bebek-banyosu-nasil-yaptirilir

Bebek Banyosu Nasıl Yaptırılır?

Bebeğinize ilk zamanlarda banyo yaptırmak sizin için biraz zor olabilir ama ilk birkaç banyodan sonra profesyonel olacağınıza emin olabilirsiniz. Önemli noktalara dikkat edip önlemlerinizi aldıktan sonra bebek banyosu en sevdiğiniz, eğlenceli aktiviteniz bile olabilir. 

Bebeklerin günlük banyo yapma ihtiyaçları yoktur. Yeni doğan bebeklere haftada 2 veya 3 kez banyo yaptırabilir. Yeni doğan bebeklerin kordon sapı iyileşene kadar, doğumdan yaklaşık 1 ile 4 hafta sonrası, sünger banyosu yapılır. Büyümeye başladıkça bebek küveti banyosu ve son olarak küvet banyosu yapılmaya başlanır. Her süreçte sevimli yavrunuzu sular içinde eğlenirken görmek kadar mutlu edici çok az şey vardır. 

Yeni Doğan Bebeğin İlk Banyosu

Bebeğiniz doğduktan sonra rutin bir şekilde banyo yaptırmaya başlamak için kısa bir süre beklemek gerekir. Peki yeni doğmuş bebek ne zaman yıkanır? Bazı çocuk doktorları bebeğin yıkanmasının iki-üç gün ertelenmesini önerir. Sebebi; minik yavruların dünyaya geldiklerinde vücutlarının verniks adı verilen mumsu bir madde ile kaplı olmasıdır. Bu mumsu madde bebeği çevredeki mikroplardan korur. 

Bebeğin ilk banyosu yaptırılırken göbek kordonuna dikkat etmek en önemli noktalardan bir tanesi. Bu yüzden göbek kordonu kuruyana kadar bebeği güvenle yıkamanın yolu sünger banyosudur. Sünger banyosu ile bebeğinizin başını, vücudunu ve bez bölgesini temiz tutabilirsiniz. Kordon düştükten sonra ise bebek banyo küvetleri ile yıkamaya başlayabilirsiniz.

Yeni Doğan Bebeğe Sünger Banyosu Nasıl Yapılır?

Yeni doğmuş bebeğe ilk haftalarda sünger banyosu yapılması tavsiye edilir. Bebek kordonu düşmeden önce bebeği temiz tutmanın en kolay ve sağlıklı yoludur. Ayrıca sünger banyosu sünnet edilmiş çocukları yıkamanın da en pratik şeklidir. Peki sünger banyosu yaparken nelere ihtiyacınız var ve nelere dikkat etmelisiniz?

Sünger Banyosu Malzemeleri

  • Sert yüzeyler için havlu, battaniye ya da şişme yastık
  • Bir kase ılık ve temiz su. Sıcak olmamasına dikkat edin. Bebeğinizin cildi hassas olduğu için sıcak su zarar verebilir.
  • Pamuklu bir bez ya da yumuşak sünger
  • Temiz bebek bezi
  • İki tane bebek havlusu
  • Bebek şampuanı ya da sabunu

Bebek banyosu hakkında yeterli bilgiye sahip misiniz? Videomuzu izleyebilirsiniz:

YouTube video

Adım Adım Sünger Banyosu

  1. Oda sıcaklığını 24 dereceye ayarlamaya çalışın. Kesinlikle oda soğuk olmasın. Bebeğinizin kıyafetlerini ve bezini çıkarıp temiz bir havluya sarın.
  2. Bebeğinizi yatağınız, alt değiştirme masası gibi düz bir zemine yatırın. Bu düz zemin yüksekte ise emniyet önlemlerini alın. Düşebileceği alanlara yumuşak malzemelerle doldurun ve bir elinizi bebeğinizin üstünden hiçbir zaman ayırmayın.
  3. Yalnızca yıkayacağınız yerleri açığa çıkaracak şekilde havluyu açın. Sol kolunu silecekseniz sadece sol kolunun üstündeki havluyu kaldırın. Diğer bölgeleri kapalı kalsın.
  4. Bebeğinizin sünger banyosuna yüz ve baş bölgesinden başlayın. Kafa ve yüz bölgesini temizlerken gözlere ve ağzına sabun kaçmaması için sadece sabunsuz ılık su kullanın. Temiz bezinizi ılık suya batırdıktan sonra bebeğinizin başının üstünü, kulaklarını ve çevresini, çenesini, boyun altını, kıvrımlarını ve gözlerini dikkatli bir şekilde silin.
  5. Bu aşamadan sonra ılık suya biraz bebek şampuanı veya sabunu ekleyin. Lifinizi bu ılık suya batırıp sıkın.
  6. Sabunlu su ile beraber vücudun kalan bölgesini temizlerken lifinizi sabunlu su içinde temizleme işlemini birkaç kez daha yapın. Kolların altını ve bez bölgesini kolaylıkla temizleyebilirsiniz. Kordon bölgesinin kuru kalması gerektiği için bez banyosu yaparken buraya temas etmediğinizden emin olun. 
  7. Ardından sabunla silinen yerleri başka bir temiz bez ve temiz ılık su yardımı ile nazikçe durulayın. 
  8. Bezle vücudu yıkadıktan sonra kurulama kısmına geçebilirsiniz. Bebeğinizin kıvrımlarının içinin de kuru kaldığına emin olun ve yeni bir bebek bezi takın. Kurulama işlemi yapılırken bebeğinizin başının sıcak tutulduğundan emin olun.

