Bebekler Ne Zaman Oturmaya Başlar?

Bebekler Ne Zaman Oturmaya Başlar?

Bebekler Ne Zaman Oturmaya Başlar?

Bebeğiniz ne kadar hızlı büyüyor değil mi? O minik elleri, o sevimli ayakları her geçen gün daha da gelişiyor. O büyüdükçe sizin de aklınızda bazı sorular beliriyor.

Bebeğim acaba ne zaman oturmaya başlayacak? Bu konuda bir yardıma ihtiyacı var mı? Bebeğimi oturmaya nasıl hazırlayabilirim?

Bu ve benzeri sorular ile tatlı tatlı düşündüğünüzü fark eder gibiyiz. Hiç endişelenmeyin, çünkü doğru adrestesiniz. Aklınızdaki sorular ve çok daha fazlasını yazımızda bulabilirsiniz. Keyifli okumalar. ☺

Öncelikle kafanızdaki “bebekler kaç aylıkken oturur” sorusuna yanıt verelim. Her bebeğin gelişim hızı farklıdır. Bu nedenle kimi bebek daha erken oturabilirken kimi bebekse daha geç oturmaya başlar. Bu yüzden “bebekler kaç aylıkken oturur” sorusunun net bir yanıtı yoktur.

Bebekler Oturmaya Ne Zaman Başlamalıdır?

Her şeyden önce, bir bebeğin oturabilmesi için vücut kaslarının gelişmiş olması gerekir. Bebekler oturmak için dik durabilmeli, başını kaldırabilmeli ve dengesini sağlayabilmelidir. Bunları yapabilmesi için de boyun, sırt ve karın kaslarının gelişmiş olması gerekir.

Tüm bunları yerine getirdiğinde bir bebek oturabilir. Siz de keyifle onu izleyebilir ve onunla oyunlar oynayabilirsiniz. ☺

Bebek Oturmaya Nasıl Hazırlanmalı?

Bir bebeği oturmaya hazırlamak için yapılması gereken bazı şeyler vardır. Bebeğin kaslarının kuvvetlendirilmesi bunlardan birisidir. Özellikle de boyun, sırt ve karın kaslarının kuvvetlendirilmesi gerekir.  Bir diğeri de motor becerilerinin geliştirilmesidir.

Bunları geliştirecek en önemli aktivite ise bebeği karın üstü yatırmaktır. Karnı üstüne yatan bir bebek başını kaldırmaya çalışacaktır. Etrafını görmek isteyecektir. Ayrıca kol ve bacaklarını da hareket ettirecektir. Böylece bebeğin boyun, sırt ve karın kasları çalışacak ve gelişecektir.

Bebeğiniz karın üstü yatmaktan sıkılabilir. Daha uzun süre karın üstü yatmasını sağlamak için onunla sürekli iletişimde olun. Onunla konuşarak veya ona şarkılar söyleyerek bu süreci geçirebilirsiniz. Böylece bebeğiniz karın üstü yatmaktan daha geç sıkılacak ve bu süreçte kas gelişimi devam edecektir.

Bebeği oturmaya hazırlayacak başka aktiviteler de vardır. Örneğin bebeğin sırtını anne-babanın göğsüne gelecek şekilde konumlandırın ve bebeği böyle oturtun. Ya da bebeğin etrafına destekler koyarak onu bir yere oturtun. Bebek bu süreçlerde uzun süre dik oturamaz. Sürekli yana kayar. Fakat zamanla dik oturmaya başlar.

Bebekler Ne Zaman Oturmaya Başlar?

Bebeğinizin oturmasını heveslendirmek için ise oyuncakları devreye sokun. Önüne koyduğunuz oyuncaklar sayesinde bu konudaki gelişimini sürdürebilir. Hele bir de karşısında siz de oyun oynarsanız, buna doyamayacaktır. Hevesle oyun oynayacak ve oturmaya çalışacaktır.

Bebekler Ne Zaman Oturtulmalı?

Her bebeğin oturma süreci farklıdır. Kas gelişimine göre bu süreç değişkenlik gösterir. Fakat ortalama olarak bir bebeğin 4. ay civarında fiziksel gelişimi belirli bir seviyeye gelir. Bu konudaki gerekli kasları güçlenir. Bu da onun destek ile oturması için yeterli olabilir. Bu ay civarında bebeğinizin arkasına veya yanlarına destekler koyarak onu bir yere oturtabilirsiniz.

