antikorlar geçirirsiniz. Bu antikorlar, bebek doğduktan sonra koruma sağlamak için yeterli düzeyde bebeğe geçer ve sonrasında yok olur. Doğumdan sonraki aşama olan anne sütü alımı aşamasında yavrunuz tekrar gerekli antikorları alarak, vücut direncini arttırmaya devam eder. Böylece gelişim gösteren bağışıklık sistemi geçici olarak bebekleri korur. Fakat uzun vadede bir korunma sağlanmaz. Anne sütü bağışıklık güçlendirmede oldukça faydalı bir sıvı olsa da, bebekler ek gıdaya geçmeden vücutları tam olarak savunma mekanizması geliştirmeye yeterli gelmez. 

6. ay ve sonrasında ek gıdaya geçen bebekler, aldıkları besinler sayesinde kendi vücutlarındaki bağışıklık sistemini kalıcı olarak güçlendirmeye başlar.

Bebeğinizin Bağışıklık Sistemini Nasıl Güçlendirirsiniz?

Bebeklerin bağışıklık sistemleri kalıcı olarak gelişmez. Yemek yemeğe başlayan yaşlarda alınan vitaminler vücuda antikor ve direnç sağlayacağı için, ancak ek gıdaya geçiş döneminde güçlenip gelişmeye başlar.

  • Aşı 

Her birey, belirli yaşlarda ve aralıklarda aşı olmaya başlar. Bebeklerin aşılanmaya başladığı dönemler oldukça önemlidir çünkü artık bebeklerin bağışıklık sistemini güçlendirmeye yarayacak aşılanmalar gerçekleşir. Hamilelik döneminde aşı vurulan anneler, boğmaca hastalığı gibi hastalıklardan bebeklerini korumak için aşı olurlar. Daha sonraki süreçte bebeğiniz ilk aşılarını 6. hafta ve 6. aylarda olmaya başlayacaktır.

  • Anne sütü

Doğduktan sonra bağışıklık sistemi yeterli olmadığı için, bebeklerin anne sütü alabilmesi şarttır. Anne sütünde bulunan antikorlar sayesinde, yavrunuzun bağışıklık sistemi belli süre güçlü kalabilir. 

  • Probiyotik ve vitaminler

Ek gıdaya geçiş denince akla gelen ilk şey yoğurttur. Bebeklerin pürelerine ya da yedikleri yemeklerin yanına yoğurt koymak bağışıklık sistemine oldukça fayda sağlar. Probiyotik bakımından zengin olan yoğurt ve kefir, yavrularınızın yemeklerden alacağı vitaminlerle birlikte vücutlarını güçlü tutmaya yardımcı olur.

  • Mikroplarla tanışmak

“Bebeğimi mikroplardan korumam gerekmiyor mu?” diye sorabilirsiniz. Fakat yavrularınızı çok fazla titiz büyütmek, bağışıklık sistemlerinin yararlı mikroplarla bile tanışamayıp, güçsüz halde kalmasına sebep olur. Vücudu hiç mikroplarla tanışmamış bebekler genelde çok çabuk hasta olan bebeklerdir. Bu nedenle bol bol açık hava ve toprakla kaynaşması, bebeğinizin bağışıklık sistemine katkı sağlar.

  • Yeterli uyku

Uykunun gelişimin bir parçası olduğunu herkes bilir. Bebekler için yeterli ve düzenli uyku, vücut ve beyin gelişimleri için oldukça önemlidir. Bağışıklık sisteminin gelişmesi ve güçlenmesinde de uykunun etkisi oldukça büyüktür. Uzmanlara göre iyi bir uyku beyaz kan hücrelerini arttırır ve vücudun savaşma mekanizmasını harekete geçirir.

  • Sebze meyvelerin iyi yıkanması

 

Sebze meyvelerin iyi yıkanması

Bebeklerin mikroplarla tanışması gerektiğini belirttik. Fakat meyve sebzelerde bulunan zararlı bakteriler ve tarım ilaçları, bebeğinizin sağlığını tehdit edebilir. Bu nedenle yapacağınız püreler ya da yemekler için, meyve ve sebzelerin dış yüzeylerini iyi yıkayıp temizlendiklerinden emin olmalısınız. Bol bol meyve tüketimi bebeğin vitamin alması için oldukça önemlidir.

