bebeklerde-sac-dokulmesi

Bebeklerde Saç Dökülmesi Nedenleri ve Tedavisi

[vc_row][vc_column][vc_column_text]Saç dökülmesi, kadın, erkek, genç, yaşlı herkesin dönem dönem karşılaştığı bir sorundur. Özellikle mevsim geçişleri, stres, kötü beslenme, bazı sağlık sorunları ve çevresel faktörler dökülmeyi hızlandırarak kişileri endişelendirir. Bu durum sadece yetişkinlerde görülen bir sorun değildir. Çocuklarda ve bebeklerde saç dökülmesi görülme ihtimali de oldukça yüksektir. Ebeveynler çocuklarında böyle bir durum ile karşılaştıklarında korkmamalı ve nedenini öğrenmelidir. Çünkü 1 yaşın altındaki birçok bebekte dökülme sıklıkla yaşanan bir olaydır.

O halde bebeklerin saçlarının dökülmesi normal mi, sebepleri neler, bunun için ne gibi önlemler alınabilir, birlikte inceleyelim.

Saç Dökülmesi Nedir?

Bir insanın kafa derisinde folikül adı verilen içerisinde saç köklerinin bulunduğu yaklaşık 150.000-200.000 adet hücre vardır. Kıl foliküllerinin 3 evreden oluşan bir yaşam döngüsü bulunur.

  • Evre- Anagen evresi: Saç köklerinin büyüme ve uzama evresidir. Bu evre ortalama 2-6 yıl kadar sürer. Bazen 12 yıla kadar aynı hücrenin büyüdüğü de görülür. Saç hücrelerinin %85’i anagen fazındadır.
  • Evre- Katagen evresi: Geçiş fazı olarak da bilinen bu evrede köklerin büyümesi durur ve saç, kökten yavaş yavaş uzaklaşarak saç derisi yüzeyine yaklaşır. Bu evre 1-2 hafta kadar sürer ve saçların %1-2’sini oluşturur.
  • Evre- Telogen evresi: Geçiş ve durma evresi sonrasında dinlenme fazına geçilir. 1-6 ay arasında sürebilen bu evre ortalama 3 aylık bir süreçtir. Tüm saçların yaklaşık %13 kadarı telogen evresinde bulunur. Dinlenme fazında saç teli incelir ve tel ile kök arasındaki bağlantı zayıflayarak kopar, saç telleri dökülür. Ardından yeni bir anagen fazına geçilir.

Yeni kıllar çıkması için saç tellerinin telogen fazında incelip zayıflaması sonucunda köklerden ayrılmasına saç dökülmesi adı verilir. Her saç telinin geçirdiği yaşam döngüsü farklı zamanlarda meydana gelir. Bu nedenle dökülme de farklı zaman dilimlerinde görülebilir.

Yenidoğanlarda Saç Dökülmesi Normal mi?

Kıl köklerinin yaşam döngüsünü tamamlayıp saç tellerinin köklerden ayrılması doğal bir durumdur. Bu olay, saçın gelişim evresinin bir parçasıdır. Ancak çevresel ve biyolojik birçok etken, hücreleri etkileyerek dökülmeye teşvik edebilir. Yenidoğan bebeklerde saç dökülmesi de bunlardan biridir.

Bazı bebekler dünyaya saçlı olarak gelir. Ebeveynler bu saçların kalıcı olacağı ve yavrularının bu şekilde büyümeye devam edeceği yanılgısına düşebilir. Fakat doğum sonrasında bebeklerin vücudundaki hormon seviyelerinde ciddi bir düşüş yaşanır. Hamilelik süresince gebelik hormonlarına maruz kalan minikler, ani düşüş sebebiyle ilk 6 ay içerisinde ilk saç tellerinin çoğunu kaybederler. Ardından daha gür, kalıcı ve belki de farklı renkte olacak asıl saçlar çıkmaya başlar. Kısacası yenidoğanlarda saçların dökülmesi normal bir olaydır. Endişelenmeye gerek yoktur.

Saç Dökülmesinin Nedenleri

Doğum sonrası ilk aylarda kafasındaki tüyleri döken bebeklerde hormonal değişimlerin dışında farklı nedenlerle de kayıp olabilir.

Bebeklerde yaşanan saç kayıplarının birçok farklı sebebi olabilmektedir.

Bebeklerde Saç Dökülmesi Nedenleri ve Tedavisi

 

  • Hormonal değişimler

Bebeklerde en sık görülen dökülme nedeni, doğum sonrası hormonal değişimlerdir. Aynı hamilelik döneminde hormonların etkisi ile saçları gürleşen annelerin doğum sonrası ani ve hızlı kayıplar yaşamaları gibi aynı durum yenidoğanlar için de söz konusudur. Bu dökülme tipi normal karşılanmalıdır.

  • Yanlış yatış pozisyonu

Bebeklerde en çok görülen bir diğer neden ise, sürekli aynı pozisyonda yatmak veya oturmaktır. Yavrunuz devamlı sırt üstü pozisyonda ve kafasının arkasına yatıyorsa veya otururken devamlı başının aynı yerini yaslıyorsa bu bölgelerde kelleşme ve kayıplar oluşabilir.

  • Konak sorunu

Bebeklerde konak problemi oldukça sık yaşanır. Kafa derisinde aşırı kuruma ile beraber pul pul döküntüler oluşabilir. Bu kabuklardan kurtulmaya çalışırken saç kökleri zarar görebilir ve kopabilir.