Bebeğinizin Desteksiz Oturmaya Hazır ve Nazır Olduğunu Nasıl Anlarsınız?

Bebeğinizin bir destek almadan oturması 6. ve 8. aylar arasını bulacaktır. Onun bu aşamaya gelme sürecinde ise acele etmemeli ve sakin kalmalısınız. Bu süreçte bebeğinizin belli becerileri kazanıp kazanmadığını gözlemleyebilirsiniz.

Bebeğiniz yatar pozisyonda başını kaldırıp etrafına bakabiliyorsa bu önemli bir aşamadır. Yine destek alarak otururken başını dik tutabiliyorsa da bazı şeylerin zamanı gelmeye başlamıştır. Yavaş yavaş destekleri kaldırmaya başlayabilirsiniz. Çünkü bebeğiniz artık desteksiz oturmak için dakikalarla yarışıyordur. ☺ Siz de artık keyifle onu izlemeye başlayabilir ve onunla dilediğiniz gibi eğlenebilirsiniz.

Bebek Oturmaya Nasıl Hazırlanmalı?

Bebeğiniz Zamanında Oturamadığı İçin Bir Uzmana Başvurmalı Mısınız?

Her bebeğin büyüme süreci farklıdır. Kaslarının gelişim süreci farklı ilerleyebilir. Bu nedenle bebeğiniz 4 aylıkken destek ile oturamıyorsa endişelenmeyin. Bazı bebeklerde bu süreç uzayabilir. Hatta 9. ayları bile bulabilir. Bu noktada yapmanız gereken şey sakin kalmaktır. Bu süreçte onu gözlemlemeye devam edin.

Ancak bebeğiniz 4. ay civarında başını dik tutamıyorsa bu bir problem oluşturabilir. Yine 9. ay sırasında oturamıyor veya bundan bir rahatsızlık duyuyorsa da bir problem olabilir. Bu nokta da sakin kalmalı ve bir uzmana başvurmalısınız. Uzmanın direktiflerine göre hareket etmelisiniz.

Lütfen kendi bulduğunuz yöntemler ile bir tedavi uygulamaya çalışmayın. Eminiz ki uzman doktorun uygulayacağı tedavi sayesinde çocuğunuz en kısa zamanda oturmaya başlayacaktır.

Bebekler Oto Koltuğuna Ne Zaman Otururlar?

Bebeveynlerin bebekleri ile seyahat etmeleri gerektiğinde akıllarına gelen ilk şey güvenlik olur. Bebek yolculuk sırasında sarsılabilir. Ya da olağan dışı bir kaza durumunda en iyi şekilde korunmalıdır. Bu nedenle bebekler araç içerisindeki oto koltuğunda yaş ve kilolarına uygun şekilde oturtulmalıdırlar.

Bebekler özellikle de 1 yaşına kadar yüzü arka tarafa bakacak şekilde yerleştirilen oto koltuğuna oturtulabilir. Bunun yanında 0-10 kilogram arasındaki bebekler oto koltuğu içinde yatar pozisyonda durmalıdırlar. Çünkü onların kemik ve kas gelişimleri henüz yeterli seviyelerde değildir.

Bebeğiniz 1 yaşını doldurduktan ve yeterli kas ve kemik gelişimini gösterdikten sonra bir ileri aşamaya geçebilirsiniz. Oto koltuğunu ileri bakacak şekilde konumlandırabilirsiniz. Oto koltuğunu 7 yaşına kadar kullanabilirsiniz. Diğer yandan bu kemik ve kas gelişimine göre de farklılık gösterebilir.

Ramazan Çakmak

 

Bebekler Ne Zaman Gülmeye Başlar? Konulu yazılarımızı incelemek için aşağıdaki bağlantıya tıklayın.

Bebekler Ne Zaman Gülmeye Başlar?: https://www.bebek.com/bebekler-ne-zaman-gulmeye-baslar/

Aklınıza takılanları yorum olarak iletebilirsiniz.

Sevgiler.

Post navigation

Bir yanıt yazın

Bebekler Ne Zaman Konuşmaya Başlayabilir?

BLW Yöntemi Hakkında Her Şey!

Devam Sütü Nedir? Ne Zaman Başlanmalı?