Anne Sütünün Bağışıklık Sistemine Faydası

Anne sütünün faydalarından diğer yazılarımızda bahsetmiştik. Şimdi anne sütünün bebeklerdeki bağışıklık sistemine katkılarından bahsedeceğiz.

  • Anne sütünde bulunan; protein, beyaz kan hücresi, yağ ve şekerleri büyük oranda barındırır. Bunlar sayesinde yüksek oranda antikor sağlar ve bağışıklığı güçlendirir.
  • Doğal antibiyotik olan anne sütü, probiyotik takviyesini de görev olarak üstlenir. Annede bulunan sağlıklı bakterileri sütüne geçirerek, bebeğe probiyotik etkisi sağlar. Bebekler direk olarak sütü yuttuğu için bağırsak ve mideyi korur.
  • Bağışıklık sistemi zayıf olduğu durumlarda alerjiler ve çeşitli hastalıklar meydana gelebilir. Anne sütü bebekte oluşabilecek; alerji, astım, zatürre ve kronik hastalıklar gibi durumları onarmada yardımcıdır.

Anne Hasta Olursa Bebeğin Bağışıklığı Düşer mi?

Annede oluşan gribal bir enfeksiyon ya da iltihaplı bir hastalık görülüyorsa önce bebeğinin doktoruna danışması gereklidir. Eğer hastalığınızdan dolayı antibiyotik kullanmanız gerekiyorsa, bebeği emzirmeye ara vermeniz gerekir. Bunun dışında grip gibi durumlarda anne sütünden bebeğe geçen bir hastalık olmayacağı için, bebeğinizi emzirmeye devam edebilirsiniz. Hasta olduğunuz durumlarda da vücudunuz antikor üretmeye devam eder ve bebeğinize anne sütü yoluyla geçer.

Çocuklardaki Zayıf Bağışıklık Sisteminin Belirtileri

Soğuk algınlığı geçirmenin bağışıklık sistemini güçlendirdiği söyleniyor. Bilimsel olarak vücudun gribal enfeksiyonlarla birlikte mikroplarla tanışması, bağışıklık sistemini ve vücudu yenilediği için, faydalı bir durum olarak görülebiliyor.

  • İyileşen hastalığın peşine başka bir hastalık geliyorsa
  • Geçirdiği hastalıkları atlatmak uzun sürüyorsa
  • Kilo alamıyorsa ve normalden daha zayıfsa
  • Kulak enfeksiyonu, nezle ve alerjilere yatkın bir bünyesi varsa

Bebeğinizde bu durumlar görülüyorsa bağışıklık sistemi güçsüz olabilir. Hastalık durumlarında bebeğinizin bağışıklık sistemini güçlendirmek için iyi beslemeli ve uzman bir doktora başvurmalısınız. Hasta olduklarında iyileşme süresinin uzaması ve yavrunuzun sürekli olarak sinüzit gibi durumlar yaşaması, bağışıklık sistemlerinin savaşmak için henüz hazır olmadığına ve kalıtsal hastalıklarında meydana gelebileceğine işaret edebilir.

Bebeklerde bağışıklık sistemi: Ne zaman gelişir ve güçlenir? Sorusunu sizler için yanıtladık. Artık yavrularınızın bağışıklığının anne karnından doğuma kadar gelişmekte olduğunun fakat bu gelişmenin geçici olduğunu biliyorsunuz. Anne sütündeki antikorlar, katı gıdaya geçiş dönemine kadar bebeğinizin bağışıklığını güçlendirip korur. Tam anlamıyla bağışıklığın gelişmesi, bebeklerim yemek yemeye başlaması ile birlikte gerçekleşir.

“Bebeğimin Bağışıklık Sistemini Nasıl Güçlendiririm?” Konulu yazımızı okumak için aşağıdaki bağlantıya tıklayın.

Bebeğimin Bağışıklık Sistemini Nasıl Güçlendiririm? : https://www.bebek.com/bebegimin-bagisiklik-sistemini-nasil-guclendiririm/

Bebekleri Sallayarak Uyutmak Doğru mu?

Bebekler Neden Uykudayken Ağlarlar?

Bebeklerde Saç Çekme Huyu (Trikotillomani)