Yenidoğan Egzaması Hakkında Tüm Detaylar

Bebeklerde Egzama (Atopik Dermatit) Hakkında Tüm Detaylar!

Yenidoğan bebeklerin bağışıklık sistemi çok güçlü değildir. Bağışıklık sisteminin zayıf olması sonucu, bebeğin vücudunu dış ortamdan koruyan cildinin de dışarıdaki çevresel uyaranlara karşı hassas olmasına ve hemen tepki vermesine sebep olur.

Cildin verdiği tepkilerden biri de yenidoğan egzaması şeklinde karşımıza çıkmaktadır.

Egzama (Atopik Dermatit) Nedir?

Cildimiz bizi dış etkenlerden koruyan bir kalkan gibidir. Bazı bebeklerde bu kalkanın bariyer özelliği bozularak hassaslaşır.

Bu hassasiyet ise cildin su tutma özelliğini azaltarak kurutur ve cilt yüzeyinde döküntüler oluşturur. İşte bu kuru, kaşıntılı ve döküntülü cilt problemine egzama denir.

Bu rahatsızlık; Atopik dermatit ya da alerjik egzama olarak da bilinir.

Bebeklerin yaklaşık %20’sinde görülür. Bağışıklık sisteminin normalde zararsız olan maddelere karşı tepki göstermesi sonucu oluşan bu cilt problemi, kesinlikle bulaşıcı değildir.

Egzamanın(Atopik Dermatit) Belirtileri Nelerdir?

Bir sağlık problemi ile baş edebilmenin en iyi yolu erken teşhistir. Erken teşhis ise ancak rahatsızlıkla ilgili bilgi sahibi olmak ve belirtileri tanımakla mümkündür.

Bebeklerde ve çocuklarda sık rastlanan egzama ise genellikle yenidoğan bebeklerin kulak arkası, diz kapaklarının iç kısımları, dirsek içleri, boyun, kafa derisi, yanaklar ya da bez bölgesinde aşağıdaki belirtiler şeklinde kendini göstermektedir.

  • Kızarıklık
  • Pürüzlü, pul pul döküntü
  • Kabuklanmaya kadar varan kuruluk
  • Kaşıntı
  • İrinli ya da irinsiz sivilcemsi yapılar
  • Kabarmış cilt bölgeleri
  • Ciltte koyu lekeler

Bebeğin kafa derisinde görülen egzama, konak ile karıştırılmamalıdır. Konak sarı renkli döküntüler olup genellikle kaşıntıya sebep olmaz.

Oğlumun Egzama Olduğu Söylendi Ne Yapmalıyım? Konulu videoyu izleyebilirsiniz.

YouTube video

Yenidoğan Egzaması (Atopik Dermatit) Neden Olur?

Bebeklerde ve çocuklarda en sık görülen cilt problemlerinin başında yenidoğan egzaması gelir. Bebeklerde görülmesi oldukça normal olan egzamanın neden ortaya çıktığına dair belirgin bir sebep yoktur. Ancak yine de aşağıdaki faktörlerin rahatsızlığın görülme olasılığını arttırdığı uzmanlar tarafından kanıtlanmıştır.

  • Bazı bebeklerde genetik olarak anne ya da babadan geçer. Bir bebeğin annesinde ya da babasında rahatsızlığın görülmesi kendisinde görülme olasılığını da %20’nin üzerine çıkarır. Eğer ebeveynlerin her ikisinde de görülüyorsa oran çok daha fazla artar.
  • Ailesinde astım ve saman nezlesi gibi alerjik hastalıklardan biri ya da birkaçı olan bebeklerde atopik dermatit görülme olasılığı yüksektir.
  • Cilt bariyeri hassasiyetinin olması. Cildin mikropların içeri girmesine izin veren hassas bir yapıya sahip olması.
  • Bebeğin kullandığı kozmetik ürünler içerisinde bulunun parfüm ve yağların bebeğin cildinde reaksiyona sebep olması.
  • Cildin az yağ üretmesi ve fazla su kaybı sonucu kuru bir yapıya sahip olması.
  • Bazı bebeklerde egzama, alerjik olarak ortaya çıkar. Bebeğin içerisinde bulunduğu çevrenin birçok alerjen içermesi ise bu durumun en önemli sebeplerinden biridir. Özellikle büyük şehirlerde ya da sanayi kuruluşlarına yakın merkezlerde yaşayan bebeklerin cildi, havadaki zararlı kimyasallara karşı tepki göstererek sorunun ortaya çıkmasına yol açar.
  • Bebeğini hasta etmemek için hijyen konusunu biraz abartan aşırı titiz ailelerin bebeklerinde yenidoğan egzaması görülme olasılığı diğer bebeklere göre daha yüksektir. Temizlik konusunda abartıya kaçılması sonucu bebeğin cildi daha az alerjene maruz kalır. Bu da bağışıklık sisteminin en basit etkene karşı bile aşırı tepki göstermesine yol açar.