Bebek Küvette Nasıl Yıkanır?

bebek-kuvette-nasil-yikanir

Artık bebeğinizin göbek bağı düştüğüne göre küvette yıkamaya başlayabilirsiniz. Bebek banyosu yapılırken bebek küveti kullanmak işinizi kolaylaştıracaktır. Bebeğinizi küvette yıkarken bilmeniz gereken önemli noktalar;

  • Öncelikle bebeğin banyo suyu kaç derece olmalı onu bilmeliyiz. Bebeğinizi yıkamanız için gereken suyun sıcaklığı 37 – 38 derece arasında olmalı. Bunun için banyo termometresi kullanabilir ya da bileğinizle ve dirseğinizle suyun sıcaklığını kontrol edebilirsiniz. Çok sıcak ya da ılıktan biraz daha soğuk olmadığına dikkat edin. Suyun sıcaklığını kontrol ederken küvetin farklı noktalarına bakın. Bazı yerler sıcak bazı yerler soğuk kalmış olabilir. Bebeğinizin cildine zarar vermemek ve üşütmemesi için suyu iyi dengelemelisiniz.
  • Haftada iki kere kafasını ve saçını yıkamak yeterli olacaktır. Bebeğinizin saçını ve baş bölgesini olabildiğince nazik bir şekilde masaj yaparak yıkayın. Kafa derisini çizmemeye ve baskı uygulamamaya özen gösterin. Baş tarafına ılık su dökülürken bebek başını öne ve geriye doğru eğebilir. Bir elinizle kafa hareketlerini kontrol altında tutun. Saçlarını durulamak için suyu kafanın yan kısımlarından dökün.
  • Bebeğinizi yıkarken normal sabun kullanmayın. Normal sabunlar bebek cildi için çok sert olur ve ciltte kurumaya, tahrişe sebebiyet verebilir. Az miktarda bebek sabunu ve şampuanının kullanmak daha uygundur.
  • Bebekler için doğumlarının ilk yılında haftada sadece 3 banyo yeterli olacaktır. Bu yeterlilik için her bez değişiminde genital bölgeyi iyice yıkamanız gerekir.
  • Günde bir veya iki günde bir banyo yapmakta uygun görülebilir fakat bebeğinizin cildinin kurumasına sebebiyet verebilir.
  • Bebek banyosu yapılırken her saniye kontrol sizde olmalı. Kesinlikle ve kesinlikle minik yavrularınızı suyun etrafında yalnız bırakmamalısınız.
  • Bebeğiniz banyo esnasında huysuz ise ve ağlıyorsa, odanın yeterince sıcak olduğundan, suyun çok sıcak olmadığından, sert bir zemine temas etmediğinden emin olun.
  • Bebek banyosunun zevkli bir hâl alması için banyo oyuncakları, ses çıkaran oyuncaklar kullanabilir, dinlendirici bir müzik açabilirsiniz. 

Adım Adım Küvette Bebek Banyosu

  1. Bebek küvetine az miktarda su ılık doldurun. Ortalama olarak 2 ya da 3 litre su yeterli olacaktır
  2. Oda sıcaklığından ve suyun sıcaklığından emin olduktan sonra bebeğinizi soyun. Soyduktan sonra üşümemesi için vakit kaybetmeden suyun içine koyabilirsiniz.
  3. Bir elinizle bebeğinizin başını desteklerken diğer elinizle ayaklarını küvete yerleştirin. Baş bölgesi, güvenlik için her zaman boyundan itibaren suyun üzerinde olmalı. Bu aşamada bebeğinizin korkmaması için onunla konuşmaya, güldürmeye veya şarkı söylemeye çalışmak etkili olacaktır.
  4. Zaman geçtikçe su soğumaya başlayabilir. Bebek küvetinin sıcaklığını koruması için yanınızda hazır şekilde su bekletmeyi ve küvete ılık su eklemeyi unutmayın. 
  5. Yüzlerini ve saçlarını temizlemek için ayrı bez kullanmak daha sağlıklı olacaktır. Saç derisini her banyoda şampuanlamayın. Haftada bir ya da iki kez şampuan kullanmak yeterli olacaktır.
  6. Vücudunun geri kalanını ılık su ve bez yardımıyla yukarıdan aşağıya doğru yıkayın. Böylece yukarıdan akan kirlerden tamamen kurtulmuş olursunuz.
  7. Temizleme işlemi bittikten sonra bebeğinizi dikkat bir şekilde kaldırın ve yavaşça kurulamaya başlayın. 
  8. Kurulama işlemini havluya sarılı şekilde yaparsanız üşümesi de büyük ölçüde engellersiniz. Bebekler kıvrımlı yapılara sahip olduğu için kıvrımlarının da kuru kaldığından emin olun.

Genellikle 6 aydan sonra bebek banyosu için tam küvet kullanabilirsiniz. Her ne olursa olsun, bebek banyosu esnasında bebeği bir saniye bile olsa küvette yalnız bırakmayın. Çok az su miktarı bile bebeğinizin boğulmasına sebebiyet verebilir.

 

Bebek banyosu hakkında merak ettikleriniz için aşağıdaki bağlantıya tıklayarak yazımızı okuyabilirsiniz.

Bebek Banyosu Hakkında Her Şey: https://www.bebek.com/bebek-banyosu-hakkinda-her-sey/

Post navigation

  • Geri bildirim: En İyi 10 Bebek Şampuanı, Tavsiyesi ve Yorumları

Bir yanıt yazın

1 Aylık (Yeni Doğan) Bebek Gelişimi

Yenidoğan Bebeklerde Refleks Davranışlar

Bebeklerde Babinski Refleksi