  • Tiroit bozuklukları

Bebeklerde tiroit bezlerinin yavaş çalışması, vücut için gerekli olan tiroit hormonlarının üretilememesine ve buna bağlı olarak saç kayıplarına neden olabilir.

  • Saçkıran sorunu

Saçta pul pul dökülme ve kelleşen alanlarda siyah noktalanmalar şeklinde kendi gösteren saçkıran, diğer adı ile ‘tinea capitis’ bir mantar türüdür ve dökülmeye yol açar.

  • Alopesi areata sorunu

Bir çeşit alerjik reaksiyon olan ‘alopesi areata’ bağışıklık sisteminin saç köklerine saldırması durumudur. Yuvarlak kelleşmeler şeklinde ortaya çıkar ve saç kayıplarına neden olur.

  • Sağlıksız beslenme

Çocuklarda kötü beslenme şekli, saç sağlığını doğrudan etkileyebilecek bir etkendir. Demir, çinko ve B12 gibi vitamin ve mineral eksiklikleri, bebeklerde saç dökülmelerine yol açabilir.

  • Hatalı kurulama

Bebeklerin saçları çok narindir ve kökleri henüz zayıftır. Bu sebeple banyo sonrası bebeklerin başını kurularken nazik ve yavaş davranılmalı, sert hareketlerden kaçınılmalıdır. Sert bir kurulama tekniği kökleri zayıflatıp koparabilir.

  • Trikotillomani

Çocuklarda görülebilen saç çekme rahatsızlığıdır. Trikotillomani bir davranış bozukluğudur ve bebeklerin saçlarını çekmesi ve koparması ile kel bölgeler oluşabilir.

  • Traksiyonel alopesi

Saçın sıkı sıkı toplanması veya tararken çekiştirilmesi ile meydana gelen dökülmelere ‘Traksiyonel alopesi’ adı verilir. Çocuklarda sık görülen durumlardan biridir.

Sağlık sorunlarının tedavi edilmesiyle veya davranış bozukluklarının düzeltilmesiyle bebeklerde saçların dökülmesi engellenebilir.

Saç Dökülmesi Bebeklerde Ne Kadar Sürer?

Bebeklerin kafasındaki ilk tüyler doğum sonrasındaki 2-3 hafta içerisinde kaybolabilir. Ancak genellikle yenidoğan bebeklerde bu kayıplar ilk 6 ay devam etmektedir. 6. aydan sonra saç dökülmesi kendiliğinden ortadan kalkarak kaybolan kılların yerini kalıcı olacak saç telleri almaya başlar. Dökülmelerin devam ettiği fark edilirse mutlaka bir doktora danışılması gerekir. Bu durumun altında yatan farklı sebepler olabilir. Bu sebeplerin öğrenilip tedavi edilmesi gerekir.

sac-dokulmesi-bebeklerde-ne-kadar-surer

Bebeklerde Saç Dökülmesinin Tedavisi

Yenidoğan saç dökülmelerinde uygulanabilecek herhangi bir tedavi yoktur. Çünkü bu durum olağandır. Hormon seviyelerindeki dalgalanmalar zamanla sona erdiğinde sıkıntı da ortadan kalkar. Bu nedenle ilk saçlar dökülürken bir tedavi yöntemine ihtiyaç yoktur. Sadece bazı doğal yağlarla bakım yapılarak masaj uygulanabilir.

Ancak çocuklarda her saç kaybı doğal karşılanmaz. Beslenme, endokrin sorunları, saçkıran veya saç koparma gibi hastalıklar da dökülmeye yol açabildiği için bu rahatsızlıkların tedavi edilmesi gerekecektir. Demir eksikliği tedavisi, endokrin sorunlarının tedavi edilmesi, saçkıran veya konak tedavisi, dökülmelerin önüne geçmeye yardımcı olacaktır.

Bebeklere özel üretilmiş şampuanlara kolay ulaşmak için aşağıdaki bağlantıya tıklayın!
https://www.e-bebek.com/bebek-sampuani-c4116/

Çocuklarda Saç Dökülmesini Önlemenin Yolları

    • Banyo sonrası bebeğinizi kurularken başını yumuşak hareketlerle kurulayın.
    • Bebeğinizin iyi beslendiğinden, günlük ihtiyaç duyduğu besin değerlerini aldığından emin olun.
    • Saçlarını yumuşak uçlu bir fırça yardımıyla tarayın.
    • Yatış pozisyonunu ara ara değiştirin. Başının uzun süre aynı pozisyonda kalmasını engelleyin.
    • Miniğinizin saçlarını her zaman temiz tutun, ıslak bırakmayın.
    • Yavrunuzun yatması için at nalı şeklinde üretilmiş yastıkları kullanmayı tercih edin.
    • Saç köklerini beslemek için zeytinyağı ve badem yağı ile kafa derisine masaj yapın.

Bebeklerde saç dökülmesi 6 aydan daha uzun bir süre devam ediyorsa mutlaka bir uzmana danışın.

Bebeklerde Konak Hakkında Her Şey! Konulu makalemizi incelemek için aşağıdaki bağlantıya tıklayın!

Bebeklerde Konak Hakkında Her Şey! https://www.bebek.com/bebeklerde-konak-hakkinda-her-sey/

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Laktoz İntoleransı Nedir? Beslenme Nasıl Olmalıdır?

Bebek Mamaları Seçerken Dikkat Edilmesi Gerekenler!

Anne Olunca Hissedilen 5 Duygu