Bebelerde görülen besin alerjisi hakkında tüm detaylar! Konulu yazımızı okuyabilirsiniz: https://www.bebek.com/bebeklerde-gorulen-besin-alerjisi-hakkinda-tum-detaylar/

  • Annenin gebelik döneminde sigara ve alkol kullanması.
  • Sezaryen ile doğan bebeklerde görülme olasılığı normal doğumla dünyaya gelen bebeklere göre daha yüksektir.
  • Emzirme döneminde annenin yediği bazı besinlerin anne sütü ile bebeğin bünyesine geçerek bağışıklık sistemini uyarması.

Bunlar en sık rastlanan sebepler olmakla birlikte çoğu vaka kesin olarak açıklanamamaktadır.

Semptomları Tetikleyen Faktörler

Bebeğinizin cilt bariyerini zayıflatan, cildi tetikleyerek semptomları arttıran faktörler aşağıdaki gibidir.

  1. Cildin kuruması.
  2. Sıcak ortam ve terleme.
  3. Bebeğin kullandığı ve cildiyle doğrudan temas eden sabun, şampuan, krem, yağ gibi cilt bakım ürünleri içerisinde bulunan maddeler.
  4. Miniğinizin çamaşırlarını yıkamak için kullandığınız deterjanların kıyafet üzerinde bıraktığı koku ve kalıntılar.
  5. Ev içerisinde beslediğiniz evcil hayvan.
  6. Polen, ev tozu, kirli hava gibi alerjen maddeler.
  7. Soya, yer fıstığı, buğday, süt, çilek gibi alerjik tepkiye yol açmaya meyilli gıdalar.
  8. Yünlü ve polyester içerikli giysiler.

Tedavi Sürecinde Dikkat Edilmesi Gerekenler

Minik yavrunuzda egzama belirtilerinin bir ya da birkaçının görülmesi durumunda mutlaka uzman bir hekime muayene olmasını sağlamalısınız.

Hekiminizin tavsiyelerini dinlemeye, gerekli gördüğü krem ve ilaçları uygun şeklide ve uygun dozlarda kullanmaya özen göstermelisiniz. Bunun dışında tedaviye destek olmak amaçlı, aşağıdaki hususlara özen göstermek tedavinin daha kısa sürede sonuç vermesine yardımcı olacaktır.

  • Bebek ılık su ile yıkanmalı ve banyo süresi mümkün olduğunca kısa tutulmalı. Banyo süresi 10 dakikayı aşmamalı.
  • Yünlü ve sentetik kumaştan üretilmiş giysilerden uzak durulmalı, pamuklu giysiler tercih edilmeli.
  • Bebeğin bulunduğu ortamın çok sıcak ya da çok nemli olmamasına dikkat edilmeli.
  • Bebeğinize kalın giysiler giydirmekten, kalın battaniye ya da yorganlarla uyutmaktan sakınmalı.
  • Atopik dermatit kaşıntıya sebep olduğundan bebeğiniz sorunlu bölgeyi kaşımak isteyebilir. Kaşıma esnasında cildin daha fazla tahriş olmasını önlemek adına bebeğin tırnaklarının uzun bırakılmamasına dikkat edilmemeli.
  • Miniğinize kullanacağınız şampuan, sabun ve diğer cilt bakım ürünleri dermatolojik testlerden geçmiş güvenilir markalar olmalı. Ürün içeriğinde parfüm, alkol ya da fıstık yağı gibi alerjik etki yapma olasılığı olan maddeler ve zararlı kimyasallar bulunmamalı.
  • Giysilerini yıkamak için bebekler için özel olarak üretilmiş hipoalerjenik deterjanlar kullanılmalı.
  • Giysilerin iç kısımlarında kalan ve ciltle temas eden etiketler kesilmeli.
  • Banyo sonrasında bebeği kuruttuktan hemen sonra, cilt henüz nemliyken, cildini uygun nemlendirici ya da bebek yağı ile nemlendirmelisiniz.
  • Bebeğinizi stresten uzak tutmalı.
  • Enfeksiyona karşı dikkatli olmalı, herhangi bir enfeksiyon belirtisinde bebeğinizin hemen uzman bir hekime muayene olmasını sağlamalısınız.

Tedavi sürecinde doktorun tavsiye etmediği krem ve ilaçları kullanmaktan, sorunlu bölgeye evde yapılmış kürler uygulamaktan kesinlikle kaçının. Bu şekilde bilinçsiz uygulamalar, bebeğinizin cildinde daha ciddi tahriş ve tahribatlara sebep olabilir.

Bebeğinizde yenidoğan egzaması görülmesi durumunda problem büyük olasılıkla kısa sürede ortadan kalkacaktır.

Ancak ciltteki oluşumların kısa sürede geçmemesi durumunda rahatsızlıkla ilgili herhangi bir tedavi uygulamaz ve süreci akışına bırakırsanız egzama olarak başlayan bu alerjik yapı ilerleyen yaşlarda daha ileri cilt problemleriyle birlikte astıma ve alerjik rinite bile dönüşebilir.

Bu nedenle en kısa sürede uzman bir doktora görünmekte ve derhal gerekli önlemleri almakta fayda var.

Post navigation

Bir yanıt yazın

Anne Sütünün Yeterliliği Nasıl Anlaşılır?

0-6 Aylık Bebek Beslenmesi (Yenidoğan)

Uni Baby ile Bebeğinizin Cildine Özel İlgi